Reportaj
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO

Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.

Italian „tată” pentru asiatici în România

 

L-am întâlnit pe Gino Tortomasi într-o frumoasă zi de primăvară, în dimineața lui 22 martie 2019, când a ajuns la serviciu. Este directorul general al firmei GT Company, o fabrică de confecții care (încă) mai produce la capacitate apropiată de maximum. În primă fază nu a fost interesat de o eventuală apariție în presă, pentru că astfel de ieșiri publice întotdeauna atrag comentarii, de cele mai multe ori nu tocmai pozitive.

 

A acceptat totuși o discuție având în vedere că subiectul acestui articol este chiar și pentru el însuși o provocare.

 

 

 

Gino Tortomasi a ajuns în România în urmă cu 25 de ani și s-a îndrăgostit de țara noastră, poate și forțat de împrejurări, având în vedere scopul inițial și anume acela de a-și dezvolta businessul. A rămas deși de la an la an nu puține au fost zilele în care aproape că era decis să-și mute afacerile în altă țară. Ultimii ani mai ales, i-au pus la încercare răbdarea și mintea deopotrivă în căutarea de noi și noi soluții pentru menținerea fabricii și implicit a producției care merge exclusiv la export.

 

Dacă în urmă cu mai bine de două decenii România era extrem de generoasă la capitolul forță de muncă, Gino Tortomasi „adoptat” de țara noastră, a ajuns să apeleze la muncitori străini, aduși de la mii de kilometri depărtare. Despre deficitul actual de forță de muncă din țara noastră, are multe de spus. Astăzi însă, ne vom concentra pe cei 44 de sri lankezi, femei și bărbați.

 

Acestora, de la 1 mai 2019 li se vor alătura alți 15. Deci, 60 în total.

 

Jumătate de an pentru primirea sri lankezilor 

 

Gino Tortomasi ne explică procedura prin care acești stranieri ajung să muncească în România, prin intermediul unor firme de recrutare din Sri Lanka și București.

 

„Procedurile durează cam 6 luni. Am început în iunie anul trecut și i-am adus în 5 februarie. 60 de persoane îmi ajung. Trebuie să oferi și parte logistică, nu doar să îi aduci aici. Trebuie să le asiguri cazare, trei mese pe zi, prin catering. Mâncarea se poate da sub mai multe forme aici: ori aici, ori le aduci bucătar din țara lor. Trebuie să ai bucătărie și permise de mai multe feluri. Dacă nu, cu firma de catering, ei spun ce voi ei să mănânce, nu mâncare din ce facem noi aici în România, ci care le place lor: orez, rețete cu curry”,

Gino Tortomasi, director general GT Company.

 

 

Cazarea muncitorilor străini a fost o altă provocare pentru omul de afaceri italian, care l-a costat în jur de 200.000 de euro. A cumpărat o clădire în apropierea fabricii, a intervenit pe parte de recompartimentare pentru a asigura toate condițiile necesare unui trai civilizat, de la dormitoare la dușuri sau bucătărie.

 

Privește totul ca pe o investiție și face calcule continuu. Deși a cheltuit 200.000 de euro a câștigat 120 de mâini și alte cheltuieli în minus pe partea de transport. Pentru că la GT Company sunt și în jur de 110 navetiști, oameni aduși din mai multe locuri ale județului, cel mai îndepărtat fiind orașul Săveni. Lunar, pentru navetiști compania cheltuiește în jur de 3.500 de euro. Doar pentru transport, fără costurile pentru munca depusă.

 

„Ca să recuperezi 200.000 de euro nu e așa de ușor. Este un calcul pentru firma noastră, la care nu se ține cont de timpul în care se pot recupera banii. Este o alegere pe care trebuie să o faci. Dacă nu aduci muncitori străini, firma în ce condiții și ce șanse avea să poată continua activitatea? Și ce șanse ai să progresezi? Este o alegere, nu e vorba despre calcul economic”,

Gino Tortomasi, director general GT Company.

 

 

O alegere forțată, am putea spune. Pentru că la acest moment, România, țara în care și-a „sădit” afacerea nu-i mai oferă necesitatea vitală: forța de muncă. Iar statul român modifică legislația de profil de la un anotimp la altul. Astfel se poate explica și străfulgerarea de-o clipă de a pleca. Cu tot cu fabrică.

 

„Eu deja sunt în Tunisia, unde am deja o secție deschisă. Înainte de asta, decizia era de a pleca de aici, să merg în Tunisia complet. Înainte să iau decizia asta, cu muncitorii străini, am făcut un calcul economic, ce îți convine: aducem străini sau mai bine ne mutăm acolo unde avem șansa să continuăm încă 20 de ani?”,

Gino Tortomasi, director general GT Company.

 

 

A ales să riște în România, cu forță de muncă pestriță, româno - sri lankeză.

 

Am intrat în fabrică, o imensă hală de 7.000 de metri pătrați îmbrăcată în schele uriașe de care atârnau zeci de mii de articole vestimentare. Jos, sub pătura de produse, furnicarul de oameni, zumzet de mașini și coloratura materialelor sau a ațelor înșiruite pe margine.

 

Pete albastre în coloana de mașini de cusut sau în alte zone specifice fabricii de confecții. Erau uniformele pe care le-au primit stranierii ajunși la Botoșani pentru a munci. Primul întâlnit, un tânăr care se afla la o mașină de cusut și-a ridicat pentru o clipă privirea și a salutat zâmbind.

 

Adoptați temporar cu nume românești

 

În piept avea un ecuson pe care era trecut numele „Eugen”. Nu este numele lui din acte, ci unul pe care l-a primit cadou în țara care l-a adoptat pentru următorii doi ani de zile. Numele muncitorilor din Sri Lanka sunt lungi și greu de pronunțat. Ca atare, fiecare a primit la sosire, pe lângă contractul de muncă, un pat sau uniforma de serviciu și un ecuson cu numele românesc.

 

Astfel, sri lankezii au devenit: Mihai, Răzvan, Vica, Rodica, Maria etc.

 

S-au amestecat cu românii, cu botoșănenii și pot fi identificați mai facil. Se pot lega chiar prietenii, pentru că angajamentele de muncă sunt valabile pentru doi ani de zile, cu posibilitate de prelungire pentru încă trei. Deci, în total cinci ani de stat și muncit în Botoșani. La capătul celor doi ani munciți au dreptul la un concediu în țara natală.

 

 

Salariile ajung undeva la 2.000 de lei pe lună, bani ce pot fi economisiți ușor, având în vedere cazarea și mesele deja asigurate. În țara lor munceau pentru 80 de dolari pe lună și astfel aici, în Botoșani, cei 2.000 de lei refuzați de localnici, pentru ei sunt „mană cerească”, cum ar spune o vorbă din popor.

 

GT Company este a doua firmă de la Botoșani care apelează la străini pentru a munci, după Tehnic Asist care a importat vietnamezi.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Angajatorii de top de la Botoşani: O instituţie şi o firmă de confecţii au cei mai mulţi angajaţi
ACUM: Ministrul Budăi, din şedinţă în şedinţă la Prefectură – FOTOGALERIE
Electroalfa angajează personal în producție pentru fabrica de confecții metalice din Botoșani – FOTOGALERIE

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Marea Neagră, mon amour: hotel capcană, restaurant cu patron ”șmecher calificat”, plaja de după ”boscheți” și doamnele vesele tare – GALERIE FOTO
Da, știu că am promis acum vrei trei ani că nu mai calc pe litoralul românesc, însă mă chinuie un soi de masochism patriotic care vara aceasta m-a readus la malul Mării Negre. Dorul aventurilor pe care numai prin stațiunile constănțene le întâlnești a învins până la urmă.
REPORTAJ: Locul din Botoșani mai puțin știut de credincioși, tărâm al credinței în jurul unei icoane găsită îngropată sub un copac – VIDEO&FOTO
A treia zi de Paște este cunoscută în ortodoxie și ca „Marțea Albă” din Săptămâna Luminată. Este o zi extrem de importantă pentru credincioși și notată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Este totodată un prilej de regăsire sufletească în întâlnirea cu Dumnezeu, în lăcașurile sfinte fiind oficiate slujbe religioase.
REPORTAJ: Padocul orașului aproape plin, câinii strânși de pe străzi cu Poliția, au fost aplicate și amenzi – VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 19 februarie 2023 un copil de 10 ani era aproape sfârtecat de trei câini care evadaseră dintr-o curte. Știrea plecată de la Botoșani s-a răspândit imediat în toată țara. Un val de ură la adresa câinilor s-a făcut resimțit în municipiu, apărând și primele animale otrăvite.
REPORTAJ Școală cu paznici înarmați: Zeci de bărbați de 40 – 50 de ani învață să scrie și să citească în regim special, la Botoșani – GALERIE FOTO
Există o serie de cursuri școlare de care majoritatea botoșănenilor aproape că nu au auzit. Elevii au vârste trecute de copilărie și a adolescență, iar mare parte dintre ei abia după câteva decenii de viață învață să scrie.
REPORTAJ: Armenii de la Botoșani sărbătoresc Crăciunul în același timp cu Boboteaza, un copil a scos crucea din apa sfințită – VIDEO & GALERIE FOTO
Este mare sărbătoare în comunitatea armenilor de la Botoșani care sărbătoresc în aceste zile Nașterea Domnului Iisus Hristos dar și Boboteaza.
REPORTAJ: Educația în nordul țării prin laboratoare încropite din donații în unități cu aproape 1.000 de copii – VIDEO & GALERIE FOTO
Unul dintre cele cinci orașe ale județului unde condițiile de trai sunt împărțite între rural și urban este Ștefăneștiul, o localitate din est, poziționată pe malul lacului de acumulare Stânca Costești.
Ziua în care a plecat doamna Daniela, între lacrimile părintelui protopop și oamenii care n-au părăsit-o până la mormântul de lângă eroi – VIDEO & GALERIE FOTO
”Îmi cer iertare dacă vorbele mele sunt prea sărace și nepricepute pentru a cuprinde o viață a unui om care mult s-a străduit. În primul rând să se țină de cuvânt. Apoi să iubească și să facă cât mai mult bine”...
Copiii din școlile botoșănene aduși la ore cu „masa caldă” a Guvernului: Încercăm prin toate metodele să-i atragemVIDEO & GALERIE FOTO
Nouă unități de învățământ din județul Botoșani sunt beneficiare ale programului guvernamental „Masa Caldă”, unul introdus de câțiva ani în sistemul educațional românesc și încă aflat în testare.
Hlipiceni, inima credinței! Sute de credincioși și pelerini la una dintre cele mai impresionate slujbe: Doamne, învață-ne să ne rugămVIDEO & GALERIE FOTO
Probabil că nicicând centrul comunei Hlipiceni nu a fost într-atât de animat precum în dimineața zilei de 15 septembrie 2022 care va rămâne în memoria colectivă ca o pagină în istoria credinței creștine.
Muncitorii care părăsesc Botoșaniul fugăriți tocmai de patronii care se plâng că le mor afacerile - REPORTAJ în trenul spre munca răsplătită pe merit
Sunt deja ani la rând de când mediul de afaceri din județul Botoșani suferă din cauza deficitului de forță de muncă. Întreaga vină a căzut asupra statului sau a prezumtivilor angajați care vânează mirajul străinătății. Realitatea arată lucrurile într-o lumină diferită. Meseriașii nu mai pleacă peste granițe în căutarea respectului pentru munca lor. Trec doar granițele dintre județele țării.
REPORTAJ: Sute de oameni la Mănăstirea Vorona, ceremonial religios impresionant săvârșit de Nichifor Botoșăneanul: De acum Dumnezeu ne-a rămas și Maica Sfântă VIDEO & GALERIE FOTO
Este zi de mare sărbătoare pentru creștini. Prima sărbătoare din noul an bisericesc are loc pe 8 septembrie de Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului.
Prefectul Sorin Cornilă i-a deranjat pe „directorii fără chip”! A intrat neanunțat în birouri și a dat de lacrimi la un șef: Ne-a îmbolnăvit / Deci, plâng, dacă vreți vă spun... VIDEO & GALERIE FOTO
Într-o probabilitate extrem de ridicată puțini sunt botoșănenii care cunosc abrevierile acestor instituții: OSPA, ITCSMS sau OJZ. Aceste unități de stat există și funcționează din bani publici.Și sunt conduse de directori care sunt deranjați la fața locului extrem de rar de către jurnaliști sau șefi ierarhici.
REPORTAJ din perla montană a țării, acolo unde Briliantu' României se produce la terasă, iar oamenii care aruncă gunoaie ajung în iad – GALERIE FOTO 
Au curs vara aceasta valuri-valuri-valuri articolele, postările și indignările aferente despre ceea ce se întâmplă pe litoral, de la carnea expirată de acum câțiva ani și până la parcarea de o sută de lei pe zi din Mamaia. Bineînțeles, neuitând de episodul cu băiatul care și-a transferat celebritatea de la TV în online și a reușit să trezească la viață o țară cum nu au putut să o facă nici măcar prețurile aberante la gaze, electricitate și carburanți. 
REPORTAJ în județ! Chipul pe care-l arată războiul! Botoșani primește ucraineni cu ochii în lacrimi: Vin, se uită... nu pun mâna pe nimic, sunt foarte traumatizațiVIDEO & GALERIE FOTO 
Țara noastră a devenit un pansament al suferinței pentru zecile de mii de ucraineni care ne-au trecut deja granițele și care au statut de refugiat. Războiul și-a arătat fața la Botoșani prin valul de oameni care fac cunoștință cu noi cu lacrimi în ochi și înconjurați de copii și bagaje. 
Instituția de la Botoșani cu ușa aproape întotdeauna închisă! În interior, o profesie moare încet, ultimii „doctori ai pământului” lucrează mai degrabă din pasiune – GALERIE FOTO
Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA). Există o astfel de instituție la Botoșani, (mai puțin cunoscută sau chiar deloc) și vizitată preponderent de persoanele care dezvoltă afaceri în domeniul agricol. Însă numai dacă sunt obligate, în demersul birocratic.
Bătrânul Măr care a făcut minuni ”odihnește” lângă gard, Sfinte Moaște ascunse de Securitate în zidul bisericii: De ce nu iei oasele acelea să le arunci în pârâu? - GALERIE FOTO
Botoșanii sunt asemenea unui tărâm încă nedescoperit, cu minuni purtate din gură în gură de pustnici sau de pelerinii care, an de an, bat potecile dintre mănăstiri.
REPORTAJ în Ucraina! CreaFuture a ajuns la Cernăuți într-un proiect cu educație non-formală, laborator de creativitate și legende cu străzi măturate cu trandafiri – FOTO & VIDEO
Cernăuți – Ucraina. Vineri, 18 iunie 2021, o zi frumoasă cu un soare arzător, diferit de cel care se ascunde după norii încărcați de ploaie ai municipiului Botoșani. Într-un cotidian alert, echipa de implementare a proiectului a ajuns în acest frumos oraș al țării vecine pentru mai multe momente de interes într-un parteneriat educațional, cu rezultate în ambele țări.
Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
Şi toată mascarada asta numai să nu dea două trei sute în plus unui român. Trezește-te băi adormitule, îți câtă melodia în fiecare zi da tu crezi că e deșteptătorul să mergi la muncă!
25 martie 2019, 21:21
R romanii se cearta din orice asta pt ca nu au puterea de a intelege lucrurile dar au gura mare si minte putina ...cititorul 3 nu a inteles ca editorul a modificat textul initial cititorul 2 scrie in micutul text sa legat in loc sa scrie dezlegat iar editorul frustrat ii dojeneste pe cei 2 la pozitia 5 .. r romania te iubesc
25 martie 2019, 18:48
ce s-ar face ziaristii fara cititorii din astia atenti la orice detaliu...nu ar mai exista ziare, sigur!!!!
25 martie 2019, 15:49
Am citit articolul la ora 11 si prin comentariul meu am atras atentia autorului articolului ca sa strecurat o eroare .Am constatat si eu ca intre timp sa corectat.Prin urmare daca nu stii ce vorbesti ...ciocu mic!
25 martie 2019, 15:30
Înseamnă că nu stii sa citești,acolo scrie ca se cheltuie 3500 de euro lunar pentru toți angajații, nu doar pt unul. Optica medicală scrie pe tine..:))
25 martie 2019, 13:54
Am citit in articol ca pentru un singur navetist se cheltuie 3500 euro lunar !!??!! Nu inteleg,fac naveta din cosmos?!
25 martie 2019, 11:24
Mintii Frumos!
25 martie 2019, 11:13
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Avem colaborare cu o echipă să putem să facem aceste cursuri. Împreună cu dna director de îngrijiri ne vom ocupa de acest aspect. Mai sunt sincope și vrem și aceste cursuri pentru că sunt necesare să readucem în mintea ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
4.9 o C
Dorohoi
5.6 o C
Bucecea
5.3 o C
Darabani
5.1 o C
Saveni
5.4 o C
Ştefăneşti
6.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.