Interviuri
Gellu Dorian: Eminescu înseamnă în primul rând Botoșani, orașul în care s-a născut, a fost botezat, a făcut primii pași, a spus primele cuvinte

"La ce bun Cultura în vreme de restriște spirituală?", ne-am putea întreba astăzi, parafrazând celebra zicere a lui Friedrich Hölderlin, de acum mai bine de un secol și jumătate.

Și parcă niciodată omenirea nu a trăit o mai chinuitoare restriște spirituală ca în aceste vremuri pandemice în care cuvinte precum izolare, retragere, răsfrângere, distanțare, neatingere, supunere au pătruns în conștiințele tuturor. În timp ce revista literară de tradiție – ”Hyperion - caiete botoșănene” – a rămas fără finanțare, fiind nevoită să accepte sprijinul privat pentru a nu-și opri apariția, în timp ce Premiul Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia așteaptă în anticamera covidiană să se sfârșească valurile, în vreme ce miniștrii se schimbă la fiecare crâcneală politică, a vorbi despre cultură e ca și cum am urla într-o peșteră goală.

 

”Cultura este suma tuturor formelor de artă, de iubire şi de gândire, care, pe parcursul secolelor, l-au ajutat pe om să fie tot mai puţin înrobit”, spunea Andre Malraux. Cum ne găsește în acest an 2022 ziua Culturii, ce mai simțim față de Eminescu, despre ce am pierdut și ce șanse am reușit să conservăm pentru generațiile care vin, într-un interviu cu scriitorul Gellu Dorian, redactor-șef al revistei ”Hyperion – caiete botoșănene”.

 

 

 

 

”Suntem oameni, deci sub vremi și sub vremuri potrivnice”

 

-2022. Domnule Gellu Dorian, ne apropiem de mijlocul lui ianuarie. Un timp pe care, iată, îl petrecem ”în valuri” pandemice. ”Ce e val ca valul trece”, spunea poetul și versul – fără să vrem – ne duce astăzi în altă paradigmă. După aproape doi ani de bulversare în toate planurile – social, economic, cultural – cum ne mai raportăm astăzi la Eminescu, la Ziua Culturii Naționale?


-"Nu spera și nu ai teamă", am putea repeta noi versul eminescian, fără a ne întreba cât mai durează valurile astea care chiar n-au nimic poetic în ele. Suntem oameni, deci sub vremi și sub vremuri potrivnice, când tot un poet se-ntreba "la ce buni poeții în vremuri de restriște".

Poeții știu să sufere, poeții care sunt cu adevărat poeți, nu cer mult, iar cei mai mari, deși nu în timpul vieții, când sunt supuși tuturor nevoilor, cer recunoștință. Și Eminescu o merită pe deplin. Deci ne putem raporta la Eminescu, mai ales în astfel de vremuri, cu recunoștință, cu dăruire, cu menținerea vie a Operei lui, în care sunt toate secretele identității Naționale. Odată pierdute acestea, pierduți vom fi și noi ca națiune.

 

-Intram în pandemie cu un soi de pesimism salvator, scriitorii mai ales poposind mai apăsat la masa de scris, izolarea chiar părea să producă literatură. Cum se vede cultura, literatura în speță, după acești aproape doi ani? Va exista o așa-zisă ”literatură de pandemie”?


-Așa cum a existat o literatură de sertar, pe vremea epidemiei naționale de comunism de sorginte bolșevică, pe când adevărații scriitori au scris cărți importante, și acum, cei care sunt meniți literaturii de calitate își scriu cărțile și le publică. Până acum, fiind și prea devreme în gestarea unor astfel de cărți, nu am remarcat prea multe apariții care să se ocupe în mod expres de această temă, în afară doar de Florina Ilis, care a publicat anul trecut o carte de proze scurte, de o ironie și un sarcasm aparte. Poate și câteva cărți de poezii, știu eu, anchete prin reviste. Realitatea acestui fenomen ține de un absurd ce tinde spre un realism magic hibrid, care doar printr-un talent deosebit poate fi transformat în literatură. Așa cum de ciumă sau de comunism s-au ocupat mulți scriitori, sau de gripa spaniolă, și de această pandemie se vor găsi scriitori talentați care să vadă adevărata tragedie a fenomenului, dar și mascarada din jurul lui.

 

-La 172 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, încă nu îi cunoaștem întreaga operă, nici cea poetică, nici jurnalistică. Asta în timp ce ”creatorii de conținut” (pare să devină o nouă profesie pe internet!) devin experți în biografia poetului. Erori mari și mici, unele însă de-a dreptul flagrante, alunecă nestingherite în virtualul amestecat. De ce este Mihai Eminescu atât de predispus, atât de ”prielnic” unor astfel de exagerări?


-Atunci când nu este autocenzură, nu există nici conștiință asupra valorilor din jur. Fenomenul acesta, de a-ți expune părerea subit, necontrolat pe o rețea de socializare a născut foarte mulți inși dornici să se afirme. Așa și în cazul lui Eminescu apar tot felul de păreri, opinii, chiar informații ce se vor inedite și demne de pus în pagină, care nu au nicio legătură cu viața lui Eminescu. Unii chiar s-au mondenizat, emițând sau aducând în pagina tipărită tot felul de fapte și întâmplări puse pe seama lui Eminescu. Unii chiar îi pun în gură tot felul de poezii goliardice, scârboase, de crezi că Eminescu era pușlamaua și omul de cârciumă de rând. Cum pe seama morții lui apar tot felul opinii ce se vor adevărate, scoțându-l pe Eminescu victima a unei conspirații de nivel înalt. Aici sunt deja niște lucruri lămurite, pe care doritorii de senzațional nu le știu, nu le iau în seamă, considerând că ceea ce descoperă sau inventează ei e adevărat. Un mare poet, cum este Eminescu, are parte și de astfel de legende, care creează o mitologie care poate amplifica sau știrbi aura acestuia. Exista un ziarist la Botoșani care tot publică într-un ziar central din când în când, în special la momentul aniversarii sau comemorării poetului, tot fel de trăsnăi, care, ajunse în fața omului neinformat, sunt luate de bune din păcate.

 

 

”Cei mai mulți cred că Eminescu înseamnă doar Ipotești”

 

-”Eminescu să ne judece”, îi auzim în fiecare an pe Doina și Ion Aldea-Teodorovici. Fără să aruncăm privirea mai departe de Botoșani, ce nu s-a făcut încă pentru Eminescu?


-Cei mai mulți cred că Eminescu înseamnă doar Ipotești. Și acolo se duc cu gândul când e vorba de poetul național. La fel fac și cei care investesc în locurile botoșănene legate de Eminescu. Nu e deloc rău că la Ipotești există acel memorial, efortul unor oameni înlăturați sau uitați acum de cei ce se bucură de acel loc, dar nu e de ajuns. Eminescu înseamnă în primul rând Botoșani, orașul în care s-a născut, a fost botezat, a făcut primii pași, a spus primele cuvinte. Or aici nu s-a făcut mai nimic de consistența cerută de valoarea și respectarea memoriei lui. A da denumire unor străzi, unor instituții, a-l aniversa și comemora anual, a amplasa o statuie după copacii din curtea Uspeniei și alte busturi pe ici și colo nu e suficient. Locul în care se află clădirile ridicate după incendiul din iulie 1887, când a ars și casa în care s-a născut Eminescu, trebuie scos altfel în evidență printr-o achiziție a acelor case de către Primăria Botoșani, și făcut acolo Casa Poeziei, cu un centru muzeistic dedicat lui Eminescu, cu o bibliotecă a edițiilor Eminescu de-a lungul timpului, cu o expoziție permanentă a Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu, iar în alveola de vizavi de Biserica Uspenia, în locul rămas viran, unde e un chioșc cu rochii de mireasă, să fie construit un amfiteatru al poeziei, cu tot ce trebuie pentru o funcționalitate necesară, cu statui ale poeților laureați etc., iar pe calcanul clădirii de alături să fie adusă statuia lui Eminescu din curtea Uspeniei, care este lucrare de soclu înalt, de perspectivă, încât în acel spațiu din centru să se impună cu adevărat respectul față de cel mai mare poet al românilor, născut în acel areal. Abia atunci s-ar putea spune că s-a făcut ceva pentru Eminescu și la Botoșani.

 

-Premiul Național de Poezie ”Mihai Eminescu” a suferit din punct de vedere organizatoric, ieșind aparent din matca obișnuită. Au fost amânări, adaptări la vremuri și la restricții. Cum privim către acest 15 ianuarie al anului 2022? Cum se va derula decernarea celui mai important și râvnit premiu literar din România?


-Este adevărat că ediția de anul trecut, una care trebuia să fie un eveniment aniversar de excepție, fiind a 30-a, a fost amânată din ianuarie în iunie, când, nici atunci, din motivele impuse de pandemie, nu a putut avea loc, ci doar a fost anunțat laureatul ediției, poetul Vasile Dan. Am sperat ca acum, în 15 ianuarie, să putem cumula cele două gale și să ne manifestăm normal. Noul val, noile restricții ne-au impus să repetăm aceeași formulă, tot cu anunțarea laureatului celei de a 31-a ediții, în ședința Consiliului Local din ziua de 15 ianuarie, când vor fi acordate și titlurile de Cetățean de Onoare poeților laureați, urmată de depuneri de coroane la statuia poetului din curtea Bisericii Uspenia, un Te Deum, ca în iunie, pe 15, să punem în scenă, cu public, gala de decernare, în prezența juriului, poeților laureați și a invitaților speciali. Să sperăm că va fi bine şi nu va fi, după atâtea valuri, un tsunami, ferească Dumnezeu.

 

 

”E o continuă degradare a culturii, prin improvizații, de la oameni până la faptele lor”

 

-Există ceva ce nu vom mai putea recupera în urma acestor ani, ceva ce s-a pierdut definitiv?


-Ce se pierde în astfel de momente de criză nu se mai recuperează. Un timp pierdut este un timp pierdut, nu-l vom regăsi, oricât de proustian l-am căuta noi.

 

-”Pentru a ne păstra cultura, trebuie să continuăm să o creăm”, spunea Johan Huizinga, autorul celebrei cărți ”Homo ludens”. Mai credeți în puterea de regenerare a culturii, în zilele noastre?


-Din păcate, e o continuă degradare a culturii, prin improvizații, de la oameni până la faptele lor. Chiar și acolo unde credeai că vin oameni de valoare, lucrurile, nu după mult timp, şi-au arătat adevărata măsură. Fie prin atitudine infatuată față de cei din jur, prin atitudini cumetriale, de efect politic monden, fie de afinități amicale, cum se întâmplă într-o instituție botoşăneană de rang național unde, ca formă de degradare a culturii, se vorbește prost limba română. Însă cultura, care este epiderma unui trup cum este România, după descuamarea acestor rânduri de piele moartă, va regenera și va renunța chiar și la palimpseste, așa cum caracterele literelor latine au renunțat la cele slave.

 

-Ziua Culturii Naționale sau Ziua Națională a Culturii? Care este formula în care vă regăsiți mai bine ca scriitor?


-Limba română permite adjectivări de topici inverse. Însă aici fiind vorba de sintagma din textul unei legi, corect este să spunem Ziua Culturii Naționale.

 

 

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store

Urmărește-ne și pe Google News

Ana Maria Micu, artista care creează în Botoșani și expune la Taipei și New York: Pictura nu este o imagine pusă în ramă, agățată ca să nu stea peretele gol!GALERIE FOTO
Aproape necunoscută în Botoşani, expune în galerii din toată lumea, de la Taipei la Beijing, de la Moscova la Bucureşti, dar și la New York, Rotterdam, Haga, Amsterdam, Edinburgh sau Viena.
Doctorița din Botoșani care cântă la pian și pictează: Îmi găsesc echilibrul emoțional / Am iubit foarte mult medicina de familie și lumea satului - GALERIE FOTO
După ce a terminat Medicina, a plecat să profeseze într-un sat, la zeci de kilometri de casă. Asta nu a oprit-o să deschidă un nou capitol în viața ei: pictura. Pentru medicul din Botoșani, echilibrul vieții s-a construit prin artă, fie că a fost muzica, fie că a fost pictura. Tablourile ei se află astăzi pe simeze, dar doctorița spune că asta nu îi conferă niciun statut, nu îi adaugă niciun orgoliu de artist.
Gheorghe Iavorenciuc: ”Necuprinsul înțelepciunii lui Constantin Dracsin este că noi toți în el ne aflăm și din el ne tragem” – FOTO&VIDEO
În urmă cu 24 de ani, pe 7 ianuarie, se stingea din viață Constantin Dracsin. ”Poate nu m-ați dorit, și totuși fără mine nu mai ajungeați buni”, sunt cuvintele testamentare ale poetului fără aripi, omul care și-a construit propriul destin scrijelind hârtia cu creionul între dinți.
Fenomen, geniu sau ”copil normal”? El este Rareș, cel mai aplaudat botoșănean de Ziua României: ”Este atât de bucuros să ducă numele orașului și al lui Eminescu mai departe!” - FOTO&VIDEO
Cum devine ”geniu” un copil de 7 ani, din Botoșani, care îl iubește pe Eminescu? Unde începe celebritatea și, mai ales, cine o validează într-o societate în care social-media creează eroi de o clipă?
Protosinghel Siluan Antoci: Am fost martor la ultima vizită a Părintelui Cleopa în locurile natale / Cu atâta drag povestea despre Botoșani!
Pentru România, Botoșani înseamnă în primul rând Eminescu, Enescu, Iorga, Luchian. Însă mai există un tezaur duhovnicesc unic în spațiul românesc, și este de ajuns să amintim câteva nume: Sfântul Onufrie, Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, părinții Ilie Cleopa, Paisie Olaru, Dionisie Ignat de la Colciu, Patriarhul Teoctist, dar și Avva Iulian Lazăr, trăitor astăzi în Muntele Athos...   
Radu Romaniuc, scenaristul filmului ”Oameni de treabă”: Iubesc necondiționat și irațional Botoșaniul, Flămânziul și tot ce e între ele și în jur FOTO&VIDEO
Înainte de premiera filmului ”Oameni de treabă”, Botoșăneanul.ro vă oferă un interviu cu actorul și scenaristul Radu Romaniuc. Despre film, teatru, actorie și câte puțin despre Botoșaniul adolescenței, pentru a ajunge la povestea pe care a scris-o și care, în final, l-a adus din nou acasă.
Campionul din clasamentul mondial WKF care face zilnic 150 de km pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului - GALERIE FOTO
Pe 15 octombrie împlineşte 24 de ani. Este campion la karate şi profesor. În Turcia, Italia, Croația Spania, Cipru, Austria sau Canada luptă pentru România. La Botoşani duce altă luptă: în fiecare zi străbate 150 de km până la graniță, pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului.
Daniela Bejinariu: Sunt binecuvântată să fi reușit să văd țesătura propriei vieți și să îmi înțeleg, în sfârșit, misiunea!
Daniela Bejinariu crede în Cuvânt ca poezie și rugăciune. O delicatețe sufletească dublată de un șuvoi de gânduri preumblate prin săli de tribunal, pe scene de folk sau în cenacluri literare. A ales Poezia, dar crede în forța lor, a tinerilor, de a schimba un sistem care, acum, ”fără scrupule ia puștoaice fascinate de instituțiile juridice și le mestecă și le scuipă când s-a stricat toată bucuria în ele”.
Angelo Segall: În Botoșani sunt clădiri cu arhitecturi de invidiat / Teatrul e legat de istoria orașului, mândria populației
S-a născut în Botoșani, oraș pe care l-a părăsit în urmă cu multe decenii, stabilindu-se în Canada. A rămas, însă, fidel amintirilor. Amintiri despre locuri, oameni, întâmplări care acum au ajuns în paginile unei cărți.
Nepoata lui George Enescu, mărturisiri emoționante despre fratele și fiica marelui muzician: George compusese prima Rapsodie înainte să se nască tata
Geniile au purtat dintotdeauna pe umeri poveri care în timp au devenit legende. Iubiri neîmplinite, fugare răscoliri ale destinului, frământări artistice care trec de limita normalului omenesc. George Enescu nu a făcut excepție. Cu toate acestea, geniul botoșănean a reușit până la final să păstreze nu doar în aparență un caracter integru, o fidelitate tulburătoare față de neamul şi de familia sa, un respect neștirbit pentru omul simplu.
Ștefan Teișanu: Nu ajungi ușor și nici des la Darabani / Cu cât mai imposibil, cu atât mai dătător de energie și de speranță totul
În fiecare sfârșit de vară urci către Nord. Un spațiu până în urmă cu niște ani aproape fără nume, fără identitate, fără speranță. A urca în Nord a devenit, astăzi, o călătorie către cunoscut. De la un an la altul mai cunoscut! De nouă ani, Darabaniul își dezvăluie comorile istorice, culturale, turistice, chiar și economice sau sociale. Pentru că Nordul începe să se dezvolte, să nu se mai rușineze de ale sale, dar mai ales învață Nordul să primească oaspeți.
Dan Sociu: În momentele cele mai dure pe care le-am trăit, acelea de durere fizică extremă, era un punct în care eram salvat
Este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ai generaţiei douămiiste, dar şi un jurnalist de atitudine, fiind deseori implicat în activismul ecologist. 
POVESTEA tânărului din Botoșani care aduce pe Pietonalul Unirii un festival culinar cum n-a mai fost: Pături pe iarbă, hamace între copaci, concerte stradale și... chef Foa – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșaniul și botoșănenii au rămas de prea mult timp captivi în seria festivalurilor care presupun mici și bere la pahar, într-un decor de terase învăluite în fumul grătarelor.Orașele mari se bucură de aproape 10 ani de evenimente stradale cu muzică de calitate și incursiuni culinare în jurul lumii.
Povestea impresionantă a Alexandrei, ”Fata cu cărțile”: Din Botoșani în Cipru și înapoi în România, pentru a ajuta copiii bolnavi – GALERIE FOTO
A visat mereu în cuvinte. Să le scrie, să ademenească poveștile și să le redea vieții. Cu timpul, între ea și cuvânt a apărut o sfiiciune de neînțeles, un soi de teamă, de neîncredere. Atunci a avut curajul să pună punct și să o ia de la capăt. Nu știa că, într-un alt fel, într-o altă lume, se va întoarce la cuvânt. Cuvântul din carte.
Elena Cardaș, viața printre meteoriți și destinul ”dulce-amărui” al unui medic scriitor: Pentru mine cancerul a fost o mare lecție / Nu cred în familiile perfecte, nici în profesioniștii perfecți
Pe Elena Cardaș o cunoaște multă lume. Mai ales de când și-a asumat în comunitate roluri care multora le-au fost incomode. Este omul care a luptat cu birocrații și cu mentalități învechite. Este scriitorul care s-a salvat de propriul destin scriind în trei săptămâni un roman ”în mare parte” autobiografic. Este medicul care a învățat lecția pacientului atunci când cancerul i-a arătat că ”limita e cerul”.
Roxana Gherasim: Am învățat să apreciez mai mult oamenii care vin pentru o scurtă perioadă în viața mea / Sărbătorile vor fi mereu cu un ochi care plânge și cu unul care râde
A fost profesoară, dar s-a implicat și în tot ce înseamnă cultură, voluntariat, jurnalism. Chiar dacă trăiește de ani buni în Germania, nu s-a desprins niciodată cu adevărat de Botoșani. Revine acasă de câte ori se ivește prilejul. Primul drum îl face mereu la părintele duhovnic, apoi se oprește la mormântul mamei. Și-a păstrat prietenii, pășește pe aceleași alei și se bucură de oamenii orașului după care va tânji mereu.
Tânără referent de la Centrul de Creație și arta încondeierii ouălor: Așa ar fi corect să fie de culoare roșie / Tehnica cu ciorapul este cea mai cunoscută
Ouăle încondeiate nu lipsesc de pe masa românilor în zilele de Paști. De toate culorile sau doar roșii fac parte mereu din meniul pascal. Majoritatea gospodinelor păstrează cu sfințenie tradițiile și își arată măiestria în fiecare an.
INTERVIU Constantin Boștină, fost secretar personal al lui Ceaușescu și ex-prim-vicepreședinte al Consiliului Popular Botoșani: Ceaușescu trebuia înlocuit, dar nu așa, nu prin împușcare / M-am simțit foarte bine și în perioada de dinainte de 1989 și mă simt bine și acum - VIDEO
După 32 de ani în care s-a manifestat aproape exclusiv ca un capitalist, Constantin Boștină a reapărut în atenția publică din postura de fost demnitar în regimul totalitar. Aceasta după ce a scos pe piață cartea ”În ochii ciclonului, am fost secretarul personal al lui Nicolae Ceaușescu” plină cu dezvăluiri din intimitatea cuplului dictatorial.
Istoricul Remus Tanasă: Locuitorii Botoșanilor par să trăiască doar cu regretul că orașul a pierdut rolul (mai) însemnat pe care l-a avut în trecut
Născut în Botoșani, cu trei ani înainte de căderea regimului comunist, Remus Tanasă este astăzi – la doar 36 de ani - nu doar un apreciat istoric, ci și unul care are curajul de a aduce din trecut valori la care societatea, nu doar cea românească, pare să fi renunțat de mult.
INTERVIU premieră cu Doru Constantin, administratorul șef de la „Apă”! Nova Apaserv își schimbă direcția: Era o delăsare, un dezinteres VIDEO 
Povestea oamenilor care s-au autodeclarat „salvatorii” companiei Nova Apaserv de la Botoșani a fost răsfoită de botoșăneni de prea multe ori. Și nu a fost una cu happy-end. Planuri, strategii, obiective, reforme și schimbări de paradigmă. Suntem în fața unui nou „punct și de la capăt”, care poate însemna o călătorie într-un sentiment de deja-vu. Sau poate direcția corectă. 
Am uitat. Voi, redacția, este bine să nu publicați comentariul anterior. Instituiți cenzura. La sânge, că altfel, dacă intrați în gura ăstuia, nu vă va fi bine. Mai bine anulați ce am scris, chiar dacă am dreptate, dar intelectualii din voi nu pot admite decât dreptatea celui care plătește. Iar Gellu Dorian cred că vă plătește bine ca să-l băgați atâta în seamă.
15 ianuarie 2022, 09:42
Mai oameni buni, care vă pretindeți a fi intelectuali, iar unii un fel de poeți... Citiți memorialistica Poetului ( național, nu dorian ) și veți vedea ce spune despre Botoșani ( Gellule, dacă nu știi măcar atât este bine să taci continuu ) și ce spune despre Ipotești, Cernăuți, Blaj, Iași. Și avea dreptate Eminescu ... Natura, lacul, codrul, floarea lui albastră, teiul, sara pe deal ... toate le-a trăit în Ipotești, cu ochii copilăriei și sufletul încărcat de câte avea să ne spună. Chiar, unde-i localizat în Botoșani Lacul codrilor, albastru?! Că nuferii îi văd la fiecare colț de stradă ... și sulfetul meu arde-n iubire ca para. Că acum își dă cu părerea și Gellu Dorian ... nu o pun pe seama inculturii, ci pe seama necititului sau a cititului prea mult din el însuși. Totuși, cultura română nu se rezumă la părerile nesusținute ale intervievatului, la imaginea lui în față lui însuși, ci înseamnă mai mult ... inclusiv să taci când ai nimic a spune.
15 ianuarie 2022, 09:38
parca Gellu Dorian spunea acum ceva ani , ca Botosaniul nu-l merita pe Eminescu, si ca ar trebui ca Zilele Eminescu sa fie mutate la Iasi....ce repede uita unii...
10 ianuarie 2022, 05:37
ești idiot, mon cher!
9 ianuarie 2022, 16:03
Adevarul este ca trebuie o Casa a Poeziei. Iar ridicarea acesteia, cu tot efortul financiar, incredintata intervievatului. Ce minuni ar mai face ...
9 ianuarie 2022, 12:49
Sondaj
Ar trebui Primăria Botoșani să investească într-un stadion nou?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Eu am spus foarte, foarte clar de la început, încă de când erau zvonuri de cum se scria PNRR. Acest PNRR a fost scris pe ascuns, secretizat, nedezbătut cu partenerii sociali, cu societatea civilă. Nu au vrut să dezbată cu ...
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9209 lei
USD
Dolarul SUA
4.5755 lei
CHF
Francul elveţian
4.9434 lei
GBP
Lira sterlină
5.6037 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4595 lei
XAU
Gramul de aur
289.3735 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2465 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2595 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0548 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3477 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6609 lei
Vremea
astăzi
Botosani
16.1 o C
Dorohoi
15.1 o C
Bucecea
14.5 o C
Darabani
14.6 o C
Saveni
16.0 o C
Ştefăneşti
15.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.