Știrea zilei
Afaceri bănoase cu cazarea ucrainenilor! Aproape 32.000 de euro făcuți de un botoșănean în doar două luni

Cazarea refugiaților ucraineni a devenit o afacere bănoasă pentru botoșănenii care au simțit această oportunitate de a obține sume frumoase de la stat. Și nu o fac cei din clasa de mijloc, ci tot cei avuți care-și permit să pună la dispoziție imobilele pe care le dețin și în care nu locuiesc.

Bani fără alte obligații fiscale

 

Pe lângă câștigurile substanțiale rezultate din acest act de „solidaritate” față de semenii care fug din calea războiului, din acest gest decurg și alte beneficii. Spre exemplu, sumele decontate de statul român pentru masa și cazarea ucrainenilor nu trebuie să fie declarate către Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP), spre a fi impozitate.

 

Nu există obligații fiscale cum sunt la chirii, pentru care contractele trebuie declarate la Fisc.

 

Și mai mult decât atât, numărul ucrainenilor pentru care se cer bani de la stat nu pare a fi verificat de nicio instituție a statului.

 

Proprietarii de locuințe, în special cei care dețin case cu mai multe camere și cărora le este extrem de greu dacă nu aproape imposibil să le ofere spre închiriere pe piața imobiliară au simțit potențialul acestei afaceri cu ucrainenii.

 

Și cu cât sunt mai mulți refugiați cazați, cu atât crește și suma încasată lunar.

 

156.240 de lei încasați de un botoșănean în două luni

 

Un caz concret de la Botoșani este al unei persoane care în două luni, respectiv decembrie 2022 și ianuarie 2023 a ajuns la impresionanta sumă de 156.240 de lei pe care trebuie să o primească de la stat, pentru cazarea unui număr de 36 de ucraineni. În moneda euro ar fi vorba despre o sumă de aproape 32.000 de euro. Neimpozabili! În doar două luni, în condițiile în care pentru o casă, chiria lunară este cuprinsă între 500 și 1.500 de euro.  

 

Statul oferă câte 70 de lei pe zi pentru fiecare cetățean ucrainean găzduit, respectiv 50 de lei pentru cazare (pentru proprietar) și 20 de lei pentru masă, către refugiat. Într-o lună se ajunge la o sumă de 2.100 de lei pentru fiecare persoană găzduită.

 

Pentru a deconta cheltuielile autorităților locale, prefecturile transmit cifrele către Ministerul de Finanțe, care virează apoi banii în contul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. IGSU îi alocă apoi inspectoratelor județene care îi distribuie în fiecare localitate.

 

Cine controlează dacă refugiații chiar există și sunt cazați la Botoșani?

 

Cererile pentru decontarea cheltuielilor sunt depuse la Primăria Botoșani pentru persoanele care dețin locuințe în municipiu, iar numărul refugiaților este trecut într-o declarație pe propria răspundere.

 

Potrivit Hotărârii de Guvern 232/2022 privitoare la decontarea cheltuielilor cu masa și cazarea refugiaților, la art. 3, alineat 2 se arată că „situația centralizatoare se certifică pentru realitate la nivelul autorităților administrației publice locale din unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale care au primit cereri de la persoanele fizice care găzduiesc cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina”.

 

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) nu au efectuat verificări privitoare la numărul de refugiați existenți la Botoșani deoarece nu au primit sesizări că ar exista suspiciuni privitoare la faptul că ucrainenii pentru care statul decontează bani nu ar fi în realitate cazați la Botoșani.

 

Iar acest lucru cade, potrivit normativului menționat mai sus, în sarcina Primăriei Botoșani. Cum însă nici Primăria nu a verificat veridicitatea cererilor depuse „pe propria răspundere”, există și posibilitatea ca unii botoșănenii să beneficieze de sume impresionante fără riscul de a fi controlați de organele statului dacă într-adevăr au în grijă refugiați.  

 

Aproape jumătate de milion de euro NEVERIFICAT de nimeni 

 

Cea mai mare sumă solicitată spre decontare este din ianuarie 2023, respectiv 355.580 de lei pentru un număr de 190 de cetățeni din Ucraina, cazați la Botoșani.

 

48

de botoșăneni au depus cereri în prima lună a acestui an.

 

Statul a început să achite banii pentru cazarea refugiaților în martie 2022, când s-au plătit 44.540 de lei pentru 22 de refugiați. În aprilie suma decontată a crescut deja semnificativ, semn că atractivitatea acestei „afaceri” a prins și la Botoșani, ajugându-se la suma de 262.020 lei, pentru un număr de 153 de ucraineni.

 

Pe atunci, cel mai mult a încasat un botoșănean care avea cazate 9 persoane, respectiv 18.900 de lei într-o singură lună.

 

În iunie 2022 suma decontată a fost de 203.160 de lei pentru 123 de persoane iar în iulie a crescut la 206.480 de lei.

 

Creșteri s-au înregistrat și în august, când statul a decontat pentru refugiați 228.640 de lei pentru 102 persoane cazate.

 

În septembrie s-au decontat 200.930 de lei, în octombrie 253.360 de lei, în noiembrie 280.000 de lei, pentru ca în decembrie să se ajungă la nici mai mult, nici mai puțin de 328.250 de lei.

 

În total, în municipiul Botoșani din martie 2022 până în ianuarie 2023 suma totală care a intrat în buzunarele botoșănenilor care au cazat refugiați a ajuns la 2.362.920 de lei.

 

Adică aproape jumătate de milion de euro.

 

Iar media botoșănenilor beneficiari ai acestor sume în perioada de 11 luni este de 35 de persoane pe lună.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
FOTO: Primii ucraineni care au trecut prin Racovăț pe jos! Oficial din Ucraina: Deja de o oră și jumătate avem alarme
Camioane cu cereale importate din Ucraina, cozi URIAȘE în Vama Botoșani

 

Tragedie învăluită în mister: Botoșănean de 43 de ani mort fulgerător în Italia
Forțele de ordine continuă investigațiile.
Milionar botoșănean mort la New York, un fost manechin a făcut anunțul - GALERIE FOTO
Născut la Rediu, în județul Botoșani, Nelu Bălan a fost o vreme ospătar în Iași și pe timpul comuniștilor a fugit din România în Israel. De acolo a plecat în Elveția, după care a emigrat în Statele Unite ale Americii, devenind o celebritate în industria ospitalității din New York.
Spitalul în care medicii își amenință pacienții că îi dau pe mâna procurorilor dacă îndrăznesc să vină cu plicul: Sun la DNA, lasă-mă în pace VIDEO & GALERIE FOTO
Într-o unitate sanitară din Botoșani atențiile acordate cadrelor medicale sunt cel mult sub forma unui buchet de flori, eventual a unei ciocolate. Aceasta pentru că doctorii de aici refuză ferm cadourile la plic.
Șef nou pregătit la „instituția șoferilor” de la Botoșani, decizie finală așteptată din capitală
Schimbare de conducere la una dintre cele mai aglomerate instituții de la Botoșani.
Bate vântul în cel mai modern internat școlar din județ, doar OPT copii cazați: Preferă să stea în sânul familiei
Respectivul liceu este considerat un etalon al învățământului din mediul rural având în vedere condițiile pe care le oferă elevilor și deopotrivă profesorilor. Unitatea dispune de clase moderne, laboratoare, cantină, internat, teren de sport și multe altele.
S-a făcut dreptate sub privirile unei mame de 96 de ani: Înalt ierarh și sobor impresionant de preoți la Monumentul dedicat foștilor deținuți politici din Botoșani – GALERIE FOTO
Cei care mai sunt în viață sunt astăzi bătrâni și bolnavi. Nu cer nimic. Au îndurat iadul pușcăriilor sau domiciliile forțate. Acolo li s-au născut copiii, acolo au învățat din nou să iubească, să rabde, să se roage. Poveștile lor sunt dureroase, sunt tulburătoare.
Întrebarea zilei: pe ce loc a terminat FC Botoșani sezonul? MIZA este de vreo 100.000 de euro
Ultima etapă a play-out – ului SuperLigii a produs o situație fără precedent de când se practică sistemul cu campionatul regulat urmat de turneele pentru desemnarea campioanei, respectiv a formațiilor retrogradate.
Un om de afaceri de calibru, o consilieră a prefectului, un director, un inspector și un fost viceprimar, pe LISTA PNL pentru a intra în Consiliul Județean
Plecarea din PNL a foștilor directori ai Spitalului Județean, Viorel Iliuță și Radu Malancea, va aduce doi noi aleși locali la rampă. Cei doi demisionari au renunțat și la mandatele de consilieri județeni, pe care oricum le-ar fi pierdut după părăsirea partidului.
Următoarele garaje care vor fi DEMOLATE în municipiul Botoșani, deținătorii au primit notificări de la Primărie – GALERIE FOTO
După cele peste 80 de garaje care au fost înlăturate din zona aflată în imediata apropiere a Colegiului Național Mihai Eminescu, urmează o nouă serie. De această este vorba despre 17 baterii.
ALARMĂ în zorii zilei la sediul Poliției: Razii în mai multe zone, minoritarii panicați „că li se fură copiii” – FOTOGALERIE
Apelul de prezență la Inspectoratul de Poliție Județean a fost dat la ora 6:00, în dimineața zilei de miercuri, 17 mai 2023.
Se cer salarii mai mari, orele de școală cu semnul întrebării! Sindicaliștii anunță că jumătate din profesorii botoșăneni nu mai intră la cursuri
Greva generală anunțată în sistemul educațional românesc va avea efecte și la Botoșani. Trei sferturi dintre profesorii botoșăneni au anunțat deja că de luni, 22 mai 2023, întrerup activitatea.
SINGURUL cuvânt care i-a salvat funcțiile unei șefe de la Botoșani, demisia aruncată la coșul de gunoi
Celebra ordonanță prin care au fost reduse o serie de cheltuieli bugetare și chiar posturi, deși în măsură mai mică, a tot suferit modificări până la forma finală. În primă fază s-a vorbit de interzicerea cumulului pensie – salariu.
Direcția de Drumuri a județului angajează cantonieri, candidații trebuie să aibă cunoștințe culinare și pasiune pentru... gătit: Mă pufnește și pe mine râsul
Anunțul a fost postat pe pagina instituției aflată în subordinea Consiliului Județean (CJ) Botoșani, pe data de 8 mai 2023.
Spargere la o asociație de proprietari plină de VIP-uri, la câteva ore după o ședință cu scântei - FOTOGALERIE
Sediul Asociației de Proprietari nr. 2 din municipiul Botoșani, situat în zona ultracentrală a orașului, a fost spart la câteva ore după o discuție privind convocarea Adunării Generale și situația financiară.
Șefimea de la Botoșani „menținută” din pix pe posturi călduțe de Guvernul Ciucă – LISTA directorilor
„Ordonanța austerității” așa cum a ajuns să fie cunoscută a fost publicată în seara zilei de luni, 8 mai 2023. Limitarea cheltuielilor de către Guvernul Nicolae Ciucă s-a rezumat la o serie de interdicții de ordin financiar însă are și un rol de protecție asupra unor persoane cu funcții de conducere, obținute în cele mai multe dintre cazuri, pe criterii politice.
Președinte nou la FC Botoșani, reorganizare din temelii a clubului: Nu este un viitor așa de roz, dar nici nu-i catastrofalVIDEO
Schimbările profunde pe care Botoșăneanul le anunța la primul club de fotbal al județului s-au produs deja în mare parte. Cei patru acționari de la grupul ”Elsaco” au constituit o nouă companie, pe care se va transfera întreaga activitate din sezonul 2023-2024.
”Tenorii liberi”, stand-up comedy muzical la Filarmonică ”tamponat” de Cozmiță Lascarache care venise la o nuntă: Această fuziune între note și bancnote naște muzicaVIDEO & GALERIE FOTO
Premierele stagiunii aniversare a Filarmonicii ”George Enescu” au continuat vineri seară cu un spectacol cum nu s-a mai văzut la Botoșani și s-a văzut rareori prin România. De la început și până la sfârșit, muzica clasică a fost însoțită de umor și uneori, într-un ton ironic, de acorduri populare și chiar manele.
Centrul „invizibil” al orașului preluat de o tânără din sistem cu viziuni îndrăznețe! Soție de politician, noua șefă are propria carieră – VIDEO&FOTO
Este un centru care, deși deschis de un deceniu în municipiul Botoșani, a „strălucit” mai puțin în spațiul public prin activități dedicate beneficiarilor, de-a lungul anilor fiind mai degrabă motiv de ceartă între șefi.
Bonele sau femeile chemate la curățenie vor fi plătite cu vouchere, șefa de la ”Șomaj”: Pur și simplu are loc un raport de muncă care nu este oficializat – VIDEO
Familiile care apelează la bone fără a avea un raport de muncă sau se folosesc de anumite persoane pentru curățenia în locuințe vor fi obligate, mai mult indirect, să le remunereze sub forma unor vouchere sociale. Acestea ar urma să fie eliberate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani.
Primarul Gireadă se gândește să facă oraș din comuna Mihai Eminescu: Are mai mult asfalt decât municipiul Botoșani dacă pun cap la cap străzile asfaltate - VIDEO & GALERIE FOTO
Recensământul desfășurat anul trecut și ale cărui rezultate în detaliu au fost făcute publice în acest an plasează Mihai Eminescu pe primul loc în clasamentul comunelor din județul Botoșani în ceea ce privește populația.
Hotelul Magdei Soptica, cati euroi doreste?
23 februarie 2023, 10:26
astratex.ro
Sondaj
Este îndreptățită greva cadrelor didactice?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Eu am spus foarte clar că, în momentul în care o să ajung să implementez reforma pensiilor sau reforma legii salarizării, nu o să fac ce s-a făcut la momentul scrierii PNRR. Adică nu o să fac o reformă sau reforme pe ascuns. O ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9633 lei
USD
Dolarul SUA
4.6099 lei
CHF
Francul elveţian
5.0913 lei
GBP
Lira sterlină
5.7790 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3216 lei
XAU
Gramul de aur
293.6078 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2599 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3373 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0571 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4361 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2096 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6664 lei
Vremea
astăzi
Botosani
7.9 o C
Dorohoi
11.7 o C
Bucecea
13.8 o C
Darabani
11.2 o C
Saveni
9.8 o C
Ştefăneşti
16.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.