„Avem misiunea de a împuternici familiile vulnerabile pentru a-și atinge întregul potențial. Familiile noastre ar trebui să poată trăi într-o lume – departe de abuz”
O pagină web care aparține fundației din Botoșani ce este acuzată că exploata copii arată o imagine idilică a condițiilor oferite celor pentru care soarta nu a fost blândă. Casa Ioana se află în Botoșani pe strada Ion Pillat. O clădire cu garduri înalte în care se vede o curte și care dispune și de un sistem de supraveghere video.
După descinderile procurorilor DIICOT și a Poliției, locul era pustiu. Copiii au fost preluați de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), instituția de la care practic a pornit investigația.
Aici s-a făcut prima mărturie despre abuzurile care se petreceau în centrul privat care avea în grijă copii abandonați de familiile naturale.
Doina Nacu, director DGASPC Botoșani
„Prin mărturia unui copil care a venit la noi și ne-a mărturisit în cadrul unei ședințe de consiliere că este abuzat fizic și emoțional de către administratorul fundației, implicit a salariaților care trebuiau să-i îngrijească și să-i ocrotească. Noi am audiat ulterior toți copiii, inițial numai patru copii au recunoscut că sunt maltratați, abuzați, folosiți la muncă în construcții, fiind pedepsiți cu orele să stea în genunchi pe holuri sau în sala de mese, fără mâncare”
erau în grija celor de la Casa Ioana.
Abuzurile care au fost semnalate s-au fost transmise mai departe către Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copiilor și Adopție (ANPDCA).
A urmat ancheta Poliției, cercetările fiind apoi preluate de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Botoșani.
Doina Nacu, director DGASPC Botoșani
„S-a finalizat duminică cu perchezițiile la respectiva fundație. Noi am luat cei 11 copii care mai erau cu măsură de protecție la fundație. Ei au fost inițial 15, noi i-am luat pe cei patru care au recunoscut și duminică i-am luat și pe ceilalți. Copiii erau speriați, inițial nu voiau să vină la noi, nu știau ce se întâmplă”,
În aceeași zi, specialiști din cadrul Direcției Copilului au dus o muncă de convingere susținută cu copiii pentru a merge în centrele statului.
Doina Nacu, director DGASPC Botoșani
„În jurul orei 14:00 am reușit să-i convingem să vină cu noi. Copiii au vârste între 10 și 19 ani, acum se află cu măsură de protecție la Centrul de Primire în Regim de Urgență, urmând zilele acestea să identificăm locuri astfel încât nici să nu separăm grupurile de frați. Sunt mai multe, școala, trebuie să avem grijă de orice aspect”.
Cristian Dumbrăvanu (foto jos) și Mădălin Radiș au fost în primă fază reținuți. Luni, pe 17 iunie 2024, au fost prezentați în fața judecătorului de drepturi și libertăți care a dispus arestarea lor preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Alți angajați au primit control judiciar pentru 60 de zile.
În sarcina lor anchetatorii au reținut un noian de infracțiuni.
Cristian Dumbrăvanu este cercetat pentru:
Mădălin Radiș este de asemenea cercetat pentru:
Sentință Tribunalul Botoșani
„Ambii inculpaţi pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 17 iunie 2024 şi până la data de 16 iulie 2024, inclusiv. În temeiul art. 230 din Codul de procedură penală dispune emiterea mandatelor de arestare preventivă pe numele inculpaţilor Dumbrăvanu Cristian şi Radiș Mădălin”,
Cei doi inculpați au contestat măsura arestului preventiv, prin avocat.
Duminică, 16 iunie 2024, procurorii DIICOT Botoșani au dispus reținerea a DOI inculpați, cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de minori, rele tratamente aplicate minorului și supunerea la muncă forțată sau obligatorie, unul dintre aceștia fiind urmărit penal și pentru infracțiunea de împiedicarea exercitării libertății religioase.
De asemenea, față de trei inculpate, angajate ale centrului și cercetate pentru săvârșirea infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului, a fost luată măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că, în perioada 2022 – 2024, unul dintre inculpați, administrator al unei fundații din municipiul Botoșani, a recrutat persoane minore, beneficiare ale unor măsuri de ocrotire, pe care le-a adăpostit într-un centru rezidențial aparținând fundației, în scopul exploatării prin muncă, dar și pentru obținerea și folosirea în interes propriu a unor donații (cu precădere din străinătate) constând în sume de bani și bunuri.
Potrivit DIICOT Botoșani, probele administrate au relevat că atât inculpatul în mod direct cât și coinculpații (angajați ai fundației), au aplicat unui număr de cinci persoane vătămate minore rele tratamente constând în agresiuni repetate fizice și psihice, exploatarea prin muncă, în mod forțat, constrângerea minorilor să stea în genunchi timp de cinci până la opt ore), punându-le astfel în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală și morală.
Totodată, inculpatul, folosindu-se de autoritatea pe care o avea față de copii, i-a obligat să ia parte, de mai multe ori pe săptămână, la serviciile religioase ale cultului bisericii din care face parte și să îndeplinească anumite acte religioase legate de exercitarea acestui cult. În cazul în care minorii refuzau, erau supuși unor agresiuni fizice și psihice.
Copiii erau obligați să muncească inclusiv la biserica respectivă.
În aceeași perioadă, cei doi botoșăneni, Cristian Dumbrăvanu și Mădălin Radiș, au transportat copiii în diferite locații din județul Botoșani, iar prin abuz de autoritate, le-au obligat să presteze munci dificile, în folosul inculpatului ce deținea funcția de administrator al fundației și al familiei sale (manipularea unor motostivuitoare pentru descărcarea tirurilor cu marfă, dezmembrarea unui acoperiș, ridicarea și transportarea de materiale de construcții folosite la edificarea unui imobil, renovarea acoperișului unei bisericii, activități de îngrijirea animalelor, montaj de pavele).
Au fost puse în aplicare opt mandate de percheziție domiciliară pe raza județului Botoșani, fiind identificate și ridicate mai multe mijloace de probă.
Botoșani, inclus printre „orașele de 15 minute” din țară
Redacția Botoșăneanul
Sep 17, 2024
Pompierii botoșăneni, lecții de prim ajutor cu elevii unui liceu din oraș
Redacția Botoșăneanul
Sep 17, 2024
Botoșănean dat dispărut după ce a plecat de la stână: Poliția îl caută
Redacția Botoșăneanul
Sep 17, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile