Blog
Un târg al bătrânelor sărmane și al copiilor amărâți alergați prin păduri... pe când?!

Azi pe adresa redacției am primit un nou comunicat. Cu șefi de instituții care se încăpățânează în ideea târgului de produse agroalimentare în Piața Revoluției, prin ocuparea integrală a parcării. S-a găsit un nou prilej de „sărbătoare”. Și din nou, se face o deschidere oficială (?!). A câta oare, anul acesta?

În 2016 în Parlamentul României, vicepreședintele comisiei pentru agricultură, deputatul Alexandru Stănescu, depunea un proiect de lege prin care data de 10 octombrie să devină Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești.

 

O zi în care românii să se bucure de calitatea produselor agricole românești, iar producătorii să organizeze târguri și expoziții cu produsele lor. Legea a fost adoptată de parlamentari și astfel an de an au avut loc tot felul de târguri deschise de oficialitățile locale.

 

Succesul a fost garantat la început, la aceste târguri organizate în prima decadă a lui octombrie pe Platoul B al parcării supraterane de la Piața Centrală. De altfel, pe acest amplasament, fostul primar Ovidiu Portariuc a fost cel care a deschis prima serie a evenimentelor organizate cu același specific sub denumirea „Ziua Recoltei”, în colaborare cu Urban Serv, undeva prin 2012.

 

Portariuc o mai pune de-un festival – Ziua Recoltei în octombrie

 

Ulterior a rămas acțiunea legiferată la nivel național și în cadrul căreia calitatea de amfitrion a fost dobândită de Direcția Agricolă Județeană. În primii ani a existat interes chiar și printre oficialitățile județului care participau la deschiderea târgului, iar ulterior luau parte în grup la un tur „de gală” printre producători și aflau tot felul de lucruri legate de produsele vândute, metode, greutăți sau succese, cam tot ce ține de o astfel de afacere - ruletă.

 

De la an la an însă târgul s-a transformat într-o piesă de teatru, în care actorii s-au schimbat prea puțin. Și nu neapărat una de calitate. Ba, mai mult, în bunul spirit românesc, ziua de 10 octombrie nu a mai fost suficientă pentru această acțiune și s-au găsit mai multe prilejuri și motive pentru ca producătorii locali să vină mai des în întâmpinarea consumatorilor locali.

 

Și s-a ajuns astfel la o repetiție de prost gust a acestor târguri agroalimentare, o dată organizate pentru PSD și încă o dată pentru PNL. Pentru că da, au fost cazuri în care același târg s-a inaugurat de două ori, pe preferințe politice.

 

Mănâncă românește! Piață volantă cu produse tradiționale inaugurată în centrul Botoșanilor: de la caș și brânză la ceapă și miere de albină – VIDEO & GALERIE FOTO

Mănâncă românește! Piața volantă cu produse naturale inaugurată încă o dată de parlamentari și șefii Prefecturii – GALERIE FOTO & VIDEO

 

Iar producătorii sunt aceiași de ani și ani de zile. Indiferent de cel care organizează aceste acțiuni care în mare sunt aceleași, doar numele diferă. Aceleași fețe, aceleași produse, prețurile doar se schimbă de la an la an, dar în sus. Aceeași gășculiță preferată de șefii de la Direcția Agricolă. Aceeași mascaradă cu oficialități care iau cuvântul și își arată nețărmuritul sprijin pentru producători, defilează apoi printre aceștia și se gândesc ce să-i mai întrebe, de dragul aparatelor de fotografiat și al „publicului” pentru că au mai trecut pe la ei de ”n” ori înainte.

 

Iar la final, indubitabil, politicienii cumpără din produsele expuse, fără să tragă cu ochiul prea mult la prețuri pentru a încuraja și cetățenii să facă la fel. Numai că probabil jumătate din populația municipiului nu-și permite să plătească sumele pretinse de comercianții autohtoni.

 

Care, apropos pot fi găsiți extrem de ușor în piețele orașului unde au tarabe sau chioșcuri închiriate, fără a mai fi nevoie să fie organizate târguri special pentru ei, și astfel să fie ocupate centrul orașului sau alte zone din cartierele târgului. Sau paralizate patru weekenduri la rând parcările centrale, în condițiile în care piața este la doar câteva sute de metri depărtare. Am primit o explicație, cum că prin orașele mari europene....dar noi nu suntem în marile orașe europene, suntem la Botoșani. 

 

Nu s-a gândit niciun director extrem de zelos și cu idei nenumărate să organizeze un târg pentru bătrânele sărmane care nu au loc prin piețe și sunt fugărite de polițiștii locali. Sau pentru copiii care primăvara cutreieră pădurile și strâng ghiocei și viorele iar toamna umblă după bureți, pe care-i vând la piață, din mâini bătătorite de copil. Sau pentru bătrânul de pe Pietonalul Unirii care vinde busuioc. Sau celelalte de prin oraș care stau cu flori, mărar sau ce mai au prin grădină. Sau pentru bătrâna de la Carrefour care stă pe caldarâmul rece și-și vinde florile. 

 

Chiar dacă nu au această titulatură pompoasă de „producător autohton” și nu fac parte din asociații agricole, vă garantez că acești oameni au cu adevărat nevoie de ajutorul semenilor. Iar un astfel de târg ar atrage clienți la marfa care ar fi expusă pentru vânzare. Cum zicea și o veche zicală: ban la ban și păduche la păduche.

Urmărește-ne și pe Google News

Cât de onorabil mai este cetățeanul nostru de onoare?
Ce este mai onorabil?
Când donațiile ating limita ridicolului
Ajung la redacție după activitatea matinală de teren, în căsuța electronică de la una dintre paginile de socializare mă așteaptă un mesaj. De un la cont anonim ce nu poate fi asociat unei persoane vii și reale. Cu o rugăminte nobilă de altfel, așa se face că răspund, pentru că în general mesajele la adresa jurnaliștilor sunt injurioase.  
Rockerul care ne conduce a vrut să ne trimită la Monte Carlo, dar am ajuns la Jupiter
În programul de guvernare, în oferta electorală, oamenii aceștia spun niște lucruri, iar când ajung la guvernare fac cu totul altceva decât au promis.
Prima zi de școală cu tupeu se sărbătorește
Am scris astăzi despre banii aruncați pe fereastră de Consiliul Județean pentru laptopurile aleșilor. S-au cheltuit vreo 30.000 de euro pentru ca doar un singur ales să folosească acel computer primit de la CJ.
Ziua în care am devenit milionar
Prin 2009, când discutam cu un vechi prieten despre lansarea ziarului Botoșăneanul, m-a întrebat ”ce obiectiv aveți tu și Gaby cu ziarul ăsta?”. I-am răspuns pe nerăsuflate: ”un milion de cititori pe lună”.
Trăiască Poșta Română! Aventura „vieții” pentru o banală tavă din silicon
Recunosc, sunt o campioană a cumpărăturilor online și am depășit de mult bariera neîncrederii în produsele care arată extraordinar în magazinul virtual și dezamăgitor în pachetul livrat la ușă de curier. Bine, am avut și experiențe nefericite pe care mi le-am asumat, după care mi-am promis continuu că voi înceta să comand online, fără a mă ține de cuvânt de fapt. Însă au fost și comenzi mulțumitoare, în număr mai mare decât cele negative.
Un an de când ”#statiacasa doar o lună ca apoi să putem reveni la normalitate”. (Cât) Mai stăm?
Ieri s-a împlinim exact un an de când ”#statiacasa doar o lună ca apoi să putem reveni la normalitate”. După 12 luni ni se cere același lucru...
FC Botoșani, clienta nou promovatelor: Amenințări, geamuri sparte, campanie electorală, multe înjurături și puțin fotbal
De vreo cinci luni nu am mai câștigat un meci acasă. Am pierdut pe Municipal inclusiv cu nou promovatele UTA și FC Argeș.
Când te apucă greața de propria meserie
”Spre deosebire de alții eu am o meserie” este placa pe care am auzit-o de sute și sute de ori din partea unor parlamentari, prefecți, președinți și vicepreședinți de Consiliu Județean, primari și viceprimari. Este răspunsul standard pe care îl dau atunci când sunt întrebați: ”ce o să faceți dacă nu obțineți un nou mandat?”.
Nu v-ați mirat când 22.000 de botoșăneni au votat un ”senzațional” care le-a promis câte 20.000 de euro la fiecare și vă mirați acum?
Pentru cei care încă se mai miră de votul botoșănenilor...
Covid, partenerul meu de viață din ultimele două săptămâni
Primul contact
La 5 ani de la #Colectiv, 10 oameni au ars la urgențe, într-un spital... Singura speranță rămasă vine de la ”Flăcările iadului”
Tocmai s-au împlinit 5 ani de la tragedia din #Colectiv, în care au murit peste 60 de oameni și la câteva zeci de minute după incendiul de la spitalul din Piatra Neamț deja se discuta despre transportul pacienților arși în străinătate.
Mortul primar
La Botoșani, primarul PNL se plânge că i-au fost furate voturile la alegerile organizate chiar de Guvernul PNL.Și tot la Botoșani, PSD-iștii susțin că n-au furat nici măcar un vot, dar refuză renumărarea.
”Golaniada” și curiosul caz Valeriu Iftime: când trebuie să vorbească și când trebuie să tacă un om de afaceri
Avem câteva mii de candidați la alegerile locale din acest an, dar vedeta absolută pare să fie un om care nu a intrat în bătălia electorală, cel puțin din postura de candidat. Nici acum, nici în 2016 și nici în vreun alt an.
Talibanii vor iar la Primărie și CJ... după 20 de ani botoșănenii au de ales cam între aceiași oameni ca în anul 2000
Vă propun o scurtă întoarcere în timp pentru a înțelege mult mai bine ce se întâmplă astăzi și, mai ales, de ce nu se întâmplă mai nimic bun în Botoșani la nivel macro și de ce am ajuns să batem pasul pe loc de atâția ani și să privim cu jind la alte zone din România.
Vorbim puțin și despre numărul record de teste efectuate?
Discutăm zi de zi de noile recorduri de infectări. Nu se amintește însă aproape deloc sau se trece în plan secundar faptul că, aproape la fel de des se stabilesc și noi recorduri la numărul de teste efectuate.
Corona-jurnal: Pandemia nesimțiților
Noi nu trebuie să uităm un lucru: La Botoșani avem al patrulea cel mai mare număr de infectări la nivel național. Dacă ne raportăm la numărul de locuitori suntem chiar pe 3 la nivel național. Nu se poate!
Corona-jurnal: Am ieșit din Starea de Urgență și am intrat în Starea de Demență
De obicei îl recunoști după rubrica ”studii”, unde se laudă cu ”Școala vieții”.Nu este nici epidemiolog, nici medic de vreun fel, nici biolog. Nu este nici profesor de biologie, fizică sau chimie și nici inginer în tehnologia informației.Schimbă vreo trei-patru locuri de muncă într-un an fiindcă nu a găsit încă patronul care să se ridice la înălțimea așteptărilor sale.
Corona-jurnal: Cum am devenit un județ plin de eroi
Au trecut vreo șapte săptămâni de la instituirea Stării de Urgență, iar Botoșani a devenit un veritabil județ al eroilor. De la primari la parlamentari și de la ei la o mulțime de oameni care au inițiat strângeri de fonduri, cu toții ne vorbesc despre ”eroi”. ”Eroi” în numele cărora se claxonează la ore fixe prin oraș, se fac colecte mai mult sau mai puțin publice, se fac achiziții directe în loc de licitații.
Corona-jurnal: Afacerea politică ”starea de urgență” - cum folosești Covid-ul ca să muți alegerile și să schimbi o directoare
Austria, cu de trei ori mai multe infectări decât România, începe să ridice restricțiile, Iohannis mai bagă o stare de urgență... haideți să vedem de ce.
"pentru copiii care primăvara cutreieră pădurile și strâng ghiocei și viorele iar toamna umblă după bureți, pe care-i vând la piață, din mâini bătătorite de copil" Nu doar copiii culeg bureti...piata e plina de culegatori cu saci intregi. Oare de ce nu se investeste intr-o fabrica de prelucrare unde sa lucreze familiile acestora si sa avem si noi botosanenii parte de zacusca de bureti, sau alte tipuri de conserve, mai ieftine si de la noi?
7 octombrie 2021, 21:59
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„De la preluarea mandatului, am pus accent pe colectarea datelor de contact de la consumatori, în vederea corespondării cu aceștia, prin diverse metode, e-mail, mesaje, conturi în aplicație. Am reușit să strângem până în ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
29 noiembrie 2023
EUR
Euro
4.9726 lei
USD
Dolarul SUA
4.5313 lei
CHF
Francul elveţian
5.1634 lei
GBP
Lira sterlină
5.7463 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0662 lei
XAU
Gramul de aur
296.8710 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2543 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3150 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0003 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3338 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2047 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.4 o C
Dorohoi
3.4 o C
Bucecea
2.5 o C
Darabani
1.8 o C
Saveni
2.7 o C
Ştefăneşti
7.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.