Știrea zilei
Adolescenți din Botoșani distruși de droguri și alcool, val de prezentări la UPU Botoșani: Sunt tineri care au muritVIDEO

Consumul de substanțe psihoactive dar și de alcool sunt mai răspândite printre adolescenții botoșăneni decât ar părea la prima vedere.

„Urgențele” sunt practic asaltate de cazuri cu tineri care ajung băuți sau drogați la spital, după ce li s-a făcut rău în urma consumului.

Val de consumatori la urgențe

 

Medicul primar Ramona Guraliuc, șefa Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Mavromati a povestit că multitudinea de cazuri a șocat inclusiv personalul medical, având în vedere starea tinerilor care ajung la spital.

 

Și că dincolo de ușile Unității de Primiri Urgențe medicii doresc să se implice pentru a-i ajuta pe adolescenți să conștientizeze numeroasele riscuri la care se expun prin aceste vicii.

Prezentă la Botoșăneanul TV, Ramona Guraliuc a povestit că structura medicală pe care o conduce de mai bine de patru ani s-a implicat în activități cu caracter preventiv în liceele și școlile postliceale de la Botoșani, urmând a fi demarat un proiect în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică (DSP).

De asemenea, există un protocol și cu Biroul de Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani.

 

 

„Împreună cu Poliția m-am implicat în tot ceea ce înseamnă educația în licee a consumului de substanțe stupefiante și efectul pe care acestea le pot avea asupra stării de sănătate, pentru că despre asta pot să vorbesc. Eu nu pot să le spun decât ceea ce văd și cu ceea ce mă confrunt, cu ce mă întâlnesc în serviciul de urgență.

 

Avem această problemă și nu doar cu substanțe stupefiante care creează efectul halucinogen și tulburările de comportament, dar alcoolul este și el un viciu care nu trebuie să fie neglijat și care, culmea îl regăsim în mediul celor sunt adolescenți. Destul de răspândit și neplăcut acceptat și de către noi pentru că acești tineri până la urmă sunt viitorul nostru și mi se pare că mâna noastră de ajutor poate că nu este suficientă”,

dr. Ramona Guraliuc, șef UPU Botoșani

 

„Fac ce vreau”

 

În general, tinerii care ajung în UPU în astfel de stări aproape că resping ajutorul oferit de personalul medical.

Și sunt atât de concentrați pe propriile nevoi de consum pe care le resimt încât refuză să înțeleagă efectele pe termen lung ale consumului de droguri sau alcool.

 

„Pentru ei încă situațiile astea sunt la modul «fac ce vreau, e o încercare pe care mi-o asum», deși nu cred că o conștientizează. Datoria mea este să le spun și am întins o mână și am zis: dacă voi nu credeți, eu vă invit măcar o zi când aveți voi timp liber, mă căutați și stați alături de mine și o să vedeți câte cazuri sunt, care ulterior sunt victime ale acestor nefericite substanțe și care ulterior sunt excluși din societate, care ajung practic niște oameni care nu-mi mai pot desfășura activitatea, care nu mai pot fi integrați social. Pentru că despre asta vorbim”,

dr. Ramona Guraliuc, șef UPU Botoșani

 

Abuzul de alcool cu medicamente sau substanțe halucinogene la vârste tinere afectează starea emoțională a consumatorului dar și la nivel psihic.

Iar adolescenții de astăzi care au pornit pe acest drum întunecos, continuă să-l parcurgă în principal de teama excluderii dintr-un anumit anturaj.

 

„Sunt anturaje care sunt bine organizate de către unii pentru că și aceste livrări cred că se fac periodic de anumite persoane și noi încercăm să-i ajutăm. Dar ajutorul nostru vine din exterior. Eu nu am încercat niciodată să le spun cam cât de grave sunt situațiile și chiar sunt. Sunt tineri care au murit. Adică, trebuie să privim dincolo de fun și tot ce înseamnă distracție această euforie și dorință de a face parte dintr-un mediu în care toți vor să se simtă high și de a controla. Că acesta este sentimentul, nu totul este scăpat de sub control”,

dr. Ramona Guraliuc, șef UPU Botoșani

 

3 – 5% din prezentările la UPU

sunt cazuri de tineri consumatori.

 

În general ei refuză transferul către Secția de Psihiatrie, deși li se explică că identitatea le este protejată prin lege și că nimeni nu ar putea afla despre problema medicală pe care o au.

 

Discuțiile pe această temă pot fi urmărite în materialul video de mai jos, de la minutul 55:04.

(Foto - Vremea Nouă)

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
ACUM la Botoșăneanul TV: Sănătatea de urgență între pacienți și politică - VIDEO&FOTOGALERIE

 

DUREROS: Șoferiță judecată la Botoșani pentru moartea în accident a fiicei de 9 ani
 Dosarul se află pe rolul instanței de la Judecătoria Botoșani, primul termen fiind stabilit pentru luna aprilie.
Prefectul a sesizat MAI-ul, sute de oameni stau în aceeași casă, primarul nu mai știe câți cetățeni are în acte: Nimeni nu-mi spune
Suspiciunea că în unele comunități populația a crescut în mod artificial a atras atenția autorităților. Prefectul Sorin Cornilă a solicitat o analiză amănunțită a acestor localități.
Blocurile sociale de la ANL Cișmea aproape gata, cetățenii din Centrul Istoric au prioritate: Nu putem risca viețile chiriașilorGALERIE FOTO
Ansamblul de locuințe sociale nou ridicate în zona ANL Cișmea este aproape de finalizare. Constructorul a reușit să realizeze finisajele exterioare, urmând ca în ultima etapă să se ocupe de intervențiile la interior.
”Cretinii de la Nova Apaserv”! Angajați de la ”Apă” dați pe mâna Poliției: încasau bani de la oameni „pe plicuri” și taxe care nu există
Serviciul de Control și Antifraudă din cadrul SC Nova Apaserv SA continuă să scoată la iveală cazuri în care compania este prejudiciată. Alte două situații au fost depistate în două comunități botoșănene, implicați fiind foști sau actuali angajați.
Scandal de weekend între vechii PNL-iști și foștii PDL-iști cu amenințări cu tribunalul: Blocați toată organizația / Vreți să ne dizolvați
Imensul scandal care avut la alegerile din cadrul organizației municipale a PNL Botoșani în vara anului 2021, soldat cu desemnarea unei noi conduceri, nu a liniștit deloc apele între liberali. Ba dimpotrivă, cum șefia filialei a fost câștigată de foștii PDL-iști, iar cea județeană de vechii PNL-iști, conflictul a continuat mocnit timp de aproape doi ani.
Adolescent de 17 ani violat toată noaptea în pădurea Rediu de un bărbat din Suceava
Un băiat din Botoșani a fost victima unei agresiuni sexuale care s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, 21 martie 2023.
Noul stadion va fi construit pe patru nivele, cu tribune acoperite, loje VIP, parcare subterană și supraterană și spații comerciale – DETALIILE făcute publice de primar – VIDEO
După schimbul dur de replici între Valeriu Iftime, președintele grupului ”Elsaco”, proprietarul FC Botoșani și primarul Cosmin Andrei, edilul șef a dorit să explice public ce demersuri a întreprins pentru ca Stadionul Municipal din Botoșani să aibă parte de lucrările de modernizare care au tot fost promise de-a lungul anilor.
Se pregătește un nou sens giratoriu într-o zonă extrem de aglomerată: Este o intersecție foarte complicată VIDEO & FOTOGALERIE
Primăria Botoșani are în plan anul acesta reînființarea sensului giratoriu de la Botoșani Shopping Center, în zona showroom-ului Darex Auto. Amenajarea acestuia face parte dintr-un proiect mai larg de refacere a străzii Sucevei.
Vicepreședintele Camerei Deputaților a venit special până la Botoșani pentru un spectacol al Filarmonicii – VIDEO & GALERIE FOTO
S-a întâmplat la spectacolul ”Zavaidoc simfonic” care a avut loc pe data de 3 martie la Botoșani. Între Ziua Îndrăgostiților, Dragobete, Mărțișor și Ziua Femeii, Filarmonica ”George Enescu” a organizat un concert dedicat cu precădere muzicii românești interbelice.
Fără surprize la concurs: Soția unui șef de la PSD, manager pe un salariu de aproape 14.000 de lei   
Susținerea proiectului de management a avut loc miercuri, iar comisia de concurs a făcut public rezultatul.
Șoferiță de 28 de ani cu două dosare penale după ce Poliția i-a returnat permisul „din greșeală”
Tânăra botoșăneancă susține că este victima unui abuz din partea polițiștilor din orașul în care trăiește.
Iris Simfonic & Felicia Filip au umplut cerul cu stele la Filarmonică: valuri de lumini și sute de oameni în picioare – VIDEO & GALERIE FOTO
După ceva peste cinci ani, Cristi Minculescu a revenit sâmbătă seară pe scena de la Botoșani. Împreună cu chitariștii Valter Popa și Doru Borobeică, dar și alături de soprana Felicia Filip și de orchestra simfonică a Filarmonicii au electrizat publicul care a reacționat pe măsură, creând o atmosferă de vis.  
Peste 70 de botoșăneni ABANDONAȚI pe patul de spital, familia nu-i mai vrea acasă: Este dureros! VIDEO
Este un fenomen care și-a făcut loc la Botoșani, în liniște fără să fie atins de lupa societății.Sunt oameni cărora le-a fost răpit dreptul de a se bucura de cei dragi, chiar de membrii propriilor familii.
Se demolează în Primăverii, minoritarii s-au apucat de cărat fier vechi: În loc de mașini, din fostele garaje au răsărit fotolii, haine, scaune și chiar un pom de Crăciun – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșaniul începe în sfârșit să intre în rândul orașelor civilizate din România care renunță la garajele construite pe domeniul public. Realizând că nu au încotro, cetățenii care locuiesc în strada Primăverii au început să și le dărâme singuri pentru a profita de oferta Primăriei și a obține un loc de parcare.
DEZVĂLUIRI din interior: Respect din partea medicilor doar în cabinetele private, mai puțin și în Spitalul Județean – VIDEO
Căror pacienți nu li s-a întâmplat oare să dea în spitalul de stat peste un medic morocănos, nervos, ursuz și care a devenit brusc amabil, binevoitor și ”cu vorbele la el” atunci când s-a apelat la serviciile sale, dar la o clinică privată?
Centrul pentru tineri cu cele mai moderne garsoniere, cu lacătul pe ușă de mai bine de jumătate de an – FOTOGALERIE
A fost inaugurat pe data de 17 august 2022 cu mare fast și cu O asistență atent aleasă. După încheierea festivismului, centrul a fost încuiat și așa a rămas până în prezent.
După 43 de ani, la Botoșani! Monument comemorativ pentru victimele celui mai tragic accident rutier din România inaugurat anul acesta – FOTOGALERIE
Totul a pornit de la un demers jurnalistic și de la o serie de contradicții cu privire la ce s-a petrecut cu adevărat în fatidica zi de 29 iunie 1980. Un articol a fost începutul pentru singura carte document despre această tragedie și ulterior a venit reacția autorităților pentru memoria zecilor de morți.
Întâlnire cu ușile închise într-un pub! Partidul care atrage politicienii „trădați” ia naștere (și) la Botoșani - FOTOGALERIE
În an preelectoral deja se fac planurile pentru cele patru runde de alegeri care se vor desfășura în provocatorul 2024.
Cetățenii de la marginea orașului au intrat peste primar, în birou: Mărești impozitul, dar ce-mi faci tu mie în curtea mea?! VIDEO&FOTO
Aproximativ 20 de persoane s-au deplasat joi dimineață la clădirea administrației publice locale pentru a cere explicații cu privire la condițiile din localitate.
Medicii și asistenții de la Spitalul Județean Mavromati învățați să vorbească frumos cu pacienții: Avem încă mult de lucruVIDEO
Una dintre principalele probleme pe care le întâmpină pacienții botoșăneni în cel mai mare spital al județului se referă la modul în care comunică personalul medical. Și care, de cele mai multe ori este unul în care nu se regăsește și respectul care ar trebui să existe între medici și pacienți.
Multi tineri cu probleme medicale sunt trimisi la psihiatrie de catre tot soiul de psiho care isi spun medici. Cazul recent cu tanara mediatizata de la Timisoara careia i se explica cum ca isi induce singura paralizia, este sugestiv pentru ceea ce se intampla. Faptul ca sunt si probleme cu consumul de droguri, nu da dreptul nimanui sa excluda complet problemele medicale reale. Daca Romania mai este stat de drept.
31 ianuarie 2023, 13:00
Sondaj
Ar trebui Primăria Botoșani să demoleze garajele?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Din aceste situații reiese clar următorul aspect: și în 2022 Consiliul Județean Botoșani a fost de departe cel mai departe investitor din județ cu o sumă de 60 de milioane de euro. Vom continua pe aceeași cale și în acest an ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9485 lei
USD
Dolarul SUA
4.5545 lei
CHF
Francul elveţian
4.9726 lei
GBP
Lira sterlină
5.6239 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4315 lei
XAU
Gramul de aur
288.1415 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2473 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2992 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0513 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3636 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2104 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
11.6 o C
Dorohoi
8.5 o C
Bucecea
10.0 o C
Darabani
7.9 o C
Saveni
8.8 o C
Ştefăneşti
13.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.