Interviuri
Directorul de la Casa de Pensii, MĂRTURII din iadul COVID: În prima fază simptomele au fost cumva neclare…

Unul dintre botoșănenii care au contactat temutul virus care i-a ținut în case pe oameni două luni de zile, este Ioan Buzilă, unul dintre cei mai experimentați directori de instituție publică de la Botoșani.

Ioan Buzilă pozitiv la COVID 

 

Directorul economic al Casei Județene de Pensii (CJP) a fost pozitivat la virusul chinezesc pe data de 10 mai 2020. Vestea a venit ca un șoc pentru el și familie, la acel moment. Pe lângă teama de a se afla în fața unei boli necunoscute, Ioan Buzilă s-a gândit în primul rând la familia lui.

 

Și dacă el a fost cel care a dus virusul acasă, la cele mai importante persoane din viața lui. Ulterior, a fost martorul propriei experiențe și a trăit-o, negândidu-se vreodată că va fi parte activă în vremurile în care se scrie o parte in istoria medicală a umanității.

 

Deși aflat în spital și simțindu-se în continuare rău, Ioan Buzilă a acceptat să povestească pentru Botoșăneanul.ro despre experiența sa.

 

Când ești pozitiv, totul ia altă întorsătură

 

 1. Care a fost sentimentul pe care l-ați încercat atunci când ați avut bănuiala că ați contactat virusul de care vorbește toată lumea?

 

Ioan Buzilă: Cred că a fost un sentiment de frică, de necunoscut. Citim, vedem filmulețe despre el, dar în momentul când cosideri că, chiar îl ai, totul e altfel. Practic, în acel moment începi lupta cu el, cu virusul. Dacă până la confirmare mai spui că poate este sau poate nu este, în momentul în care ești pozitiv, totul ia altă întorsătură.

 

 1. Cum ați primit rezultatul?

 

Ioan Buzilă: Din punctul meu de vedere, în acest moment devine foarte important medicul și medicamentația. Eu, de exemplu, am fost preuat de dna dr. Morcov, eu personal fiind mulțumit de cum au decurs lucrurile. Pe parcurs au mai apărut unele sincope, momentam fiind alt medic care răspunde de secția unde sunt internat.

 

 

 1. De unde credeți că ați luat boala?

 

Ioan Buzilă: Sursa exactă nu o cunosc. Posibil unul din cei doi colegi confirmați în acest moment. Interesant este faptul că, sunt aproape convins, că nu am infectat pe nimeni, la rândul meu. Familia, cei care locuiam împreună, adică unul dintre fii și soția sunt bine, urmează să iasă din izolare pe 23 mai.

 

 

 1. Ce simptome ați avut în primă fază?

 

Ioan Buzilă: În prima fază simptomele au fost cumva neclare: durere de cap, lipsă poftă de mâncare, după care a apărut o lipsă completă a mirosului, moment în care am fost sfătuit de către medicul de familie să mă testez. Duminica cealaltă m-am testat la Uunitatea de Primiri Urgențe, iar de luni după amiază pe 10 mai parcă, sunt pozitiv. 

 

 

 1. Pe parcurs, s-a agravat starea dvs. de sănătate?

 

 

Ioan Buzilă: Da, pe parcurs s-a agravat. Vineri am efectuat un computer tomograf care a condus la modificarea în parte a tratamentului. De vineri am început să mă simt mai bine. Și sper și în continuare. 

 

Internat pe Oncologie

 

 1. Unde sunteți internat în acest moment?

 

Ioan Buzilă: În acest moment sunt internat pe Secția Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Mavromati. Momentan am rămas singur în salon, o parte din pacienți fiind externați ca negativi. Doamne ajută să fiu și eu cât mai curând. 

 

 

 1. Care este atmosfera în general în spital?

 

Ioan Buzilă: În spital se muncește. Imaginea mea este cam așa... Niște pinguini simpatici și profesioniști care și fac munca în condiții deosebite. Aproape pe niciuna din aceste persoane nu vom ști cum arată. Doar un nume pe o vizieră. Să le dea Dumnezeu sănătate!  

 

 

 1. Primiți un anumit tratament?

 

Ioan Buzilă: Da, primesc anumite medicamente. Nu știu exact ce, dar primesc. Sper să am tratament până mă voi face bine. Există o frică a noastră, a bolnavilor, că probabil ce va fi dacă nu mai primesc tratament? Nu cred că e posibil. Acum manifestările bolii nu prea mai sunt vizibile. Aștept testul, dar cred că mai am câteva zile de așteptare.

 

 

 1. Cum suportă familia situația, având în vedere că nu vă pot vizita?

 

Ioan Buzilă: În legătură cu familia... Am considerat că atât timp cât ei nu au contactat virusul este cel mai bun lucru care s-a întâmplat. Mă ajută trimițând prin anumiți cunoscuți lucruri de necesitate. Mulțumesc pe această cale și prietenilor.

 

 

 1. Cum se comportă cadrele medicale din spital?

 

 

Ioan Buzilă: Cadrele medicale sunt OK. Dorința mea este să nu simt durere, la nici un moment, sau că suntem lăsați mai pe mâine. În rest, nu am nici un reproș la adresa dumnealor. 

 

 

 

 1. Ce le transmiteți oamenilor care nu cred în COVID?
   

 

Ioan Buzilă: Știți cum e cu a crede sau nu... E cam așa: până nu am eu, e foarte greu, boală grea etc. Dar în momentul când devii Pozitiv se cam oprește ceasul câteva momente și te întrebi dacă chiar e adevărat? Și e chiar adevărat! Rămâi, încă o dată în viață, să lupți cu tine în primul rând, după care cu boala. Cred că, cel mai greu moment a fost să accept existența virusului, după care începe ceva între noi și el, Covid 19. Consider că o să-l învingem noi toți împreună, medici, pacienți, prin medicamente, credință și voința fiecăruia de a reveni la viața frumoasă dinainte.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
INTERVIU în IMAGINI cu botoșăneanul director care intră pe aceeași ușă de 29 de ani de zile – FOTOGALERIE
Mărturisirea botoșăneanului de 92 de ani vindecat de COVID: Eram distrus, eram deshidratat

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google playdownload from apple store
Radu Romaniuc, scenaristul filmului ”Oameni de treabă”: Iubesc necondiționat și irațional Botoșaniul, Flămânziul și tot ce e între ele și în jur FOTO&VIDEO
Înainte de premiera filmului ”Oameni de treabă”, Botoșăneanul.ro vă oferă un interviu cu actorul și scenaristul Radu Romaniuc. Despre film, teatru, actorie și câte puțin despre Botoșaniul adolescenței, pentru a ajunge la povestea pe care a scris-o și care, în final, l-a adus din nou acasă.
Campionul din clasamentul mondial WKF care face zilnic 150 de km pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului - GALERIE FOTO
Pe 15 octombrie împlineşte 24 de ani. Este campion la karate şi profesor. În Turcia, Italia, Croația Spania, Cipru, Austria sau Canada luptă pentru România. La Botoşani duce altă luptă: în fiecare zi străbate 150 de km până la graniță, pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului.
Daniela Bejinariu: Sunt binecuvântată să fi reușit să văd țesătura propriei vieți și să îmi înțeleg, în sfârșit, misiunea!
Daniela Bejinariu crede în Cuvânt ca poezie și rugăciune. O delicatețe sufletească dublată de un șuvoi de gânduri preumblate prin săli de tribunal, pe scene de folk sau în cenacluri literare. A ales Poezia, dar crede în forța lor, a tinerilor, de a schimba un sistem care, acum, ”fără scrupule ia puștoaice fascinate de instituțiile juridice și le mestecă și le scuipă când s-a stricat toată bucuria în ele”.
Angelo Segall: În Botoșani sunt clădiri cu arhitecturi de invidiat / Teatrul e legat de istoria orașului, mândria populației
S-a născut în Botoșani, oraș pe care l-a părăsit în urmă cu multe decenii, stabilindu-se în Canada. A rămas, însă, fidel amintirilor. Amintiri despre locuri, oameni, întâmplări care acum au ajuns în paginile unei cărți.
Nepoata lui George Enescu, mărturisiri emoționante despre fratele și fiica marelui muzician: George compusese prima Rapsodie înainte să se nască tata
Geniile au purtat dintotdeauna pe umeri poveri care în timp au devenit legende. Iubiri neîmplinite, fugare răscoliri ale destinului, frământări artistice care trec de limita normalului omenesc. George Enescu nu a făcut excepție. Cu toate acestea, geniul botoșănean a reușit până la final să păstreze nu doar în aparență un caracter integru, o fidelitate tulburătoare față de neamul şi de familia sa, un respect neștirbit pentru omul simplu.
Ștefan Teișanu: Nu ajungi ușor și nici des la Darabani / Cu cât mai imposibil, cu atât mai dătător de energie și de speranță totul
În fiecare sfârșit de vară urci către Nord. Un spațiu până în urmă cu niște ani aproape fără nume, fără identitate, fără speranță. A urca în Nord a devenit, astăzi, o călătorie către cunoscut. De la un an la altul mai cunoscut! De nouă ani, Darabaniul își dezvăluie comorile istorice, culturale, turistice, chiar și economice sau sociale. Pentru că Nordul începe să se dezvolte, să nu se mai rușineze de ale sale, dar mai ales învață Nordul să primească oaspeți.
Dan Sociu: În momentele cele mai dure pe care le-am trăit, acelea de durere fizică extremă, era un punct în care eram salvat
Este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ai generaţiei douămiiste, dar şi un jurnalist de atitudine, fiind deseori implicat în activismul ecologist. 
POVESTEA tânărului din Botoșani care aduce pe Pietonalul Unirii un festival culinar cum n-a mai fost: Pături pe iarbă, hamace între copaci, concerte stradale și... chef Foa – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșaniul și botoșănenii au rămas de prea mult timp captivi în seria festivalurilor care presupun mici și bere la pahar, într-un decor de terase învăluite în fumul grătarelor.Orașele mari se bucură de aproape 10 ani de evenimente stradale cu muzică de calitate și incursiuni culinare în jurul lumii.
Povestea impresionantă a Alexandrei, ”Fata cu cărțile”: Din Botoșani în Cipru și înapoi în România, pentru a ajuta copiii bolnavi – GALERIE FOTO
A visat mereu în cuvinte. Să le scrie, să ademenească poveștile și să le redea vieții. Cu timpul, între ea și cuvânt a apărut o sfiiciune de neînțeles, un soi de teamă, de neîncredere. Atunci a avut curajul să pună punct și să o ia de la capăt. Nu știa că, într-un alt fel, într-o altă lume, se va întoarce la cuvânt. Cuvântul din carte.
Elena Cardaș, viața printre meteoriți și destinul ”dulce-amărui” al unui medic scriitor: Pentru mine cancerul a fost o mare lecție / Nu cred în familiile perfecte, nici în profesioniștii perfecți
Pe Elena Cardaș o cunoaște multă lume. Mai ales de când și-a asumat în comunitate roluri care multora le-au fost incomode. Este omul care a luptat cu birocrații și cu mentalități învechite. Este scriitorul care s-a salvat de propriul destin scriind în trei săptămâni un roman ”în mare parte” autobiografic. Este medicul care a învățat lecția pacientului atunci când cancerul i-a arătat că ”limita e cerul”.
Roxana Gherasim: Am învățat să apreciez mai mult oamenii care vin pentru o scurtă perioadă în viața mea / Sărbătorile vor fi mereu cu un ochi care plânge și cu unul care râde
A fost profesoară, dar s-a implicat și în tot ce înseamnă cultură, voluntariat, jurnalism. Chiar dacă trăiește de ani buni în Germania, nu s-a desprins niciodată cu adevărat de Botoșani. Revine acasă de câte ori se ivește prilejul. Primul drum îl face mereu la părintele duhovnic, apoi se oprește la mormântul mamei. Și-a păstrat prietenii, pășește pe aceleași alei și se bucură de oamenii orașului după care va tânji mereu.
Tânără referent de la Centrul de Creație și arta încondeierii ouălor: Așa ar fi corect să fie de culoare roșie / Tehnica cu ciorapul este cea mai cunoscută
Ouăle încondeiate nu lipsesc de pe masa românilor în zilele de Paști. De toate culorile sau doar roșii fac parte mereu din meniul pascal. Majoritatea gospodinelor păstrează cu sfințenie tradițiile și își arată măiestria în fiecare an.
INTERVIU Constantin Boștină, fost secretar personal al lui Ceaușescu și ex-prim-vicepreședinte al Consiliului Popular Botoșani: Ceaușescu trebuia înlocuit, dar nu așa, nu prin împușcare / M-am simțit foarte bine și în perioada de dinainte de 1989 și mă simt bine și acum - VIDEO
După 32 de ani în care s-a manifestat aproape exclusiv ca un capitalist, Constantin Boștină a reapărut în atenția publică din postura de fost demnitar în regimul totalitar. Aceasta după ce a scos pe piață cartea ”În ochii ciclonului, am fost secretarul personal al lui Nicolae Ceaușescu” plină cu dezvăluiri din intimitatea cuplului dictatorial.
Istoricul Remus Tanasă: Locuitorii Botoșanilor par să trăiască doar cu regretul că orașul a pierdut rolul (mai) însemnat pe care l-a avut în trecut
Născut în Botoșani, cu trei ani înainte de căderea regimului comunist, Remus Tanasă este astăzi – la doar 36 de ani - nu doar un apreciat istoric, ci și unul care are curajul de a aduce din trecut valori la care societatea, nu doar cea românească, pare să fi renunțat de mult.
INTERVIU premieră cu Doru Constantin, administratorul șef de la „Apă”! Nova Apaserv își schimbă direcția: Era o delăsare, un dezinteres VIDEO 
Povestea oamenilor care s-au autodeclarat „salvatorii” companiei Nova Apaserv de la Botoșani a fost răsfoită de botoșăneni de prea multe ori. Și nu a fost una cu happy-end. Planuri, strategii, obiective, reforme și schimbări de paradigmă. Suntem în fața unui nou „punct și de la capăt”, care poate însemna o călătorie într-un sentiment de deja-vu. Sau poate direcția corectă. 
INTERVIU în oglindă: Paula Berențan – Tiberiu Manolache, noii subprefecți ai Botoșanilor: De ce s-a considerat că sunt persoana potrivită? / Întâi trebuie să ne așezăm la locurile noastre VIDEO
Suflu proaspăt în două importante funcții de la județ: doi tineri cu mai puțină notorietate în viața publică și administrativă botoșăneană au intrat în echipa de conducere a Prefecturii alături de „veteranul” Dan Nechifor, prefectul județului.
În OGLINDĂ, de la cititor la autor: Cărţile au un fel anume de a te chema, ele îşi aleg cititorii / Să scriem ceea ce e purtător de conținut, nu doar conținut purtător de mesaj
Botoșăneanul.ro vă aduce astăzi în Oglindă doi autori. Doi creatori care, înainte de a semna pe copertă, au fost cititori-scotocitori de carte. O călătorie pe care le-o propunem și pe care o dorim de folos multor cititori care visează ca, într-o zi, să devină autori.
INTERVIU Mirel Manea: Destinul eu mi l-am făcut / Muzica nu are bariere și nici granițe - VIDEO
Ce s-ar mai putea spune despre un botoșănean care a cântat în orașe pe care mulți dintre noi nu le vedem decât prin filme? Ce am mai putea afla nou după sute de articole și emisiuni? Și totuși, între un concert la Atena și unul al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, am încercat să îl descoasem pe Mirel Manea, prim-trompetistul care a cântat de la Vatican până la New York și de la Roma până la Monte Carlo. Ce am aflat puteți vedea în interviul de mai jos.
Florentin Țuca: Nu avem de-a înfrunta un ”anti-Eminescu” fățiș, dar, în atmosferă, se simte că Eminescu deranjează în continuare
Florentin Țuca este avocat, dar mai presus de toate este un om de Cuvânt. Format în școala românească de Drept, perfecționat printre rafturile literaturii de calitate, și-a probat omenia și deopotrivă prietenia cu o osârdie rar întâlnită în instanțele românești, fără a se abate de la litera și, vom vedea, nici de la spiritul legii.
Gellu Dorian: Eminescu înseamnă în primul rând Botoșani, orașul în care s-a născut, a fost botezat, a făcut primii pași, a spus primele cuvinte
"La ce bun Cultura în vreme de restriște spirituală?", ne-am putea întreba astăzi, parafrazând celebra zicere a lui Friedrich Hölderlin, de acum mai bine de un secol și jumătate.
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”Din păcate, discriminarea în școli este prezentă. În sondajul nostru de opinie, realizat acum un și jumătate la nivel național, am cerut părinților și profesorilor copiilor din preuniversitar să identifice motivele de hăr ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.2 o C
Dorohoi
-2.7 o C
Bucecea
-2.7 o C
Darabani
-3.2 o C
Saveni
-2.6 o C
Ştefăneşti
-1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.