Interviuri
20 de întrebări cu o scriitoare din Botoșani:  Este foarte greu să trăiești din scris

Interviul a fost realizat de către jurnalistul Sibiana Mirela Antoche în cadrul unui proiect intitulat „Să ne cunoaștem scriitorii”.

 

„Am gândit acest proiect, SĂ NE CUNOAȘTEM SCRIITORII!, din necesitatea promovării autorilor contemporani, cunoscuți și mai puțin cunoscuți, în plan național și internațional, deschizându-le fereastra spre a le fi cunoscută atât activitatea literară, cât și cea cultural-artistică. Am creat un chestionar intitulat: „20 DE ÎNTREBĂRI - 20 DE RĂSPUNSURI”,  care oferă posibilitatea punerii în valoare a propriilor creații literare. Întrebările acoperă o arie suficient de amplă, astfel încât la final orice cititor își poate face o idee despre omul din spatele cuvintelor și despre valoarea scrisului său”, susține jurnalistul Sibiana Mirela Antoche

 

Între coperțile volumului de interviuri se află răspunsurile a cincizeci și doi de scriitori din țară și, nu numai. Prezentul volum s-a născut din dorința mai multor scriitori de a uni sub același acoperiș toți participanții la interviu. Așa a luat naștere „Zidire în etern”, un volum de interviuri, care aduce în atenția cititorului întreaga activitate literară a celor care s-au înscris în proiect.

 

Redăm mai jos interviul realizat de către jurnalistul Sibiana Mirela Antoche cu o scriitoare din Botoșani, Mariana Babiuc Marica.

 

   S.M.A.: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să vă cunoască, ne puteți spune câteva lucruri despre dumneavoastră?  

   M.B.M.: Sunt născută sub semnul racului, în 16 iulie 1961, în Botoșani-leagănul marilor nume culturale. În Botoșani mi-am terminat studiile, absolvind „Liceul Pedagogic”, Promoția 1980. Am revenit pe meleaguri natale după mai multe absențe îndelungate, călătorind în țară și în străinătate. Provin dintr-o familie simplă, numeroasă și mă bucur să mă situez în normalitate, fiind mamă a doi copii și bunică, totodată.

 

 S.M.A.: Citindu-vă biografia mi-am dat seama că, în fața mea, am un scriitor cu o activitate literară complexă! De când pasiunea pentru scris? Este talent nativ sau moștenire de familie?

   M.B.M.: Pasiunea pentru scris o am din școala generală, am simțit că trebuie pus într-o formă aleasă orice gând mai deosebit. Moștenire de familie, poate doar vreun nepot să aibă înclinații poetice.

 

  S.M.A.: Povestiți-ne despre debutul literar!

   M.B.M.: Debutul aș putea spune că a fost odată cu lansarea antologiei grupului ”Expresia Ideii”, Ed. Karta, 2012,  al doamnei Mariana Bendou din Onesti, la care am participat cu un grupaj de poezii, lansare ce a avut loc în Republica Moldova. Primul meu volum de poezie „Primăveri Întarziate” , Ed. Studis 2014, l-am prezentat la Ipotești, județul Botoșani, de Ziua Poeziei.

 

  S.M.A.: Scriitorii sunt adesea asociați cu persoanele singuratice sau care trăiesc intens propria lor singurătate, fie ea în doi! Există vreun adevăr în această zicere?

   M.B.M.: Da. Îmi place să fiu singură, mai ales în mijlocul naturii, fiind cele mai bune momente de inspirație, atunci când sufletul se poate regăsi ușor.

 

   S.M.A.: Ce ați simțit atunci când ați publicat prima carte? Ce sentimente v-au încercat?

   M.B.M.: Prima carte prezentată mi-a demonstrat că Pot, că Trebuie și că AM destule de transmis celor din jur.

 

   S.M.A.: Aveți un loc anume unde vă așterneți gândurile?

   M.B.M.: In orice loc, atunci cand simt ceva deosebit, o metaforă, o idee, scot pixul și foaia si notez. Desigur telefonul cu Note este la îndemână, dar prefer foaia albă.

 

   S.M.A.: Până la momentul interviului câte volume aveți tipărite?

   M.B.M.: Am trei volume de poezii editate și colaborări la mai multe antologii de poezie, poezie haiku, poezie pentru copii.

 

   S.M.A.: În afară de scris, legat tot de literatură, mai faceți și altceva? Considerați scrisul o meserie din care se pot câștiga bani?

   M.B.M.:  Desigur, este foarte greu să trăiești din scris. Departe de mine acest noroc.

 

  S.M.A.: La care editură v-ați tipărit cărțile și de ce o considerați preferata dumneavoastră?

   M.B.M.: Volumele mele sunt tipărite la edituri diferite, Studis din Iași, editura Pim-Iași, editura Context Internațional, editura Inspirescu.

 

   S.M.A.: Participați la evenimente sau cenacluri literare? Sunteți membru al vreunei asociații sau uniuni de creație din România sau din afara țării?

   M.B.M.: Desigur, debutantă fiind, am căutat să înțeleg menirea poeziei văzută de cei mai buni ca mine, pentru că mereu va exista o ierarhie, și eu îmi doresc să urc pe scara valorilor poeziei botoșenene. Academia liberă, Ion Pillat, Cenaclul poetic, grupul Arta Conversației, Pasiuni culturale românești, Rampa textelor literare, Cenaculul de la Roma, Dincolo de retină, grupul de haiku și alte grupuri de socializare virtuale.

 

   S.M.A.: Se scrie mult și lucrul acesta îl cunoașteți și dumneavoastră! Există piață de desfacere în România? Cărui segment de public vă adresați?

   M.B.M.: Din păcate am lipsit prea mult din țară, din viața culturală a orașului, este greu să reiei după 15-20 ani niște prietenii, niște relații pe tărâm literar. Dar, în mediul virtual, despre care vedem tot mai mult că este la modă, încerc să mă autodepășesc, să pot fi mulțumită de ceea ce dau. Cititorul tânăr ar trebuie să fie mult mai interesat de poezie, de carte decât cel de vârsta a treia.

 

   S.M.A.: Sunteți o scriitoare consacrată! Unde vă pot găsi cititorii activitatea literară și de unde vă pot cumpăra cărțile?

   M.B.M.: Nefiind de dată recentă, aș putea spune că mediul virtual rămâne singura punte între mine si cititor.

 

   S.M.A.: Este scrisul o formă de eliberare emoțională a sufletului? Vă simțiți împlinită la finalul oricărui manuscris?

   M.B.M.: Da, scrisul rămâne o formă de eliberare emoțională a sufletului, dar e nevoie de mai mult. Adun material pentru un viitor volum și aștept reacțiile cititorilor, desigur după o autocritică riguroasă.

 

   S.M.A.: Cum vă alegeți temele sau ele vă aleg pe dumneavoastră?

   M.B.M.: Pe anumite grupuri mi se dă o anumită tematică, în general nu îmi impun tema. Sau după întâmplări de viață, stări, amăgiri și bucurii deopotrivă.

 

  S.M.A.: V-a trecut prin minte, vreodată, să renunțați la scris? Și dacă da, ce v-ar fi determinat?

   M.B.M.: Doar la a publica am renunțat, da, de aceea și pauza este mare, dar la scris nu, și numai cu ochii tot aș scrie -e ceva puternic, vine dinauntru, nu se poate exprima în cuvinte.

 

  S.M.A.: Considerați necesar întroducerea în manualele de literatură a poeziei și prozei contemporane?

   M.B.M.: Desigur, exceptând clasicii, și poezia modernă are frumusețea ei și cine dacă nu profesorul de limba și literatură poate să insufle acel drag de poezie, de frumos?! Indiferent ce va conține o programă școlara, cel de la catedră, ca și dedicat al limbii și literaturii trebuie să poată găsi o metodă de a prezenta poezia contemporană, română și universală.

 

    S.M.A.: Ce mesaj aveți pentru tinerele talente?

   M.B.M.: Fiți originali în tot ceea ce faceti! Nu vă lăsați descurajați de generația nouă ce apreciază tot mai puțin poezia, este loc pentru toată lumea !

 

  S.M.A.: Ce proiecte de viitor aveți?

   M.B.M.: Am material pentru trei volume. Mă straduiesc să gaăsesc o editură, care să taxeze valoare materalului de tipărit. Mă gândesc pe viitor, la un volum de proză, nuvele mai exact.

 

   S.M.A.: Perioada tumultuoasă prin care trecem v-a afectat în vreun fel activitatea literară și dacă da, în sensul pozitiv sau negativ?

   M.B.M.: Desigur statul în casă nu a ajutat socializarea, cum de altfel întreaga perioadă a ultimilor trei ani. Toate schimbările ating și sufletul scriitorului, chiar dacă mai mult material decât spiritual.

 

  S.M.A.: La final de interviu, vă rog, lăsați un gând pentru cititori!

   M.B.M.: Încercati să vă arătați sentimentele prin orice formă vă stă la îndemână, si nu uitați să scrieți, un bilet, o scrisoare. Scriind veți și citi, cu siguranță!

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

Protos. Siluan Antoci: Părintele Dionisie nu a uitat nicio zi de unde a plecat, de oamenii blânzi din Botoșani / A văzut ce e mai bun și mai frumos la neamul românesc
Părintele Dionisie Ignat s-a născut în 22 septembrie 1909, în comuna Vorniceni din județul Botoșani, și a plecat la Domnul pe 11 mai 2004. A viețuit 95 de ani, dintre care 78 de ani petrecuți în Sfântul Munte.
Viața fericită a medicului Gheorghe Avram povestită de el însuși: Nu pot să evaluez eu cât rău, cât bine a făcut României Silviu Brucan
Gheorghe Avram a avut curajul destăinuirii. Vorbește fără patimă. Uneori fără falsă modestie, alteori cu necesare justificări.
FLASH INTERVIU Svetlana Bivol, managerul Filarmonicii Chișinău: Botoșaniul este un oraș de suflet și de atmosferă. Întotdeauna mă simt aici ca în sânul unei familiiVIDEO
Anul trecut, la două luni după învestirea în funcția de manager al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, Mirel Manea s-a deplasat la Chișinău unde a perfectat un acord cu Svetlana Bivol, directoarea Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” din Republica Moldova.
Regizorul Emanuel Pârvu aduce ”Marocco” la Botoșani: ”Este un film care sper să ridice niște întrebări” FOTO&VIDEO
Joi, 27 aprilie, de la ora 19.00, cinefilii botoșăneni vor avea parte de o nouă proiecție specială.
Pavel Bartoș la Botoșani: Ramon a activat un public care de 10-15 ani nu a mai fost la film / Jesus del Cerro a spus: ”O facem pentru Bogdan!”
Cum a reușit ”Ramon” să umple sălile de cinema în toată România și să vândă toate biletele în doar trei zile la Botoșani? 
Bogdan Horga, înainte de premiera filmului ”Ramon” la Botoșani: În Pavel Bartoș am descoperit un om extraordinar / Eu joc acolo cu două premii GopoFOTO&VIDEO
Pe 8 martie, la ora 18.00, la Botoșani are loc cel mai așteptat eveniment al acestui început de an: primul covor roșu la Cinematograful Unirea. 
INTERVIU Ivana Znacom, tânăra make-up artist originară din Botoșani care colaborează cu televiziuni, producători de filme și fotomodele: Poți crea orice prin machiaj GALERIE FOTO
(P) A început cu un curs de machiaj și pe parcurs și-a descoperit o veritabilă pasiune căreia i-a acordat tot mai mult timp și pe care a transformat-o într-o meserie. Despre începuturile Ivanei Znacom în lumea machiajului, despre realizările din ultimul an, tendințe și planuri, puteți citi în interviul de mai jos.
La 39 de ani, al doilea om din Nova Apaserv! INTERVIU Alin Cirimpei, noul director adjunct de la „Apă” : Este alegerea fiecăruia dacă să fie membru sau nu VIDEO
Așa cum Botoșăneanul a anunțat în exclusivitate, noul director al SC Nova Apaserv SA este Alin Cirimpei, un tânăr în vârstă de 39 de ani care vine din domeniul privat, unde a lucrat la o firma de telefonie și la o alta de instalații, pe posturi de conducere.
Ana Maria Micu, artista care creează în Botoșani și expune la Taipei și New York: Pictura nu este o imagine pusă în ramă, agățată ca să nu stea peretele gol!GALERIE FOTO
Aproape necunoscută în Botoşani, expune în galerii din toată lumea, de la Taipei la Beijing, de la Moscova la Bucureşti, dar și la New York, Rotterdam, Haga, Amsterdam, Edinburgh sau Viena.
Doctorița din Botoșani care cântă la pian și pictează: Îmi găsesc echilibrul emoțional / Am iubit foarte mult medicina de familie și lumea satului - GALERIE FOTO
După ce a terminat Medicina, a plecat să profeseze într-un sat, la zeci de kilometri de casă. Asta nu a oprit-o să deschidă un nou capitol în viața ei: pictura. Pentru medicul din Botoșani, echilibrul vieții s-a construit prin artă, fie că a fost muzica, fie că a fost pictura. Tablourile ei se află astăzi pe simeze, dar doctorița spune că asta nu îi conferă niciun statut, nu îi adaugă niciun orgoliu de artist.
Gheorghe Iavorenciuc: ”Necuprinsul înțelepciunii lui Constantin Dracsin este că noi toți în el ne aflăm și din el ne tragem” – FOTO&VIDEO
În urmă cu 24 de ani, pe 7 ianuarie, se stingea din viață Constantin Dracsin. ”Poate nu m-ați dorit, și totuși fără mine nu mai ajungeați buni”, sunt cuvintele testamentare ale poetului fără aripi, omul care și-a construit propriul destin scrijelind hârtia cu creionul între dinți.
Fenomen, geniu sau ”copil normal”? El este Rareș, cel mai aplaudat botoșănean de Ziua României: ”Este atât de bucuros să ducă numele orașului și al lui Eminescu mai departe!” - FOTO&VIDEO
Cum devine ”geniu” un copil de 7 ani, din Botoșani, care îl iubește pe Eminescu? Unde începe celebritatea și, mai ales, cine o validează într-o societate în care social-media creează eroi de o clipă?
Protosinghel Siluan Antoci: Am fost martor la ultima vizită a Părintelui Cleopa în locurile natale / Cu atâta drag povestea despre Botoșani!
Pentru România, Botoșani înseamnă în primul rând Eminescu, Enescu, Iorga, Luchian. Însă mai există un tezaur duhovnicesc unic în spațiul românesc, și este de ajuns să amintim câteva nume: Sfântul Onufrie, Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, părinții Ilie Cleopa, Paisie Olaru, Dionisie Ignat de la Colciu, Patriarhul Teoctist, dar și Avva Iulian Lazăr, trăitor astăzi în Muntele Athos...   
Radu Romaniuc, scenaristul filmului ”Oameni de treabă”: Iubesc necondiționat și irațional Botoșaniul, Flămânziul și tot ce e între ele și în jur FOTO&VIDEO
Înainte de premiera filmului ”Oameni de treabă”, Botoșăneanul.ro vă oferă un interviu cu actorul și scenaristul Radu Romaniuc. Despre film, teatru, actorie și câte puțin despre Botoșaniul adolescenței, pentru a ajunge la povestea pe care a scris-o și care, în final, l-a adus din nou acasă.
Campionul din clasamentul mondial WKF care face zilnic 150 de km pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului - GALERIE FOTO
Pe 15 octombrie împlineşte 24 de ani. Este campion la karate şi profesor. În Turcia, Italia, Croația Spania, Cipru, Austria sau Canada luptă pentru România. La Botoşani duce altă luptă: în fiecare zi străbate 150 de km până la graniță, pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului.
Daniela Bejinariu: Sunt binecuvântată să fi reușit să văd țesătura propriei vieți și să îmi înțeleg, în sfârșit, misiunea!
Daniela Bejinariu crede în Cuvânt ca poezie și rugăciune. O delicatețe sufletească dublată de un șuvoi de gânduri preumblate prin săli de tribunal, pe scene de folk sau în cenacluri literare. A ales Poezia, dar crede în forța lor, a tinerilor, de a schimba un sistem care, acum, ”fără scrupule ia puștoaice fascinate de instituțiile juridice și le mestecă și le scuipă când s-a stricat toată bucuria în ele”.
Angelo Segall: În Botoșani sunt clădiri cu arhitecturi de invidiat / Teatrul e legat de istoria orașului, mândria populației
S-a născut în Botoșani, oraș pe care l-a părăsit în urmă cu multe decenii, stabilindu-se în Canada. A rămas, însă, fidel amintirilor. Amintiri despre locuri, oameni, întâmplări care acum au ajuns în paginile unei cărți.
Nepoata lui George Enescu, mărturisiri emoționante despre fratele și fiica marelui muzician: George compusese prima Rapsodie înainte să se nască tata
Geniile au purtat dintotdeauna pe umeri poveri care în timp au devenit legende. Iubiri neîmplinite, fugare răscoliri ale destinului, frământări artistice care trec de limita normalului omenesc. George Enescu nu a făcut excepție. Cu toate acestea, geniul botoșănean a reușit până la final să păstreze nu doar în aparență un caracter integru, o fidelitate tulburătoare față de neamul şi de familia sa, un respect neștirbit pentru omul simplu.
Ștefan Teișanu: Nu ajungi ușor și nici des la Darabani / Cu cât mai imposibil, cu atât mai dătător de energie și de speranță totul
În fiecare sfârșit de vară urci către Nord. Un spațiu până în urmă cu niște ani aproape fără nume, fără identitate, fără speranță. A urca în Nord a devenit, astăzi, o călătorie către cunoscut. De la un an la altul mai cunoscut! De nouă ani, Darabaniul își dezvăluie comorile istorice, culturale, turistice, chiar și economice sau sociale. Pentru că Nordul începe să se dezvolte, să nu se mai rușineze de ale sale, dar mai ales învață Nordul să primească oaspeți.
Dan Sociu: În momentele cele mai dure pe care le-am trăit, acelea de durere fizică extremă, era un punct în care eram salvat
Este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ai generaţiei douămiiste, dar şi un jurnalist de atitudine, fiind deseori implicat în activismul ecologist. 
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Dacă nu se respectă anumite reguli, în general nu doar în bucătărie, se pot întâmpla anumite lucruri care să-ți strice mâncarea, să aibă un gust mai sărat decât trebuie sau să fie arsă sau diferite particularități de ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
12.7 o C
Dorohoi
12.0 o C
Bucecea
11.4 o C
Darabani
14.0 o C
Saveni
13.2 o C
Ştefăneşti
14.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.