Reportaj
Aventură la spălătoria care-ți curăță mașina până te apucă nervii: ori interior, ori exterior că-i greu amândouă

S-a încălzit brusc, de la zăpadă am trecut repejor la ”mâneci scurte”, așa că merg și eu ca tot omul să schimb anvelopele. Și zic apoi, ”hai să o și spăl”. Gravă eroare!

Așteptare mai ceva ca la medic

 

Mă duc prima oară la recepție, băiatul de acolo mă trimite înapoi afară: ”îți face un tichet ăla care spală mașina și apoi plătești”.


Bine... Stau 5 minute, 10, 15, 20, dar nu se atinge nimeni de mașină, nici un angajat nu dă vreun semn că s-ar apuca de spălat automobilul care e parcat în hală.


Mă gândesc că n-am priceput eu ceva, așa că intru iar la recepție:


- Am parcat mașina de vreo 20 de minute în hală.
- Așa...

 

- Și n-a venit nimeni să se apuce de ea.
- Dar de cât timp stă acolo?

 

- De vreo 20 de minute, tocmai ți-am spus.
- Înseamnă că nu avem nici un om liber.

 

- Adică...?
- Păi e sâmbăta, avem mai puțini angajați la lucru.

 

- Și eu ce trebuie să fac acum, să aștept să se facă luni ca să vă vină angajații?
- Așteaptă să termine unul o mașină.

 

Ai de ales: ori interior, ori exterior, că băiatul cu freză, tatuaje și mișcări de balerină trebuie să plece

 

Mai stau vreo câteva minute, până ce vine agale, plictisit rău, un băiețaș, scoate pixul de pe ureche...

 

- Ce vrei?
- Să spăl mașina, că de aia am venit la spălătorie.

 

- Știu că vrei s-o speli, dar ce program vrei?
- Exterior și interior.

 

- Nu se poate!
- Poftim? Cum să nu se poată?

 

- Păi eu la 8 ies din tură și n-am timp decât să fac exteriorul.
- Auzi, tu îți bați joc de mine, 20 de minute nu te atingi de mașină și când să te apuci îmi spui că n-ai timp fiindcă ieși din tură?

 

- Eu nu-s vinovat cu nimic. Dacă la 8 se termină tura și așa s-a nimerit.

 

Aproape că îmi ies din fire și plec iar la recepție, unde dau peste un băiat la fel de relaxat. Doar e sâmbătă.

 

- Ce a zis, că iese din tură? Hai că mă duc eu să vorbesc cu el.

 

Adică omul deja îmi face o favoare, îmi pune o vorbă bună la salariat ca să își facă treaba pentru care este plătit. Se întoarce.


- A început cu vrăjeală, că n-are timp, că pierde cursa.
- Ce cursă, care cursă, ce treabă am eu cu microbuzele lui?

 

- Păi e de la țară, așa-s ăștia de la țară, nu poți să te înțelegi cu ei. Din oraș nu vrea nimeni să lucreze la spălătorie.
- Bine și eu ce fac?

 

- Păi îți face el exteriorul și când se schimbă tura îți face altul interiorul.
- E 8 fără 20, cred că avea timp de amândouă dacă nu lăsa mașina jumătate de oră fără să se apuce de ea.

 

- Dacă el a zis că n-are timp...

 

În fine, chiar ofticat că am pierdut deja atâta timp accept și varianta asta... de avarie. Băiatul cu pix după ureche, dotat regulamentar cu freză, tatuaje și tot ce mai trebuie, deschide în sfârșit furtunul. Are mișcări de balerină obosită. Păi el trebuie să tragă de furtun vreo 20 de minute, nu care cumva să-i rămână timp și de interior.

 

Varianta cu bon, varianta fără bon


E 17 lei exteriorul și tot 17 interiorul. Merg să plătesc și plin de nervi îi cer și bon. Îi dau 50 de lei și îmi dă 33 rest.

 

- Păi nu costă 34 de lei?
- Da, interior și exterior.

 

- Și n-ai spus că se schimbă tura și îmi faceți și interiorul?
- Da, dar tura se schimbă la 8, iar noi la 8 închidem recepția, interiorul îl plătești direct la angajatul care o să ți-l facă.

 

- Măi omule, e 8 fără 10, tu ai recepția deschisă, dacă eu vreau să-ți dau banii și pe interior, și pe exterior și tu ești aici, de ce nu iei banii și îmi dai bon?
- Noi luăm banii doar după ce prestăm serviciul.

 

Senzațional! Rămân fără glas. Bineînțeles că pe timp de noapte băieții n-au casă fiscală și nu-ți dau un bon. Pe care oricum îl cerusem de nervi.


Dar mă îndulcește repede băiatul de la recepție. A venit un angajat cu vreo zece minute mai repede la serviciu și îl roagă să îmi facă interiorul. Brunețelul mă privește drept în ochi și mă ia tare:


- Ce mașină ai?
- Contează?!


- A, nnuuu, păi să știu de care să mă apuc.

 

Hai s-o punem de-o ”discotecă”

 

Se apucă. Dă drumul la radio că doar e mașina lui taică-su, răsună spălătoria, dar măcar e faină melodia: Ed Sheeran - Shape of You.
Din recepție se aude glasul disperat al băiatului de acolo. Suna un angajat care nu mai venea la serviciu. Ăla îi închidea telefonul. Iar cel care asculta muzică la mașina mea sau, mă rog, o curăța, avea să fie singur în tura de noapte. Abia atunci realizez totuși cât de norocos sunt. Și eu fac atâtea pretenții când vreo trei autoturisme încă așteaptă să le bage cineva în seamă. Și n-are cine fiindcă angajații au ieșit din tură. Iar din cei care trebuiau să intre în tură n-a venit decît unul singur. Încep să mă simt și prost că am ”confiscat” singurul salariat disponibil după ce am făcut scandal. Așa că îi spun unui conducător auto plin de speranță că ditamai spălătoria a rămas cu un singur spălător. Bărbosul se uită la mine ca la un ciudat. Crede că am chef de poante, așa că pleacă val-vârtej la recepție.

 

Bacșișul se confiscă

 

- Ne ia și nouă cineva mașinile?
- Așteptați domnu' să o termine pe-a băiatului (n.r. - eu eram băiatul).

 

- Păi mai aveți un singur om?
- Da.

 

- Băi, și de ce nu ne spuneți? Stăm ca proștii aici și așteptăm, dar nu mai sunt spălătorii în oraș?
- Da ce voiai? Să ies cu o goarnă afară: de la 8 nu se mai spală mașini.

 

Bărbosul izbește ușa, parcă face găuri în beton când pășește și pleacă scârțâind roțile.

 

Tocmai atunci, ca o dimineață luminoasă de primăvară, îl văd pe unicul angajat aflat încă pe meterezele muncii capitaliste cum vine spre mine: ”e gata”.

 

Trăiesc clipa fericirii. Scot 20 de lei din buzunar și-i dau. Îi bagă în buzunar: ”mulțumesc”. Nici n-am avut posibilitatea să îi dau eu bacșiș, și l-a oprit singur.


Îngaim ”cu plăcere” și plec. În sfârșit! Cu gândul că România este ultima țară din UE în care, de la bancă și Taxe și Impozite până la spălătorie și frizerie, stai la coadă ca să dai bani. Și deseori ai nevoie și se pile ca să ți-i ia cineva.


Prea ca la țară...

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Afacere la stradă pusă la pământ cu niște indicatoare: Mi se face o nedreptateGALERIE FOTO
Un botoșănean s-a dus cu mașina la spălătorie dar a ajuns apoi la… Poliție

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
REPORTAJ: Padocul orașului aproape plin, câinii strânși de pe străzi cu Poliția, au fost aplicate și amenzi – VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 19 februarie 2023 un copil de 10 ani era aproape sfârtecat de trei câini care evadaseră dintr-o curte. Știrea plecată de la Botoșani s-a răspândit imediat în toată țara. Un val de ură la adresa câinilor s-a făcut resimțit în municipiu, apărând și primele animale otrăvite.
REPORTAJ Școală cu paznici înarmați: Zeci de bărbați de 40 – 50 de ani învață să scrie și să citească în regim special, la Botoșani – GALERIE FOTO
Există o serie de cursuri școlare de care majoritatea botoșănenilor aproape că nu au auzit. Elevii au vârste trecute de copilărie și a adolescență, iar mare parte dintre ei abia după câteva decenii de viață învață să scrie.
REPORTAJ: Armenii de la Botoșani sărbătoresc Crăciunul în același timp cu Boboteaza, un copil a scos crucea din apa sfințită – VIDEO & GALERIE FOTO
Este mare sărbătoare în comunitatea armenilor de la Botoșani care sărbătoresc în aceste zile Nașterea Domnului Iisus Hristos dar și Boboteaza.
REPORTAJ: Educația în nordul țării prin laboratoare încropite din donații în unități cu aproape 1.000 de copii – VIDEO & GALERIE FOTO
Unul dintre cele cinci orașe ale județului unde condițiile de trai sunt împărțite între rural și urban este Ștefăneștiul, o localitate din est, poziționată pe malul lacului de acumulare Stânca Costești.
Ziua în care a plecat doamna Daniela, între lacrimile părintelui protopop și oamenii care n-au părăsit-o până la mormântul de lângă eroi – VIDEO & GALERIE FOTO
”Îmi cer iertare dacă vorbele mele sunt prea sărace și nepricepute pentru a cuprinde o viață a unui om care mult s-a străduit. În primul rând să se țină de cuvânt. Apoi să iubească și să facă cât mai mult bine”...
Copiii din școlile botoșănene aduși la ore cu „masa caldă” a Guvernului: Încercăm prin toate metodele să-i atragemVIDEO & GALERIE FOTO
Nouă unități de învățământ din județul Botoșani sunt beneficiare ale programului guvernamental „Masa Caldă”, unul introdus de câțiva ani în sistemul educațional românesc și încă aflat în testare.
Hlipiceni, inima credinței! Sute de credincioși și pelerini la una dintre cele mai impresionate slujbe: Doamne, învață-ne să ne rugămVIDEO & GALERIE FOTO
Probabil că nicicând centrul comunei Hlipiceni nu a fost într-atât de animat precum în dimineața zilei de 15 septembrie 2022 care va rămâne în memoria colectivă ca o pagină în istoria credinței creștine.
Muncitorii care părăsesc Botoșaniul fugăriți tocmai de patronii care se plâng că le mor afacerile - REPORTAJ în trenul spre munca răsplătită pe merit
Sunt deja ani la rând de când mediul de afaceri din județul Botoșani suferă din cauza deficitului de forță de muncă. Întreaga vină a căzut asupra statului sau a prezumtivilor angajați care vânează mirajul străinătății. Realitatea arată lucrurile într-o lumină diferită. Meseriașii nu mai pleacă peste granițe în căutarea respectului pentru munca lor. Trec doar granițele dintre județele țării.
REPORTAJ: Sute de oameni la Mănăstirea Vorona, ceremonial religios impresionant săvârșit de Nichifor Botoșăneanul: De acum Dumnezeu ne-a rămas și Maica Sfântă VIDEO & GALERIE FOTO
Este zi de mare sărbătoare pentru creștini. Prima sărbătoare din noul an bisericesc are loc pe 8 septembrie de Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului.
Prefectul Sorin Cornilă i-a deranjat pe „directorii fără chip”! A intrat neanunțat în birouri și a dat de lacrimi la un șef: Ne-a îmbolnăvit / Deci, plâng, dacă vreți vă spun... VIDEO & GALERIE FOTO
Într-o probabilitate extrem de ridicată puțini sunt botoșănenii care cunosc abrevierile acestor instituții: OSPA, ITCSMS sau OJZ. Aceste unități de stat există și funcționează din bani publici.Și sunt conduse de directori care sunt deranjați la fața locului extrem de rar de către jurnaliști sau șefi ierarhici.
REPORTAJ din perla montană a țării, acolo unde Briliantu' României se produce la terasă, iar oamenii care aruncă gunoaie ajung în iad – GALERIE FOTO 
Au curs vara aceasta valuri-valuri-valuri articolele, postările și indignările aferente despre ceea ce se întâmplă pe litoral, de la carnea expirată de acum câțiva ani și până la parcarea de o sută de lei pe zi din Mamaia. Bineînțeles, neuitând de episodul cu băiatul care și-a transferat celebritatea de la TV în online și a reușit să trezească la viață o țară cum nu au putut să o facă nici măcar prețurile aberante la gaze, electricitate și carburanți. 
REPORTAJ în județ! Chipul pe care-l arată războiul! Botoșani primește ucraineni cu ochii în lacrimi: Vin, se uită... nu pun mâna pe nimic, sunt foarte traumatizațiVIDEO & GALERIE FOTO 
Țara noastră a devenit un pansament al suferinței pentru zecile de mii de ucraineni care ne-au trecut deja granițele și care au statut de refugiat. Războiul și-a arătat fața la Botoșani prin valul de oameni care fac cunoștință cu noi cu lacrimi în ochi și înconjurați de copii și bagaje. 
Instituția de la Botoșani cu ușa aproape întotdeauna închisă! În interior, o profesie moare încet, ultimii „doctori ai pământului” lucrează mai degrabă din pasiune – GALERIE FOTO
Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA). Există o astfel de instituție la Botoșani, (mai puțin cunoscută sau chiar deloc) și vizitată preponderent de persoanele care dezvoltă afaceri în domeniul agricol. Însă numai dacă sunt obligate, în demersul birocratic.
Bătrânul Măr care a făcut minuni ”odihnește” lângă gard, Sfinte Moaște ascunse de Securitate în zidul bisericii: De ce nu iei oasele acelea să le arunci în pârâu? - GALERIE FOTO
Botoșanii sunt asemenea unui tărâm încă nedescoperit, cu minuni purtate din gură în gură de pustnici sau de pelerinii care, an de an, bat potecile dintre mănăstiri.
REPORTAJ în Ucraina! CreaFuture a ajuns la Cernăuți într-un proiect cu educație non-formală, laborator de creativitate și legende cu străzi măturate cu trandafiri – FOTO & VIDEO
Cernăuți – Ucraina. Vineri, 18 iunie 2021, o zi frumoasă cu un soare arzător, diferit de cel care se ascunde după norii încărcați de ploaie ai municipiului Botoșani. Într-un cotidian alert, echipa de implementare a proiectului a ajuns în acest frumos oraș al țării vecine pentru mai multe momente de interes într-un parteneriat educațional, cu rezultate în ambele țări.
Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La fel e și acum.... Dar din păcate nu prea ai alte variante.... Când te duci sa speli mașina e o adevărată provocare....
28 iunie 2020, 08:31
Am patit sa imi spal masina pe seara la aceasta spalatorie Dom caci despre ea este vorba in articol, din anumite considerente. A 2-a zi cand m-am uitat la ea...numai spalata nu era. Ma intorc la cel de la tejghea si imi raspunde "Aaaa pai a-ti spalat masina in tura de noapte", raman perplex de raspunsul acestuia. Nu aveam nevoie de bani inapoi sau sa imi spele masina gratis, dar macar bunul simt sa spuna ceva care sa indice acei 7 ani de acasa. De atunci evit aceasta spalatorie de cea mai joasa speta.
7 mai 2018, 09:11
Felicitări pentru articol. Asta e ”experiența” spălătoriilor din Botoșani. O hală ruginită, niște turbojeturi vai mama lor, personalul dacă nu e recidivist/bolnav mintal nu e ok. Plus așteptat minim o oră, două pentru ce? Eu o fac singurel la self-service la benzinărie. Cred că cel mai bun lucru care s-ar putea întâmpla aici ar fi să se deschidă un self-service dedicat cu mai multe boxe.Muzica dată la maxim și scaunele bușite de colo colo când se face ”interiorul” sunt un must.
5 mai 2018, 21:30
De bucurie ca au aparut mai nou si altfel de regi ai soselelor, adica taranii care spala masinile cum cand si daca vor, era inghesuiala la OMV la self-service. Apropo, ai verificat masina? Mai ai maruntul in ea, zgarieturi suplimentare, silicon pe volan, din astea?
5 mai 2018, 11:26
Dar in oras nu exista automate sa iti speli singur masina?!
5 mai 2018, 10:36
prietene vezi ca exagerezi. zi mersi ca nu esti nevoit sa ai astfel de angajati si ca nu oferi un astfel de serviciu. self service si o sa va spalati singuri masinile..
5 mai 2018, 10:18
Presupun că nu știai, dar în târgul ăsta mai sunt și alte spălătorii auto. ;)
5 mai 2018, 09:47
Da boss acesta e motivul pt care ,,afara,, iti speli singur masina la automate
5 mai 2018, 09:44
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„De la preluarea mandatului, am pus accent pe colectarea datelor de contact de la consumatori, în vederea corespondării cu aceștia, prin diverse metode, e-mail, mesaje, conturi în aplicație. Am reușit să strângem până în ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
29 noiembrie 2023
EUR
Euro
4.9726 lei
USD
Dolarul SUA
4.5313 lei
CHF
Francul elveţian
5.1634 lei
GBP
Lira sterlină
5.7463 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0662 lei
XAU
Gramul de aur
296.8710 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2543 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3150 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0003 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3338 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2047 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.4 o C
Dorohoi
3.4 o C
Bucecea
2.5 o C
Darabani
1.8 o C
Saveni
2.7 o C
Ştefăneşti
7.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.