Reportaj
Instituția de la Botoșani cu ușa aproape întotdeauna închisă! În interior, o profesie moare încet, ultimii „doctori ai pământului” lucrează mai degrabă din pasiune – GALERIE FOTO

Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA). Există o astfel de instituție la Botoșani, (mai puțin cunoscută sau chiar deloc) și vizitată preponderent de persoanele care dezvoltă afaceri în domeniul agricol. Însă numai dacă sunt obligate, în demersul birocratic.

Instituția statului pe care nu o vizitează aproape nimeni 

 

Sediul acestei instituții se află pe strada Trandafirilor, aproape de Spitalul de Pneumoftiziologie. Sigla mare de pe clădirea de culoare albă este probabil citită de trecători, însă fără să suscite un interes prea mare. Duce cu gândul la o activitate tehnică din domeniul agriculturii, iar orășenii lasă astfel de gânduri în grija celor care trăiesc în mediul rural.

 

De altfel, OSPA este una dintre instituțiile în care jurnaliștii ajung o dată la câțiva ani. Unitatea în care nu a ajuns vreodată vreun ministru al Agriculturii. Adrian Oros a vizitat în ultimii doi ani județul Botoșani în mai multe rânduri, însă nu s-a oprit niciodată la OSPA. Nici parlamentarii de Botoșani nu prezintă vreun interes deosebit pentru această unitate a statului.

 

Oamenii de acolo lucrează aproape uitați de lume. Își amintesc de ei cei care au nevoie de serviciile lor, dar și aceștia sunt rari.

 

Incursiune la OSPA 

 

Așa se face că în dimineața zilei de 2 august 2021 am ajuns la sediul acestui OSPA. Ușa de la intrarea principală, încuiată, binecunoscutul afiș privitor la restricțiile cauzate de pandemie, în centru. La un ocol al clădirii, în spate, un bărbat meșterea ceva într-o magazie metalică. Ulterior, am aflat că este nea Culiță, omul bun la toate din instituție. El a fost cel care a descuit ușa și mi-a oferit îndrumările necesare pentru a ajunge la etajul al doilea al clădirii, unde se află atât biroul directorului, cât și aproape jumătate din colectiv.

 

Clădirea emană comunism și cel mai probabil că nu a mai văzut o mână de var tocmai din ”Epoca de aur”. Aveam să aflu ulterior că a fost construită în 1978. O eventuală reabilitare, cu o recompartimentare de birouri pentru a se folosi toată suprafața imobilului, ar presupune un efort financiar considerabil. Iar angajații nu și-ar mai lua salariile vreo trei ani, pentru că unitatea rezistă din autofinanțare și programe naționale.  

 

 

Romeo Dughilă, inginer agronom de profesie, conduce OSPA din postura de director. Colectivul său este format din șapte oameni, cu tot cu el. Mai lucrează în această instituție un contabil, două doamne inginer chimist, doi pedologi și nea Culiță care este electrician, șofer, muncitor sau îngrijitor de spații verzi.

 

Directorul Romeo Dughilă nu se afla la serviciu, fiind în concediu. Iar locul său nu a fost preluat de cineva anume, printr-o dispoziție de delegare de atribuții. Nu este necesar, mai ales în condițiile în care zile întregi ușa principală este deschisă doar de câteva ori, exclusiv de angajați.

 

Într-unul dintre birouri lucrau cei doi pedologi angajați în OSPA. Înconjurați de tot felul de dosare, în fața unor birouri care au văzut și zile mai bune și a unor computere în fața cărora trebuie sî te înarmezi cu multă rădbare. Locul aproape că suspină după o „mână de femeie”, însă cei doi bărbați nu par să observe asta. Sunt concentrați pe ceea ce au de făcut.

 

 

Cel tânăr este Iulian Axinciuc, în vârstă de 39 de ani, angajat în OSPA din 2015 (foto jos)

 

 

Colegul său, nu cu mult mai în etate, este suceveanul Adrian Curaleț, care este și el pedolog la Botoșani din martie 2017. Înainte de a participa la concurs pentru postul de la Botoșani, a lucrat aproape două decenii în instituția similară de la Suceava. S-a regăsit mai bine în micul colectiv de la noi, așa că face naveta pentru a veni la serviciu.

 

 

I-a luat locul unui fost pedolog care a ales să plece în străinătate. „Am avut colegi care deși aveau experiență, după 4 ani de zile au plecat în Anglia la spălat vase”, povestește Iulian Axinciuc, colegul suceveanului.

 

„Suntem în lume puțini rămași”

 

Acesta din urmă, pedolog și el de profesie, a activat în domeniul privat în decorațiuni interioare, însă și-a dat demisia și s-a angajat la Oficiul de Studii Pedologice, la un salariu redus la jumătate. Face însă ce-i place: „cu geografia sunt puține locuri în care poți să muncești”, recunoaște el. Ar fi putut să fie profesor și să predea geografia, însă nu s-a regăsit în acel „tablou”.

 

Venind din privat am renunțat, da, pentru că îmi place să lucrez aici, cu natura”, explică mai departe Iulian Axinciuc, și nu pare să-și regrete decizia. Este înconjurat de fluturi și tot felul de insecte pe care le adună când merge în teren pentru activitățile ce țin de pedologie. Este una dintre pasiunile sale, născută din iubirea față de natură.

 

 

Se află printre puținii tineri care au optat pentru această profesie: „studiile sunt în general complicate, lumea fuge de ele. Mulți se împiedică în facultate de disciplinele respective și la agronomie, și la geografie”.

 

Este imediat completat de colegul sucevean: „Noi, nu știu, dacă în rețeaua OSPA mai suntem 100 de pedologi în toată țara. Cu agrochimiști și ingineri suntem vreo 370, cu tot cu directori. Avem personalul plafonat de ani de zile, cred că din 2014 sau 2013. Suntem în lume foarte puțini rămași”.

 

Ei sunt doctorii pământului

 

Pedologii sunt cunoscuți drept „doctorii pământului”. Iar activitatea lor este orientată spre studierea diverselor tipuri de sol existente în zonele în care activează. În unele extrem de aglomerată, în altele redusă, cum este și Botoșaniul care nu este nicicum o zonă industrializată, cu mult trafic sau combinate de amploare.

 

„Ei o duc puțin mai bine”, spune unul dintre pedologi făcând referire la colegii din alte județe mai dezvoltate ale țării, unde periodic sunt făcute analize la sol și dispuse tot felul de măsuri de fertilizare.

 

„Din păcate, noi suntem așa, mai...”.

 

Ideea rămâne în aer.

 

Cei doi pedologi nu se sfiesc să vorbească despre activitatea lor, în lipsa directorului. Și nici nu au privit cu suspiciune prezența neanunțată a presei, în instituție. Pentru ei nu există „nu aveți voie să fotografiați” sau „trebuie să cereți voie”. Cu atât mai mult cu cât, nefiind obișnuiți cu ziariștii, în mod paradoxal, au arătat o deschidere totală, spre deosebire de alte instituții care ridică mai multe „pretenții”.

 

Ce este OSPA?

 

„Suntem o instituție pe autofinanțare, lucrăm ca prestatori de servicii efectiv, ori către privați, ori către Ministerul Agriculturii. Banii noștri sunt 100% din autofinanțare”, îmi explică Adrian Curaleț, pedologul sucevean.

 

 

„Există programe care se întind pe durata a 10 ani, care se referă la calitatea solului, pe toată România. Acelea sunt plătite de Ministerul Agriculturii. În fiecare an se alocă fonduri pe la începutul anului, sau la începutul primului trimestru, iar noi trebuie să facem studii care se reactualizează, se introduc într-o bază de date națională care este disponibilă la Institutul de Cercetări Pedologice din București”

Adrian Curaleț, pedolog OSPA Botoșani

 

Sunt la finalul unui program început de câțiva ani:

 

„În prezent lucrăm la amenajamentele pastorale, un alt program național, de șase ani, din 2015. În 2013 s-a făcut legislația, a durat un an sau doi până s-a făcut metodologia de aplicare și din 2015, practic mergem în fiecare comună și studiem pajiștile, pășunea și fâneața. Trebuie să facem rapoarte pentru Direcția Agricolă”,

Iulian Axinciuc, pedolog OSPA Botoșani

 

Ulterior, rapoartele sunt validate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și sunt necesare pentru obținerea subvențiilor acordate în segmentul agricol. Cei doi pedologi mai au de verificat nouă comune din județ și își termină misiunea cu amenajamentele pastorale.

 

 

„Mai facem studii și despre umiditatea din sol. Județul Botoșani este predispus la secetă. Noi nu avem soluri de calitatea 1, pentru că, cantitatea de precipitații este inferioară evapotranspirației, adică mai multă apă se evaporă din sol decât cade din cer. Cel mai bun teren este pe malul Prutului și dacă ați mers pe acolo vreodată, ați văzut cum arată solul acolo, este foarte negru, iar cultura în general nu are probleme. La polul opus sunt zonele în care sunt sărături, sol cu sare, o să vedeți o pojghiță albă, se pot vedea pe la Știubieni sau Podriga. În fiecare comună apare acest fenomen, dar pe suprafețe întinse, unele comune sunt afectate mai mult. La fel, unde sunt alunecări”,

Iulian Axinciuc, pedolog OSPA Botoșani

 

„Să mergi pe câmp pe vremea asta și să sapi gropi... câți ar face asta?”

 

Există și o serie de servicii oferite botoșănenilor, însă la nivel minimal. Iar sumele obținute sunt insuficiente pentru a putea supraviețui. „Dacă nu ar fi programele de la minister, nu am supraviețui. Dar și cu aceste fonduri de la minister au fost perioade în care ne-am luat banii cu întârziere, ministerul nu dă în fiecare lună bani”, explică tânărul pedolog botoșănean.

 

Colegul sucevean completează: „Procesul de alocare al banilor este uneori greoi, dar nu la nivel local”. Totul depinde de cum se pun lucrurile în mișcare la București, la Ministerul Agriculturii. De asta depinde soarta specialiștilor de la OSPA. Uneori mai sunt întârzieri, însă nu îngrijorătoare. Prin 2009 s-a întâmplat să întârzie salariile cu vreo șase luni.

 

 

În ciuda condițiilor de lucru sau a siguranței financiare pe termen lung, ultimii doctori ai pământului continuă să-și facă studiile necesare pentru raportare și să iubească natura. Și să se comporte ca o familie cu cei de la locul de muncă, pentru că alții din urmă, nu se știe dacă vor veni. „Să mergi pe câmp pe vremea asta și să sapi gropi... câți ar face asta?”, întreabă retoric Iulian Axinciuc.

 

„În primii trei, patru ani îmi venea să plâng. În fața profilului de sol, și singur. Îți pui 100.000 de întrebări. Și cum nu suntem mulți salariați, nici nu ai de la cine să înveți”.

 

Pedologia este știința geografică a studierii, controlării și îmbunătățirii solurilor în mediul lor natural. Pedologia se ocupă cu studiul proprietăților biologice, fizice, chimice și mineralogice ale solurilor, precum și cu legile care stau la baza formării, evoluției, distribuirii geografice, clasificării și fertilității acestora.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
APIA primește cereri de solicitare a ajutorului de stat pentru culturile de toamnă afectate de secetă - TABEL
Ministrul Agriculturii a venit la Botoșani plin de bani

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Marea Neagră, mon amour: hotel capcană, restaurant cu patron ”șmecher calificat”, plaja de după ”boscheți” și doamnele vesele tare – GALERIE FOTO
Da, știu că am promis acum vrei trei ani că nu mai calc pe litoralul românesc, însă mă chinuie un soi de masochism patriotic care vara aceasta m-a readus la malul Mării Negre. Dorul aventurilor pe care numai prin stațiunile constănțene le întâlnești a învins până la urmă.
REPORTAJ: Locul din Botoșani mai puțin știut de credincioși, tărâm al credinței în jurul unei icoane găsită îngropată sub un copac – VIDEO&FOTO
A treia zi de Paște este cunoscută în ortodoxie și ca „Marțea Albă” din Săptămâna Luminată. Este o zi extrem de importantă pentru credincioși și notată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Este totodată un prilej de regăsire sufletească în întâlnirea cu Dumnezeu, în lăcașurile sfinte fiind oficiate slujbe religioase.
REPORTAJ: Padocul orașului aproape plin, câinii strânși de pe străzi cu Poliția, au fost aplicate și amenzi – VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 19 februarie 2023 un copil de 10 ani era aproape sfârtecat de trei câini care evadaseră dintr-o curte. Știrea plecată de la Botoșani s-a răspândit imediat în toată țara. Un val de ură la adresa câinilor s-a făcut resimțit în municipiu, apărând și primele animale otrăvite.
REPORTAJ Școală cu paznici înarmați: Zeci de bărbați de 40 – 50 de ani învață să scrie și să citească în regim special, la Botoșani – GALERIE FOTO
Există o serie de cursuri școlare de care majoritatea botoșănenilor aproape că nu au auzit. Elevii au vârste trecute de copilărie și a adolescență, iar mare parte dintre ei abia după câteva decenii de viață învață să scrie.
REPORTAJ: Armenii de la Botoșani sărbătoresc Crăciunul în același timp cu Boboteaza, un copil a scos crucea din apa sfințită – VIDEO & GALERIE FOTO
Este mare sărbătoare în comunitatea armenilor de la Botoșani care sărbătoresc în aceste zile Nașterea Domnului Iisus Hristos dar și Boboteaza.
REPORTAJ: Educația în nordul țării prin laboratoare încropite din donații în unități cu aproape 1.000 de copii – VIDEO & GALERIE FOTO
Unul dintre cele cinci orașe ale județului unde condițiile de trai sunt împărțite între rural și urban este Ștefăneștiul, o localitate din est, poziționată pe malul lacului de acumulare Stânca Costești.
Ziua în care a plecat doamna Daniela, între lacrimile părintelui protopop și oamenii care n-au părăsit-o până la mormântul de lângă eroi – VIDEO & GALERIE FOTO
”Îmi cer iertare dacă vorbele mele sunt prea sărace și nepricepute pentru a cuprinde o viață a unui om care mult s-a străduit. În primul rând să se țină de cuvânt. Apoi să iubească și să facă cât mai mult bine”...
Copiii din școlile botoșănene aduși la ore cu „masa caldă” a Guvernului: Încercăm prin toate metodele să-i atragemVIDEO & GALERIE FOTO
Nouă unități de învățământ din județul Botoșani sunt beneficiare ale programului guvernamental „Masa Caldă”, unul introdus de câțiva ani în sistemul educațional românesc și încă aflat în testare.
Hlipiceni, inima credinței! Sute de credincioși și pelerini la una dintre cele mai impresionate slujbe: Doamne, învață-ne să ne rugămVIDEO & GALERIE FOTO
Probabil că nicicând centrul comunei Hlipiceni nu a fost într-atât de animat precum în dimineața zilei de 15 septembrie 2022 care va rămâne în memoria colectivă ca o pagină în istoria credinței creștine.
Muncitorii care părăsesc Botoșaniul fugăriți tocmai de patronii care se plâng că le mor afacerile - REPORTAJ în trenul spre munca răsplătită pe merit
Sunt deja ani la rând de când mediul de afaceri din județul Botoșani suferă din cauza deficitului de forță de muncă. Întreaga vină a căzut asupra statului sau a prezumtivilor angajați care vânează mirajul străinătății. Realitatea arată lucrurile într-o lumină diferită. Meseriașii nu mai pleacă peste granițe în căutarea respectului pentru munca lor. Trec doar granițele dintre județele țării.
REPORTAJ: Sute de oameni la Mănăstirea Vorona, ceremonial religios impresionant săvârșit de Nichifor Botoșăneanul: De acum Dumnezeu ne-a rămas și Maica Sfântă VIDEO & GALERIE FOTO
Este zi de mare sărbătoare pentru creștini. Prima sărbătoare din noul an bisericesc are loc pe 8 septembrie de Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului.
Prefectul Sorin Cornilă i-a deranjat pe „directorii fără chip”! A intrat neanunțat în birouri și a dat de lacrimi la un șef: Ne-a îmbolnăvit / Deci, plâng, dacă vreți vă spun... VIDEO & GALERIE FOTO
Într-o probabilitate extrem de ridicată puțini sunt botoșănenii care cunosc abrevierile acestor instituții: OSPA, ITCSMS sau OJZ. Aceste unități de stat există și funcționează din bani publici.Și sunt conduse de directori care sunt deranjați la fața locului extrem de rar de către jurnaliști sau șefi ierarhici.
REPORTAJ din perla montană a țării, acolo unde Briliantu' României se produce la terasă, iar oamenii care aruncă gunoaie ajung în iad – GALERIE FOTO 
Au curs vara aceasta valuri-valuri-valuri articolele, postările și indignările aferente despre ceea ce se întâmplă pe litoral, de la carnea expirată de acum câțiva ani și până la parcarea de o sută de lei pe zi din Mamaia. Bineînțeles, neuitând de episodul cu băiatul care și-a transferat celebritatea de la TV în online și a reușit să trezească la viață o țară cum nu au putut să o facă nici măcar prețurile aberante la gaze, electricitate și carburanți. 
REPORTAJ în județ! Chipul pe care-l arată războiul! Botoșani primește ucraineni cu ochii în lacrimi: Vin, se uită... nu pun mâna pe nimic, sunt foarte traumatizațiVIDEO & GALERIE FOTO 
Țara noastră a devenit un pansament al suferinței pentru zecile de mii de ucraineni care ne-au trecut deja granițele și care au statut de refugiat. Războiul și-a arătat fața la Botoșani prin valul de oameni care fac cunoștință cu noi cu lacrimi în ochi și înconjurați de copii și bagaje. 
Bătrânul Măr care a făcut minuni ”odihnește” lângă gard, Sfinte Moaște ascunse de Securitate în zidul bisericii: De ce nu iei oasele acelea să le arunci în pârâu? - GALERIE FOTO
Botoșanii sunt asemenea unui tărâm încă nedescoperit, cu minuni purtate din gură în gură de pustnici sau de pelerinii care, an de an, bat potecile dintre mănăstiri.
REPORTAJ în Ucraina! CreaFuture a ajuns la Cernăuți într-un proiect cu educație non-formală, laborator de creativitate și legende cu străzi măturate cu trandafiri – FOTO & VIDEO
Cernăuți – Ucraina. Vineri, 18 iunie 2021, o zi frumoasă cu un soare arzător, diferit de cel care se ascunde după norii încărcați de ploaie ai municipiului Botoșani. Într-un cotidian alert, echipa de implementare a proiectului a ajuns în acest frumos oraș al țării vecine pentru mai multe momente de interes într-un parteneriat educațional, cu rezultate în ambele țări.
Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Cand nu ai ce sa ascunzi (opiniei publice), nu te ascunzi si oferi informatii presei.
4 august 2021, 10:03
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Dacă nu se respectă anumite reguli, în general nu doar în bucătărie, se pot întâmpla anumite lucruri care să-ți strice mâncarea, să aibă un gust mai sărat decât trebuie sau să fie arsă sau diferite particularități de ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
12.8 o C
Dorohoi
12.8 o C
Bucecea
12.0 o C
Darabani
12.3 o C
Saveni
13.2 o C
Ştefăneşti
14.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.