Ancheta săptămânii
Singur împotriva sistemului! Un botoșănean a învins statul după ce a făcut pușcărie nevinovat

Era ridicat de pe stradă fiind suspectat că ar fi lovit o femeie și i-ar fi furat lanțul de aur de la gât. Din cauza unui tatuaj a petrecut trei luni într-o celulă, pentru ca ulterior să fie achitat, fapta de tâlhărie nefiind dovedită de procurori.

Închisoare făcută degeaba

 

Un tânăr de 29 de ani din municipiul Botoșani s-a regăsit în această situație. Într-un dosar de tâlhărie care a avut loc în zona Grivița în primăvara anului 2018 a fost reținut fiindcă doi martori ar fi indicat un tatuaj pe care-l avea pe unul dintre brațe.

 

Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani și instanța au luat măsura de arest preventiv pentru 30 de zile, într-o primă fază. Până la urmă a stat închis în perioada 22 mai – 27 august 2018.

 

Un an mai târziu, pe 3 mai 2019, o instanță a dat o sentință de achitare dovedindu-se astfel că botoșăneanul T.A. a stat închis o perioadă de 3 luni fiind practic nevinovat.

 

Prin avocatul său, Eduard Luca din Baroul Botoșani ,a deschis un proces în care a dat în judecată Statul Român, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice. A solicitat daune morale și materiale, din cauză că perioada de detenție i-a adus grave prejudicii.

 

Judecătorii CCR „au ajutat” în proces

 

Procesul a fost cumva susținut, recunoaște avocatul său, și de o decizie a Curții Constituționale a României cu numărul 136/3 martie 2022.  

 

„A spart gheața în domeniul reparării prejudiciului generat în urma unei erori judiciare. Și a dat frâu liber la asemenea acțiuni. Până atunci instanțele erau foarte reticente pentru că însuși art. 539 impunea o barieră, o limitare, spun eu absurdă. Pentru că ei condiționau admisibilitatea acțiunii, adică introducerea acestei cereri de chemare în judecată de constatarea în prealabil a caracterului nelegal al privării de libertate. Ceea ce este inadmisibil în sine”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

Mai explicit, în sfera penală nu există o procedură prin care o persoană care a fost arestată nelegal pentru anumite fapte pentru care s-a dispus achitarea, să aibă la îndemână calea legală pentru a se adresa instanței.  

 

Martori chemați să povestească traumele bărbatului

 

Avocatul Eduard Luca povestește că a solicitat audierea mai multor martori din cercul de prieteni al tânărului botoșănean care au vorbit despre situația familială și socială a acestuia, dar și despre impactul arestării asupra lui și a familiei sale.

 

„A stat cu mai mulți deținuți, a zis că a avut paturi murdare și nu i s-a dat tratament la zi. Mie mi-a spus că se simte rău, nu știu ce boală ar avea. Familia a fost afectată din cauza faptului că reclamantul a fost arestat pe nedrept. Mama lui s-a îmbolnăvit, iar frații lui au început să se simtă mai reci, mai diferiți din cauza faptului că el a fost arestat”,

a povestit unul dintre martori în instanță

 

Înainte de a fi arestat preventiv, tânărul T.A. plănuia să plece la muncă în străinătate, la cules de roșii în Olanda. Și ar fi trebuit să se căsătorească cu o tânără cu care avea o relație: „Nu s-a mai căsătorit, pentru că fusese arestat și nici în prezent nu mai vorbește cu acea d-șoară cu care a avut o relație”, a mai arătat avocatul.

 

„Plângea și spunea: nu sunt vinovat”

 

De asemenea, au fost audiați și câțiva deținuți cu care botoșăneanul a stat în celulă în Penitenciarul Botoșani.

 

”Reclamantul și cu mine am fost în aceeași cameră la Penitenciarul Botoșani. Am stat în aceeași cameră aproximativ două, trei luni. După aceea reclamantul a fost mutat. În timpul cât a stat cu mine în cameră, reclamantul plâmgea, nu voia să mănânce, nu voia să comunice cu noi. Nu voia să iasă nici afară să se plimbe și să ia o gură de aer. Plângea și spunea: nu sunt vinovat. În cameră eram șase persoane”,

a declarat un deținut

 

Întrebat dacă persoanele private de libertate primesc tratament medicamentos în caz de nevoie, deținutul a răspuns: „Ni se spunea: ia un paracetamol și trece”.

 

Unul dintre motivele principale pentru care ar fi devenit suspect principal, pe lângă tatuaj, ar fi fost faptul și că T.A. avea antecedente penale la momentul reținerii.

 

„Indiferent dacă o persoană are cazier sau nu, nu o face mai puțin nevinovată în această cauză, cu atât mai mult cu cât vorbim despre un fost inculpat față de care avem o hotărâre deja definitivă de achitare la care nu s-a ținut cont de fișa de cazier”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

În primă fază, reclamantul a solicitat din partea statului o sumă de 30.000 de lei, adică câte 10.000 de lei pentru fiecare lună petrecută în închisoare, nevinovat.

 

Și pentru că această perioadă ar fi lăsat o serie de consecințe la nivel pisihic și la nivelul stării de sănătate, prin pierderea șanselor de a obține un loc de muncă și de a-și întemeia o familie alături de iubita sa.

 

„Pretențiile formulate de noi sunt în mod evident fondate. Cererea inițială viza un cuantum de 30.000 de lei. Cererea modificatoare, noi îi spunem procedural cerere adicțională, a vizat modificarea cuantumului, de la 30.000 la 100.000 de lei. Instanța a comunicat această cerere către Ministerul Finanțelor, ei au mers pe aceeași poziție că acest cuantum este în mod evident exagerat și că nu este îndreptățit reclamantul să obțină o asemenea reparare a prejudiciului. Vorbim totuși de o perioadă de 3 luni de zile în care reclamantul a stat în condiții de detenție nelegale”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

Judecătorii de la Curtea de Apel Suceava au stabilit nivelul daunelor la suma de 5.000 de lei. 

 

Un alt succes al acestei sentințe ar fi faptul că hotărârea sparge gheața în materie de erori judiciare, spune avocatul care a mai arătat că se dovedește astfel că „statul este egal în fața legii, cu cetățeanul”.

 

Eduard Luca: „În opinia mea, așa cum văd lucrurile, nu atât valoarea acordată de către instanță, respectiv de Curtea de Apel Suceava în apel, suma de 5.000 de lei este valoroasă, cât soluția în sine de admitere pe fond a unei asemenea acțiuni. Cu alte cuvinte, este mai importantă această soluție în sine care constată dreptul reclamantului la valorificarea unor asemenea sume, mult mai importantă decât valoarea banului. Noi am considerat că această sumă solicitată și obținută parțial reprezintă o reparație echitabilă pentru toate suferințele pricinuite lui, de arest”.

 

Despre acest caz Botoșăneanul a scris și în trecut, articolul poate fi citit în linkul de mai jos:

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Un botoșănean a dat statul român în judecată după ce a stat nevinovat la pușcărie timp de 3 luni

 

Fost parlamentar vizat de DNA: Era în același timp director la București și administrator de Primărie la Botoșani – DOCUMENT
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava au ajuns din nou la Botoșani. Sunt vizați un fost deputat în Parlamentul României și un primar în funcție.
”Un joc de glezne, ca la fotbal!” / ”O mare prostie” - Cum s-au mâncat vechii PNL-iști cu PDL-iștii în orașul în care PSD-ul a câștigat toate alegerile, iar primarul PSD îl face director pe contracandidatul de la PNL
Dacă vă imaginați că doar la Botoșani fuziunea PNL – PDL a fost una de formă vă înșelați. Municipiul Botoșani nu este singurul unde unii lideri proveniți din fostele formațiuni au ca principală preocupare anihilarea celeilalte tabere și abia apoi, eventual, lupta cu celelalte partide.
AUR-ul se umple de traseiști, de la administratorul de la ”Apă” și candidatul cu 4 partide în 12 ani, la consilierul care le promitea sătenilor mall în comună
Este o imagine care se repetă obsesiv în politica de după revoluție. La două-trei cicluri electorale apare un partid cu un pronunțat mesaj populist care intră în Parlament și atrage ca un magnet botoșăneni, care după ce au petrecut ani buni pe la unul sau mai multe partide, sesizând formațiunea aflată pe val, realizează brusc că nu se mai regăsesc în partidul din care fac parte și intră în noul partid.
O rușine epocală: Botoșaniul a ratat șansa istorică de a construi un spital nou, n-am încăput nici măcar pe lista unităților respinse - liderii politici aruncă vina unii pe alții
Aproape jumătate din județele țării vor beneficia de unități medicale printr-o linie de finanțare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) gestionată de Ministerul Sănătății (MS) la care, din motive încă neclare, autoritățile botoșănene nu au avut acces. Sau poate că au avut, dar nu au putut ori nu s-au zbătut ori nu și-au unit eforturile pentru a obține finanțarea.
Bătălia revelioanelor pe axa Botoșani – Suceava: Anda Adam e cap de afiș în ambele orașe, prețul total e de trei ori mai mare ”dincolo”
După doi ani în care, din cauza pandemiei, administrațiile publice locale nu au mai organizat concerte de revelion, anul acesta se revine la situația dinaintea restricțiilor.
Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 
Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate
Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă
Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
Morala # NU VĂ FACEȚI TATUAJE #
13 decembrie 2022, 11:24
Sondaj
Ar trebui Primăria Botoșani să investească într-un stadion nou?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Eu am spus foarte, foarte clar de la început, încă de când erau zvonuri de cum se scria PNRR. Acest PNRR a fost scris pe ascuns, secretizat, nedezbătut cu partenerii sociali, cu societatea civilă. Nu au vrut să dezbată cu ...
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9209 lei
USD
Dolarul SUA
4.5755 lei
CHF
Francul elveţian
4.9434 lei
GBP
Lira sterlină
5.6037 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4595 lei
XAU
Gramul de aur
289.3735 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2465 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2595 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0548 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3477 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6609 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.5 o C
Dorohoi
17.2 o C
Bucecea
16.9 o C
Darabani
16.8 o C
Saveni
17.7 o C
Ştefăneşti
15.1 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.