Reportaj
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO

După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.

AUR a cerut aprobările

 

În mod oficial, organizatorul acțiunii de luni după-amiază a fost liderul AUR Botoșani, Adrian Mascan, care a depus cererea de autorizare. Pentru 100 de participanți.

Cu zece minute înainte de ora 17:00 părea că și această acțiune este sortită eșecului, prin prezența anemică observată în trecut la alte semi-proteste. Mai ales că, în perimetrul extrem de generos pregătit de forțele de ordine, ajunseseră doar patru tineri cu lozinci în mâini.

 

Era liniștea dinaintea furtunii.

Spartă de vocea stridentă a unei femei care țipa la tineri să plece acasă, că nu are nimeni nevoie de HoReCa: „restaurante vă trebuie vouă? Dar mămăliga de acasă cu găluște nu vă mai place? În loc să vă bucurați să scurmați în pământ și să vă bucurați de darurile pământului...”. Și-a luat indignarea și cu năduf s-a îndepărtat de „proștii” care n-au altceva decât să iasă în stradă. „La muncă”, le-a mai aruncat peste umăr, dorindu-și să aibă ultimul cuvânt, deși ideile ei au rămas neîmpărtășite de cei din jur.

 

 

Protestul a devenit al tuturor

 

La scurt timp, la o bătaie de palme parcă, Piața Revoluției a început să prindă viață. Au ajuns în centrul orașului tineri frumoși și liberi, mame cu copii, iubiți cu iubite, persoane trecute de prima tinerețe, personal de HoReCa, muzicieni, ONG-iști. Oameni de toate felurile și din toate categoriile sociale sau profesionale.

Unii și-au adus pancarte, alții telefoanele pentru a transmite totul pe rețele de socializare sau cunoscuților.

Nu a durat mult și, evident că nu puteau rata ocazia de a scanda după un an de pauză, ultrașii din galeria FC Botoșani s-au încolonat printre oamenii deja adunați și s-au retras în zona dinspre Pietonalul Bancar unde au dat drumul cascadei de scandări de tot felul: Demisia, Libertate, Nu stați în casă, dacă vă pasă.

Piața Revoluției a redevenit a străzii.

 

 

Jandarmii au oprit accesul altor oameni

 

Valuri de oameni continuau să apară dinspre Pietonalul Unirii sau străzile din apropiere. Însă, zona din perimetru era ocupată doar pe un sfert. Jandarmii le-au interzis accesul și celorlalți ajunși mai târziu, care doreau să se alăture protestului. Întrebați de acest lucru, au răspuns că acesta este ordinul prefectului Dan Nechifor, având în vedere că a fost depășit numărul de 100 de persoane pentru care s-a autorizat protestul.

Și s-a ajuns astfel la situația în care în fața Palatului Administrativ să fie aproape gol (unde era zona autorizată) iar dincolo de gardurile jandarmilor, oamenii să stea efectiv unii lângă alții.

 

 

„Spectacolul” ultrașilor

 

În partea opusă, lucrurile au degenerat. Ultrașii și-au scos măștile, le-au aruncat la pământ și au început să le dea foc concomitent cu mai multe fumigene roșii și galbene. Jandarmii au sărit imediat pentru liniștirea spiritelor și a fost doar un pas până la o încăierare între galerie și forțele de ordine, tradiționala înfruntare regăsită mai ales pe stadioane. Lucrurile s-au liniștit rapid, membrii nervoși și sub influența alcoolului, au fost rapid îndepărtați de colegii din apropiere.

Ulterior, cu Drapelul Național fluturând peste capetele lor, tinerii care scandau fără oprire s-au grupat și au pornit spre Pietonalul Unirii, fiind urmați de aproape toată suflarea prezentă în centru.

Au urcat Pietonalul spre Bulevardul Mihai Eminescu, au trecut pe lângă Liceul de Artă, cu coborât Marchianul, au lăsat sensul giratoriu de la Sindicat și au pornit spre Calea Națională pe direcția mall.

 

Nici vorbă să fie autorizat și marșul care a urmat, însă sutele de oameni probabil că nu ar fi putut fi oprite. În aer se resimțea o refulare generală, peste măști, ochii transmiteau bucuria acestei acțiuni de regăsire, de unitate, de grup de persoane care merg spre același scop.

 

 

De ce au ieșit botoșănenii în stradă?!

 

„Din cauza restricțiilor care sunt puse. Nu contest că nu există boală, că nu există virus, dar sunt niște restricții din astea foarte... eu, în domeniul meu de activitate, ne-au întrerupt cu totul. Există un dedesubt pe care nu-l știm noi, ceva care nu-i în regulă. Îmi pare rău că se ajunge la chestia asta, dar dacă sunt 3 oameni la o mie și să pui restricțiile astea, eu nu știu dacă e normal”,

Cozmiță Lascarache, muzician

 

„Trebuie să înțeleagă acest Guvern Cîțu că dacă în 2015 a căzut un Guvern în urma unei tragedii care a avut loc într-un loc privat și a căzut un Guvern, acum când deja avem mai mulți morți din cauza sistemului de stat și o cădere economică incomparabilă cu ce era în 2015, acest Guvern ar trebui să se gândească foarte serios dacă mai poate să guverneze România”,

Bogdan Cărăușu

 

„Anul trecut am fost șase luni închiși, anul acesta avem 3 luni. Nici nu putem vorbi cu clienții să luăm o masă. Șomajul tehnic este neplătit de 3 luni. Ne afectează, avem și noi copii și familii”,

Antreprenor HoReCa

 

Bogdan Cărăușu a fost organizatorul și protestelor #colectiv. Șase ani mai târziu, însuflețit, se afla în fruntea protestatarilor și striga „Libertate”. A adus la protest o listă cu cele mai „idioate” măsuri luate în pandemie. Multe, culmea...

 

Au derogat de la respectarea Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO), pe perioada stării de urgență

La această măsură au recurs în contextul pandemiei doar țări precum Moldova, Armenia sau Letonia.

România „este singura țară din UE în care au fost internate obligatoriu și pe perioada stării de urgență și pe perioada stării de alertă toate persoanele infectate, chiar dacă nu au prezentat simptome”

Suntem una dintre țările care au avut cele mai mari amenzi din toată Europa. Ele au fost declarate neconstituționale, dar nu știm ce s-a întâmplat ulterior.

Judecătorii CCR au desființat întreaga ordonanță 34/2020, motivând că restrângerea drepturilor constituționale poate fi făcută doar prin lege aprobată de Parlament, nu prin OUG sau alte acte administrative.

Sărăcia extremă a crescut cu 7% în această perioadă de pandemie.

Numărul mare al măștilor neconforme. Peste 60% din echipamentele prezente la noi au fost declarate neconforme. În primele șase luni ale pandemiei, în România au fost importate și ulterior vîndute peste 2500 de tone de măști neverificate.

Măsurile de închidere a piețelor, dar nu și a supermarketurilor.

Măsurile contradictorii privind HORECA. Lipsa de sprijin real pentru IMM-uri.

Au închis școlile, dar nu și mallurile.

Nici un responsabil pentru dezastrul din sistemul sanitar românesc.

Au achiziționat armament la a zecea mînă, dar se plîng că nu sînt paturi la ATI.

Spitalul mobil Covid de la Lețcani (Iași), construit cu 13 milioane de euro din banii contribuabililor din Iași și Neamț, va rămâne închis din cauza unor deficiențe grave descoperite în urmă cu câteva luni în timpul vizitei Corpului de Control al Ministerului Sănătății care nu au fost rezolvate nici până în momentul de față.

Împrumuturi uriașe care nu se regăsesc nicăieri în economia națională.

Achiziții dubioase.

Abordarea vădit părtinitoare față de compania farmaceutică după decesele survenite în urma vaccinării. Lipsa anchetelor care ar fi trebuit declanșate de către autorități.

Etichetarea drept teroriști a tuturor celor care au obiecții bine întemeiate. Cenzura aplicată inclusiv doctorilor specialiști.

Chemarea la urne cînd cazurile erau mult mai multe, închiderea în case cînd numărul de infectări este mai mic.

Manipularea cifrelor.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Protestatar prăbușit printre manifestanți, s-a chemat ambulanța
500 de oameni în piață, protestatarii și-au aruncat măștile ca să le ardă, au sărit jandarmii – VIDEO & GALERIE FOTO
ACUM: 200 de botoșăneni în stradă și tot mai vin - Libertate! Jos Cîțu! Stop abuzurilor! - VIDEO & GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Marea Neagră, mon amour: hotel capcană, restaurant cu patron ”șmecher calificat”, plaja de după ”boscheți” și doamnele vesele tare – GALERIE FOTO
Da, știu că am promis acum vrei trei ani că nu mai calc pe litoralul românesc, însă mă chinuie un soi de masochism patriotic care vara aceasta m-a readus la malul Mării Negre. Dorul aventurilor pe care numai prin stațiunile constănțene le întâlnești a învins până la urmă.
REPORTAJ: Locul din Botoșani mai puțin știut de credincioși, tărâm al credinței în jurul unei icoane găsită îngropată sub un copac – VIDEO&FOTO
A treia zi de Paște este cunoscută în ortodoxie și ca „Marțea Albă” din Săptămâna Luminată. Este o zi extrem de importantă pentru credincioși și notată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Este totodată un prilej de regăsire sufletească în întâlnirea cu Dumnezeu, în lăcașurile sfinte fiind oficiate slujbe religioase.
REPORTAJ: Padocul orașului aproape plin, câinii strânși de pe străzi cu Poliția, au fost aplicate și amenzi – VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 19 februarie 2023 un copil de 10 ani era aproape sfârtecat de trei câini care evadaseră dintr-o curte. Știrea plecată de la Botoșani s-a răspândit imediat în toată țara. Un val de ură la adresa câinilor s-a făcut resimțit în municipiu, apărând și primele animale otrăvite.
REPORTAJ Școală cu paznici înarmați: Zeci de bărbați de 40 – 50 de ani învață să scrie și să citească în regim special, la Botoșani – GALERIE FOTO
Există o serie de cursuri școlare de care majoritatea botoșănenilor aproape că nu au auzit. Elevii au vârste trecute de copilărie și a adolescență, iar mare parte dintre ei abia după câteva decenii de viață învață să scrie.
REPORTAJ: Armenii de la Botoșani sărbătoresc Crăciunul în același timp cu Boboteaza, un copil a scos crucea din apa sfințită – VIDEO & GALERIE FOTO
Este mare sărbătoare în comunitatea armenilor de la Botoșani care sărbătoresc în aceste zile Nașterea Domnului Iisus Hristos dar și Boboteaza.
REPORTAJ: Educația în nordul țării prin laboratoare încropite din donații în unități cu aproape 1.000 de copii – VIDEO & GALERIE FOTO
Unul dintre cele cinci orașe ale județului unde condițiile de trai sunt împărțite între rural și urban este Ștefăneștiul, o localitate din est, poziționată pe malul lacului de acumulare Stânca Costești.
Ziua în care a plecat doamna Daniela, între lacrimile părintelui protopop și oamenii care n-au părăsit-o până la mormântul de lângă eroi – VIDEO & GALERIE FOTO
”Îmi cer iertare dacă vorbele mele sunt prea sărace și nepricepute pentru a cuprinde o viață a unui om care mult s-a străduit. În primul rând să se țină de cuvânt. Apoi să iubească și să facă cât mai mult bine”...
Copiii din școlile botoșănene aduși la ore cu „masa caldă” a Guvernului: Încercăm prin toate metodele să-i atragemVIDEO & GALERIE FOTO
Nouă unități de învățământ din județul Botoșani sunt beneficiare ale programului guvernamental „Masa Caldă”, unul introdus de câțiva ani în sistemul educațional românesc și încă aflat în testare.
Hlipiceni, inima credinței! Sute de credincioși și pelerini la una dintre cele mai impresionate slujbe: Doamne, învață-ne să ne rugămVIDEO & GALERIE FOTO
Probabil că nicicând centrul comunei Hlipiceni nu a fost într-atât de animat precum în dimineața zilei de 15 septembrie 2022 care va rămâne în memoria colectivă ca o pagină în istoria credinței creștine.
Muncitorii care părăsesc Botoșaniul fugăriți tocmai de patronii care se plâng că le mor afacerile - REPORTAJ în trenul spre munca răsplătită pe merit
Sunt deja ani la rând de când mediul de afaceri din județul Botoșani suferă din cauza deficitului de forță de muncă. Întreaga vină a căzut asupra statului sau a prezumtivilor angajați care vânează mirajul străinătății. Realitatea arată lucrurile într-o lumină diferită. Meseriașii nu mai pleacă peste granițe în căutarea respectului pentru munca lor. Trec doar granițele dintre județele țării.
REPORTAJ: Sute de oameni la Mănăstirea Vorona, ceremonial religios impresionant săvârșit de Nichifor Botoșăneanul: De acum Dumnezeu ne-a rămas și Maica Sfântă VIDEO & GALERIE FOTO
Este zi de mare sărbătoare pentru creștini. Prima sărbătoare din noul an bisericesc are loc pe 8 septembrie de Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului.
Prefectul Sorin Cornilă i-a deranjat pe „directorii fără chip”! A intrat neanunțat în birouri și a dat de lacrimi la un șef: Ne-a îmbolnăvit / Deci, plâng, dacă vreți vă spun... VIDEO & GALERIE FOTO
Într-o probabilitate extrem de ridicată puțini sunt botoșănenii care cunosc abrevierile acestor instituții: OSPA, ITCSMS sau OJZ. Aceste unități de stat există și funcționează din bani publici.Și sunt conduse de directori care sunt deranjați la fața locului extrem de rar de către jurnaliști sau șefi ierarhici.
REPORTAJ din perla montană a țării, acolo unde Briliantu' României se produce la terasă, iar oamenii care aruncă gunoaie ajung în iad – GALERIE FOTO 
Au curs vara aceasta valuri-valuri-valuri articolele, postările și indignările aferente despre ceea ce se întâmplă pe litoral, de la carnea expirată de acum câțiva ani și până la parcarea de o sută de lei pe zi din Mamaia. Bineînțeles, neuitând de episodul cu băiatul care și-a transferat celebritatea de la TV în online și a reușit să trezească la viață o țară cum nu au putut să o facă nici măcar prețurile aberante la gaze, electricitate și carburanți. 
REPORTAJ în județ! Chipul pe care-l arată războiul! Botoșani primește ucraineni cu ochii în lacrimi: Vin, se uită... nu pun mâna pe nimic, sunt foarte traumatizațiVIDEO & GALERIE FOTO 
Țara noastră a devenit un pansament al suferinței pentru zecile de mii de ucraineni care ne-au trecut deja granițele și care au statut de refugiat. Războiul și-a arătat fața la Botoșani prin valul de oameni care fac cunoștință cu noi cu lacrimi în ochi și înconjurați de copii și bagaje. 
Instituția de la Botoșani cu ușa aproape întotdeauna închisă! În interior, o profesie moare încet, ultimii „doctori ai pământului” lucrează mai degrabă din pasiune – GALERIE FOTO
Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA). Există o astfel de instituție la Botoșani, (mai puțin cunoscută sau chiar deloc) și vizitată preponderent de persoanele care dezvoltă afaceri în domeniul agricol. Însă numai dacă sunt obligate, în demersul birocratic.
Bătrânul Măr care a făcut minuni ”odihnește” lângă gard, Sfinte Moaște ascunse de Securitate în zidul bisericii: De ce nu iei oasele acelea să le arunci în pârâu? - GALERIE FOTO
Botoșanii sunt asemenea unui tărâm încă nedescoperit, cu minuni purtate din gură în gură de pustnici sau de pelerinii care, an de an, bat potecile dintre mănăstiri.
REPORTAJ în Ucraina! CreaFuture a ajuns la Cernăuți într-un proiect cu educație non-formală, laborator de creativitate și legende cu străzi măturate cu trandafiri – FOTO & VIDEO
Cernăuți – Ucraina. Vineri, 18 iunie 2021, o zi frumoasă cu un soare arzător, diferit de cel care se ascunde după norii încărcați de ploaie ai municipiului Botoșani. Într-un cotidian alert, echipa de implementare a proiectului a ajuns în acest frumos oraș al țării vecine pentru mai multe momente de interes într-un parteneriat educațional, cu rezultate în ambele țări.
Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
Pretenții mari ai, auzi " sa iasă lumea la vot"! De ce sa iasă, sa legitimeze niște beizadele cu diplome cumpărate, niște evazioniști, puscariabilul și cocalari, niște hoți cu state vechi și niște șpăgari supercalificati? Data viitoare nici 20% nu vor ieși iar " nobilimea" pesedista va deveni eterna, ca e multa si
30 martie 2021, 18:32
Sigur nici una dintre persoanele prezente la “miting” nu a fost infectata Covit. Dacă ar fi fost , sigur nu ieșea din casa la “mitingul” comandat politic. Multe persoane lipsesc de la vot, unde pot decide soarta țării / județului, dar participa la mitinguri, unde poate înjură, scuipa, blestema, încalcă toate regullle in vigoare pana la inclusiv” atentat la siguranța celorlalți cetățeni” care respecta toate regulile aflate in vigoare.
30 martie 2021, 15:32
De astfel de infractori si golani,pe noi cei care respectam legile si suntem si majoritari,cine ne protejeaza?Unde este Politia,Jandarmeria?Din atatea imagini sigur pot fi identificati toti golanii care chipurile protestau.
30 martie 2021, 12:57
da, sunt cazuri de covid, covid amestecat cu alte boli, e plin la ATI, dar ptr cateva mii la nivel national nu distrugi o economie si asa anemica, nu este o solutie inchiderea inn casa, poate ca imunizarea colectiva este cea mai buna...ca in fiecare an, cum naiba sa stai in casa 1 an de zile, ce sa mananci?, somajul cat casa......de unde sa ai cu ce-ti plati facturile?, privind la ciei cativa bolnavi de covid?.........asta e selectia naturale, scapa cine poate, restul merge la munca, viata merge mai departe.....sa stam pana in 2023 in case cum se tot intrec in sfaturi toti desteptii pe la tv?.........daca erau specialist cu adevarat, in anul asta veneau cu o minima medicatie de preventie, cea mai primitiva metoda de tratare a covidul este > stati in casa si poarta masca la bot.........o aiureala geenrala, veniti cu solutii de tratament efectiv, nu tot bajbaiti cu statul in case, cu purtarea carpelor la gura si vaccinuriale caror efecte adverse nu si le-a asumat nimenea, de asemenea nici decesele.
30 martie 2021, 12:30
Tipic romanesc.. Neamul prost există și se manifestă pretutindeni în societatea romanesca. Fricosi, lenesi, saraci, mizerabili, analfabeti, needucati, frustrati, idioti, cocalari... mare majoritate a neamului romanesc.
30 martie 2021, 09:54
Mergeti ,bai idiotilor, in spitale si veti vedea oameni care nu pot respira. Idioti mai mari sunt cei ce au hotarat deschiderea scolilor, desi se stia ca acest lucru va declansa o epidemie in masa. Israelienii au recunoscut ca au gresit cand au deschis scolile.
30 martie 2021, 09:40
Mai bine ca alte dăți dar, doar copii și tineri. Studenți ai altor orașe și ceva "ultrași". Botoșănenii, marea masă de oameni a acestui oraș și în special bugrtari: ZERO Politicieni ca simplii cetățeni, ZERO. Lașitate, frică, lipsă de implicare...aidoma șobolanilor. Asta-i de fapt Botoșaniul.
30 martie 2021, 09:14
Proteste au fost în tara, la Botoșani a fost golaneala și mizerie. Asta este nivelul?
30 martie 2021, 08:42
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Dacă nu se respectă anumite reguli, în general nu doar în bucătărie, se pot întâmpla anumite lucruri care să-ți strice mâncarea, să aibă un gust mai sărat decât trebuie sau să fie arsă sau diferite particularități de ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
12.8 o C
Dorohoi
12.8 o C
Bucecea
12.0 o C
Darabani
12.3 o C
Saveni
13.2 o C
Ştefăneşti
14.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.