Interviuri
FLASH INTERVIU: Suflu proaspăt într-o instituție vitală de la Botoșani, funcția de conducere preluată de o tânără de 36 de ani
  • Este medic și se află în fața unei cariere profesionale îndelungate în care pășește cu entuziasm.
  • Are 36 de ani și se pregătește să devină mamă pentru a doua oară dar susține că a căpătat deprinderea firească de a împleti cele două roluri, de părinte și medic.

Instituția care devine vizibilă la Botoșani 

 

Doctor Loredana Roșca vine de la Spitalul Municipal Dorohoi de unde s-a transferat la începutul lunii aprilie pentru a activa în cadrul Centrului de Transfuzii Botoșani. A simțit că poate această unitate are nevoie de sprijin suplimentar în contextul în care lupta medicilor pentru salvarea de vieți omenești este zi de zi contracronometru.

 

„O pungă de sânge salvează trei vieți”, ne spune tânăra care a preluat funcția de director al Centrului de Transfuzii din data de 16 octombrie 2023. Iar donatorii sunt mereu insuficienți pe o piață medicală în care cererea este extrem de ridicată.

 

Principala sa prioritate este creșterea vizibilității instituției și implicit a numărului de botoșăneni care pot deveni donatori. Este pregătită să bată la uși de tot felul, de la companii private până la școli, pentru discuții cu copiii de astăzi care pot deveni donatorii de mâine.

 

Spuneți-mi, vă rog, ce așteptări aveți la această funcție? Și cum intenționați să creșteți în vizibilitatea acestei unități de stat în rândul boteșanenilor? Pentru că mereu va fi nevoie de donatori.

 

Dr. Loredana Roșca: Sunt perfect de acord cu dv și vă dau 100% dreptate. Avem o avem nevoie continuă, noțiunea de autosuficiență cumva nu ne caracterizează. Adică avem nevoie zilnic de donatori. Și cum au fost zile când au fost 20 sau 30, sau mulțumită campaniilor, am avut donatori așa de mulți. În general adresabilitatea e foarte scăzută. Dacă mă întrebați dacă omul vine voluntar, în majoritatea cazurilor, nu. Deci doar prin campanii organizate, cu instituții publice sau ONG-uri sau efectiv de către medicul din spital care recomandă în cazul unei operații sau o persoană cu anemie, aparținătorului i se spune: primiți sânge, trebuie să înlocuim stocul. Deci nu obligăm pe nimeni. Asta e, cum scrie și în chestionar, prima frază, că e un gest umanitar benevol, anonim și neremunerat. Deci omul trebuie să vină voluntar. Dar cumva trebuie să înțelegem, ca să poată cineva să primească, indiferent că vorbim de o gravidă, de un nou născut, de un bătrân, de o persoană care intră în operații sau care are nevoie de sânge, de plasmă, mă refer, concentrat electrocitar, nu contează produsul sanguin, trebuie să înlocuim. Deci noi oferim tot timpul. Eu n-am condiționat. Deci nu există o condiție. Condiția e să avem în stoc. Și dacă nu vin donatorii, nu există. Deci ca să oferim, trebuie să primim”.

 

Și au fost și zile când n-ați avut niciun donator?

 

Dr. Loredana Roșca: Eu vă spun oficial că de când sunt eu în centru, adică am avut zilnic, dar vă spun că au fost și zile cu doi donatori. Deci, nu se poate. Cel mai puțin, doi donatori. Adică de când sunt eu, eu numită în funcție, sunt din data 16 octombrie, dar de pe 3 aprilie figurez ca angajat al Centrului de Transfuzii, prin transfer de la Spital Municipal Dorohoi, ca să vă spun exact.

 

Și acolo cât timp ați activat?

 

Centrul de Transfuzii ne caută și Facebook

 

Dr. Loredana Roșca: Acolo un an. Până am intrat în concediu de creștere a primului copil. Aproximativ un an.

 

Și v-ați făcut o strategie, un plan?

 

Dr. Loredana Roșca: Primul punct așa care l-am bifat a fost să închid pagina veche de Facebook pentru că mi se pare un pic cumva și aia ne-a pus într-un con de umbră. Adică nu suntem văzuți și în general, tineretul, oamenii, toată lumea, vedeți că intră pe Facebook, pe TikTok, pe Instagram. Și în general majoritatea folosesc Facebook-ul și mi se pare cel mai ușor. Am schimbat pagina. Am făcut altă pagină oficială de Facebook. Încercăm să postăm zilnic, să mulțumim oamenii, să îndemnăm oamenii la a veni să doneze. Și am observat că suntem vizibili. Adică față de vechea pagină unde urmăritorii se lăsau așteptați sau cumva eram așa, v-am zis, într-un con de umbră total. Acum, dintr-o dată, așa parcă în sfârșit apărem și noi undeva pe harta orașului. Și chiar mă bucur. Adică mă bucur nespus de mult. Eu încerc, în primul rând, nu știu cum s-a procedat înainte, personal, nu neapărat numai prin adrese scrise, de a merge la instituții publice, de a discuta, cu ONG-urile sau cu persoane, mă refer, private, magazine, firme. Personal așa consider că dacă te duci tu ca om și te adresezi altui om fizic, în propria prezență contează mult mai mult decât o formă scrisă.

 

Dr. Loredana Roșca a fost numită pe perioadă determinată de trei luni pe funcția de director al Centrului de Transfuzii și deja are o serie de idei prin care să deschidă această instituție către public, către botoșăneni, după ce ani la rând a fost ermetizată de fosta conducere.

 

În preajma sărbătorilor una dintre inițiative este de organizare a unei tombole cu tot felul de cadouri pentru donatorii care se adresează centrului. Și inclusiv de împodobire a unui pom de Crăciun pentru cei care vor să ofere plasmă și să ajute astfel la salvarea de vieți omenești.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
O doctoriță stomatolog din Iași a renunțat la aglomerarea urbană ca să trateze copii la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Asistenta și infirmiera de la Maternitate detașate pe alte secții ale Spitalului Județean – DECIZIA luată de doctorița Pitrop

 

FLASH INTERVIU Svetlana Bivol, managerul Filarmonicii Chișinău: Botoșaniul este un oraș de suflet și de atmosferă. Întotdeauna mă simt aici ca în sânul unei familiiVIDEO
Anul trecut, la două luni după învestirea în funcția de manager al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, Mirel Manea s-a deplasat la Chișinău unde a perfectat un acord cu Svetlana Bivol, directoarea Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” din Republica Moldova.
Regizorul Emanuel Pârvu aduce ”Marocco” la Botoșani: ”Este un film care sper să ridice niște întrebări” FOTO&VIDEO
Joi, 27 aprilie, de la ora 19.00, cinefilii botoșăneni vor avea parte de o nouă proiecție specială.
20 de întrebări cu o scriitoare din Botoșani:  Este foarte greu să trăiești din scris
Interviul a fost realizat de către jurnalistul Sibiana Mirela Antoche în cadrul unui proiect intitulat „Să ne cunoaștem scriitorii”. 
Pavel Bartoș la Botoșani: Ramon a activat un public care de 10-15 ani nu a mai fost la film / Jesus del Cerro a spus: ”O facem pentru Bogdan!”
Cum a reușit ”Ramon” să umple sălile de cinema în toată România și să vândă toate biletele în doar trei zile la Botoșani? 
Bogdan Horga, înainte de premiera filmului ”Ramon” la Botoșani: În Pavel Bartoș am descoperit un om extraordinar / Eu joc acolo cu două premii GopoFOTO&VIDEO
Pe 8 martie, la ora 18.00, la Botoșani are loc cel mai așteptat eveniment al acestui început de an: primul covor roșu la Cinematograful Unirea. 
INTERVIU Ivana Znacom, tânăra make-up artist originară din Botoșani care colaborează cu televiziuni, producători de filme și fotomodele: Poți crea orice prin machiaj GALERIE FOTO
(P) A început cu un curs de machiaj și pe parcurs și-a descoperit o veritabilă pasiune căreia i-a acordat tot mai mult timp și pe care a transformat-o într-o meserie. Despre începuturile Ivanei Znacom în lumea machiajului, despre realizările din ultimul an, tendințe și planuri, puteți citi în interviul de mai jos.
La 39 de ani, al doilea om din Nova Apaserv! INTERVIU Alin Cirimpei, noul director adjunct de la „Apă” : Este alegerea fiecăruia dacă să fie membru sau nu VIDEO
Așa cum Botoșăneanul a anunțat în exclusivitate, noul director al SC Nova Apaserv SA este Alin Cirimpei, un tânăr în vârstă de 39 de ani care vine din domeniul privat, unde a lucrat la o firma de telefonie și la o alta de instalații, pe posturi de conducere.
Ana Maria Micu, artista care creează în Botoșani și expune la Taipei și New York: Pictura nu este o imagine pusă în ramă, agățată ca să nu stea peretele gol!GALERIE FOTO
Aproape necunoscută în Botoşani, expune în galerii din toată lumea, de la Taipei la Beijing, de la Moscova la Bucureşti, dar și la New York, Rotterdam, Haga, Amsterdam, Edinburgh sau Viena.
Doctorița din Botoșani care cântă la pian și pictează: Îmi găsesc echilibrul emoțional / Am iubit foarte mult medicina de familie și lumea satului - GALERIE FOTO
După ce a terminat Medicina, a plecat să profeseze într-un sat, la zeci de kilometri de casă. Asta nu a oprit-o să deschidă un nou capitol în viața ei: pictura. Pentru medicul din Botoșani, echilibrul vieții s-a construit prin artă, fie că a fost muzica, fie că a fost pictura. Tablourile ei se află astăzi pe simeze, dar doctorița spune că asta nu îi conferă niciun statut, nu îi adaugă niciun orgoliu de artist.
Gheorghe Iavorenciuc: ”Necuprinsul înțelepciunii lui Constantin Dracsin este că noi toți în el ne aflăm și din el ne tragem” – FOTO&VIDEO
În urmă cu 24 de ani, pe 7 ianuarie, se stingea din viață Constantin Dracsin. ”Poate nu m-ați dorit, și totuși fără mine nu mai ajungeați buni”, sunt cuvintele testamentare ale poetului fără aripi, omul care și-a construit propriul destin scrijelind hârtia cu creionul între dinți.
Fenomen, geniu sau ”copil normal”? El este Rareș, cel mai aplaudat botoșănean de Ziua României: ”Este atât de bucuros să ducă numele orașului și al lui Eminescu mai departe!” - FOTO&VIDEO
Cum devine ”geniu” un copil de 7 ani, din Botoșani, care îl iubește pe Eminescu? Unde începe celebritatea și, mai ales, cine o validează într-o societate în care social-media creează eroi de o clipă?
Protosinghel Siluan Antoci: Am fost martor la ultima vizită a Părintelui Cleopa în locurile natale / Cu atâta drag povestea despre Botoșani!
Pentru România, Botoșani înseamnă în primul rând Eminescu, Enescu, Iorga, Luchian. Însă mai există un tezaur duhovnicesc unic în spațiul românesc, și este de ajuns să amintim câteva nume: Sfântul Onufrie, Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, părinții Ilie Cleopa, Paisie Olaru, Dionisie Ignat de la Colciu, Patriarhul Teoctist, dar și Avva Iulian Lazăr, trăitor astăzi în Muntele Athos...   
Radu Romaniuc, scenaristul filmului ”Oameni de treabă”: Iubesc necondiționat și irațional Botoșaniul, Flămânziul și tot ce e între ele și în jur FOTO&VIDEO
Înainte de premiera filmului ”Oameni de treabă”, Botoșăneanul.ro vă oferă un interviu cu actorul și scenaristul Radu Romaniuc. Despre film, teatru, actorie și câte puțin despre Botoșaniul adolescenței, pentru a ajunge la povestea pe care a scris-o și care, în final, l-a adus din nou acasă.
Campionul din clasamentul mondial WKF care face zilnic 150 de km pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului - GALERIE FOTO
Pe 15 octombrie împlineşte 24 de ani. Este campion la karate şi profesor. În Turcia, Italia, Croația Spania, Cipru, Austria sau Canada luptă pentru România. La Botoşani duce altă luptă: în fiecare zi străbate 150 de km până la graniță, pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului.
Daniela Bejinariu: Sunt binecuvântată să fi reușit să văd țesătura propriei vieți și să îmi înțeleg, în sfârșit, misiunea!
Daniela Bejinariu crede în Cuvânt ca poezie și rugăciune. O delicatețe sufletească dublată de un șuvoi de gânduri preumblate prin săli de tribunal, pe scene de folk sau în cenacluri literare. A ales Poezia, dar crede în forța lor, a tinerilor, de a schimba un sistem care, acum, ”fără scrupule ia puștoaice fascinate de instituțiile juridice și le mestecă și le scuipă când s-a stricat toată bucuria în ele”.
Angelo Segall: În Botoșani sunt clădiri cu arhitecturi de invidiat / Teatrul e legat de istoria orașului, mândria populației
S-a născut în Botoșani, oraș pe care l-a părăsit în urmă cu multe decenii, stabilindu-se în Canada. A rămas, însă, fidel amintirilor. Amintiri despre locuri, oameni, întâmplări care acum au ajuns în paginile unei cărți.
Nepoata lui George Enescu, mărturisiri emoționante despre fratele și fiica marelui muzician: George compusese prima Rapsodie înainte să se nască tata
Geniile au purtat dintotdeauna pe umeri poveri care în timp au devenit legende. Iubiri neîmplinite, fugare răscoliri ale destinului, frământări artistice care trec de limita normalului omenesc. George Enescu nu a făcut excepție. Cu toate acestea, geniul botoșănean a reușit până la final să păstreze nu doar în aparență un caracter integru, o fidelitate tulburătoare față de neamul şi de familia sa, un respect neștirbit pentru omul simplu.
Ștefan Teișanu: Nu ajungi ușor și nici des la Darabani / Cu cât mai imposibil, cu atât mai dătător de energie și de speranță totul
În fiecare sfârșit de vară urci către Nord. Un spațiu până în urmă cu niște ani aproape fără nume, fără identitate, fără speranță. A urca în Nord a devenit, astăzi, o călătorie către cunoscut. De la un an la altul mai cunoscut! De nouă ani, Darabaniul își dezvăluie comorile istorice, culturale, turistice, chiar și economice sau sociale. Pentru că Nordul începe să se dezvolte, să nu se mai rușineze de ale sale, dar mai ales învață Nordul să primească oaspeți.
Dan Sociu: În momentele cele mai dure pe care le-am trăit, acelea de durere fizică extremă, era un punct în care eram salvat
Este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ai generaţiei douămiiste, dar şi un jurnalist de atitudine, fiind deseori implicat în activismul ecologist. 
POVESTEA tânărului din Botoșani care aduce pe Pietonalul Unirii un festival culinar cum n-a mai fost: Pături pe iarbă, hamace între copaci, concerte stradale și... chef Foa – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșaniul și botoșănenii au rămas de prea mult timp captivi în seria festivalurilor care presupun mici și bere la pahar, într-un decor de terase învăluite în fumul grătarelor.Orașele mari se bucură de aproape 10 ani de evenimente stradale cu muzică de calitate și incursiuni culinare în jurul lumii.
Donează pentru ca vrei să salvezi vieți, nu donezi pentru bani! Când poporul roman o să înțeleagă asta ,atunci ne putem numi oameni cu valori morale , nu valori materiale ! Din păcate românii încă nu au spirit de compasiune și ajutor fără a primi ceva în schimb, dezinteresat ! Valorile vieții nu sunt banii ,ci valoarea ta ca OM !
30 noiembrie 2023, 01:12
Aroganta PSD nu are limite.
21 noiembrie 2023, 08:16
Postul s-a ocupat prin concurs?
16 noiembrie 2023, 19:48
Pepiniera directorilor este la Dorohoi.Nimic nu se mișcă în județ fără aprobarea primarului Alexandrescu.Mai rămâne ca și Tarzioru sa se cocoate în fruntea județului și am terminat cu promovarea pe criterii de competenta.
16 noiembrie 2023, 07:53
Acum 10 ani erau foarte multe persoane care veneau la centrele de transfuzii pentru bonurile de masa pe care le primeau: 7 bonuri in valoare de 9.5 lei fiecare. In prezent bonurile de masă au aceeași valoare. Cu 67 lei poți mânca o pizza. Salvezi 3 vieți și statul îți dă o pizza. Bine că sunt bani pentru tot felul de pomeni electorale.
16 noiembrie 2023, 06:17
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Sinucigașii dau niște semnale de alarmă, pe care oamenii din jur le pot decodifica și trebuie să se ia măsuri imediat. Eu pe șefii lor i-aș trage la răspundere: nu își cunosc oamenii? Nu le știu problemele? Trebuie să aibă ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9681 lei
USD
Dolarul SUA
4.6029 lei
CHF
Francul elveţian
5.2648 lei
GBP
Lira sterlină
5.8001 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1236 lei
XAU
Gramul de aur
299.3672 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2586 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3052 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0248 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3895 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2043 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.4 o C
Dorohoi
0.3 o C
Bucecea
-0.5 o C
Darabani
-0.6 o C
Saveni
-0.1 o C
Ştefăneşti
2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.