Ancheta săptămânii
Singur împotriva sistemului! Un botoșănean a învins statul după ce a făcut pușcărie nevinovat

Era ridicat de pe stradă fiind suspectat că ar fi lovit o femeie și i-ar fi furat lanțul de aur de la gât. Din cauza unui tatuaj a petrecut trei luni într-o celulă, pentru ca ulterior să fie achitat, fapta de tâlhărie nefiind dovedită de procurori.

Închisoare făcută degeaba

 

Un tânăr de 29 de ani din municipiul Botoșani s-a regăsit în această situație. Într-un dosar de tâlhărie care a avut loc în zona Grivița în primăvara anului 2018 a fost reținut fiindcă doi martori ar fi indicat un tatuaj pe care-l avea pe unul dintre brațe.

 

Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani și instanța au luat măsura de arest preventiv pentru 30 de zile, într-o primă fază. Până la urmă a stat închis în perioada 22 mai – 27 august 2018.

 

Un an mai târziu, pe 3 mai 2019, o instanță a dat o sentință de achitare dovedindu-se astfel că botoșăneanul T.A. a stat închis o perioadă de 3 luni fiind practic nevinovat.

 

Prin avocatul său, Eduard Luca din Baroul Botoșani ,a deschis un proces în care a dat în judecată Statul Român, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice. A solicitat daune morale și materiale, din cauză că perioada de detenție i-a adus grave prejudicii.

 

Judecătorii CCR „au ajutat” în proces

 

Procesul a fost cumva susținut, recunoaște avocatul său, și de o decizie a Curții Constituționale a României cu numărul 136/3 martie 2022.  

 

„A spart gheața în domeniul reparării prejudiciului generat în urma unei erori judiciare. Și a dat frâu liber la asemenea acțiuni. Până atunci instanțele erau foarte reticente pentru că însuși art. 539 impunea o barieră, o limitare, spun eu absurdă. Pentru că ei condiționau admisibilitatea acțiunii, adică introducerea acestei cereri de chemare în judecată de constatarea în prealabil a caracterului nelegal al privării de libertate. Ceea ce este inadmisibil în sine”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

Mai explicit, în sfera penală nu există o procedură prin care o persoană care a fost arestată nelegal pentru anumite fapte pentru care s-a dispus achitarea, să aibă la îndemână calea legală pentru a se adresa instanței.  

 

Martori chemați să povestească traumele bărbatului

 

Avocatul Eduard Luca povestește că a solicitat audierea mai multor martori din cercul de prieteni al tânărului botoșănean care au vorbit despre situația familială și socială a acestuia, dar și despre impactul arestării asupra lui și a familiei sale.

 

„A stat cu mai mulți deținuți, a zis că a avut paturi murdare și nu i s-a dat tratament la zi. Mie mi-a spus că se simte rău, nu știu ce boală ar avea. Familia a fost afectată din cauza faptului că reclamantul a fost arestat pe nedrept. Mama lui s-a îmbolnăvit, iar frații lui au început să se simtă mai reci, mai diferiți din cauza faptului că el a fost arestat”,

a povestit unul dintre martori în instanță

 

Înainte de a fi arestat preventiv, tânărul T.A. plănuia să plece la muncă în străinătate, la cules de roșii în Olanda. Și ar fi trebuit să se căsătorească cu o tânără cu care avea o relație: „Nu s-a mai căsătorit, pentru că fusese arestat și nici în prezent nu mai vorbește cu acea d-șoară cu care a avut o relație”, a mai arătat avocatul.

 

„Plângea și spunea: nu sunt vinovat”

 

De asemenea, au fost audiați și câțiva deținuți cu care botoșăneanul a stat în celulă în Penitenciarul Botoșani.

 

”Reclamantul și cu mine am fost în aceeași cameră la Penitenciarul Botoșani. Am stat în aceeași cameră aproximativ două, trei luni. După aceea reclamantul a fost mutat. În timpul cât a stat cu mine în cameră, reclamantul plâmgea, nu voia să mănânce, nu voia să comunice cu noi. Nu voia să iasă nici afară să se plimbe și să ia o gură de aer. Plângea și spunea: nu sunt vinovat. În cameră eram șase persoane”,

a declarat un deținut

 

Întrebat dacă persoanele private de libertate primesc tratament medicamentos în caz de nevoie, deținutul a răspuns: „Ni se spunea: ia un paracetamol și trece”.

 

Unul dintre motivele principale pentru care ar fi devenit suspect principal, pe lângă tatuaj, ar fi fost faptul și că T.A. avea antecedente penale la momentul reținerii.

 

„Indiferent dacă o persoană are cazier sau nu, nu o face mai puțin nevinovată în această cauză, cu atât mai mult cu cât vorbim despre un fost inculpat față de care avem o hotărâre deja definitivă de achitare la care nu s-a ținut cont de fișa de cazier”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

În primă fază, reclamantul a solicitat din partea statului o sumă de 30.000 de lei, adică câte 10.000 de lei pentru fiecare lună petrecută în închisoare, nevinovat.

 

Și pentru că această perioadă ar fi lăsat o serie de consecințe la nivel pisihic și la nivelul stării de sănătate, prin pierderea șanselor de a obține un loc de muncă și de a-și întemeia o familie alături de iubita sa.

 

„Pretențiile formulate de noi sunt în mod evident fondate. Cererea inițială viza un cuantum de 30.000 de lei. Cererea modificatoare, noi îi spunem procedural cerere adicțională, a vizat modificarea cuantumului, de la 30.000 la 100.000 de lei. Instanța a comunicat această cerere către Ministerul Finanțelor, ei au mers pe aceeași poziție că acest cuantum este în mod evident exagerat și că nu este îndreptățit reclamantul să obțină o asemenea reparare a prejudiciului. Vorbim totuși de o perioadă de 3 luni de zile în care reclamantul a stat în condiții de detenție nelegale”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

Judecătorii de la Curtea de Apel Suceava au stabilit nivelul daunelor la suma de 5.000 de lei. 

 

Un alt succes al acestei sentințe ar fi faptul că hotărârea sparge gheața în materie de erori judiciare, spune avocatul care a mai arătat că se dovedește astfel că „statul este egal în fața legii, cu cetățeanul”.

 

Eduard Luca: „În opinia mea, așa cum văd lucrurile, nu atât valoarea acordată de către instanță, respectiv de Curtea de Apel Suceava în apel, suma de 5.000 de lei este valoroasă, cât soluția în sine de admitere pe fond a unei asemenea acțiuni. Cu alte cuvinte, este mai importantă această soluție în sine care constată dreptul reclamantului la valorificarea unor asemenea sume, mult mai importantă decât valoarea banului. Noi am considerat că această sumă solicitată și obținută parțial reprezintă o reparație echitabilă pentru toate suferințele pricinuite lui, de arest”.

 

Despre acest caz Botoșăneanul a scris și în trecut, articolul poate fi citit în linkul de mai jos:

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Un botoșănean a dat statul român în judecată după ce a stat nevinovat la pușcărie timp de 3 luni

 

Este OFICIAL: Drumul Botoșani – Târgu-Frumos rămâne cu piatră spartă, gropi și alunecări de teren la granița dintre județe, se lucrează la un nou proiect
În timp ce prefectul, președintele Consiliului Județean și unii parlamentari ai Puterii își fac deja poze de la întâlniri pe tema autostrăzii Pașcani – Suceava, care ar urma să asigure conectivitatea județului cu Autostrada Moldovei (A7) și Autostrada Unirii (A8), la granița Botoșaniului cu Iașul este dezastru.
Angajații unei benzinării, la băut și fumat alături de alți oameni, la câțiva metri de un rezervor GPL, stația NU are autorizație de mediu – VIDEO & GALERIE FOTO
Mai mulți cetățeni din satul Hudum au reclamat autorităților că trăiesc cu teama unei tragedii din cauza unei stații GPL situate în apropierea drumului Botoșani – Suceava. Oamenii susțin că SKID-ul respectiv este amplasat ilegal și au solicitat ridicarea autorizației.
Reforma administrativă: CINCI instituții ar urma să dispară la Botoșani, cu tot cu directorii din fruntea lor
Proiectul legislativ privitor la unele măsuri fiscale aplicate în mediul privat, dar și cu o serie de măsuri care afectează aparatul de stat a intrat în transparență decizională.Mai multe instituții publice ar urma să dispară inclusiv la Botoșani prin desființare, comasare sau absorbție.
Procurorii de la Suceava, ”undă verde” pentru intrarea familiei cu cererea de peste 7 milioane de euro în dosarul decesului Alexandrei - MOTIVAȚII oficiale
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a preluat dosarul privitor la moartea Alexandrei Ivanov în data de 29 august 2023, la 11 zile de la deces. Suspect la acest moment în ancheta penală este medicul care se afla de gardă în noaptea de 17 spre 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Pietre, pământ și nori de praf pe Botoșani – Târgu-Frumos în ziua când drumul trebuia să fie gata, contractul se termină fără să se mai asfalteze la intrarea în județ – VIDEO & GALERIE FOTO
Promisă de trei decenii, reabilitarea drumului Botoșani – Târgu-Frumos nu este gata nici după ce s-au alocat fondurile necesare, s-a organizat o licitație, a fost desemnat un câștigător și a expirat și termenul, prelungit și el, de executare a lucrărilor.
Nu este vreo glumă! Firma cu explozia din Crevedia are sediu și la Botoșani și stație GPL într-o intersecție din centrul orașului – GALERIE FOTO
Compania căreia îi aparține stația GPL din Crevedia care a explodat sâmbătă seară are sediu secundar la Botoșani, într-un imobil pe care îl deține în baza unui contract de vânzare-cumpărare datat pe 20 ianuarie 2020.
Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Investiția la drumul Botoșani – Târgu Frumos a avansat cu numai 3% în două luni, după ce s-a mărit valoarea contractului cu statul, constructorul cere extinderea termenului de execuție – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care teoretic au fost efectuate lucrări de modernizare, cel mai important drum național pentru Botoșani prezintă o imagine a neputinței și a modului în care sunt onorate contractele cu statul în România. Șansele ca această arteră să fie finalizată la termen sunt extrem de mici.
Liberalismul la Botoșani: Iliuță a plecat din PNL supărat pe colaborarea cu PSD după ce a făcut campanie cot la cot cu PSD-iștii, a candidat alături de ei și cu votul lor a devenit viceprimar – GALERIE FOTO
Chiar dacă a plecat din PNL reproșând partidului colaborarea cu PSD, Viorel Iliuță a dobândit în 2012 un mandat de consilier local și apoi unul de viceprimar tocmai în cadrul unei alianțe a celor două partide.
Polițiști europeni cu toalete în curte, fără apă și săpun: Poliția Botoșani cumpără șase WC-uri din lemn pentru sediile din județ după ce a primit BMW-uri pentru oraș – FOTOGALERIE
Acțiune mai puțin obișnuită a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, care în aceste zile are în derulare o procedură în SICAP (Sistemul Informativ Colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a Achizițiilor Publice).
Plângere pentru tentativă de omor împotriva unui primar, un consilier local a cerut protecția Poliției: Omori lumea pe stradă
Disputele politice și administrative dintr-o comună s-au mutat din Consiliul Local la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), acolo unde un ales din Gorbănești a depus o plângere împotriva primarului Ionuț Melinte. Conflictul este unul mai vechi, însă a degenerat la sfârșitul lunii precedente.
Edy, la ce meciuri te uiți? Mailat este detașat cel mai bun marcator român din SuperLigă, dar Iordănescu NU îl convoacă la națională 
S-a spus de nenumărate ori că, dincolo de valoarea și randamentul la zi al unui jucător, cel puțin la fel de importante pentru convocarea unui jucător la echipa națională a României sunt cluburile la care evoluează și firmele care îl impresariază. 
STUDIU de CAZ - Cum s-a salvat o fabrică din Botoșani - De la director la muncitori, toți angajații au acceptat să muncească 4 luni fără salariu: Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost VIDEO
Astăzi este una dintre cele mai mari companii din Botoșani, însă în anii de după revoluție a fost închisă câteva săptămâni, iar apoi muncitorii au venit la lucru câteva luni cu toate că știau că nu vor fi plătiți. Au acceptat însă această variantă pentru a-și salva fabrica și implicit locurile de muncă.
POVESTEA achitării directorilor de la Modern Calor în dosarul DNA în care a fost atrasă și o companie de top: O încâlceală contractuală cum nu întâlnești în fiecare zi
Pe data de 28 iulie 2017 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava descindeau în birourile șefilor de la Modern Calor, compania orașului aflată în subordinea Consiliului Local. Era vizat un contract care asigura mentenanța a două motoare de cogenerare încheiat între Modern Calor și Elsaco Electronic.
Desfășurare impresionantă de forțe la o pensiune cu restaurant, piscină, loc de joacă și centru SPA, depistată cu branșament ilegal la apă
Pensiune 30 cu camere, piscină, centru SPA, restaurant, loc de joacă pentru copii, sistem de irigare a spațiului verde, vilă turistică. O afacere înfloritoare și cu impact în comunitate. Cu facturi lunare la apă care ar fi de doar câteva sute de lei.
Morala # NU VĂ FACEȚI TATUAJE #
13 decembrie 2022, 11:24
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„De la preluarea mandatului, am pus accent pe colectarea datelor de contact de la consumatori, în vederea corespondării cu aceștia, prin diverse metode, e-mail, mesaje, conturi în aplicație. Am reușit să strângem până în ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
29 noiembrie 2023
EUR
Euro
4.9726 lei
USD
Dolarul SUA
4.5313 lei
CHF
Francul elveţian
5.1634 lei
GBP
Lira sterlină
5.7463 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0662 lei
XAU
Gramul de aur
296.8710 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2543 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3150 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0003 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3338 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2047 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.4 o C
Dorohoi
3.4 o C
Bucecea
2.5 o C
Darabani
1.9 o C
Saveni
2.7 o C
Ştefăneşti
7.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.