După mai multe zile de foc, în care aerul a devenit aproape irespirabil din cauza caniculei abătută asupra județului, miercuri a plouat continuu. Furtunile începuseră din seara zilei de marți, dar s-au mai domolit pe parcursul nopții.
La Frumușica, din biroul de primar, Constantin Bălășanu se tot ridica la geam să verifice dacă are măcar o „fereastră uscată” din programul ploii anunțat pentru tot parcursul zilei.
De la ora 10:00 programase un eveniment important pentru el dar și pentru comunitate. Sfințirea statuii lui Ștefan cel Mare. S-a dorit a fi un pios omagiu la 520 de ani de la moartea marelui domnitor al Moldovei.
În biroul primarului, așezați față în față, invitații la eveniment, de la Botoșani prefectul Sorin Cornilă iar din Republica Moldova, Ion Chicu, fost prim ministru din perioada 2019 – 2020 și Igor Grozavu, primarul comunei Gribova din raionul Drochia.
Sfertul academic s-a consumat în discuții. Prefectul Sorin Cornilă s-a interesat de situația actuală din Republica Moldova, s-a vorbit despre alegerile prezidențiale din toamnă, din ambele țări. S-au schimbat promisiuni pentru legături oficiale mai strânse care să ajute la dezvoltarea comunităților. Comuna Frumușica s-a înfrățit oricum cu satul Gribova undeva prin aprilie, anul acesta.
În hol, angajații Primăriei și trei preoți numărau și ei stropii de ploaie care se încăpățânau să tot cadă din cer. Când s-au mai domolit, toată lumea a ieșit pe trepte.
Primarul Constantin Bălășanu, în calitatea sa de gazdă principală și „părinte” al statuii, a luat decizia să fie dezvelit monumentul în primă fază, până s-ar înteți ploaia iar.
Cu oaspeții de seamă așadar, s-a înconjurat statuia pentru a o dezveli de acoperământul alb în care a fost păstrată de privirile curioase. Erau și câțiva săteni cu telefoane în mâini care așteptau să o inaugureze… fotografic. Printre ei o frumușică mai în etate, întoarsă acasă cu tot cu italianul care savura obiceiurile moldovenești.
Pânza albă s-a atașat de statuie ca un veșmânt, în ciuda eforturilor comune de dezvelire simbolică. Un angajat din Primărie cu privire mai ascuțită și-a dat seama că era blocată în coroana domnitorului. Ajutat de o prăjină, a reușit să o desprindă. A urmat o altă cumpănă, mai mică, la sabie după care obiectivul a fost îndeplinit.
Aplauze.
Au urmat un ceremonial religios oficiat de trei preoți din comună, coordonați de părintele Ionuț Găină din parohia Vlădeni Deal – Biserica Sfântul Mucenic Gheorghe. Ulterior, o angajată a Primăriei a oferit o scurtă lecție de istorie despre figura marcantă a lui Ștefan cel Mare care a avut o domnie de peste cinci decenii, a doua cea mai longevivă după Carol I.
Constantin Bălășanu, primarul, a simțit nevoia să se explice.
De ce a crezut că este important ca statuia lui Ștefan să reprezinte comuna?
Constantin Bălășanu, primarul comunei Frumușica
„Știe toată lumea legenda, se vorbește că după războaie grele dânsul venea la noi în zonă, la un pahar de vin și la o femeie frumoasă. Din punctul meu de vedere consider că acesta este un vis de-al meu împlinit și mă bucur că am reușit să o termin și să o instalăm oarecum”,
Un an și jumătate a durat să-și vadă visul împlinit. Și doar pe jumătate. A gândit alt loc pentru amplasament: „Nu va rămâne aici, în opinia mea. Eu am făcut-o să o montăm în centru, în fața magazinului mare sau în fața blocului. Acolo este teren mai mult”. Doar că la obținerea autorizației de construire și a certificatului de urbanism a dat de prima „problemuță”.
Terenul s-a dovedit a aparține celor de la Drumurile Naționale. Dar a promis că va rezolva și acest impediment. Iar odată mutată, se va găsi o utilitate și pentru terenul rămas liber din fața Primăriei: „Când o s-o mutăm dincolo, aici o să punem un pom sau ceva”.
Primarul Constantin Bălășanu a continuat cu partea care suscită interes și întrebări din partea sătenilor obișnuiți să ceară socoteală celor cărora le dau (sau nu) votul.
A vorbit așadar despre câți bani a avut nevoie pentru a-și vedea acest vis îndeplinit și a oferit asigurări din toată inima că tot ce s-a cheltuit, a fost în mod eficient.
Constantin Bălășanu, primarul comunei Frumușica
„Ansamblul va fi mai mare, vor fi două ziduri mai mici, așa, cu toți eroii trecuți acolo, deci în final va fi ceva deosebit, va fi așa cum spunem noi acum, ceva oau. Adică va întoarce lumea capul după ea. Nu este făcută din bani europeni, din bani din alte așa, este făcută din excedent, din bani din economiile anilor precedenți”.
Ne trebuia, ne asigură primarul, care spune că are în implementare 17 proiecte cu surse nerambursabile pentru comunitate. Și că nu a neglijat nevoile comunității pentru a cheltui bani pe statuia lui Ștefan cel Mare care l-a ajuns în cele din urmă în jur de 50.000 de euro.
„S-a mai discutat că nu știu dacă statuie ne trebuie. Într-adevăr, nu știu dacă asta era prioritate, dar eu aș vrea să amintesc, că înainte să facem statuia, avem proiecte pe drumuri, pe apă și canalizare, pe gaz, pe școli, deci nu există să nu ne fi agățat de orice era posibil, mă refer la fonduri europene, pentru că aici este baza dezvoltării comunei noastre, din buget local nu putem face”.
Statuia lui Ștefan cel Mare din fața Primăriei Frumușica este făcută din bronz și ipsos de sculptorul ieșean Constantin Crengăniș. Spre final, Constantin Bălășanu a amintit de cuvintele lui Ștefan cel Mare din drama „Apus de soare” – „Moldova n-a fost a strămoșilor mei, nu a fost a mea și nu este a noastră, ci a urmașilor urmașilor noștri, în vecii vecilor”.
Ca atare statuia, spune primarul: „nu e pentru mine. E pentru noi”.
„Bravo, bravo, bravo” s-a scandat la finalul discursului în aplauzele generale.
Odată tranșate lucrurile, s-a dat cuvântul și invitaților, primul fiind prefectul Sorin Cornilă care a mulțumit pentru invitație.
Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani
„Participăm astăzi cu toții la un moment care aș spune va fi bine primit în istoria comunei Frumușica și vă felicit dle primar pentru această inițiativă și pentru rezultatul pe care ni l-ați prezentat astăzi. Îmi doresc și vă doresc ca spiritul și acțiunile lui Ștefan cel Mare să vă ghideze pe dvs. și administrația din Frumușica în continuare, să aveți dezvoltare și să aveți numai rezultate bune”,
Mai departe, s-a adresat moldovenilor de peste Prut, arătându-și din nou deschiderea pentru oportunități comune de dezvoltare.
Ion Chicu a fost prim ministru al Republicii Moldova în perioada 2019 – 2020... A lucrat mai mulți ani pentru Banca Mondială iar în prezent este președintele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, o formațiune de centru din țara vecină.
Urmează să candideze la alegerile prezidențiale din acest an, cel mai probabil împotriva Maiei Sandu și a lui Igor Dodon.
A considerat sfințirea statuii de la Frumușica drept un moment important...
Ion Chicu, fost prim ministru al Republicii Moldova
„Pentru cel mai mare fiu al neamului nostru care a lăsat foarte, foarte multe urmașilor lui, dar în mod special a lăsat o lecție cu un popor mic ca număr, mic ca areal locuit, dar foarte mare sub aspect de credință în Dumnezeu, de curaj, de hărnicie, care trebuie să-și apere locul lăsat de Dumnezeu printre puterile mari. Prin diplomație, prin artă militară, dar în mod special prin spadă și cruce. El a știut cel mai bine să îmbine toate aceste elemente absolut necesare”
Noi, cei de astăzi suntem urmașii, urmașilor lui de pe ambele maluri ale Prutului ai lui Ștefan cel Mare și Sfânt, iar pentru asta trebuie să ne unim și să ne întărim:
Ion Chicu, fost prim ministru al Republicii Moldova
„Și la întrebarea ne trebuie sau nu statui? Ne trebuie! Ne trebuie statuia lui Ștefan cel Mare pentru că cea mai mare meteahnă a noastră este că uneori lăsăm mâna jos, nu mai credem, ne cuprinde disperarea. Iar exemplul lui Ștefan cel Mare și Sfânt este foarte clar: noi putem și noi trebuie”,
Igor Grozavu din satul Gribova a dezvăluit că și-a dorit și el, măcar un bust al marelui domnitor.
Iar faptul că la Frumușica este deja o statuie este un „efort frumos”.
Igor Grozavu, primarul satului Gribova, raionul Drochia
„Amintirea și duhul lui Ștefan ne-a ținut grămadă pe parcursul acestor ani. Și acest simbol în acest frumos sat, încă o dată ne va aduce aminte cine suntem, de-ai cui suntem și unde trăim. eu ca primar al unui sat din Moldova am de vreo cinci ani o ideea de a instala măcar un bust a lui Ștefan cel Mare și Sfânt în localitate. Dar văzând acest monument, statuie frumoasă, dle primar, bravo, stimați locuitori, consilieri sunteți bravo, m-ați impresionat și cred că n-am s-o întind nici eu mult”,
Nu au mai existat și alți vorbitori și astfel activitatea a fost declarată încheiată și toate lucrurile au fost cărate înapoi în Primărie pentru a fi protejate de umezeală.
Din stradă, câte o mașină oprea din când în când și pe geam câte o mână cu un telefon îi făcea o fotografie lui Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei. Pentru Facebook, utilizatorii din Frumușica având noutăți din comuna lor.
Botoșani, inclus printre „orașele de 15 minute” din țară
Redacția Botoșăneanul
Sep 17, 2024
Pompierii botoșăneni, lecții de prim ajutor cu elevii unui liceu din oraș
Redacția Botoșăneanul
Sep 17, 2024
Botoșănean dat dispărut după ce a plecat de la stână: Poliția îl caută
Redacția Botoșăneanul
Sep 17, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile