Reportaj
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO

După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.

AUR a cerut aprobările

 

În mod oficial, organizatorul acțiunii de luni după-amiază a fost liderul AUR Botoșani, Adrian Mascan, care a depus cererea de autorizare. Pentru 100 de participanți.

Cu zece minute înainte de ora 17:00 părea că și această acțiune este sortită eșecului, prin prezența anemică observată în trecut la alte semi-proteste. Mai ales că, în perimetrul extrem de generos pregătit de forțele de ordine, ajunseseră doar patru tineri cu lozinci în mâini.

 

Era liniștea dinaintea furtunii.

Spartă de vocea stridentă a unei femei care țipa la tineri să plece acasă, că nu are nimeni nevoie de HoReCa: „restaurante vă trebuie vouă? Dar mămăliga de acasă cu găluște nu vă mai place? În loc să vă bucurați să scurmați în pământ și să vă bucurați de darurile pământului...”. Și-a luat indignarea și cu năduf s-a îndepărtat de „proștii” care n-au altceva decât să iasă în stradă. „La muncă”, le-a mai aruncat peste umăr, dorindu-și să aibă ultimul cuvânt, deși ideile ei au rămas neîmpărtășite de cei din jur.

 

 

Protestul a devenit al tuturor

 

La scurt timp, la o bătaie de palme parcă, Piața Revoluției a început să prindă viață. Au ajuns în centrul orașului tineri frumoși și liberi, mame cu copii, iubiți cu iubite, persoane trecute de prima tinerețe, personal de HoReCa, muzicieni, ONG-iști. Oameni de toate felurile și din toate categoriile sociale sau profesionale.

Unii și-au adus pancarte, alții telefoanele pentru a transmite totul pe rețele de socializare sau cunoscuților.

Nu a durat mult și, evident că nu puteau rata ocazia de a scanda după un an de pauză, ultrașii din galeria FC Botoșani s-au încolonat printre oamenii deja adunați și s-au retras în zona dinspre Pietonalul Bancar unde au dat drumul cascadei de scandări de tot felul: Demisia, Libertate, Nu stați în casă, dacă vă pasă.

Piața Revoluției a redevenit a străzii.

 

 

Jandarmii au oprit accesul altor oameni

 

Valuri de oameni continuau să apară dinspre Pietonalul Unirii sau străzile din apropiere. Însă, zona din perimetru era ocupată doar pe un sfert. Jandarmii le-au interzis accesul și celorlalți ajunși mai târziu, care doreau să se alăture protestului. Întrebați de acest lucru, au răspuns că acesta este ordinul prefectului Dan Nechifor, având în vedere că a fost depășit numărul de 100 de persoane pentru care s-a autorizat protestul.

Și s-a ajuns astfel la situația în care în fața Palatului Administrativ să fie aproape gol (unde era zona autorizată) iar dincolo de gardurile jandarmilor, oamenii să stea efectiv unii lângă alții.

 

 

„Spectacolul” ultrașilor

 

În partea opusă, lucrurile au degenerat. Ultrașii și-au scos măștile, le-au aruncat la pământ și au început să le dea foc concomitent cu mai multe fumigene roșii și galbene. Jandarmii au sărit imediat pentru liniștirea spiritelor și a fost doar un pas până la o încăierare între galerie și forțele de ordine, tradiționala înfruntare regăsită mai ales pe stadioane. Lucrurile s-au liniștit rapid, membrii nervoși și sub influența alcoolului, au fost rapid îndepărtați de colegii din apropiere.

Ulterior, cu Drapelul Național fluturând peste capetele lor, tinerii care scandau fără oprire s-au grupat și au pornit spre Pietonalul Unirii, fiind urmați de aproape toată suflarea prezentă în centru.

Au urcat Pietonalul spre Bulevardul Mihai Eminescu, au trecut pe lângă Liceul de Artă, cu coborât Marchianul, au lăsat sensul giratoriu de la Sindicat și au pornit spre Calea Națională pe direcția mall.

 

Nici vorbă să fie autorizat și marșul care a urmat, însă sutele de oameni probabil că nu ar fi putut fi oprite. În aer se resimțea o refulare generală, peste măști, ochii transmiteau bucuria acestei acțiuni de regăsire, de unitate, de grup de persoane care merg spre același scop.

 

 

De ce au ieșit botoșănenii în stradă?!

 

„Din cauza restricțiilor care sunt puse. Nu contest că nu există boală, că nu există virus, dar sunt niște restricții din astea foarte... eu, în domeniul meu de activitate, ne-au întrerupt cu totul. Există un dedesubt pe care nu-l știm noi, ceva care nu-i în regulă. Îmi pare rău că se ajunge la chestia asta, dar dacă sunt 3 oameni la o mie și să pui restricțiile astea, eu nu știu dacă e normal”,

Cozmiță Lascarache, muzician

 

„Trebuie să înțeleagă acest Guvern Cîțu că dacă în 2015 a căzut un Guvern în urma unei tragedii care a avut loc într-un loc privat și a căzut un Guvern, acum când deja avem mai mulți morți din cauza sistemului de stat și o cădere economică incomparabilă cu ce era în 2015, acest Guvern ar trebui să se gândească foarte serios dacă mai poate să guverneze România”,

Bogdan Cărăușu

 

„Anul trecut am fost șase luni închiși, anul acesta avem 3 luni. Nici nu putem vorbi cu clienții să luăm o masă. Șomajul tehnic este neplătit de 3 luni. Ne afectează, avem și noi copii și familii”,

Antreprenor HoReCa

 

Bogdan Cărăușu a fost organizatorul și protestelor #colectiv. Șase ani mai târziu, însuflețit, se afla în fruntea protestatarilor și striga „Libertate”. A adus la protest o listă cu cele mai „idioate” măsuri luate în pandemie. Multe, culmea...

 

Au derogat de la respectarea Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO), pe perioada stării de urgență

La această măsură au recurs în contextul pandemiei doar țări precum Moldova, Armenia sau Letonia.

România „este singura țară din UE în care au fost internate obligatoriu și pe perioada stării de urgență și pe perioada stării de alertă toate persoanele infectate, chiar dacă nu au prezentat simptome”

Suntem una dintre țările care au avut cele mai mari amenzi din toată Europa. Ele au fost declarate neconstituționale, dar nu știm ce s-a întâmplat ulterior.

Judecătorii CCR au desființat întreaga ordonanță 34/2020, motivând că restrângerea drepturilor constituționale poate fi făcută doar prin lege aprobată de Parlament, nu prin OUG sau alte acte administrative.

Sărăcia extremă a crescut cu 7% în această perioadă de pandemie.

Numărul mare al măștilor neconforme. Peste 60% din echipamentele prezente la noi au fost declarate neconforme. În primele șase luni ale pandemiei, în România au fost importate și ulterior vîndute peste 2500 de tone de măști neverificate.

Măsurile de închidere a piețelor, dar nu și a supermarketurilor.

Măsurile contradictorii privind HORECA. Lipsa de sprijin real pentru IMM-uri.

Au închis școlile, dar nu și mallurile.

Nici un responsabil pentru dezastrul din sistemul sanitar românesc.

Au achiziționat armament la a zecea mînă, dar se plîng că nu sînt paturi la ATI.

Spitalul mobil Covid de la Lețcani (Iași), construit cu 13 milioane de euro din banii contribuabililor din Iași și Neamț, va rămâne închis din cauza unor deficiențe grave descoperite în urmă cu câteva luni în timpul vizitei Corpului de Control al Ministerului Sănătății care nu au fost rezolvate nici până în momentul de față.

Împrumuturi uriașe care nu se regăsesc nicăieri în economia națională.

Achiziții dubioase.

Abordarea vădit părtinitoare față de compania farmaceutică după decesele survenite în urma vaccinării. Lipsa anchetelor care ar fi trebuit declanșate de către autorități.

Etichetarea drept teroriști a tuturor celor care au obiecții bine întemeiate. Cenzura aplicată inclusiv doctorilor specialiști.

Chemarea la urne cînd cazurile erau mult mai multe, închiderea în case cînd numărul de infectări este mai mic.

Manipularea cifrelor.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Protestatar prăbușit printre manifestanți, s-a chemat ambulanța
500 de oameni în piață, protestatarii și-au aruncat măștile ca să le ardă, au sărit jandarmii – VIDEO & GALERIE FOTO
ACUM: 200 de botoșăneni în stradă și tot mai vin - Libertate! Jos Cîțu! Stop abuzurilor! - VIDEO & GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Prefectul Sorin Cornilă i-a deranjat pe „directorii fără chip”! A intrat neanunțat în birouri și a dat de lacrimi la un șef: Ne-a îmbolnăvit / Deci, plâng, dacă vreți vă spun... VIDEO & GALERIE FOTO
Într-o probabilitate extrem de ridicată puțini sunt botoșănenii care cunosc abrevierile acestor instituții: OSPA, ITCSMS sau OJZ. Aceste unități de stat există și funcționează din bani publici.Și sunt conduse de directori care sunt deranjați la fața locului extrem de rar de către jurnaliști sau șefi ierarhici.
REPORTAJ din perla montană a țării, acolo unde Briliantu' României se produce la terasă, iar oamenii care aruncă gunoaie ajung în iad – GALERIE FOTO 
Au curs vara aceasta valuri-valuri-valuri articolele, postările și indignările aferente despre ceea ce se întâmplă pe litoral, de la carnea expirată de acum câțiva ani și până la parcarea de o sută de lei pe zi din Mamaia. Bineînțeles, neuitând de episodul cu băiatul care și-a transferat celebritatea de la TV în online și a reușit să trezească la viață o țară cum nu au putut să o facă nici măcar prețurile aberante la gaze, electricitate și carburanți. 
REPORTAJ în județ! Chipul pe care-l arată războiul! Botoșani primește ucraineni cu ochii în lacrimi: Vin, se uită... nu pun mâna pe nimic, sunt foarte traumatizațiVIDEO & GALERIE FOTO 
Țara noastră a devenit un pansament al suferinței pentru zecile de mii de ucraineni care ne-au trecut deja granițele și care au statut de refugiat. Războiul și-a arătat fața la Botoșani prin valul de oameni care fac cunoștință cu noi cu lacrimi în ochi și înconjurați de copii și bagaje. 
Instituția de la Botoșani cu ușa aproape întotdeauna închisă! În interior, o profesie moare încet, ultimii „doctori ai pământului” lucrează mai degrabă din pasiune – GALERIE FOTO
Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA). Există o astfel de instituție la Botoșani, (mai puțin cunoscută sau chiar deloc) și vizitată preponderent de persoanele care dezvoltă afaceri în domeniul agricol. Însă numai dacă sunt obligate, în demersul birocratic.
Bătrânul Măr care a făcut minuni ”odihnește” lângă gard, Sfinte Moaște ascunse de Securitate în zidul bisericii: De ce nu iei oasele acelea să le arunci în pârâu? - GALERIE FOTO
Botoșanii sunt asemenea unui tărâm încă nedescoperit, cu minuni purtate din gură în gură de pustnici sau de pelerinii care, an de an, bat potecile dintre mănăstiri.
REPORTAJ în Ucraina! CreaFuture a ajuns la Cernăuți într-un proiect cu educație non-formală, laborator de creativitate și legende cu străzi măturate cu trandafiri – FOTO & VIDEO
Cernăuți – Ucraina. Vineri, 18 iunie 2021, o zi frumoasă cu un soare arzător, diferit de cel care se ascunde după norii încărcați de ploaie ai municipiului Botoșani. Într-un cotidian alert, echipa de implementare a proiectului a ajuns în acest frumos oraș al țării vecine pentru mai multe momente de interes într-un parteneriat educațional, cu rezultate în ambele țări.
Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Orașul ASCUNS: Locul misterios din urbea Botoșanilor, iazul de poveste de la marginea străzii, despre care botoșănenii nu știu mai nimic: ”Și acum este un beci acolo, nimeni nu știe de el…” – GALERIE FOTO & VIDEO
Pitit pe o stradă micuță din Botoșani, un iaz aproape necunoscut botoșănenilor păstrează amintirile a cel puțin trei generații. Povești care, din când în când, ies la suprafață asemenea unor mesaje în sticlă, spre a fi dăruite celor care nu au aflat încă.
Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
Pretenții mari ai, auzi " sa iasă lumea la vot"! De ce sa iasă, sa legitimeze niște beizadele cu diplome cumpărate, niște evazioniști, puscariabilul și cocalari, niște hoți cu state vechi și niște șpăgari supercalificati? Data viitoare nici 20% nu vor ieși iar " nobilimea" pesedista va deveni eterna, ca e multa si
30 martie 2021, 18:32
Sigur nici una dintre persoanele prezente la “miting” nu a fost infectata Covit. Dacă ar fi fost , sigur nu ieșea din casa la “mitingul” comandat politic. Multe persoane lipsesc de la vot, unde pot decide soarta țării / județului, dar participa la mitinguri, unde poate înjură, scuipa, blestema, încalcă toate regullle in vigoare pana la inclusiv” atentat la siguranța celorlalți cetățeni” care respecta toate regulile aflate in vigoare.
30 martie 2021, 15:32
De astfel de infractori si golani,pe noi cei care respectam legile si suntem si majoritari,cine ne protejeaza?Unde este Politia,Jandarmeria?Din atatea imagini sigur pot fi identificati toti golanii care chipurile protestau.
30 martie 2021, 12:57
da, sunt cazuri de covid, covid amestecat cu alte boli, e plin la ATI, dar ptr cateva mii la nivel national nu distrugi o economie si asa anemica, nu este o solutie inchiderea inn casa, poate ca imunizarea colectiva este cea mai buna...ca in fiecare an, cum naiba sa stai in casa 1 an de zile, ce sa mananci?, somajul cat casa......de unde sa ai cu ce-ti plati facturile?, privind la ciei cativa bolnavi de covid?.........asta e selectia naturale, scapa cine poate, restul merge la munca, viata merge mai departe.....sa stam pana in 2023 in case cum se tot intrec in sfaturi toti desteptii pe la tv?.........daca erau specialist cu adevarat, in anul asta veneau cu o minima medicatie de preventie, cea mai primitiva metoda de tratare a covidul este > stati in casa si poarta masca la bot.........o aiureala geenrala, veniti cu solutii de tratament efectiv, nu tot bajbaiti cu statul in case, cu purtarea carpelor la gura si vaccinuriale caror efecte adverse nu si le-a asumat nimenea, de asemenea nici decesele.
30 martie 2021, 12:30
Tipic romanesc.. Neamul prost există și se manifestă pretutindeni în societatea romanesca. Fricosi, lenesi, saraci, mizerabili, analfabeti, needucati, frustrati, idioti, cocalari... mare majoritate a neamului romanesc.
30 martie 2021, 09:54
Mergeti ,bai idiotilor, in spitale si veti vedea oameni care nu pot respira. Idioti mai mari sunt cei ce au hotarat deschiderea scolilor, desi se stia ca acest lucru va declansa o epidemie in masa. Israelienii au recunoscut ca au gresit cand au deschis scolile.
30 martie 2021, 09:40
Mai bine ca alte dăți dar, doar copii și tineri. Studenți ai altor orașe și ceva "ultrași". Botoșănenii, marea masă de oameni a acestui oraș și în special bugrtari: ZERO Politicieni ca simplii cetățeni, ZERO. Lașitate, frică, lipsă de implicare...aidoma șobolanilor. Asta-i de fapt Botoșaniul.
30 martie 2021, 09:14
Proteste au fost în tara, la Botoșani a fost golaneala și mizerie. Asta este nivelul?
30 martie 2021, 08:42
Sondaj
Credeți că trebuie limitată la 30 km/h viteza pe șoseaua de la Lebăda?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
De Sfântul Nicolae copiii vor primi un pachețel simbolic cu dulciuri din partea mea. Le-am cumpărat biscuiți, bombonele, ciocolățică și o napolitană. De Crăciun vor primi un dar din partea Primăriei. Așa că, nu vom mai strâ ...
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9297 lei
USD
Dolarul SUA
4.6851 lei
CHF
Francul elveţian
5.0142 lei
GBP
Lira sterlină
5.7419 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4938 lei
XAU
Gramul de aur
271.1673 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2417 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2044 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1935 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4860 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2023 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6629 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.3 o C
Dorohoi
0.1 o C
Bucecea
0.1 o C
Darabani
-0.4 o C
Saveni
0.2 o C
Ştefăneşti
2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.