Naţional
O adolescentă și-a dat în judecată părinții pentru că se opun relației cu un etnic rom: CE a decis instanța

O fată de 16 ani și-a dat în judecată părinții, cerându-le judecătorilor să îi fie recunoscută capacitatea depline de exerciţiu și să fie scoasă de sub tutela părinților care îi interzic să aibă o relație cu un băiat de etnie romă.

Adolescenta din județul Harghita a deschis procesul în baza articolului din Codul Civil care prevede că „pentru motive temeinice, instanţa de tutelă poate recunoaşte minorului care a împlinit vârsta de 16 ani capacitatea deplină de exerciţiu”.

 

În procesul deschis la Judecătoria Miercurea-Ciuc, adolesceta a arătat că „s-a văzut nevoită” să solicite recunoașterea anticipată a capacității sale de exercițiu pentru că „în ultima perioada s-au înrăutăţit relaţiile lor de familie şi nu mai poate suporta acţiunile părinţilor, chiar dacă a încercat să vorbească cu ei de nenumărate ori”.

 

În procesul deschis de adolescentă, aceasta a arătat că „atât părinţii, cât şi fraţii săi sunt agresivi și a fost bătută de aceştia de mai multe ori, chiar din copilărie”. Fata a mai arătat în cererea de chemare în judecată că, „având în vedere această atmosferă tensionată de acasă, a început să petreacă majoritatea timpului cu familia prietenului ei, care sunt alături de ea şi o susţin din toate punctele de vedere”, potrivit Adevărul.

 

Val de acuzații grave

 

Fata s-a mai plâns judecătorilor că în ciuda „condițiilor bune” pe care părinții iubitului său le dețin, părinții sunt împotriva relației. Adolescenta susține în proces că a aflat „cu stupoare” că „motivul opoziţiei reprezintă obiceiurile din acea comunitate”. Fata a mai arătat că părinții ei „au şi intenţia să o mărite, dar au ales o altă persoană, cu care ea nu este de acord, dar nu știe dacă va avea dreptul şi posibilitatea să aleagă”.

 

Adolescenta s-a mai plâns că „îi este interzis să părăsească domiciliul, iar când părinţii nu se află acasă, se închide în casă, fără să aibă chei suplimentare şi fără să aibă şanse să scape, dacă se întâmplă orice”.

 

În aceeași cerere de chemare în judecată, adolescenta susține că a terminat clasa a VIII-a şi că „dorește continuarea studiilor liceale, însă părinţii sunt împotriva sa şi nu îi permit acest lucru”.

 

Fata s-a mai plâns că părinții o obligă să muncească, informând-o că în cursul lunii august 2022 (procesul a fost deschis în iulie 2022) „urmează să o ducă în străinătate, chiar şi fără acordul ei, în mod forţat probabil, în Germania, cu scopul să realizeze şi aceasta venituri, fără să aibă un drept de alegere şi fără să știe ce fel de muncă trebuie să presteze”.

 

 

Mărturia „soacrei” și verdictul judecătorului

 

În cadrul procesului a fost realizată și o expertiză și a fost audiată ca martor „soacra” adolescentei. Femeia „nu a putut să precizeze în concret la ce liceu este înscrisă minora şi nici nu a putut să confirme dorinţa reală a minorei de a îşi continua studiile, de a absolvi liceul în viitor sau de a trece examenul de bacalaureat”. Practic, declaraţiile martorei „au confirmat doar faptul că minora doreşte să aibă o relaţie cu fiul martorei, pe care şi martora o doreşte, urmând ca în viitor să se căsătorească”.

 

Audiind-o pe adolescentă, judecătorul a ajuns la concluzia că demersul fetei are un singur scop: acela de a fi împreună cu iubitul său.

 

„Aceste motive expuse de reclamantă sunt considerate de instanţă ca fiind neîntemeiate şi nici nu i-ar proteja cel mai bine interesele minorei”, a decis judecătorul care le-a dat dreptate părinților.

 

Judecătorul a mai arătat că „atitudinea agresivă a părinților, intenţia de a o trimite pe reclamantă la muncă în străinătate sau împotrivirea acestora ca reclamanta să-şi continue evoluţia şcolară, nu au fost confirmate de probele administrate în cauză, nefiind nici măcar invocate concret de reclamantă la interogatoriu”.

 

 

„Exigențele impuse de părinți sunt rezonabile”

 

„Chiar din interogatoriul acesteia a reieşit faptul că, întrucât părinţii nu i-au permis să întreţină relaţia (n.red. de dragoste) reclamanta a fost cea care a renunţat la a mai merge la şcoală. Pentru această atitudine nu pot fi însă învinovăţiţi părinţii şi nu li se poate atrage nicio culpă, neexistând nicio legătură între deciziile părinţilor cu privire la viaţa personală a copiilor lor şi refuzul reclamantei de a mai merge la şcoală”, se mai arată în sentința Judecătoriei Miercurea Ciuc, care nu este definitivă.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
O adolescentă de 16 ani a amenințat că se aruncă de pe mall
I-a dat 50 de lei, apoi a scos cuțitul: Maria, vezi? Ăsta e pentru tine / Prim-procuror: Aparent fără motiv a dezlănțuit un atac

Judecătorul a mai arătat că dacă solicitarea adolescentei ar fi admisă „interesul superior al copilului nu ar fi protejat, reclamanta având în continuare nevoie de îndrumarea şi sfaturile părinţilor, chiar dacă nu este de acord cu opiniile părinţilor”.

 

„Aceste exigenţe impuse de părinţi sunt rezonabile şi se încadrează în ansamblul drepturilor şi îndatoririlor ce compun autoritatea părintească”, a mai decis Judecătoria Miercurea Ciuc.

Crimă ȘOCANTĂ la Dumbrăveni: Mamă omorâtă de propriul fiu, individul găsit în chiloți și cu o cruce în mână
Bătrâna a fost găsită moartă în casa fiului său.
PLANUL ROȘU de intervenție activat la vecini după un accident cu 12 răniți – FOTOGALERIE
Un grav accident rutier s-a produs în urmă cu scurt timp în județul vecin fiind nevoie de activarea Planului Roșu de intervenție.
Un BMW s-a izbit într-o casă, fată de 14 ani rămasă încarcerată – FOTO
Accident grav petrecut în județul Suceava în această dimineață.
Trei doctorițe s-au luat la bătaie pentru un coleg din spital, o rezidentă voia „să se combine” cu el
Cele trei doctorițe sunt cercetate disciplinar.
Șofer găsit inconștient pe marginea drumului după ce s-a răsturnat cu mașina – GALERIE FOTO
Accidentul a avut loc la miezul nopții și au intervenit pompierii militari. 
Un polițist rutier a FURAT borseta plină cu bani a unui tânăr implicat într-un accident
Respectivul polițist a fost dat afară din cadrul inspectoratului.
Farmacist prins că vindea pe piața neagră droguri de o sută de ori mai puternice decât MORFINA
Bărbatul a fost prins cu o cutie cu mii de pastile și este acuzat de trafic de fentanil și oxicodonă.
De la vecini: Supărat că nu are asfalt pe drum, un sucevean a vrut să-și pună capăt zilelor
La fața locului au ajuns polițiștii care l-au dus la Secția de Psihiatrie.
Wizz Air își închide baza de la Suceava, șase curse externe anulate
Compania a anunțat că baza operațională de la Suceava urmează să fie închisă.
Cine le-a pus parcarea-n DRUM : Intersecția buclucașă în care îți poți parca „bolidul” - VIDEO
Proiectul care pare a fi desprins din filmele de comedie le dă bătăi de cap sucevenilor care pot traversa intersecția doar când locurile de parcare nu sunt ocupate.
Un bărbat a sunat la 112 pentru a-și anunța propria moarte, după care s-a sinucis
În urma convorbirii cu bărbatul, operatorul de la 112 a trimis un echipaj la fața locului.
ALERTĂ: Bancnote de 50 de euro false, puse în uz de un traficant
Bărbatul este cercetat de către polițiști pentru infracțiuni de punerea în circulație de valori străine falsificate şi înșelăciune după ce a făcut plăți cu bancnote falsificate.
O MINORĂ care a fost violată ani la rând de propriul tată a vrut să își pună capăt zilelor: CE s-a întâmplat cu bărbatul
Bărbatul care ar fi trebuit să-i fie sprijin și să o îngrijească s-a dovedit a fi cel mai mare abuzator. Fata a încercat să se sinucidă, după ce ea și sora ei mai mică au fost abuzate de propriul tată.
Șef AJOFM: Muncitorii români sunt discriminați de angajatori pe baza diferențelor salariale
Marinel Hentes, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Arad susține că angajatorii preferă să importe forță de muncă din țări non-europene, motivele fiind legate de diferențele salariale.
Încă un DECES în urma tragediei de la Crevedia: Bărbatul avea arsuri pe o suprafață mare din corp
O a treia persoană a murit în urma rănilor suferite în explozia de sâmbătă seară a stației GPL de la Crevedia.
POVESTEA pompierului cu mâinile arse după explozia de la Crevedia: Ministrul Afacerilor Interne - Mi-au dat lacrimile
Cătălin Predoiu a relatat povestea salvatorului care a fost rănit în timpul exploziei de la Crevedia.
Alerte cu BOMBE primită de toate ministerele: Autoritățile decid dacă e cazul de evacuare
Sunt alerte de amenințare cu bombă la toate ministerele.
EXPLOZIE aproape de noi: Două butelii GPL aflate într-o pizzerie s-au transformat în bombe
Cele două butelii de GPL aveau o capacitate de 60-70 de litri fiecare.
ALERTĂ în spitale: Am depus multe bombe, multă lume va deceda!
Mesajele cu privire la amplasarea bombelor în spitale au fost primite de reprezentanții instituțiilor.
A fost operată de HERNIE pentru că medicii NU și-au dat seama că e GRAVIDĂ în nouă luni
Medicii și-au dat seama că femeia este, de fapt, însărcinată abia când au intervenit chirurgical pentru scoaterea intestinului. 
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Dacă nu se respectă anumite reguli, în general nu doar în bucătărie, se pot întâmpla anumite lucruri care să-ți strice mâncarea, să aibă un gust mai sărat decât trebuie sau să fie arsă sau diferite particularități de ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
12.7 o C
Dorohoi
12.0 o C
Bucecea
11.4 o C
Darabani
14.0 o C
Saveni
13.2 o C
Ştefăneşti
14.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.