Interviuri
INTERVIU în oglindă: Paula Berențan – Tiberiu Manolache, noii subprefecți ai Botoșanilor: De ce s-a considerat că sunt persoana potrivită? / Întâi trebuie să ne așezăm la locurile noastre VIDEO

Suflu proaspăt în două importante funcții de la județ: doi tineri cu mai puțină notorietate în viața publică și administrativă botoșăneană au intrat în echipa de conducere a Prefecturii alături de „veteranul” Dan Nechifor, prefectul județului.

Oameni noi pe posturi vechi

 

Paula Cojocariu Berențan este avocat iar numele său s-a aflat pe buzele mai multor persoane imediat după alegerile locale din 2020, când primarul municipiului reședință a fost confirmat de judecători după plângerile depuse de predecesorul său. Subprefectul de acum s-a aflat în echipa câștigătoare de atunci.

Paula Cojocariu Berențan este o tânără idealistă și extrem de entuziasmată de ideea că ar putea schimba ceva (în bine) pentru botoșăneni.

 

Tiberiu Manolache vine de la Dorohoi, cel de-al doilea municipiu al județului, care a fost în ultimul deceniu o sursă importantă de tineri politicieni social-democrați, de la Andrei Dolineaschi până la Dan Șlincu.

 

I-au trebuit două ore de gândire asupra propunerii pentru funcția de subprefect, însă nu neapărat din orgoliu profesional, ci din precauție, pentru că este de părere că, ierarhic, unele etape nu pot fi sărite.

 

Tiberiu Manolache are 42 de ani, Paula Cojocariu Berențan 37.

 

 

Cine sunt Paula Cojocariu Berențan și Tiberiu Manolache?

 

Paula Cojocariu Berențan: De profesie avocat, am activat în cadrul Baroului Botoșani din anul 2009 până la data de 20 ianuarie 2022. Am fost avocat specializat pe legislația muncii în contencios administrativ, însă cea mai mare parte a timpului am petrecut-o și am activat în dreptul penal, în dosare care au privit criminalitatea organizată și nu numai, ci și infracțiuni obișnuite cu care s-au confruntat cetățenii județului nostru.

 

Tiberiu Manolache: Un inginer absolvent al Facultății de Arhitectură și Construcții în anul 2003, am activat în cadrul unor societăți comerciale timp de aproximativ nouă ani, după care în anul 2016 m-am angajat la Primăria municipiului Dorohoi, unde am activat până la data de 20 ianuarie 2022.

 

Cum ați ajuns în posturile de subprefect?

 

Paula Cojocariu Berențan: În această postură am venit ca urmare a recomandării făcută de Organizația Județeană PSD Botoșani. Nu cu mult timp înainte de a se face numirea în funcție de către dl prim-ministru, am și întrebat la momentul respectiv: de ce eu? De ce s-a considerat că sunt eu persoana potrivită? În momentul respectiv răspunsul a fost că ar avea nevoie organizația de un reprezentant care să asigure respectarea legii și mai mult decât atât, având acest background cu privire la alegerile locale, în care am dat dovadă că pot să-mi impun punctul de vedere atunci când este necesar să se respecte litera legii într-un mod conștiincios. Bineînțeles că a fost o onoare pentru mine și am mulțumit și mulțumesc încă o dată pe această cale pentru această nominalizare.

 

Tiberiu Manolache: Probabil că experiența pe care am căpătat-o în cadrul administrației publice locale de la Dorohoi timp de cinci ani, unde am activat ca administrator public a fost un motiv destul de puternic pentru cei care m-au trimis aici să reprezint interesele cetățenilor așa cum am făcut-o, zic eu destul de bine, în cadrul administrației publice locale.

 

 

La ce vă așteptați înainte de depunerea jurământului de subprefect și ce ați găsit aici în realitate?

 

Paula Cojocariu Berențan: Ca așteptări m-am gândit, în mod cert, aici este o echipă foarte bună pusă la punct, foarte bine pregătită. Ceea ce, într-adevăr așa a și fost. A fost chiar mult peste așteptări, pentru că de multe ori te gândești la o instituție publică că lucrurile se mișcă mai încet. Însă nu este chiar așa, lucrurile se mișcă foarte bine, oamenii au rolul și atribuțiile foarte bine stabilite, fiecare în compartimentul său știe ce are de făcut. Circuitul documentelor este unul bine stabilit, există un regulament de ordine interioară, atribuțiile fiecăruia sunt bine stabilite. O echipă unită, exact asta ne-am și dorit, pentru că de asta i-am și spus dlui prefect că se poate baza pe noi, așa și este. Împreună cu dl prefect consider că facem o echipă foarte bine pusă la punct și care să vină în sprijinul cetățenilor.

 

Tiberiu Manolache: Apreciez foarte mult deschiderea colegilor pe care i-am găsit aici în cadrul Prefecturii și chiar sunt bucuros că avem printre noi, ca și colegi, oameni care își dau interesul, oameni care din prima zi încearcă să ne ajute și noi ulterior încercăm să rezolvăm toate problemele care țin de noi. Și într-adevăr, conducerea prin dl prefect, ne-a acordat șansa de a lucra pe toate compartimentele pe care ni le-am dorit având sprijinul tuturor angajaților din cadrul Prefecturii.

 

Apropos de atribuții și de dl prefect... ce atribuții v-au fost trasate?

 

Paula Cojocariu Berențan: Pentru mine au fost trasate două atribuții, însă fiecare dintre ele are mai multe subpuncte. Prima dintre ele este aceea de coordonare a tuturor serviciilor publice deconcentrate, practic toate instituțiile de la nivelul județului Botoșani care au reprezentare în Guvernul nostru. Și totodată mi-a fost desemnată ca atribuție și structura de securitate, bineînțeles pe această structură urmează să primim avizele necesare, după întocmirea întregii documentații. Și la nevoie, voi suplini funcția dlui prefect atunci când acesta nu va putea să fie în localitate sau, eu știu, în altă situație specială.

 

Tiberiu Manolache: Am primit ca atribuții serviciile publice comunitare de pașapoarte și permise și înmatriculări vehicule. Pe lângă acestea, mai sunt câteva atribuțiuni legate de partea juridică, să zicem așa, precum și o parte din atribuțiuni să zicem comune, sau de colaborare cu dna subprefect Paula Berențan cu care vom avea o colaborare foarte deschisă și foarte transparentă, iar ideile noastre vor fi completate de la unul la celălalt, sunt convins de lucrul acesta și ajutorul va fi reciproc.

 

 

Paula Cojocariu Berențan: Așa este. Și totodată, pe lângă aceste atribuții, împreună cu dl prefect am stabilit să avem și deplasări în teritoriu astfel încât cetățenii din colțurile cele mai îndepărtate ale județului nostru să poată primi sprijinul Instituției Prefectului. Vor fi deplasări în orașul Darabani, în orașul Dorohoi, în Flămânzi, Săveni și Ștefănești. Urmează să stabilim zilele exacte și programul pe care ni-l va stabili dl prefect, însă consider că acesta este un lucru de bun augur pentru că nu toată lumea are posibilitatea să vină în municipiul reședință al județului nostru, să-și spună oful. Și atunci...

 

Tiberiu Manolache: Și cred că aici, unul dintre obiectivele noastre comune ar fi apropierea de cetățean și de problemele lor. Și rezolvarea acestor probleme. Poate ajungând în teritoriu mai des, și oamenii vor fi mai deschiși să ne spună păsurile lor și noi vom încerca și cred că vom reuși să rezolvăm mare parte dintre acestea.

 

Este clar că la prima vedere, la nivelul Prefecturii Botoșani cei doi subprefecți par să formeze o echipă solidă. Cum vedeți coabitarea profesională cu prefectul care este de altă culoare politică? Cum a fost până acum și cum o vedeți pe viitor?

 

Paula Cojocariu Berențan: Da, în general, toată lumea ne cataloghează că cineva este numit de către PNL sau de către PSD. Însă, de la bun început în cadrul instituției am stabilit cu dl prefect că aici suntem în slujba cetățeanului, nu contează culoarea politică ci doar de a forma acea echipă unită care să vină în sprijinul cetățeanului, indiferent că acesta este simpatizant al PNL, al PSD sau a altei formațiuni. Unitatea vine tocmai în ideea în care, la nivelul României există un singur Guvern deși este format din trei partide în coaliție. La fel și la nivelul județului Botoșani, este doar o singură Instituție a Prefectului. Nu formată din trei... (zâmbește n.r.)

 

Tiberiu Manolache: Nu am simțit deloc că ar fi o diferență de opinie având în vedere culorile noastre politice diferite, noi ca subprefecți și dl prefect. Și sunt convins că lucrurile astea vor continua să fie la fel și coabitarea noastră va fi de bun augur pentru tot ce înseamnă județ și cu siguranță se vor rezolva toate problemele apărute sau care vor apărea.

 

Ce planuri imediate v-ați făcut din postura de subprefecți?

 

Paula Cojocariu Berențan: Planul imediat a fost de a vedea care sunt structurile serviciilor publice deconcentrate care sunt la nivelul județului Botoșani, de a vedea care sunt coordonatorii, de a lua legătura cu fiecare șef de structură, de a ne cunoaște, de a vedea care sunt problemele pe care le întâmpină respectiva instituție, să vedem cum putem veni noi în ajutorul dlor și mai ales să ne comunice cu ce probleme s-au confruntat ei la nivel de instituție, care au fost plângerile primite sau ce dificultăți au întâmpinat cetățenii astfel încât să ajungă cu solicitări și reclamații către respectiva instituție. De altfel, am și început seria întrevederilor, astăzi la ora 15:00 (marți, 1 februarie n.r.) va fi prima întrevedere și joi următoarea. Și tot așa, mai departe, pentru a acoperi întreaga arie a serviciilor publice deconcentrate.

 

Tiberiu Manolache: Și ca o completare să zicem așa, suntem deschiși pentru tot ceea ce înseamnă autorități publice locale și-i așteptăm pe toți resprezentanții acestora să fie deschiși la solicitările noastre și așteptăm din partea lor propuneri, recomandări, sugestii, păreri. Noi vom fi aici ca să le punem la dispoziție toate cunoștințele și informațiile pe care le deținem.

 

 

La aproximativ o săptămână de la depunerea jurământului, vă lipsesc locurile dvs. de muncă, profesiile?

 

Paula Cojocariu Berențan: Uneori da, uneori nu (râde, nota red.). Mie nu neapărat îmi lipsește pentru că aici sunt în contact direct cu cetățenii județului Botoșani, așa cum eram și la vechiul loc de muncă. Probabil este altfel abordarea de rezolvare. Dacă înainte aveam singura cale de acționare la ajutorul instanței de judecată, aici avem un alt circuit în care facem solicitările scrise către unitățile competente care ar putea să ne ajute în soluționarea problemelor pe care le întâmpină cetățenii. Dar deocamdată, nu.

 

Tiberiu Manolache: Nu, așa este. Timpul a fost și foarte scurt. Întâi de toate trebuie să ne așezăm pe locurile noastre și apoi vom constata dacă ne lipsește mai puțin sau mai mult experiența dobândită în cadrul celorlalte activități de până acum.

 

 

Vă puteți descrie în trei cuvinte?

 

Paula Cojocariu Berențan: Puțin trei cuvinte...(râde)...bine. Aș putea spune că sunt o persoană ambițioasă, corectă, onestă și o persoană altruistă.

 

Tiberiu Manolache: Un om sincer, un om devotat și un om muncitor.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
ACUM: Noii subprefecți prezentați directorilor în cadrul ședinței Colegiului Prefectural - GALERIE FOTO
Nervi grei de la funcția de prefect, vărul Flutur a băgat liberalii botoșăneni în ședință: De ce mai primesc telefoane?

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Daniela Bejinariu: Sunt binecuvântată să fi reușit să văd țesătura propriei vieți și să îmi înțeleg, în sfârșit, misiunea!
Daniela Bejinariu crede în Cuvânt ca poezie și rugăciune. O delicatețe sufletească dublată de un șuvoi de gânduri preumblate prin săli de tribunal, pe scene de folk sau în cenacluri literare. A ales Poezia, dar crede în forța lor, a tinerilor, de a schimba un sistem care, acum, ”fără scrupule ia puștoaice fascinate de instituțiile juridice și le mestecă și le scuipă când s-a stricat toată bucuria în ele”.
Angelo Segall: În Botoșani sunt clădiri cu arhitecturi de invidiat / Teatrul e legat de istoria orașului, mândria populației
S-a născut în Botoșani, oraș pe care l-a părăsit în urmă cu multe decenii, stabilindu-se în Canada. A rămas, însă, fidel amintirilor. Amintiri despre locuri, oameni, întâmplări care acum au ajuns în paginile unei cărți.
Nepoata lui George Enescu, mărturisiri emoționante despre fratele și fiica marelui muzician: George compusese prima Rapsodie înainte să se nască tata
Geniile au purtat dintotdeauna pe umeri poveri care în timp au devenit legende. Iubiri neîmplinite, fugare răscoliri ale destinului, frământări artistice care trec de limita normalului omenesc. George Enescu nu a făcut excepție. Cu toate acestea, geniul botoșănean a reușit până la final să păstreze nu doar în aparență un caracter integru, o fidelitate tulburătoare față de neamul şi de familia sa, un respect neștirbit pentru omul simplu.
Ștefan Teișanu: Nu ajungi ușor și nici des la Darabani / Cu cât mai imposibil, cu atât mai dătător de energie și de speranță totul
În fiecare sfârșit de vară urci către Nord. Un spațiu până în urmă cu niște ani aproape fără nume, fără identitate, fără speranță. A urca în Nord a devenit, astăzi, o călătorie către cunoscut. De la un an la altul mai cunoscut! De nouă ani, Darabaniul își dezvăluie comorile istorice, culturale, turistice, chiar și economice sau sociale. Pentru că Nordul începe să se dezvolte, să nu se mai rușineze de ale sale, dar mai ales învață Nordul să primească oaspeți.
Dan Sociu: În momentele cele mai dure pe care le-am trăit, acelea de durere fizică extremă, era un punct în care eram salvat
Este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ai generaţiei douămiiste, dar şi un jurnalist de atitudine, fiind deseori implicat în activismul ecologist. 
POVESTEA tânărului din Botoșani care aduce pe Pietonalul Unirii un festival culinar cum n-a mai fost: Pături pe iarbă, hamace între copaci, concerte stradale și... chef Foa – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșaniul și botoșănenii au rămas de prea mult timp captivi în seria festivalurilor care presupun mici și bere la pahar, într-un decor de terase învăluite în fumul grătarelor.Orașele mari se bucură de aproape 10 ani de evenimente stradale cu muzică de calitate și incursiuni culinare în jurul lumii.
Povestea impresionantă a Alexandrei, ”Fata cu cărțile”: Din Botoșani în Cipru și înapoi în România, pentru a ajuta copiii bolnavi – GALERIE FOTO
A visat mereu în cuvinte. Să le scrie, să ademenească poveștile și să le redea vieții. Cu timpul, între ea și cuvânt a apărut o sfiiciune de neînțeles, un soi de teamă, de neîncredere. Atunci a avut curajul să pună punct și să o ia de la capăt. Nu știa că, într-un alt fel, într-o altă lume, se va întoarce la cuvânt. Cuvântul din carte.
Elena Cardaș, viața printre meteoriți și destinul ”dulce-amărui” al unui medic scriitor: Pentru mine cancerul a fost o mare lecție / Nu cred în familiile perfecte, nici în profesioniștii perfecți
Pe Elena Cardaș o cunoaște multă lume. Mai ales de când și-a asumat în comunitate roluri care multora le-au fost incomode. Este omul care a luptat cu birocrații și cu mentalități învechite. Este scriitorul care s-a salvat de propriul destin scriind în trei săptămâni un roman ”în mare parte” autobiografic. Este medicul care a învățat lecția pacientului atunci când cancerul i-a arătat că ”limita e cerul”.
Roxana Gherasim: Am învățat să apreciez mai mult oamenii care vin pentru o scurtă perioadă în viața mea / Sărbătorile vor fi mereu cu un ochi care plânge și cu unul care râde
A fost profesoară, dar s-a implicat și în tot ce înseamnă cultură, voluntariat, jurnalism. Chiar dacă trăiește de ani buni în Germania, nu s-a desprins niciodată cu adevărat de Botoșani. Revine acasă de câte ori se ivește prilejul. Primul drum îl face mereu la părintele duhovnic, apoi se oprește la mormântul mamei. Și-a păstrat prietenii, pășește pe aceleași alei și se bucură de oamenii orașului după care va tânji mereu.
Tânără referent de la Centrul de Creație și arta încondeierii ouălor: Așa ar fi corect să fie de culoare roșie / Tehnica cu ciorapul este cea mai cunoscută
Ouăle încondeiate nu lipsesc de pe masa românilor în zilele de Paști. De toate culorile sau doar roșii fac parte mereu din meniul pascal. Majoritatea gospodinelor păstrează cu sfințenie tradițiile și își arată măiestria în fiecare an.
INTERVIU Constantin Boștină, fost secretar personal al lui Ceaușescu și ex-prim-vicepreședinte al Consiliului Popular Botoșani: Ceaușescu trebuia înlocuit, dar nu așa, nu prin împușcare / M-am simțit foarte bine și în perioada de dinainte de 1989 și mă simt bine și acum - VIDEO
După 32 de ani în care s-a manifestat aproape exclusiv ca un capitalist, Constantin Boștină a reapărut în atenția publică din postura de fost demnitar în regimul totalitar. Aceasta după ce a scos pe piață cartea ”În ochii ciclonului, am fost secretarul personal al lui Nicolae Ceaușescu” plină cu dezvăluiri din intimitatea cuplului dictatorial.
Istoricul Remus Tanasă: Locuitorii Botoșanilor par să trăiască doar cu regretul că orașul a pierdut rolul (mai) însemnat pe care l-a avut în trecut
Născut în Botoșani, cu trei ani înainte de căderea regimului comunist, Remus Tanasă este astăzi – la doar 36 de ani - nu doar un apreciat istoric, ci și unul care are curajul de a aduce din trecut valori la care societatea, nu doar cea românească, pare să fi renunțat de mult.
INTERVIU premieră cu Doru Constantin, administratorul șef de la „Apă”! Nova Apaserv își schimbă direcția: Era o delăsare, un dezinteres VIDEO 
Povestea oamenilor care s-au autodeclarat „salvatorii” companiei Nova Apaserv de la Botoșani a fost răsfoită de botoșăneni de prea multe ori. Și nu a fost una cu happy-end. Planuri, strategii, obiective, reforme și schimbări de paradigmă. Suntem în fața unui nou „punct și de la capăt”, care poate însemna o călătorie într-un sentiment de deja-vu. Sau poate direcția corectă. 
În OGLINDĂ, de la cititor la autor: Cărţile au un fel anume de a te chema, ele îşi aleg cititorii / Să scriem ceea ce e purtător de conținut, nu doar conținut purtător de mesaj
Botoșăneanul.ro vă aduce astăzi în Oglindă doi autori. Doi creatori care, înainte de a semna pe copertă, au fost cititori-scotocitori de carte. O călătorie pe care le-o propunem și pe care o dorim de folos multor cititori care visează ca, într-o zi, să devină autori.
INTERVIU Mirel Manea: Destinul eu mi l-am făcut / Muzica nu are bariere și nici granițe - VIDEO
Ce s-ar mai putea spune despre un botoșănean care a cântat în orașe pe care mulți dintre noi nu le vedem decât prin filme? Ce am mai putea afla nou după sute de articole și emisiuni? Și totuși, între un concert la Atena și unul al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, am încercat să îl descoasem pe Mirel Manea, prim-trompetistul care a cântat de la Vatican până la New York și de la Roma până la Monte Carlo. Ce am aflat puteți vedea în interviul de mai jos.
Florentin Țuca: Nu avem de-a înfrunta un ”anti-Eminescu” fățiș, dar, în atmosferă, se simte că Eminescu deranjează în continuare
Florentin Țuca este avocat, dar mai presus de toate este un om de Cuvânt. Format în școala românească de Drept, perfecționat printre rafturile literaturii de calitate, și-a probat omenia și deopotrivă prietenia cu o osârdie rar întâlnită în instanțele românești, fără a se abate de la litera și, vom vedea, nici de la spiritul legii.
Gellu Dorian: Eminescu înseamnă în primul rând Botoșani, orașul în care s-a născut, a fost botezat, a făcut primii pași, a spus primele cuvinte
"La ce bun Cultura în vreme de restriște spirituală?", ne-am putea întreba astăzi, parafrazând celebra zicere a lui Friedrich Hölderlin, de acum mai bine de un secol și jumătate.
Contestată sau admirată, Iustina Irimia Cenușă, din postura de director: Singura afiliere pe care o am este dragostea față de cultura tradiționalăVIDEO & FOTO
Pentru unii observatori mai fini, numirea cântăreței de muzică populară pe postul de director interimar al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani a fost cumva previzibilă.Alții, în schimb, au asociat saltul în carieră al artistei drept înregimentare politică.
Ada D'Albon, nepoata lui Sadoveanu, între debutul de la Botoșani și viața în exil: Nimeni nu a îndrăznit să trăiască ce am trăit noi / Am fost foarte singură la Botoșani, extrem de singură! - FOTOGALERIE
O poveste de viață fascinantă, construită pe un fir care se confundă deseori cu istoria unui timp greu încercat.
INTERVIU Andreea Cujbă, designerul vestimentar de la Botoșani care ne menține în tendințe: Ce purtăm în seara de Revelion? Care este culoarea anului 2022? Ce aruncăm din dulap?GALERIE FOTO
Este tânără, frumoasă și elegantă. Este un etalon vestimentar pentru multe dintre doamnele și domnișoarele din Botoșani care țin la imaginea lor. Andreea Cujbă este creatorul de modă botoșănean cu o ascensiune rapidă în ultimii cinci ani.
Sper ca PSD o sa aibă luciditate politica
2 februarie 2022, 20:14
Succes si ma bucur ca si Botosaniul poate avea oameni cu studii superioare facute la zi in functii de conducere si conform specializarii lor. Felicitari alegerii!
2 februarie 2022, 08:36
Sondaj
Credeți că trebuie limitată la 30 km/h viteza pe șoseaua de la Lebăda?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
De Sfântul Nicolae copiii vor primi un pachețel simbolic cu dulciuri din partea mea. Le-am cumpărat biscuiți, bombonele, ciocolățică și o napolitană. De Crăciun vor primi un dar din partea Primăriei. Așa că, nu vom mai strâ ...
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9297 lei
USD
Dolarul SUA
4.6851 lei
CHF
Francul elveţian
5.0142 lei
GBP
Lira sterlină
5.7419 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4938 lei
XAU
Gramul de aur
271.1673 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2417 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2044 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1935 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4860 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2023 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6629 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.3 o C
Dorohoi
0.1 o C
Bucecea
0.1 o C
Darabani
-0.4 o C
Saveni
0.2 o C
Ştefăneşti
2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.