Centrul de Abilitare și Reabilitare (CAbR) ”Lucie Lecomte”, Locuința Maxim Protejată (LMP) ”Sfântul Foca” și Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități (CIAPAD) sunt trei centre care funcționează în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani. Aici locuiesc persoane cu dizabilități ușoare provenite cu precădere de la centrele de îngrijire și asistență sociale ale DGASPC.
Pentru beneficiari, cel puțin primele două unități sunt penultima poartă înainte de reintegrarea în societate. Cei mai mulți lucrează deja, iar Statul Român prin DGASPC le asigură cazarea și masa. Cu salariul pe care îl primesc de la firmele din Botoșani unde muncesc, oamenii internați în cele două centre fac ceea ce doresc, nu sunt obligați să plătească nimic, nimănui. Teoretic...
Fiindcă practic, mai ales la ”Lucie Lecomte”, au fost descoperite lucruri proprii mai degrabă unui sistem mafiot.
Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități a efectuat în perioada 14 – 16 februarie un control la cele trei unități.
Sesizarea a venit chiar de la salariații centrelor și privea comportamentul a patru beneficiare ”care folosesc amenințări, injurii, șantaj, cuvinte și gesturi obscene, comportamente intimidante față de ceilalți beneficiari instituționalizați, rezidenți cu un grad redus de înțelegere”.
În raportul întocmit de echipa de control se precizează foarte clar încă din prima parte că, referitor la ”informațiile din sesizare, echipa de monitorizare a constatat că acestea sunt reale”.
Astfel, trei tinere internate la CAbR ”Lucie Lecomte” și una la LMP ”Sfântul Foca” îi înjură și îi jignesc permanent pe ceilalți beneficiari.
Dar aceasta nu este tot. Din discuțiile purtate cu oamenii care locuiesc în centrele menționate a reieșit că unii dintre cei care sunt cazați acolo plătesc practic o ”taxă de protecție” celor patru femei.
Raport de control Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenției ONU
”Beneficiarii care dețin un loc de muncă sunt obligați ca în ziua de salariu să dea bani celor patru tinere, inclusiv bonurile de masă, astfel, de foarte multe ori, aceștia rămân fără bani. În situația în care refuză să le dea bani, beneficiarii sunt așteptați în afara centrului și sunt bătuți. Aceasta situație creează foarte multe nemulțumiri în rândul rezidenților”.
Echipa de control a fost formată dintr-un inspector de monitorizare, doi experți independenți și reprezentați ai societății civile. Cu toții au constatat că femeile acuzate de amenințare și șantaj dețin bunuri pe care nu le pot justifica prin prisma veniturilor pe care le au. De altfel, una dintre ele nu are loc de muncă, iar celelalte trei au venituri reduse.
Raport de control Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenției ONU
”În urma discuțiilor purtate cu rezidenții, echipa de vizitare a constatat că sunt beneficiari care sunt șantajați, amenințați, constrânși și manipulați de către cele patru beneficiare în vederea obținerii de foloase materiale. La nivelul centrului sunt foarte multe declarații din partea beneficiarilor, angajaților și foarte multe note de informare cu privire la comportamentul beneficiarelor”.
În timpul controlului experții au aflat că femeile în cauză au fost avertizate și că li s-a cerut să renunțe la șantaj, amenințări, injurii, cuvinte și gesturi obscene, manifestări prin care îi intimidează pe ceilalți beneficiari.
CAbR ”Lucie Lecomte” și LMP ”Sfântul Foca” sunt situate în aceeași curte, undeva în apropierea Liceului Pedagogic. Tocmai pentru a încerca să spargă gruparea, una dintre tinere, percepută drept capul rețelei, a fost transferată de DGASPC la CIAPAD, tocmai în zona industrială a orașului. Doar că aceasta continuă să dea târcoale regulat centrului în care a fost cazată și să se întâlnească în afara curții cu fostele colege, fiind bănuită că în continuare colectează ”taxa de protecție”.
De altfel, echipa de monitorizare a mers și la CIAPAD, iar tânăra respectivă s-a plâns că nu s-a acomodat aici și își dorește – ce credeți? – să se întoarcă exact la ”Lucie Lecomte”.
Pe de altă parte, Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități a observat că unii dintre cei cazați se bucură de o protecție exagerată din partea managerului de caz și a șefei managerilor de caz din DGASPC Botoșani.
Toate aceste lucruri au determinat echipa de control să se deplaseze la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani și să formuleze o sesizare la care să atașeze acte doveditoare.
La IPJ au aflat însă că există deja un dosar înregistrat pe rol la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani pentru aceleași nereguli.
Iar sesizarea a fost făcută chiar de reprezentanții DGASPC, care cred că faptele de acolo ar putea avea deja un caracter penal.
La finalul acțiunii, Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități a recomandat rezilierea contractelor de prestări servicii sociale ale celor patru tinere.
Ce înseamnă asta? Ei bine, în general, în aceste centre ajung persoane cu dizabilități din unitățile de îngrijire și asistență socială ale DGASPC. Ele pot locui în centrele menționate doar în baza acestui contract de prestări servicii sociale prin care DGASPC se angajează să le asigure masa, cazarea și toate cele necesare traiului, de la haine la obiecte de igienă, iar persoanele în cauză trebuie să respecte Regulamentul de Ordine Interioară și Regulamentul de Funcționare, care prevăd inclusiv când și cum au voie să plece din centru.
Aceste contracte se încheie pe perioadă nedeterminată. Teoretic, pentru cei cazați acolo, centrele ar trebui să constituie o etapă tranzitorie până ce își găsesc de lucru, își pot apoi închiria o locuință și dobândesc toate deprinderile necesare autogospodăririi. Doar că nu ar mai găsi nicăieri un loc în care să primească toate cele necesare ale traiului, iar salariul să le rămână lor întregime. Însă, așa cum arătam mai sus, unii ajung să muncească o lună întreagă și să fie lăsați fără bani.
Centrul de Abilitare și Reabilitare (CAbR) ”Lucie Lecomte” și Locuința Maxim Protejată (LMP) ”Sfântul Foca”, situate în aceeași curte, sunt acreditate pentru 32, respectiv opt locuri și cazau săptămâna trecută 29, respectiv șapte persoane.
Ambele sunt conduse de psihologul Carmen Pohoață care a arătat că acolo locuiesc persoane cu dizabilități, dar cu discernământ, nivel de autonomie și deprinderi de viață ridicate.
20 de beneficiari de la ”Lucie Lecomte” sunt salariați, fiind angajați în urma eforturilor făcute de reprezentanții DGASPC, ai centrelor și ai Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă. Printre altele, beneficiarii au făcut cursuri de calificare-recalificare, iar conducerile unităților precizate au întreprins demersuri pe lângă agenții economici pentru a angaja și persoane cazate în aceste centre.
La ”Lucie Lecomte” și ”Sfântul Foca” sunt cazați atât bărbați, cât și femei, cu vârste cuprinse între 23 și 46 de ani, iar Carmen Pohoață a explicat că oamenii care locuiesc în cele două centre evită să recunoască tratamentul la care sunt supuși de către colegele lor, temându-se de represaliile celor patru femei.
Totul s-ar întâmpla pe ”muțește” – ”vizibil nu este nimic” - însă și-a dat seama prin unele elemente indirecte că se petrec lucruri nu tocmai în regulă.
Carmen Pohoață șefă centre ”Lucie Lecomte” și ”Sfântul Foca”
”Ei nu ne-au spus clar că lunar cotizează la o taxă de protecție, dar noi am sesizat că, deși au salarii, nu își achiziționează mai nimic. Eu puteam să mă fac că nu văd, dar nu este corect ca un beneficiar care se trezește în fiecare dimineața și pleacă la lucru, să nu aibă măcar o hăinuță nouă pe el. Îl întrebi dacă îi rămân lui toți banii, el spune că da, dar ochii îi lăcrimează și îți dai seama că nu este așa”.
Tocmai de aceea, anul trecut a sesizat Poliția. Aceasta după ce s-au aplicat avertismente scrise și s-a pus în vedere membrelor grupării că le pot fi reziliate contractele și pot fi evacuate din centre.
Doar că beneficiarii își cunosc în amănunt drepturile și una dintre replicile lor favorite este ”nu ai ce să-mi faci”.
La IPJ Botoșani cercetările încă sunt în desfășurare.
Vor răspunde în fața legii beneficiarii centrelor dat fiind faptul că vorbim și de persoane cu probleme psihice?
Agent principal Delia Nenișcu, purtător de cuvânt IPJ Botoșani
”Se va stabili cu exactitate pe parcursul cercetărilor și a eventualelor expertize medico-legale psihiatrice. Dacă se stabilește, în urma expertizelor, că sunt în una dintre situațiile care înlătură răspunderea penală, nu vor răspunde”.
Centrul de Abilitare și Reabilitare ”Lucie Lecomte” a fost înființat în 2009, iar Locuința Maxim Protejată (LMP) ”Sfântul Foca” este acreditată din 2014.
Reguli noi în toate școlile din Botoșani: Trebuie să dați o atenție sporită...
Oana Sava
Sep 08, 2024
Lucrări începute pe drumul din Botoșani unde au protestat șoferii
Oana Sava
Sep 08, 2024
Tânăr drogat la volan dus cu Poliția la spital
Oana Sava
Sep 08, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile