Reportaj
Instituția de la Botoșani cu ușa aproape întotdeauna închisă! În interior, o profesie moare încet, ultimii „doctori ai pământului” lucrează mai degrabă din pasiune – GALERIE FOTO

Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA). Există o astfel de instituție la Botoșani, (mai puțin cunoscută sau chiar deloc) și vizitată preponderent de persoanele care dezvoltă afaceri în domeniul agricol. Însă numai dacă sunt obligate, în demersul birocratic.

Instituția statului pe care nu o vizitează aproape nimeni 

 

Sediul acestei instituții se află pe strada Trandafirilor, aproape de Spitalul de Pneumoftiziologie. Sigla mare de pe clădirea de culoare albă este probabil citită de trecători, însă fără să suscite un interes prea mare. Duce cu gândul la o activitate tehnică din domeniul agriculturii, iar orășenii lasă astfel de gânduri în grija celor care trăiesc în mediul rural.

 

De altfel, OSPA este una dintre instituțiile în care jurnaliștii ajung o dată la câțiva ani. Unitatea în care nu a ajuns vreodată vreun ministru al Agriculturii. Adrian Oros a vizitat în ultimii doi ani județul Botoșani în mai multe rânduri, însă nu s-a oprit niciodată la OSPA. Nici parlamentarii de Botoșani nu prezintă vreun interes deosebit pentru această unitate a statului.

 

Oamenii de acolo lucrează aproape uitați de lume. Își amintesc de ei cei care au nevoie de serviciile lor, dar și aceștia sunt rari.

 

Incursiune la OSPA 

 

Așa se face că în dimineața zilei de 2 august 2021 am ajuns la sediul acestui OSPA. Ușa de la intrarea principală, încuiată, binecunoscutul afiș privitor la restricțiile cauzate de pandemie, în centru. La un ocol al clădirii, în spate, un bărbat meșterea ceva într-o magazie metalică. Ulterior, am aflat că este nea Culiță, omul bun la toate din instituție. El a fost cel care a descuit ușa și mi-a oferit îndrumările necesare pentru a ajunge la etajul al doilea al clădirii, unde se află atât biroul directorului, cât și aproape jumătate din colectiv.

 

Clădirea emană comunism și cel mai probabil că nu a mai văzut o mână de var tocmai din ”Epoca de aur”. Aveam să aflu ulterior că a fost construită în 1978. O eventuală reabilitare, cu o recompartimentare de birouri pentru a se folosi toată suprafața imobilului, ar presupune un efort financiar considerabil. Iar angajații nu și-ar mai lua salariile vreo trei ani, pentru că unitatea rezistă din autofinanțare și programe naționale.  

 

 

Romeo Dughilă, inginer agronom de profesie, conduce OSPA din postura de director. Colectivul său este format din șapte oameni, cu tot cu el. Mai lucrează în această instituție un contabil, două doamne inginer chimist, doi pedologi și nea Culiță care este electrician, șofer, muncitor sau îngrijitor de spații verzi.

 

Directorul Romeo Dughilă nu se afla la serviciu, fiind în concediu. Iar locul său nu a fost preluat de cineva anume, printr-o dispoziție de delegare de atribuții. Nu este necesar, mai ales în condițiile în care zile întregi ușa principală este deschisă doar de câteva ori, exclusiv de angajați.

 

Într-unul dintre birouri lucrau cei doi pedologi angajați în OSPA. Înconjurați de tot felul de dosare, în fața unor birouri care au văzut și zile mai bune și a unor computere în fața cărora trebuie sî te înarmezi cu multă rădbare. Locul aproape că suspină după o „mână de femeie”, însă cei doi bărbați nu par să observe asta. Sunt concentrați pe ceea ce au de făcut.

 

 

Cel tânăr este Iulian Axinciuc, în vârstă de 39 de ani, angajat în OSPA din 2015 (foto jos)

 

 

Colegul său, nu cu mult mai în etate, este suceveanul Adrian Curaleț, care este și el pedolog la Botoșani din martie 2017. Înainte de a participa la concurs pentru postul de la Botoșani, a lucrat aproape două decenii în instituția similară de la Suceava. S-a regăsit mai bine în micul colectiv de la noi, așa că face naveta pentru a veni la serviciu.

 

 

I-a luat locul unui fost pedolog care a ales să plece în străinătate. „Am avut colegi care deși aveau experiență, după 4 ani de zile au plecat în Anglia la spălat vase”, povestește Iulian Axinciuc, colegul suceveanului.

 

„Suntem în lume puțini rămași”

 

Acesta din urmă, pedolog și el de profesie, a activat în domeniul privat în decorațiuni interioare, însă și-a dat demisia și s-a angajat la Oficiul de Studii Pedologice, la un salariu redus la jumătate. Face însă ce-i place: „cu geografia sunt puține locuri în care poți să muncești”, recunoaște el. Ar fi putut să fie profesor și să predea geografia, însă nu s-a regăsit în acel „tablou”.

 

Venind din privat am renunțat, da, pentru că îmi place să lucrez aici, cu natura”, explică mai departe Iulian Axinciuc, și nu pare să-și regrete decizia. Este înconjurat de fluturi și tot felul de insecte pe care le adună când merge în teren pentru activitățile ce țin de pedologie. Este una dintre pasiunile sale, născută din iubirea față de natură.

 

 

Se află printre puținii tineri care au optat pentru această profesie: „studiile sunt în general complicate, lumea fuge de ele. Mulți se împiedică în facultate de disciplinele respective și la agronomie, și la geografie”.

 

Este imediat completat de colegul sucevean: „Noi, nu știu, dacă în rețeaua OSPA mai suntem 100 de pedologi în toată țara. Cu agrochimiști și ingineri suntem vreo 370, cu tot cu directori. Avem personalul plafonat de ani de zile, cred că din 2014 sau 2013. Suntem în lume foarte puțini rămași”.

 

Ei sunt doctorii pământului

 

Pedologii sunt cunoscuți drept „doctorii pământului”. Iar activitatea lor este orientată spre studierea diverselor tipuri de sol existente în zonele în care activează. În unele extrem de aglomerată, în altele redusă, cum este și Botoșaniul care nu este nicicum o zonă industrializată, cu mult trafic sau combinate de amploare.

 

„Ei o duc puțin mai bine”, spune unul dintre pedologi făcând referire la colegii din alte județe mai dezvoltate ale țării, unde periodic sunt făcute analize la sol și dispuse tot felul de măsuri de fertilizare.

 

„Din păcate, noi suntem așa, mai...”.

 

Ideea rămâne în aer.

 

Cei doi pedologi nu se sfiesc să vorbească despre activitatea lor, în lipsa directorului. Și nici nu au privit cu suspiciune prezența neanunțată a presei, în instituție. Pentru ei nu există „nu aveți voie să fotografiați” sau „trebuie să cereți voie”. Cu atât mai mult cu cât, nefiind obișnuiți cu ziariștii, în mod paradoxal, au arătat o deschidere totală, spre deosebire de alte instituții care ridică mai multe „pretenții”.

 

Ce este OSPA?

 

„Suntem o instituție pe autofinanțare, lucrăm ca prestatori de servicii efectiv, ori către privați, ori către Ministerul Agriculturii. Banii noștri sunt 100% din autofinanțare”, îmi explică Adrian Curaleț, pedologul sucevean.

 

 

„Există programe care se întind pe durata a 10 ani, care se referă la calitatea solului, pe toată România. Acelea sunt plătite de Ministerul Agriculturii. În fiecare an se alocă fonduri pe la începutul anului, sau la începutul primului trimestru, iar noi trebuie să facem studii care se reactualizează, se introduc într-o bază de date națională care este disponibilă la Institutul de Cercetări Pedologice din București”

Adrian Curaleț, pedolog OSPA Botoșani

 

Sunt la finalul unui program început de câțiva ani:

 

„În prezent lucrăm la amenajamentele pastorale, un alt program național, de șase ani, din 2015. În 2013 s-a făcut legislația, a durat un an sau doi până s-a făcut metodologia de aplicare și din 2015, practic mergem în fiecare comună și studiem pajiștile, pășunea și fâneața. Trebuie să facem rapoarte pentru Direcția Agricolă”,

Iulian Axinciuc, pedolog OSPA Botoșani

 

Ulterior, rapoartele sunt validate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și sunt necesare pentru obținerea subvențiilor acordate în segmentul agricol. Cei doi pedologi mai au de verificat nouă comune din județ și își termină misiunea cu amenajamentele pastorale.

 

 

„Mai facem studii și despre umiditatea din sol. Județul Botoșani este predispus la secetă. Noi nu avem soluri de calitatea 1, pentru că, cantitatea de precipitații este inferioară evapotranspirației, adică mai multă apă se evaporă din sol decât cade din cer. Cel mai bun teren este pe malul Prutului și dacă ați mers pe acolo vreodată, ați văzut cum arată solul acolo, este foarte negru, iar cultura în general nu are probleme. La polul opus sunt zonele în care sunt sărături, sol cu sare, o să vedeți o pojghiță albă, se pot vedea pe la Știubieni sau Podriga. În fiecare comună apare acest fenomen, dar pe suprafețe întinse, unele comune sunt afectate mai mult. La fel, unde sunt alunecări”,

Iulian Axinciuc, pedolog OSPA Botoșani

 

„Să mergi pe câmp pe vremea asta și să sapi gropi... câți ar face asta?”

 

Există și o serie de servicii oferite botoșănenilor, însă la nivel minimal. Iar sumele obținute sunt insuficiente pentru a putea supraviețui. „Dacă nu ar fi programele de la minister, nu am supraviețui. Dar și cu aceste fonduri de la minister au fost perioade în care ne-am luat banii cu întârziere, ministerul nu dă în fiecare lună bani”, explică tânărul pedolog botoșănean.

 

Colegul sucevean completează: „Procesul de alocare al banilor este uneori greoi, dar nu la nivel local”. Totul depinde de cum se pun lucrurile în mișcare la București, la Ministerul Agriculturii. De asta depinde soarta specialiștilor de la OSPA. Uneori mai sunt întârzieri, însă nu îngrijorătoare. Prin 2009 s-a întâmplat să întârzie salariile cu vreo șase luni.

 

 

În ciuda condițiilor de lucru sau a siguranței financiare pe termen lung, ultimii doctori ai pământului continuă să-și facă studiile necesare pentru raportare și să iubească natura. Și să se comporte ca o familie cu cei de la locul de muncă, pentru că alții din urmă, nu se știe dacă vor veni. „Să mergi pe câmp pe vremea asta și să sapi gropi... câți ar face asta?”, întreabă retoric Iulian Axinciuc.

 

„În primii trei, patru ani îmi venea să plâng. În fața profilului de sol, și singur. Îți pui 100.000 de întrebări. Și cum nu suntem mulți salariați, nici nu ai de la cine să înveți”.

 

Pedologia este știința geografică a studierii, controlării și îmbunătățirii solurilor în mediul lor natural. Pedologia se ocupă cu studiul proprietăților biologice, fizice, chimice și mineralogice ale solurilor, precum și cu legile care stau la baza formării, evoluției, distribuirii geografice, clasificării și fertilității acestora.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
APIA primește cereri de solicitare a ajutorului de stat pentru culturile de toamnă afectate de secetă - TABEL
Ministrul Agriculturii a venit la Botoșani plin de bani

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Prefectul Sorin Cornilă i-a deranjat pe „directorii fără chip”! A intrat neanunțat în birouri și a dat de lacrimi la un șef: Ne-a îmbolnăvit / Deci, plâng, dacă vreți vă spun... VIDEO & GALERIE FOTO
Într-o probabilitate extrem de ridicată puțini sunt botoșănenii care cunosc abrevierile acestor instituții: OSPA, ITCSMS sau OJZ. Aceste unități de stat există și funcționează din bani publici.Și sunt conduse de directori care sunt deranjați la fața locului extrem de rar de către jurnaliști sau șefi ierarhici.
REPORTAJ din perla montană a țării, acolo unde Briliantu' României se produce la terasă, iar oamenii care aruncă gunoaie ajung în iad – GALERIE FOTO 
Au curs vara aceasta valuri-valuri-valuri articolele, postările și indignările aferente despre ceea ce se întâmplă pe litoral, de la carnea expirată de acum câțiva ani și până la parcarea de o sută de lei pe zi din Mamaia. Bineînțeles, neuitând de episodul cu băiatul care și-a transferat celebritatea de la TV în online și a reușit să trezească la viață o țară cum nu au putut să o facă nici măcar prețurile aberante la gaze, electricitate și carburanți. 
REPORTAJ în județ! Chipul pe care-l arată războiul! Botoșani primește ucraineni cu ochii în lacrimi: Vin, se uită... nu pun mâna pe nimic, sunt foarte traumatizațiVIDEO & GALERIE FOTO 
Țara noastră a devenit un pansament al suferinței pentru zecile de mii de ucraineni care ne-au trecut deja granițele și care au statut de refugiat. Războiul și-a arătat fața la Botoșani prin valul de oameni care fac cunoștință cu noi cu lacrimi în ochi și înconjurați de copii și bagaje. 
Bătrânul Măr care a făcut minuni ”odihnește” lângă gard, Sfinte Moaște ascunse de Securitate în zidul bisericii: De ce nu iei oasele acelea să le arunci în pârâu? - GALERIE FOTO
Botoșanii sunt asemenea unui tărâm încă nedescoperit, cu minuni purtate din gură în gură de pustnici sau de pelerinii care, an de an, bat potecile dintre mănăstiri.
REPORTAJ în Ucraina! CreaFuture a ajuns la Cernăuți într-un proiect cu educație non-formală, laborator de creativitate și legende cu străzi măturate cu trandafiri – FOTO & VIDEO
Cernăuți – Ucraina. Vineri, 18 iunie 2021, o zi frumoasă cu un soare arzător, diferit de cel care se ascunde după norii încărcați de ploaie ai municipiului Botoșani. Într-un cotidian alert, echipa de implementare a proiectului a ajuns în acest frumos oraș al țării vecine pentru mai multe momente de interes într-un parteneriat educațional, cu rezultate în ambele țări.
Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Orașul ASCUNS: Locul misterios din urbea Botoșanilor, iazul de poveste de la marginea străzii, despre care botoșănenii nu știu mai nimic: ”Și acum este un beci acolo, nimeni nu știe de el…” – GALERIE FOTO & VIDEO
Pitit pe o stradă micuță din Botoșani, un iaz aproape necunoscut botoșănenilor păstrează amintirile a cel puțin trei generații. Povești care, din când în când, ies la suprafață asemenea unor mesaje în sticlă, spre a fi dăruite celor care nu au aflat încă.
Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
Cand nu ai ce sa ascunzi (opiniei publice), nu te ascunzi si oferi informatii presei.
4 august 2021, 10:03
Sondaj
Credeți că trebuie limitată la 30 km/h viteza pe șoseaua de la Lebăda?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
De Sfântul Nicolae copiii vor primi un pachețel simbolic cu dulciuri din partea mea. Le-am cumpărat biscuiți, bombonele, ciocolățică și o napolitană. De Crăciun vor primi un dar din partea Primăriei. Așa că, nu vom mai strâ ...
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9297 lei
USD
Dolarul SUA
4.6851 lei
CHF
Francul elveţian
5.0142 lei
GBP
Lira sterlină
5.7419 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4938 lei
XAU
Gramul de aur
271.1673 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2417 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2044 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1935 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4860 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2023 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6629 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.2 o C
Dorohoi
0.1 o C
Bucecea
0.3 o C
Darabani
-0.4 o C
Saveni
0.4 o C
Ştefăneşti
2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.