Reportaj
Omul – spectacol: peste 1.000 de show-uri de la Botoşani şi până la Venezia, din comunism şi până în mileniul 3 cu cei mai mari artiști ai României

Spre sfârşitul anilor ’80 făcea cursuri la Şcoala Populară de Arte. Aşa l-a cunoscut pe Ion Ilie, pe atunci director al Filarmonicii de Stat Botoşani, care observându-i ideile de spectacole şi simţindu-i înclinaţia spre impresariat i-a propus să vină pe acest post la prestigioasa instituţie de cultură.

Debut cu regretata Mihaela Runceanu şi cu Gabriel Dorobanţu


Zis şi făcut! S-a angajat la Filarmonică pe când avea doar 18 ani şi a debutat năvalnic, într-o companie selectă.


„Mi-a spus: vezi că trebuie să mergi la Vatra Dornei cu Mihaela Runceanu şi Gabriel Dorobanţu că avem spectacol cu ei acolo”, rememorează Liviu Sorinel.


Aceasta pentru că la vremea respectivă Filarmonica de Stat Botoşani se autofinanţa şi pentru a-şi putea acoperi cheltuielile, pe lângă concertele simfonice, organiza şi spectacole de divertisment prin toată ţara.


După trei decenii îşi aminteşte în amănunt acele zile din 1988. Mai ales că prezentator era celebrul Octavian Ursulescu, o vedetă a Televiziunii Române din acele vremuri, devenit cunoscut în toată ţara ca realizator al emisiunii „Şlagăre în devenire”.


„De la el am învăţat să prezint spectacolele. L-am observat cu atenţie şi la unul dintre ele Octavian era aşa de răcit că nu putea urca pe scenă şi atunci am luat eu microfonul”, spune Liviu Sorinel.


Şi în acest fel şi-a dublat postura de impresar cu aceea de prezentator de spectacole.

mihaela runceanu

 

De la Anastasia Lazariuc şi Mădălina Manole la Jean Constantin şi Draga Olteanu Matei, a pierdut numărul spectacolelor


Au fost atât de multe în toţi aceşti ani încât le-a pierdut numărul.


„Dacă le socotesc numai pe cele de la Filarmonică, unde sunt câteva zeci pe an, ies sute de spectacole”, afirmă Liviu Sorinel.


De-a lungul anilor a legat prietenii strânse cu câţiva dintre cei mai mari artişti ai României. A călătorit, a râs, s-a întristat şi a stat la aceeaşi masă cu cântăreţi precum Mihaela Runceanu, Sanda Ladoşi, Mădălina Manole, Silvia Dumitrescu, Anastasia Lazariuc, Natalia Guberna, Monica Anghel, Gabriel Dorobanțu, Octavian Ursulescu, Mihai Constantinescu, Ricky Dandel, Dorin Anastasiu.

 

A colaborat şi cu actori uriaşi ai teatrului şi filmului românesc, precum Draga Olteanu Matei sau regretaţii Jean Constantin şi Marin Moraru.


O prietenie de suflet cu Gabriel Cotabiţă


De Gabriel Cotabiţă a fost însă cel mai apropiat. La debutul lui Liviu în impresariat Gabi era pe val, aşa că era mai mereu cap de afiş.


„Eram aproape nedespărțiți în acea perioadă, îl iubeam şi-l iubesc şi acum ca pe fratele meu mai mare! Şi ne leagă şi acum multe amintiri frumoase”, spunea Liviu Sorinel pentru Click! în urmă cu doi ani.

 

gabriel cotabita


În 2015 Gabriel Cotabiţă a trecut prin cumpăna vieţii, iar la un moment dat părea că pierde bătălia. Dar şi-a revenit spectaculos. Era bine de câteva luni, dar nu avusese încă ocazia să urce din nou pe scenă. Şi atunci a intervenit Liviu Sorinel de la Botoşani! I-a propus să organizeze o serie de spectacole care să îi marcheze revenirea în luminile rampei.

 

Astfel, în martie 2016, artistul şi-a relansat practic cariera la Casa de Cultură a Sindicatelor din Botoşani, la vreo 30 de ani după ce cântase pentru prima oară acolo. Spectacolul se intitula „Domnişoară, nu pleca”, după hitul artistului de după revoluţie. Au urmat apoi Paşcani, Suceava, Vaslui, Iaşi, Bacău… Gabriel Cotabiţă a revenit în atenţia publicului, în 2016 s-a recăsătorit, iar printre invitaţii de la nuntă s-a regăsit şi Liviu Sorinel.


Revoluţia l-a prins în turneu

 

Şi pentru că veni vorba de revoluţie, pe impresarul Liviu Sorinel 22 decembrie 1989 l-a prins în turneu. Era pe la Focşani cu toată trupa de artişti după dânsul.


”Deja erau în toi mişcările de stradă la Timişoara şi începuse nebunia la Bucureşti astfel încât se primise dispoziție de la autoritățile comuniste să fie interzisă orice fel de manifestare ce adună multă lume și am fost nevoiți să anulăm tot turneul. Gabi Cotabiță s-a întors de acolo spre Bucureşti cu maşina împreună cu Octavian Ursulescu în timp ce noi ceilalți care mai rămăsesem, printre care şi Gabriel Dorobanțu, plus orchestra, ne-am îndreptat spre Botoşani, aşteptând să se liniştească lucrurile”, declara Liviu Sorinel.


I-a plăcut mereu să spargă tiparele aşa că a încercat să ofere publicului botoşănean, dar nu numai, şi altceva în afara clasicelor concerte ale Filarmonicii. Şi astfel muzicienii de la Botoşani i-au acompaniat pe Felicia Filip, Iris, Dan Bittman, Paula Seling, Ianna Novac, Vlad Miriţă.  

 

octavian ursulescu


Napoli, miss, Venezia…


Şi-a diversificat tot mai mult activitatea şi a ajuns să organizeze şi pe cont propriu show-uri inclusiv cu artişti de renume internaţional, precum Francesco Napoli, miss-uri regionale la care printre invitaţi s-au regăsit noile figuri ale showbiz-ului autohton, de la Bianca Drăguşanu şi Victor Slav la Bogdan Vlădău şi inclusiv spectacole la Venezia, acolo unde a cântat şi botoşăneanul Mirel Manea.


„Pot colabora cu orice artist, depinde cum vorbeşti cu el. Trebuie să fii sincer şi să nu încerci să îl dezamăgești pentru că, dacă faci asta, se află. Cântăreţii se sună între ei când sunt contactaţi pentru un spectacol şi se interesează ce fel de impresar, ce fel de om eşti şi de aceea trebuie să fii fair-play cu ei”, spune Liviu Sorinel.


Mai nou, a început să organizeze spectacole şi pentru primării, de la Vaslui şi până la Vlăsineşti. A făcut-o şi dintr-o ambiţie personală, observând câţi bani se vehiculează la astfel de manifestări şi ce artişti vin. Şi de aceea, în august a organizat împreună cu Primăria Vlăsineşti Ziua Comunei, unde cu un buget la doar 60% din cel avut la dispoziţie de municipalitatea botoşăneană pentru „September Fest”, i-a adus în acel „capăt de lume” pe Anna Lesko, Connect-R, Fuego, Stela Enache, Doru Octavian Dumitru. Şi tot atunci a mai bifat o premieră: o soprană, Mediana Vlad, pe scena unui spectacol câmpenesc.  

 

venezia


Ce urmează?


Pentru noiembrie 2018 a perfectat un concert de excepţie al Filarmonicii alături de trupa Proconsul. Aşadar, staţi pe aproape.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Cotabiță a ridicat doamnele orașului în picioare la revenirea pe scenă: Am făcut o plimbare și m-am întors – VIDEO & GALERIE FOTO
”Magic Christmas” româno-italian la Botoșani în ”Broadway Style”, sute de oameni în picioare într-o sală umplută până la refuz – VIDEO & GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
Marea Neagră, mon amour: hotel capcană, restaurant cu patron ”șmecher calificat”, plaja de după ”boscheți” și doamnele vesele tare – GALERIE FOTO
Da, știu că am promis acum vrei trei ani că nu mai calc pe litoralul românesc, însă mă chinuie un soi de masochism patriotic care vara aceasta m-a readus la malul Mării Negre. Dorul aventurilor pe care numai prin stațiunile constănțene le întâlnești a învins până la urmă.
REPORTAJ: Locul din Botoșani mai puțin știut de credincioși, tărâm al credinței în jurul unei icoane găsită îngropată sub un copac – VIDEO&FOTO
A treia zi de Paște este cunoscută în ortodoxie și ca „Marțea Albă” din Săptămâna Luminată. Este o zi extrem de importantă pentru credincioși și notată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Este totodată un prilej de regăsire sufletească în întâlnirea cu Dumnezeu, în lăcașurile sfinte fiind oficiate slujbe religioase.
REPORTAJ: Padocul orașului aproape plin, câinii strânși de pe străzi cu Poliția, au fost aplicate și amenzi – VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 19 februarie 2023 un copil de 10 ani era aproape sfârtecat de trei câini care evadaseră dintr-o curte. Știrea plecată de la Botoșani s-a răspândit imediat în toată țara. Un val de ură la adresa câinilor s-a făcut resimțit în municipiu, apărând și primele animale otrăvite.
REPORTAJ Școală cu paznici înarmați: Zeci de bărbați de 40 – 50 de ani învață să scrie și să citească în regim special, la Botoșani – GALERIE FOTO
Există o serie de cursuri școlare de care majoritatea botoșănenilor aproape că nu au auzit. Elevii au vârste trecute de copilărie și a adolescență, iar mare parte dintre ei abia după câteva decenii de viață învață să scrie.
REPORTAJ: Armenii de la Botoșani sărbătoresc Crăciunul în același timp cu Boboteaza, un copil a scos crucea din apa sfințită – VIDEO & GALERIE FOTO
Este mare sărbătoare în comunitatea armenilor de la Botoșani care sărbătoresc în aceste zile Nașterea Domnului Iisus Hristos dar și Boboteaza.
REPORTAJ: Educația în nordul țării prin laboratoare încropite din donații în unități cu aproape 1.000 de copii – VIDEO & GALERIE FOTO
Unul dintre cele cinci orașe ale județului unde condițiile de trai sunt împărțite între rural și urban este Ștefăneștiul, o localitate din est, poziționată pe malul lacului de acumulare Stânca Costești.
Ziua în care a plecat doamna Daniela, între lacrimile părintelui protopop și oamenii care n-au părăsit-o până la mormântul de lângă eroi – VIDEO & GALERIE FOTO
”Îmi cer iertare dacă vorbele mele sunt prea sărace și nepricepute pentru a cuprinde o viață a unui om care mult s-a străduit. În primul rând să se țină de cuvânt. Apoi să iubească și să facă cât mai mult bine”...
Copiii din școlile botoșănene aduși la ore cu „masa caldă” a Guvernului: Încercăm prin toate metodele să-i atragemVIDEO & GALERIE FOTO
Nouă unități de învățământ din județul Botoșani sunt beneficiare ale programului guvernamental „Masa Caldă”, unul introdus de câțiva ani în sistemul educațional românesc și încă aflat în testare.
Hlipiceni, inima credinței! Sute de credincioși și pelerini la una dintre cele mai impresionate slujbe: Doamne, învață-ne să ne rugămVIDEO & GALERIE FOTO
Probabil că nicicând centrul comunei Hlipiceni nu a fost într-atât de animat precum în dimineața zilei de 15 septembrie 2022 care va rămâne în memoria colectivă ca o pagină în istoria credinței creștine.
Muncitorii care părăsesc Botoșaniul fugăriți tocmai de patronii care se plâng că le mor afacerile - REPORTAJ în trenul spre munca răsplătită pe merit
Sunt deja ani la rând de când mediul de afaceri din județul Botoșani suferă din cauza deficitului de forță de muncă. Întreaga vină a căzut asupra statului sau a prezumtivilor angajați care vânează mirajul străinătății. Realitatea arată lucrurile într-o lumină diferită. Meseriașii nu mai pleacă peste granițe în căutarea respectului pentru munca lor. Trec doar granițele dintre județele țării.
REPORTAJ: Sute de oameni la Mănăstirea Vorona, ceremonial religios impresionant săvârșit de Nichifor Botoșăneanul: De acum Dumnezeu ne-a rămas și Maica Sfântă VIDEO & GALERIE FOTO
Este zi de mare sărbătoare pentru creștini. Prima sărbătoare din noul an bisericesc are loc pe 8 septembrie de Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului.
Prefectul Sorin Cornilă i-a deranjat pe „directorii fără chip”! A intrat neanunțat în birouri și a dat de lacrimi la un șef: Ne-a îmbolnăvit / Deci, plâng, dacă vreți vă spun... VIDEO & GALERIE FOTO
Într-o probabilitate extrem de ridicată puțini sunt botoșănenii care cunosc abrevierile acestor instituții: OSPA, ITCSMS sau OJZ. Aceste unități de stat există și funcționează din bani publici.Și sunt conduse de directori care sunt deranjați la fața locului extrem de rar de către jurnaliști sau șefi ierarhici.
REPORTAJ din perla montană a țării, acolo unde Briliantu' României se produce la terasă, iar oamenii care aruncă gunoaie ajung în iad – GALERIE FOTO 
Au curs vara aceasta valuri-valuri-valuri articolele, postările și indignările aferente despre ceea ce se întâmplă pe litoral, de la carnea expirată de acum câțiva ani și până la parcarea de o sută de lei pe zi din Mamaia. Bineînțeles, neuitând de episodul cu băiatul care și-a transferat celebritatea de la TV în online și a reușit să trezească la viață o țară cum nu au putut să o facă nici măcar prețurile aberante la gaze, electricitate și carburanți. 
REPORTAJ în județ! Chipul pe care-l arată războiul! Botoșani primește ucraineni cu ochii în lacrimi: Vin, se uită... nu pun mâna pe nimic, sunt foarte traumatizațiVIDEO & GALERIE FOTO 
Țara noastră a devenit un pansament al suferinței pentru zecile de mii de ucraineni care ne-au trecut deja granițele și care au statut de refugiat. Războiul și-a arătat fața la Botoșani prin valul de oameni care fac cunoștință cu noi cu lacrimi în ochi și înconjurați de copii și bagaje. 
Instituția de la Botoșani cu ușa aproape întotdeauna închisă! În interior, o profesie moare încet, ultimii „doctori ai pământului” lucrează mai degrabă din pasiune – GALERIE FOTO
Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA). Există o astfel de instituție la Botoșani, (mai puțin cunoscută sau chiar deloc) și vizitată preponderent de persoanele care dezvoltă afaceri în domeniul agricol. Însă numai dacă sunt obligate, în demersul birocratic.
Bătrânul Măr care a făcut minuni ”odihnește” lângă gard, Sfinte Moaște ascunse de Securitate în zidul bisericii: De ce nu iei oasele acelea să le arunci în pârâu? - GALERIE FOTO
Botoșanii sunt asemenea unui tărâm încă nedescoperit, cu minuni purtate din gură în gură de pustnici sau de pelerinii care, an de an, bat potecile dintre mănăstiri.
REPORTAJ în Ucraina! CreaFuture a ajuns la Cernăuți într-un proiect cu educație non-formală, laborator de creativitate și legende cu străzi măturate cu trandafiri – FOTO & VIDEO
Cernăuți – Ucraina. Vineri, 18 iunie 2021, o zi frumoasă cu un soare arzător, diferit de cel care se ascunde după norii încărcați de ploaie ai municipiului Botoșani. Într-un cotidian alert, echipa de implementare a proiectului a ajuns în acest frumos oraș al țării vecine pentru mai multe momente de interes într-un parteneriat educațional, cu rezultate în ambele țări.
Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Avem colaborare cu o echipă să putem să facem aceste cursuri. Împreună cu dna director de îngrijiri ne vom ocupa de acest aspect. Mai sunt sincope și vrem și aceste cursuri pentru că sunt necesare să readucem în mintea ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
4.0 o C
Dorohoi
5.1 o C
Bucecea
5.0 o C
Darabani
4.6 o C
Saveni
4.6 o C
Ştefăneşti
6.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.