Pe 8 martie, la ora 18.00, la Botoșani are loc cel mai așteptat eveniment al acestui început de an: primul covor roșu la Cinematograful Unirea.
Proiecția de gală a filmului ”Ramon” va avea loc la Cinematograful Unirea în prezența a doi actori de marcă. Primul este Pavel Bartoș, deopotrivă producător și protagonist, dar și semnatar al scenariului alături de Anghel Damian, iar cel de-al doilea este actorul botoșănean Bogdan Horga.
Reacția publicului, de la lansarea oficială care a avut loc pe 3 februarie, a depășit așteptările producătorilor, filmul clasându-se pe primul loc în topul celor mai vizionate pelicule în cinematografe.
”Ramon” reunește nume din mai multe zone artistice, de la teatru și film la muzică și televiziune. Regizat de Jesus Del Cerro (”Miami Bici”, ”Hawaii”, serialul ”Vlad”) şi avându-i în distribuţie pe Pavel Bartoş, Smiley, Elvira Deatcu, Andreea Vasile, Alexandru Ion, Carmen Tănase, Teona Stavarachi, Andreea Esca, Selly, Ionuț Rusu, Doru Cătănescu, Bogdan Farcaș, Iulian Postelnicu, Bogdan Horga, Gabriela Iliescu, Ecaterina Lupu, filmul a avut premiera în cinematografe pe 3 februarie 2023.
Pentru actorul Bogdan Horga este a doua apariție în România, în mai puțin de un an, pe marele ecran, având în vedere că a jucat și în pelicula ”Oameni de treabă”, regizată de Paul Negoescu.
În vârstă de 45 de ani, Bogdan Horga a urmat cursurile Colegiului Național ”Mihai Eminescu” din Botoșani, devenind apoi student la Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iași, Facultatea de Teatru (clasa prof. Constantin Popa și Adi Carauleanu). Pe scândura scenei botoșănene a excelat în diverse roluri, cel mai cunoscut fiind Ivan, din spectacolul ”Ivan Turbincă” (regia Ion Sapdaru).
Filmul, pentru Bogdan Horga, vine după douăzeci de ani de teatru la Botoșani, cu zeci de roluri și mii de ore pe scândură, la repetiții sau în turnee. Un actor de comedie care îmbracă ușor haina dramatică fără să lase în urmă regrete colțuroase, un partener de scenă generos, care comunică și transmite încredere. O inteligență probată în ani și ani de teatru, un om hâtru și un actor cu un discurs care ajunge la public fără să distorsioneze mesajul.
Prea puțin se știe că, în 2022, Bogdan Horga a susținut un casting pentru care a avut parte de patru zile la Praga. ”Am filmat pentru un film danez care se filma în Cehia”, spune actorul, care s-a arătat impresionat de modul extraordinar de lucru, dar și de rezultatul final al peliculei, de la interpretare la imagine și sunet.
”Ramon”, în regia lui Jesus Del Cerro, i-a oferit lui Bogdan Horga nu doar un rol mai consistent decât cel anterior, din ”Oameni de treabă”, dar mai ales prilejul de a cunoaște oameni, de a învăța lucruri noi și de a înțelege că, pentru a obține un produs cinematografic de excepție, este nevoie de investiții uriașe.
-Filmul ”Ramon” a avut avanpremiera la începutul lunii februarie, la Cineplexx Băneasa. Un eveniment la care ai fost prezent, Bogdan Horga. Cum a fost acolo?
-Au fost 1.600 de oameni, o nebunie! Inițial au fost două săli, în final s-au deschis patru. A fost puhoi de lume!
-Cum se simte un actor de provincie la un eveniment de o asemenea amploare?
-Ca mielul înainte de Paști! (râde) Te trezești lângă atâtea nume mari, de la Andreea Esca la Smiley, Pavel Bartoș, Horia Brenciu, Andra, aproape tot Pro TV-ul era acolo, Alexandru Papadopol, regizori, Paul Negoescu, Daniel Sandu, Tudor Giurgiu, Domnica Cârciumaru și mulți, foarte mulți actori. Eu nu am mai participat la un asemenea eveniment...
-Nu demult erai la o altă lansare, ”Oameni de treabă”, film în care de asemenea ai avut un rol.
-La ”Oameni de treabă”, la proiecția oficială, eram la Botoșani. Eram și foarte mulți colegi din teatru acolo...
-Într-o discuție pe care o purtam în urmă cu exact 10 ani spuneai: ”Fac teatru și nu îmi place filmul! Cu toate că, la fața mea, cu siguranță voi avea căutare în film! O să fac și asta într-un târziu”. Iată, ”mai târziu” a venit pentru tine. Cum te raportezi astăzi la film?
-Este o nuanță importantă aici. La ora aceea, da, eram foarte interesat să învăț, acesta era principalul obiectiv. Dar teatrul pentru mine rămâne și astăzi pe primul loc.
-Și totuși, ce aduce nou filmul în viața actorului Bogdan Horga?
-În primul rând întâlniri extraordinare, prietenii, oameni frumoși. Filmul îți schimbă mentalitatea. După 20 de ani de jucat în Botoșani, fără să vrei, ruginești într-un fel sau altul, dar nu la modul rău. Iar filmul îți schimbă pur și simplu perspectiva....
-Îți dă un restart?
-Categoric! Mai mult, îți reformatează hardul, îți rescrie programul complet. Dar trebuie să te și intereseze. Să mergi la casting, să cunoști oameni...
-Să ieși din zona de confort?
-Complet! Nu mai contează că e rol mare, că e rol mic, vrei doar să fii acolo! Nonstop înveți. Asta e cea mai mare diferență!
-Ca actor, din punct de vedere profesional, te ajută filmul să evoluezi și în zona de teatru?
-Pentru mine, actoria de teatru și actoria de film înseamnă unul și același lucru. Doar că felul în care faci meseria asta cu filmul este diferit. Ca actor, tu nu ai niciodată imagine de ansamblu asupra acelui film. Ba uneori te poți trezi că ai filmat și nu apari în film, de pildă... Ceea ce în teatru nu se întâmplă.
-S-a spus despre filmul ”Ramon” că, spre deosebire de un așa-zis trend actual, care aduce pe marele ecran influenceri pentru a asigura astfel și un anume succes la public, aici vorbim despre un film care rămâne mult în zona profesională. E greu să faci film dacă nu ai în spate ani de actorie?
-E paradoxală povestea asta. Mă gândesc acum la Teodor Corban, Dumnezeu să îl odihnească. A debutat în film la 40 și ceva de ani. Printr-o întâmplare, eram acolo când a dat primul casting. Și mă uitam atunci la Teo Corban și nu îmi venea să cred. Ditamai actorul, monstrul sacru al Naționalului ieșean, tremura, avea emoții. Și asta pentru că, odată cu vârsta, devii tot mai conștient de responsabilitățile ce țin de meseria asta. Am înțeles asta când am fost și eu în pielea lui, tot după 40 de ani. Mă întrebi dacă un om de pe stradă poate să facă film... Cu siguranță! Dar totul depinde de regizori, de echipă, de scenariu, dacă ești pus unde trebuie, de casting... La ”Ramon” au dat sute de actori probe... Se spune că, dacă un casting decurge bine, peste 70 la sută din rol este făcut. Oamenii te văd deja acolo...
-Ce urmează după ”Ramon” pentru actorul Bogdan Horga?
-Nu țin de mine planurile, vom vedea pe parcurs ce se materializează și ce nu.
-Rămâne filmul în plaja ta de interes?
-Rămâne! Uite, mi-am amintit acum o poveste interesantă. Când eram în anul I la Actorie am mers la București la un casting. Pe vremea aceea încă mai era un pic de haiducie în domeniul acesta, filmul nu funcționa ca o industrie. Am mers la București, am dat proba și cei de la producție nu au mai răspuns. Am rămas fără bani în Gara de Nord. De atunci mi-am zis că nu mai merg niciodată la un casting. Cătălin Dordea (director de casting) a insistat foarte mult să dau probe. A venit la Botoșani pentru a descoperi fețe noi. Și Cătălin Dordea și Paul Negoescu au făcut casting la Botoșani. Mi s-a spus să dau probă. Am dat probă și în vară am fost sunat... Nu mi-a venit să cred. Deși îmi jurasem că nu mă voi mai duce niciodată la un casting!
-Deci până la urmă, ca să ai șansă este nevoie să îți creezi oportunitățile!
-E ca la bacalaureat: nu ai cum să iei examenul dacă nu te prezinți!
-Cum a fost pe platoul de filmare?
-În Pavel Bartoș am descoperit un om extraordinar! Da, mă uitam ca mielul înainte de Paști, dar am fost tratat regește. Condiții excelente, drum, cazare, mâncare. Tu trebuie doar să îți faci treaba. Ți se oferă totul, dar se și așteaptă totul! Apoi vreau neapărat să îl amintesc pe Adrian Silișteanu, directorul de imagine, care a făcut o treabă extraordinară. Și nu doar el. Mie mi se pare cel mai curat film! Îl citez pe Pavel: ”la acest film poate să vină și copilul de 9 ani și adultul de 109 ani”. Este o comedie romantică, este și film de acțiune, sunt poveștile unui om ce pleacă de la țară la București, după fata viselor lui. Pavel Bartoș spune și insistă că ”Ramon” poate să fie orice om. Povestea unui om care pleacă, de pildă, de la Nicșeni și s-a dus după fata viselor lui la București. Are și Forest Gump, are și Nea Mărin Miliardar, păstrând proporțiile, desigur...
-Un om care pleacă de la Nicșeni și ajunge la București, spui... Iată că acum Pavel Bartoș pleacă de la București și... a mai fost vreodată la Botoșani?
-Nu cred că a mai fost. L-am convins, deși este foarte ocupat, dar și aici este vorba tot despre încredere, cum spuneam. Oamenii îți oferă încredere și tu trebuie să o răsplătești. I-am spus: ”Vino, va fi sala plină, ești un om foarte iubit!” Normal că ești un pic circumspect, nu e ușor să mai aduni oameni astăzi. După pandemie publicul s-a schimbat și el, s-a mutat mult în online. Oamenii preferă mai mult să privească de acasă. Dar nu e același lucru, îi asigur! De pildă, la o comedie râsul este molipsitor, mai ales la cinema. Plus că filmul este făcut pentru cinematograf, pentru ecran mare. Îmi amintesc, de pildă, când mi-am văzut eu capul, pe un ecran cam de opt ori mai mare decât cel de la Unirea din Botoșani...
-Ce rămâne în urmă din această experiență?
-Pentru mine, filmul este și un proces de învățare. Eu sunt la început încă... Nu are cum să nu îți placă să fii acolo. Dar ca să ajungi acolo este nevoie să faci ceva, să mergi la casting, să te intereseze, să te zbați puțin...
-Până la urmă, primești atâta șansă cât ești dispus să faci tu însuți pentru propria carieră?
-Da, doar că nu poți să măsori asta. Ține foarte mult de șansă și de întâlniri. Șansa stă în întâlnirea cu oamenii care au atins un nivel al meseriei. Contează mult ca atunci când cineva îți întinde o mână, când îți oferă o șansă, să știi să iei mâna aceea, să o strângi, să spui mulțumesc și să faci tot ce ține de tine mai departe.
-Contează și ”chimia” dintre actori pe platoul de filmare?
-Categoric! Au fost multe ”teste de chimie”. Eu joc acolo cu două premii Gopo, de pildă: cu Iulian Postelnicu și cu Bogdan Farcaș. Ce emoții am avut! Dar au fost niște parteneri extraordinari, care te ajută cu adevărat... Am rămas prieteni în continuare.
-Ce aștepți de la proiecția de miercuri, 8 martie, de la Botoșani?
-Îmi doresc ca Pavel Bartoș să fie primit frumos, ca publicul să umple sala Cinematografului Unirea. Eu mă întâlnesc cu el pe 7 martie la Iași, de la Iași mergem direct la Botoșani, pe 8 martie avem proiecția la Botoșani și a doua zi dimineață plecăm, este avion la 5, el a doua zi are repetiție în București. A făcut un efort uriaș să vină la Botoșani!
Dar vreau să îl menționez aici și pe Viorel Hrițcu, un om extraordinar, care s-a zbătut enorm pentru ca această proiecție de la Cinematograful Unirea din Botoșani să fie cu adevărat un eveniment pentru iubitorii de film.
O țigară fumată în toaleta școlii poate declanșa „apocalipsa” – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Sep 10, 2024
Botoșăneancă cu arsuri ajunsă la spital după ce a încercat să-și salveze casa
Redacția Botoșăneanul
Sep 10, 2024
A început școala și pentru aproape 100 de deținuți din Penitenciarul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Sep 10, 2024
Încă o DEMISIE din viitorul Consiliu Local, primii cinci au „omorât” locomotiva – noua LISTĂ
Redacția Botoșăneanul
Sep 10, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile