Reportaj
REPORTAJ în județ! Chipul pe care-l arată războiul! Botoșani primește ucraineni cu ochii în lacrimi: Vin, se uită... nu pun mâna pe nimic, sunt foarte traumatizațiVIDEO & GALERIE FOTO 

Țara noastră a devenit un pansament al suferinței pentru zecile de mii de ucraineni care ne-au trecut deja granițele și care au statut de refugiat. 
Războiul și-a arătat fața la Botoșani prin valul de oameni care fac cunoștință cu noi cu lacrimi în ochi și înconjurați de copii și bagaje. 

Prefectul Sorin Cornilă a petrecut o a treia zi în localitățile județului care au luat deja contact cu refugiații din Ucraina. Când se află la birou trece dintr-o ședință în alta, cu structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) sau cu societatea civilă care vrea să ajute prin ONG-urile deja cunoscute la Botoșani. S-a decis ca toată lumea să-și unească forțele pentru a exista o coordonare în modul nostru de ajutorare a poporului ucrainean. Toată lumea se sincronizează pentru eficiența de care este nevoie mai mult ca oricând. 

 

 

Ora 14:30. 

 

Prefectul Sorin Cornilă, împreună cu Sorin Andronache, consilierul pe relații de comunicare al Prefecturii, se urcă în Touaregul instituției și încep o nouă deplasare în județ. Este a treia în ultimele zile. Cunosc deja traseul. Pe drum, Sorin Cornilă ține aproape tot timpul telefonul la ureche. Dispozitivul vibrează continuu, diverse persoane îl apelează pe prefect. Un tir cu ajutoare care urmează să ajungă de la București. De la Universitatea Ștefan cel Mare cineva anunță că dorește să trimită produse de igienă personală și pachete de pampers. 

 

În paralel se interesează de noi spații de cazare, saltele, lenjerii. Paturi mobile și toate bunurile necesare pentru refugiații care ne tranzitează, dar care au totuși nevoi ridicate. 


Gândește și tipărirea a 5.000 de flyere informative în limba ucraineană pentru a mai bună comunicare. Se lovește de barierele birocratice: eu la privat dacă astăzi îmi puneam ceva în minte, mâine făceam”, spune Sorin Cornilă, care amintește de cadrul legal și cheltuielile aferente. 

 

Hudești


este prima oprire. 


Prefectul vorbește la telefon despre un tir de ajutoare care va ajunge la Botoșani, pentru refugiați, în așteptarea cuiva de la Primărie. A intrat într-un cămin cultural unde se gândește să amenajeze locuri de cazare. 
Ajunge viceprimarul Vasile Sîsîiac, primarul este plecat la Botoșani cu treburi. 

Prefectul explică:


„Treceam prin zonă și am vrut să văd acest spațiu. Se preconizează un număr mai mare de cetățeni prin punctele astea de trecere pe care le avem noi. Avem prima dată locațiile Rădăuți, Păltiniș, Darabani și o să venim încet încoace, dacă o să fie nevoie”. 

 

Îi explică viceprimarului să înceapă pregătirile pentru amenajarea spațiului, în privința cazarmamentului, vor fi efectuate mai multe donații. 

 

 

Darabani

 

Constantin Acsinte, viceprimarul orașului Darabani, îl însoțește pe prefect la un spațiu de cazare temporar al refugiaților. 


O imensă sală de sport unde au fost aliniate zeci de paturi. E cald în interior, atmosfera este cât de cât primitoare. Pe partea dreaptă, la perete, au fost aliniate mese pe care se află apă, ceai, cafea și tot felul de gustări. 


„Sunt dușuri, stânga-dreapta”, spune prefectul Sorin Cornilă care este deja familiarizat cu locul. 


Se interesează de „vizitatori”. Cu o noapte în urmă fusese plin, valul de oameni a intrat în sală între orele 23:00 și 1:00. Au părăsit locația a doua zi, până la 14:00. Au dormit, s-au trezit, au făcut duș, au mâncat și au plecat mai departe. 


„Am rămas șocat, de la trei copii sunt în familie. A venit o familie cu cinci copii. Ne-au luat în brațe și ne-au mulțumit. Vin și se uită... nu pun mâna pe nimic copiii, care, vorba aia,-s copii. Sunt foarte traumatizați”, 


povestește viceprimarul de la Darabani. 


Sunt deja 66 de paturi și urmează să ajungă alte 50 de saltele care sunt deja plătite. Cu o noapte înainte au fost găzduiți 50 de refugiați. Pe două dintre saltele stau doi ursuleți de pluș. Așteaptă copii pentru a stârni urme de zâmbet.  

 

 

Prefectul Sorin Cornilă se interesează de starea de sănătate a refugiaților: „o să avem după-amiaza aceasta un medic care va veni să facă o evaluare medicală aici, în punctul acesta. Unde a fost centrul de vaccinare. Dar acum gata. Aici o să stea un medic să facă o evaluare”. 


O altă problemă ține de comunicare: „niciunul nu știa românește și foarte greu cu engleza. Era un băiat mai tânăr care mai știa”, spune viceprimarul Darabaniului. 

 

Prefectul îi transmite că la Prefectură există o listă cu translatori la care roagă să se apeleze la nevoie. 

 

Păltiniș

 

Un centru pentru persoane vârstnice, construit pe fonduri europene. În față un microbuz care aparține unui ONG, se descarcă ajutoare de tot felul. Primarul Costel Romanescu, îmbrăcat lejer, se află acolo. Și-a petrecut ultimele zile printre refugiați. 


-    Domn primar, câți ați avut aseară?
-    Cred că în jur de 35.

 

120 de locuri sunt disponibile în centru pentru ucraineni. Peste tot sunt alimente, produse de igienă, apă, fructe, haine și încălțăminte donate de civili. 


Costel Romanescu povestește: „cred că undeva la 40 de persoane au plecat de la 10 încoace. Le-am asigurat internet acum, televizor”.


Într-o cameră, e plin de copii care se uită la desene animate, stau pe jos, este încălzire în pardoseală. Mamele pe margine vorbesc la telefon. Se feresc de aparatul de fotografiat, sunt stinghere la apariția noastră. 


Primarul Costel Romanescu spune că apar probleme mai mereu. Nimeni nu s-a gândit că vor avea nevoie de sumedenie de prelungitoare, pentru ca refugiații să-și încarce telefoanele. 


Alte mame ucrainence ajută la bucătărie, la gătit. Acolo este și directoarea școlii, nu a putut sta deoparte și s-a oferit voluntar. 
Solidaritatea unește botoșănenii, iar ajutorul vine sub diverse forme. 

 

„Oamenii sunt cu foarte mult bun simț”, spune primarul de la Păltiniș, care continuă: „am doi băieți ai mei care-i aduce încoace cu mașina, am tot organizat”. 

 

Rădăuți Prut


Mașina MAI a prefectului ajunge la Punctul de Trecere al Frontierei Rădăuți Prut. Șefii structurilor MAI se află deja acolo, „ne organizăm, am eliberat un pic aici zona de protecție pentru voluntari, la intersecție vor fi toți acolo și vor ține legătura cu persoanele care vor să ajute. Sunt trei corturi cu zone de triaj”, transmite un reprezentant din Jandarmeria Botoșani. 

 

Sunt și garduri aduse de jandarmi pentru temporizarea fluxului de oameni care se anunță că va intra în județ. 

 

Există însă probleme cu toaletele ecologice. Șefii ISU susțin că au trimis adrese la Primăria Botoșani la care nu au primit răspuns. Prefectul l-a apelat direct pe primarul Cosmin Andrei pentru a rezolva rapid problema
Opt toalete ecologice vor fi realocate, câte patru pentru fiecare punct de trecere a frontierei – Rădăuți Prut și Stânca Costești. 


„Am modificat tot, am făcut pe dispozitiv, am mișcat tot acolo, că era talcioc”


Col. Decebal Murariu, inspectorul șef al ISU Botoșani 

 

„Am zis că dacă vin cei de la DSVSA de mâine, să aibă o evidență a acestor produse alimentare, să nu fie vreun risc. Am văzut o femeie voluntar acolo, foarte bine intenționată”,


Viorel Șerbănoiu, șeful Poliției Botoșani 

 

Este nevoie de medici de la Direcția de Sănătate Publică și sanitari veterinari pentru verificarea alimentelor. 
Se vorbește despre identificarea de noi spații de cazare, în comunele din jur. 

 

Stânca - Ștefănești

 

La Punctul de Trecere Stânca traficul de intrare în țară este destul de scăzut. Sunt doar câteva autoturisme mici și un autocar. Corturile pentru voluntari au fost amplasate mult prea aproape de punctele de verificare și se caută soluții pentru relocarea lor într-un spațiu care să nu perturbe activitatea polițiștilor de frontieră. Și pentru a se evita aglomerația. 

 

„Pentru personalul angrenat în aceste activități, nu este nicio problemă să folosească infrastructura punctului. Fostul restaurant, care este închis iar spațiul este al vămii. Să fie ca loc de depozitare”


Valeriu Harabulă, șeful Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani 

 

Un autocar înțesat cu refugiați ajunge pe teritoriul românesc. Coboară multe femei și copii, voluntarii îi înconjoară și îi întreabă de necesități. Primesc cartele telefonice, ceai cald și cafea. Produse de igienă, pampers de toate mărimile, mâncare pentru copii mici. Cineva aduce mici cu pâine și muștar. Se formează coadă și refugiații mânâncă tăcuți. 

 

După discuții concentrate, prefectul și șefii structurilor MAI aleg un spațiu pentru corturile voluntarilor, undeva mai sus de punctul de trecere al frontierei. 

 

Ștefănești 

 

Însoțit de primarul Florin Buțura sunt vizitate trei locații temporare de cazare, un centru pentru persoane vârstnice amenajat în fostul sediu al Primăriei, un cămin cultural și o casă cu 15 locuri. 


„Plin a fost noaptea trecută”, spune primarul. Ucrainenii ajung, se odihnesc, mănâncă și pornesc iar la drum. 


Prefectul Sorin Cornilă îi mulțumește și acestui primar pentru implicarea totală. 

 

Pornește spre Trușești unde vrea să vadă sala de sport a Liceului ”Demostene Botez”. Întreabă de surse de încălzire, calculează câte locuri ar putea fi amenajate aici. Valul de oameni care se preconizează a intra în martie în județul nostru se anunță a fi unul extrem de ridicat. 

 

Botoșaniul își deschide brațele pentru a-i primi. 


În jur de 20:00, prefectul ajunge înapoi în municipiu. O zi s-a încheiat, o alta începe astăzi, pe 1 martie. Când își va relua îndatoririle de la capăt. Și va încerca să fie puntea între autorități și societatea civilă în aceste vremuri triste pe care omenirea le trăiește șocată. 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Preoții din Botoșani alături de refugiați: În noaptea asta plecăm la Vama Stânca / Ne gândim că am putea fi noi în locul lor

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Marea Neagră, mon amour: hotel capcană, restaurant cu patron ”șmecher calificat”, plaja de după ”boscheți” și doamnele vesele tare – GALERIE FOTO
Da, știu că am promis acum vrei trei ani că nu mai calc pe litoralul românesc, însă mă chinuie un soi de masochism patriotic care vara aceasta m-a readus la malul Mării Negre. Dorul aventurilor pe care numai prin stațiunile constănțene le întâlnești a învins până la urmă.
REPORTAJ: Locul din Botoșani mai puțin știut de credincioși, tărâm al credinței în jurul unei icoane găsită îngropată sub un copac – VIDEO&FOTO
A treia zi de Paște este cunoscută în ortodoxie și ca „Marțea Albă” din Săptămâna Luminată. Este o zi extrem de importantă pentru credincioși și notată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Este totodată un prilej de regăsire sufletească în întâlnirea cu Dumnezeu, în lăcașurile sfinte fiind oficiate slujbe religioase.
REPORTAJ: Padocul orașului aproape plin, câinii strânși de pe străzi cu Poliția, au fost aplicate și amenzi – VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 19 februarie 2023 un copil de 10 ani era aproape sfârtecat de trei câini care evadaseră dintr-o curte. Știrea plecată de la Botoșani s-a răspândit imediat în toată țara. Un val de ură la adresa câinilor s-a făcut resimțit în municipiu, apărând și primele animale otrăvite.
REPORTAJ Școală cu paznici înarmați: Zeci de bărbați de 40 – 50 de ani învață să scrie și să citească în regim special, la Botoșani – GALERIE FOTO
Există o serie de cursuri școlare de care majoritatea botoșănenilor aproape că nu au auzit. Elevii au vârste trecute de copilărie și a adolescență, iar mare parte dintre ei abia după câteva decenii de viață învață să scrie.
REPORTAJ: Armenii de la Botoșani sărbătoresc Crăciunul în același timp cu Boboteaza, un copil a scos crucea din apa sfințită – VIDEO & GALERIE FOTO
Este mare sărbătoare în comunitatea armenilor de la Botoșani care sărbătoresc în aceste zile Nașterea Domnului Iisus Hristos dar și Boboteaza.
REPORTAJ: Educația în nordul țării prin laboratoare încropite din donații în unități cu aproape 1.000 de copii – VIDEO & GALERIE FOTO
Unul dintre cele cinci orașe ale județului unde condițiile de trai sunt împărțite între rural și urban este Ștefăneștiul, o localitate din est, poziționată pe malul lacului de acumulare Stânca Costești.
Ziua în care a plecat doamna Daniela, între lacrimile părintelui protopop și oamenii care n-au părăsit-o până la mormântul de lângă eroi – VIDEO & GALERIE FOTO
”Îmi cer iertare dacă vorbele mele sunt prea sărace și nepricepute pentru a cuprinde o viață a unui om care mult s-a străduit. În primul rând să se țină de cuvânt. Apoi să iubească și să facă cât mai mult bine”...
Copiii din școlile botoșănene aduși la ore cu „masa caldă” a Guvernului: Încercăm prin toate metodele să-i atragemVIDEO & GALERIE FOTO
Nouă unități de învățământ din județul Botoșani sunt beneficiare ale programului guvernamental „Masa Caldă”, unul introdus de câțiva ani în sistemul educațional românesc și încă aflat în testare.
Hlipiceni, inima credinței! Sute de credincioși și pelerini la una dintre cele mai impresionate slujbe: Doamne, învață-ne să ne rugămVIDEO & GALERIE FOTO
Probabil că nicicând centrul comunei Hlipiceni nu a fost într-atât de animat precum în dimineața zilei de 15 septembrie 2022 care va rămâne în memoria colectivă ca o pagină în istoria credinței creștine.
Muncitorii care părăsesc Botoșaniul fugăriți tocmai de patronii care se plâng că le mor afacerile - REPORTAJ în trenul spre munca răsplătită pe merit
Sunt deja ani la rând de când mediul de afaceri din județul Botoșani suferă din cauza deficitului de forță de muncă. Întreaga vină a căzut asupra statului sau a prezumtivilor angajați care vânează mirajul străinătății. Realitatea arată lucrurile într-o lumină diferită. Meseriașii nu mai pleacă peste granițe în căutarea respectului pentru munca lor. Trec doar granițele dintre județele țării.
REPORTAJ: Sute de oameni la Mănăstirea Vorona, ceremonial religios impresionant săvârșit de Nichifor Botoșăneanul: De acum Dumnezeu ne-a rămas și Maica Sfântă VIDEO & GALERIE FOTO
Este zi de mare sărbătoare pentru creștini. Prima sărbătoare din noul an bisericesc are loc pe 8 septembrie de Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului.
Prefectul Sorin Cornilă i-a deranjat pe „directorii fără chip”! A intrat neanunțat în birouri și a dat de lacrimi la un șef: Ne-a îmbolnăvit / Deci, plâng, dacă vreți vă spun... VIDEO & GALERIE FOTO
Într-o probabilitate extrem de ridicată puțini sunt botoșănenii care cunosc abrevierile acestor instituții: OSPA, ITCSMS sau OJZ. Aceste unități de stat există și funcționează din bani publici.Și sunt conduse de directori care sunt deranjați la fața locului extrem de rar de către jurnaliști sau șefi ierarhici.
REPORTAJ din perla montană a țării, acolo unde Briliantu' României se produce la terasă, iar oamenii care aruncă gunoaie ajung în iad – GALERIE FOTO 
Au curs vara aceasta valuri-valuri-valuri articolele, postările și indignările aferente despre ceea ce se întâmplă pe litoral, de la carnea expirată de acum câțiva ani și până la parcarea de o sută de lei pe zi din Mamaia. Bineînțeles, neuitând de episodul cu băiatul care și-a transferat celebritatea de la TV în online și a reușit să trezească la viață o țară cum nu au putut să o facă nici măcar prețurile aberante la gaze, electricitate și carburanți. 
Instituția de la Botoșani cu ușa aproape întotdeauna închisă! În interior, o profesie moare încet, ultimii „doctori ai pământului” lucrează mai degrabă din pasiune – GALERIE FOTO
Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA). Există o astfel de instituție la Botoșani, (mai puțin cunoscută sau chiar deloc) și vizitată preponderent de persoanele care dezvoltă afaceri în domeniul agricol. Însă numai dacă sunt obligate, în demersul birocratic.
Bătrânul Măr care a făcut minuni ”odihnește” lângă gard, Sfinte Moaște ascunse de Securitate în zidul bisericii: De ce nu iei oasele acelea să le arunci în pârâu? - GALERIE FOTO
Botoșanii sunt asemenea unui tărâm încă nedescoperit, cu minuni purtate din gură în gură de pustnici sau de pelerinii care, an de an, bat potecile dintre mănăstiri.
REPORTAJ în Ucraina! CreaFuture a ajuns la Cernăuți într-un proiect cu educație non-formală, laborator de creativitate și legende cu străzi măturate cu trandafiri – FOTO & VIDEO
Cernăuți – Ucraina. Vineri, 18 iunie 2021, o zi frumoasă cu un soare arzător, diferit de cel care se ascunde după norii încărcați de ploaie ai municipiului Botoșani. Într-un cotidian alert, echipa de implementare a proiectului a ajuns în acest frumos oraș al țării vecine pentru mai multe momente de interes într-un parteneriat educațional, cu rezultate în ambele țări.
Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Sigur...primarul Romanescu, plin de merite, la control, in rest face gratare la centru, pentru el si apropiatii lui, burti pline cu salarii la zi pentru el si fieful primariei. In rest 6 angajati ai centrului nu sunt plătiți de 3 luni, acum probabil empatici fiind vor face munca voluntară. Asa stie sa imparta Romanescu si cei ca el. Nu are rușine se foloseste de oameni cu nerusinare.
2 martie 2022, 00:15
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Dacă nu se respectă anumite reguli, în general nu doar în bucătărie, se pot întâmpla anumite lucruri care să-ți strice mâncarea, să aibă un gust mai sărat decât trebuie sau să fie arsă sau diferite particularități de ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
12.8 o C
Dorohoi
12.8 o C
Bucecea
12.0 o C
Darabani
12.3 o C
Saveni
13.2 o C
Ştefăneşti
14.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.