Ancheta săptămânii
STUDIU de CAZ - Cum s-a salvat o fabrică din Botoșani - De la director la muncitori, toți angajații au acceptat să muncească 4 luni fără salariu: Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost VIDEO

Astăzi este una dintre cele mai mari companii din Botoșani, însă în anii de după revoluție a fost închisă câteva săptămâni, iar apoi muncitorii au venit la lucru câteva luni cu toate că știau că nu vor fi plătiți. Au acceptat însă această variantă pentru a-și salva fabrica și implicit locurile de muncă.

”Toată lumea a muncit pro bono pentru ca fabrica aceasta să funcționeze în continuare”


Ceea ce este de-a dreptul de neimaginat în 2023, când privații se confruntă cu o criză uriașă de forță de muncă din cauza plecării la lucru în străinătate și a dorinței majorității persoanelor apte de muncă de a se angaja la stat, a fost însă posibil în primii ani de după revoluție, când fabricile și uzinele construite pe vremea comuniștilor se închideau una după alta.


Și Melana, înființată în 1978 și specializată în producția de fire acrilice, a trecut printr-o astfel de situație, fiind nevoită în anii '90 să își trimită oamenii în șomaj. Invitată la Botoșăneanul TV, directoarea fabricii, cu o vechime de circa trei decenii în unitate, a dat detalii.


”Închiderea s-a produs prin 1994, când a fost o cădere de piață, o lipsă de cash-flow la fabrică. Și îmi aduc aminte chiar cu emoție. Lucram atunci la Firmelbo și am avut o reacție deosebită, care nu știu astăzi dacă s-ar mai întâmpla, fiindcă s-au schimbat conceptele. La chemarea conducerii de atunci, respectiv a dlui Mirăuță, am plecat acasă vreo trei săptămâni, parcă era perioada Crăciunului, ne-am reîntors la muncă și până în aprilie am muncit pro bono. Toți, toți, toți, de la vlădică la opincă, toată lumea a muncit pro bono pentru ca fabrica aceasta să funcționeze în continuare. Și a funcționat și funcționează, se vede și în ziua de astăzi. Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost”,


Agnes Holca, director general SC Rolana Tex SRL.

 
Privatizare de bună credință

 

Melana a devenit Firmelbo, doar că aici, spre deosebire de majoritatea celorlalte unități înființate de regimul totalitar, privatizarea a fost una de succes. Aceasta întrucât și angajații de la acea dată au înțeles că, dacă vor să mai aibă serviciu, trebuie să se sacrifice câteva luni.


Și pentru că, potrivit actualului manager al companiei, fabrica a avut atunci în frunte un om providențial în persoana lui Eugen Mirăuță, care a acționat cu bună credință și a luat cele mai bune măsuri pentru ca business-ul să supraviețuiască.


”Am fost norocoși, cineva acolo sus ne-a iubit și ne iubește și povestea aceasta de succes pleacă de la stabilitatea și seriozitatea deciziilor luate de-a lungul timpului și aici trebuie să menționez un nume, pentru mine foarte important, care se numește Mirăuță Eugen, fostul director general al Firmelbo și Rolana Tex ulterior, care la timpul respectiv a luat decizia dură, dar potrivită de a privatiza Firmelbo. Și spun că cineva acolo sus ne iubește pentru că privatizarea nu s-a făcut prin MEBO sau, Doamne ferește, cu un acționar neserios. A venit grupul Rifil, reprezentat de două familii cu tradiție în industria textilă care chiar au dorit să continue și să dezvolte această activitate bine cunoscută lor atât din punct de vedere tehnologic, cât și comercial”,


Agnes Holca, director general SC Rolana Tex SRL

 

rolana tex birouri

 

Rolana a ajuns la grupul ale cărui baze s-au pus pe vremea comuniștilor

 

În 1999, grupul ”Rifil” a achiziționat pachetul majoritar de acțiuni de la ”Firmelbo”. Rifil Săvinești a fost înființată în 1973 și a fost la acea oră primul joint venture public – privat nu doar din România, ci din întreg blocul comunist.


Constituirea societății mixte italo-română a fost aprobată prin Decret al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România.


Poate că și acest lucru a contat în continuarea cu succes a activității și în economia de piață, grupul ”Rifil” ajungând la mai bine de trei decenii după revoluție să aibă șapte fabrici în România axate pe producția de fire acrilice și amestec de lână.


În 2006, grupul ”Rifil” a vândut acțiunile către Filivivi Italia, care a trecut fabrica de la Botoșani pe societatea nou înființată Rolana Tex, pentru ca în 2014 Rifil să preia din nou Rolana Tex, întreprindere care produce fire de amestec de lână pentru cele mai importante grupuri de modă italiene.  


176.416.177 de lei


a fost cifra de afaceri a Rolana Tex în 2021, adică 35,8 milioane de euro, locul 9 în Topul Județean al Firmelor întocmit de Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani

 

5.915.992 de lei


a fost profitul brut din exploatare în 2021, locul 15 în Topul Profitului alcătuit de CCIA

 

205 angajați


are SC Rolana Tex SRL, locul 9 în Botoșani

 

Înainte de revoluție fabrica avea peste 1.000 de angajați și potrivit managerului Agnes Holca, retehnologizarea s-a făcut treptat, reducerea personalului efectuându-se în același mod.


Spre deosebire de majoritatea celorlalte companii din industria textilă, Agnes Holca susține că nu are probleme cu forța de muncă.

 

VEZI VIDEO DE LA 43:03
 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
50 de milioane euro! O afacere pornită pe vremea comuniştilor face cei mai mulţi bani la Botoşani
INTERVIU Constantin Boștină, fost secretar personal al lui Ceaușescu și ex-prim-vicepreședinte al Consiliului Popular Botoșani: Ceaușescu trebuia înlocuit, dar nu așa, nu prin împușcare / M-am simțit foarte bine și în perioada de dinainte de 1989 și mă simt bine și acum - VIDEO

 

Ordonanța lui Ciolacu strânge cureaua, dar nu prea: Oameni dați afară din primării doar „pe hârtie”! Primar: Trebuie să plec eu și cu vicele obligatoriu
Întâi a fost un proiect de ordonanță peste care s-a intervenit succesiv și care a paralizat practic activitatea din instituțiile publice vizate.Bugetarii erau mai degrabă preocupați să citească paragrafele care i-ar afecta direct și care i-ar fi lăsat fără o bună parte din salarii ori mai rău, chiar fără locul de muncă.
Este OFICIAL: Drumul Botoșani – Târgu-Frumos rămâne cu piatră spartă, gropi și alunecări de teren la granița dintre județe, se lucrează la un nou proiect
În timp ce prefectul, președintele Consiliului Județean și unii parlamentari ai Puterii își fac deja poze de la întâlniri pe tema autostrăzii Pașcani – Suceava, care ar urma să asigure conectivitatea județului cu Autostrada Moldovei (A7) și Autostrada Unirii (A8), la granița Botoșaniului cu Iașul este dezastru.
Angajații unei benzinării, la băut și fumat alături de alți oameni, la câțiva metri de un rezervor GPL, stația NU are autorizație de mediu – VIDEO & GALERIE FOTO
Mai mulți cetățeni din satul Hudum au reclamat autorităților că trăiesc cu teama unei tragedii din cauza unei stații GPL situate în apropierea drumului Botoșani – Suceava. Oamenii susțin că SKID-ul respectiv este amplasat ilegal și au solicitat ridicarea autorizației.
Reforma administrativă: CINCI instituții ar urma să dispară la Botoșani, cu tot cu directorii din fruntea lor
Proiectul legislativ privitor la unele măsuri fiscale aplicate în mediul privat, dar și cu o serie de măsuri care afectează aparatul de stat a intrat în transparență decizională.Mai multe instituții publice ar urma să dispară inclusiv la Botoșani prin desființare, comasare sau absorbție.
Procurorii de la Suceava, ”undă verde” pentru intrarea familiei cu cererea de peste 7 milioane de euro în dosarul decesului Alexandrei - MOTIVAȚII oficiale
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a preluat dosarul privitor la moartea Alexandrei Ivanov în data de 29 august 2023, la 11 zile de la deces. Suspect la acest moment în ancheta penală este medicul care se afla de gardă în noaptea de 17 spre 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Pietre, pământ și nori de praf pe Botoșani – Târgu-Frumos în ziua când drumul trebuia să fie gata, contractul se termină fără să se mai asfalteze la intrarea în județ – VIDEO & GALERIE FOTO
Promisă de trei decenii, reabilitarea drumului Botoșani – Târgu-Frumos nu este gata nici după ce s-au alocat fondurile necesare, s-a organizat o licitație, a fost desemnat un câștigător și a expirat și termenul, prelungit și el, de executare a lucrărilor.
Nu este vreo glumă! Firma cu explozia din Crevedia are sediu și la Botoșani și stație GPL într-o intersecție din centrul orașului – GALERIE FOTO
Compania căreia îi aparține stația GPL din Crevedia care a explodat sâmbătă seară are sediu secundar la Botoșani, într-un imobil pe care îl deține în baza unui contract de vânzare-cumpărare datat pe 20 ianuarie 2020.
Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Investiția la drumul Botoșani – Târgu Frumos a avansat cu numai 3% în două luni, după ce s-a mărit valoarea contractului cu statul, constructorul cere extinderea termenului de execuție – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care teoretic au fost efectuate lucrări de modernizare, cel mai important drum național pentru Botoșani prezintă o imagine a neputinței și a modului în care sunt onorate contractele cu statul în România. Șansele ca această arteră să fie finalizată la termen sunt extrem de mici.
Liberalismul la Botoșani: Iliuță a plecat din PNL supărat pe colaborarea cu PSD după ce a făcut campanie cot la cot cu PSD-iștii, a candidat alături de ei și cu votul lor a devenit viceprimar – GALERIE FOTO
Chiar dacă a plecat din PNL reproșând partidului colaborarea cu PSD, Viorel Iliuță a dobândit în 2012 un mandat de consilier local și apoi unul de viceprimar tocmai în cadrul unei alianțe a celor două partide.
Polițiști europeni cu toalete în curte, fără apă și săpun: Poliția Botoșani cumpără șase WC-uri din lemn pentru sediile din județ după ce a primit BMW-uri pentru oraș – FOTOGALERIE
Acțiune mai puțin obișnuită a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, care în aceste zile are în derulare o procedură în SICAP (Sistemul Informativ Colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a Achizițiilor Publice).
Plângere pentru tentativă de omor împotriva unui primar, un consilier local a cerut protecția Poliției: Omori lumea pe stradă
Disputele politice și administrative dintr-o comună s-au mutat din Consiliul Local la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), acolo unde un ales din Gorbănești a depus o plângere împotriva primarului Ionuț Melinte. Conflictul este unul mai vechi, însă a degenerat la sfârșitul lunii precedente.
Edy, la ce meciuri te uiți? Mailat este detașat cel mai bun marcator român din SuperLigă, dar Iordănescu NU îl convoacă la națională 
S-a spus de nenumărate ori că, dincolo de valoarea și randamentul la zi al unui jucător, cel puțin la fel de importante pentru convocarea unui jucător la echipa națională a României sunt cluburile la care evoluează și firmele care îl impresariază. 
POVESTEA achitării directorilor de la Modern Calor în dosarul DNA în care a fost atrasă și o companie de top: O încâlceală contractuală cum nu întâlnești în fiecare zi
Pe data de 28 iulie 2017 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava descindeau în birourile șefilor de la Modern Calor, compania orașului aflată în subordinea Consiliului Local. Era vizat un contract care asigura mentenanța a două motoare de cogenerare încheiat între Modern Calor și Elsaco Electronic.
Desfășurare impresionantă de forțe la o pensiune cu restaurant, piscină, loc de joacă și centru SPA, depistată cu branșament ilegal la apă
Pensiune 30 cu camere, piscină, centru SPA, restaurant, loc de joacă pentru copii, sistem de irigare a spațiului verde, vilă turistică. O afacere înfloritoare și cu impact în comunitate. Cu facturi lunare la apă care ar fi de doar câteva sute de lei.
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Sinucigașii dau niște semnale de alarmă, pe care oamenii din jur le pot decodifica și trebuie să se ia măsuri imediat. Eu pe șefii lor i-aș trage la răspundere: nu își cunosc oamenii? Nu le știu problemele? Trebuie să aibă ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9681 lei
USD
Dolarul SUA
4.6029 lei
CHF
Francul elveţian
5.2648 lei
GBP
Lira sterlină
5.8001 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1236 lei
XAU
Gramul de aur
299.3672 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2586 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3052 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0248 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3895 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2043 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.0 o C
Dorohoi
-1.1 o C
Bucecea
-0.8 o C
Darabani
-1.6 o C
Saveni
0.5 o C
Ştefăneşti
3.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.