Ancheta săptămânii
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO

Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.

Sat fără rețea de apă și canalizare


Pe 26 mai, ”Botoșăneanul TV” a prezentat cazul pensiunii ”Fata verde” din Șoldănești, care rămâne fără clienți din cauza lipsei apei.


În satul arondat comunei Blândești nu există rețea de apă și canalizare, iar proprietarul stabilimentului a construit mai multe puțuri din care extrage apa și o pompează spre imobil.


Doar că precipitațiile sporadice și în cantitate redusă din acest an i-au secat aproape toate fântânile.


Din 2014, Tudor Bucșinescu, proprietarul domeniului de aproximativ un hectar, a efectuat nenumărate demersuri atât la Primăria Blândești, cât și la Consiliul Județean și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Aqua” formată din CJ și din 73 de primării, inclusiv cea din Blândești.


Cu toate acestea, susține că nu există nici măcar un studiu de fezabilitate pentru construcția unei aducțiuni cu apă în Șoldănești.

 

Lipsa apei îl lasă fără turiști


A ajuns să piardă tot mai mulți clienți, fiindcă unii nu acceptă să beneficieze de apă cu porția, iar în luna mai cinci persoane au refuzat să îi mai plătească șederea, motivând că nu au avut apă atunci când și-au dorit.


Lipsa apei nu se răsfrânge doar strict asupra treburilor din imobil, ci a întregului ansamblu deoarece proprietarii au sere cu legume și fructe. Ei doresc să asigure mese bio invitaților, doar că nu mai au cu ce să își irige culturile.


Sătul să fie ignorat de atâția ani și fără să întrevadă o cale de rezolvare a problemei, proprietarul a decis să o vândă. Anunțul l-a făcut în direct la ”Botoșăneanul TV”.

 


”Este strigător la cer. M-am hotărât să plec din România. Încet-încet toți emigrăm, mă înscriu pe listă. Asta este, mi-am ales țara, mă duc în Spania, unde am să activez tot în turism. Vrea să îmi iau o casă cu cinci camere, una pentru noi și patru pentru turiști și o să fac un micro turism, să mă întrețin cât voi mai avea de trăit. Dar nu pot trăi toată ziua cu mâna întinsă, cu căciula în mână: haideți vă rog, haideți vă rog și toată ziua mă rog de unul, de altul. Nu, chiar e strigător la cer. I-am promis soției mele că, atunci când își sărbătorește anul viitor ziua de naștere, o să fie în altă țară”,


Tudor Bucșinescu, proprietar pensiunea ”Fata Verde”.

 

botosaneanul tv tudor bucsinescu

 

În secolul 19 a fost construit, în secolul 21 tot nu are apă curentă


Imobilul are o poveste aparte. A fost ridicat în jurul anului 1.890 de boierul Constantin Bucșinescu, doctor cu medicina absolvită la Paris. Pe atunci domeniul se întindea pe 2.000 de hectare, numai că totul a fost confiscat după preluarea puterii de către comuniști. A fost folosit ca sediu al CAP-ului, apoi ca școală și Tudor Bucșinescu a ajuns să se judece până la Înalta Curte de Casație Justiție pentru a-i fi restituit. Cu toate acestea, se află la capătul răbdării și i-a făgăduit soției că renunță la ”Fata Verde”.

 


”M-am hotărât și i-am promis. O închid, o vând, o închiriez, o dau cadou, nu știu ce am să fac. O să o dau la o fundație dacă nu reușesc să o vând în suma rezonabilă pe care am investit-o. Eu de 11 ani de când lucrez acolo nu mi-am luat salariu 1 leu, muncesc câte 16 ore pe zi. Așa muncim noi, cei din privat. Este o afacere foarte bună care poate fi dezvoltată în condiții foarte bune, dar trebuie un minim de utilități, nu putem să aducem noi ploaia că nu suntem Dumnezeu, nici eu, nici dl primar”,


Tudor Bucșinescu, proprietar pensiunea ”Fata Verde”.


De-a lungul anilor a avut turiști dintr-o mulțime de țări, inclusiv din Peru. Pentru ca în anul 2022 să supraviețuiască datorită turismului muncitoresc. Mai exact, cazează angajații unor companii din alte județe care lucrează la drumul Botoșani – Ștefănești sau la extinderea rețelei de internet din zonă.

 

O glumă de turism la Botoșani


Botoșaniul stă îngrozitor la capitolul turism. Datele strânse de Direcția Județeană de Statistică (DJS) pentru perioada februarie 2021 – februarie 2022 arată că în pensiunile agroturistice au înnoptat lunar între 100 de persoane (cel mai redus număr) și 266 (cel mai mare număr).


Pensiunile turistice stau ceva mai bine, minimum fiind de 512, iar maximum de 900.


Chiar și atunci când se iau în calcul toate structurile de primire turistică, adică inclusiv hoteluri, moteluri, vile, cabane, situația este una dezastruoasă. În intervalul de timp menționat numărul înnoptărilor a oscilat de la un minim lunar de 2.387 în februarie 2022 la un maxim de 7.501 în iulie 2021.


La nivelul lunii martie a acestui an, Botoșani ocupa abia locul 37 pe țară ca indice de utilizare al locurilor de cazare, cu un procent de 12,2%. Practic, din toate locurile disponibile, au fost folosite doar 12,2%.


Vecinii noștri, Iași și Suceava, aveau 44,9%, respectiv 21,1%.


O speranță de la POIM?


Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Aqua”, despre care aminteam mai sus, s-a înființat cu scopul declarat de a susține ”interesul general al locuitorilor de pe raza unităţilor administrativ-teritoriale membre pentru îmbunătăţirea calităţii serviciului, în condiţiile unor tarife care să respecte limitele de suportabilitate ale populaţiei şi principiul «poluatorul plăteşte»”.


”În principiu, problema apei de la Șoldănești ar trebui rezolvată prin POIM (Programul Operaţional Infrastructură Mare)”,


Dan Deleanu, director ADI ”Aqua” Botoșani.


Este vorba de acel proiect de circa 200 de milioane de euro pentru extinderea sistemului de apă și canalizare al județului pe care încearcă să îl acceseze SC Nova Apaserv SA.


Doar că directorul de la ADI ”Aqua” se afla în convalescență la ora documentării acestui articol și nu ne-a putut oferi mai multe informații.

 

Tudor Bucșinescu a povestit în direct că marea parte a banilor pe care i-a investit la ”Fata Verde” provin din activitatea sa în ”Legiunea Străină”, acolo unde a activat trei ani și jumătate în anii ’90.


În ziua emisiunii, ”Fata Verde” mai avea o singură rezervă de apă într-o fântână, pe care nu o utiliza întrucât la sfârșitul săptămânii trebuia să găzduiască o nuntă.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
FOTOREPORTAJ Covoare de iută, roşii din grădină, lapte de la căpriţă – start pentru cea mai ecologică pensiune din Botoşani
Pierdem și Marea Nordului, frații de peste Prut ne-o iau înainte: Vecinii noștri se mișcă mai bine și sunt foarte profesioniști! / Au și spații de cazareGALERIE FOTO

 

Guvernul și-a deșertat sacul cu bani înainte de Crăciun! Împărțeală pe bază de mușchi politici, primari „pedepsiți” că nu-s pesediști sau liberali - DOCUMENT
Fondurile repartizate la nivel național au fost extrem de generoase, semn că Guvernul a făcut economii spre final de an urmare a măsurilor de austeritate adoptate și a supraimpozitării firmelor private.Au fost împărțiți în județe aproape 1,6 miliarde de lei sau echivalentul a 316 milioane de euro.
Dosarul șpăgilor: Doina Caba și-a tras soțul în infracțiuni, șefa de la ATI plină de datorii dar cu mașină de peste 100.000 de euro – AVERILE șefelor arestate de la spital
Spitalul este zguduit de arestările VIP-urilor care au ajuns în cătușe.Neașteptate în ancheta de la Spitalul Județean Mavromati aflată în derulare la DNA Suceava sunt mai degrabă numele unora dintre cei implicați.
”Descoperirea” din canal: Muncitorii de la ”Apă” NU ar avea, de fapt, salariul minim pe economie - Nimeni nu prea ia sub 3.000 de lei
Ideea salarizării muncitorilor din echipajele de intervenții ale Nova Apaserv la nivel minim care circulă pe piață de ani la rând este una falsă.O susține conducerea companiei județului prin calcule făcute cu titlu de exemplu dar și sindicaliștii de la nivelul unității.
Parada Erorilor de Ziua Națională a României: cine și de ce a furat startul, unde au dispărut avioanele
1 Decembrie 2023 va rămâne probabil în memoria colectivă a botoșănenilor ca fiind Ziua Națională în care erorile s-au ținut lanțBotoșăneanul a încercat să afle ce s-a întâmplat și a discutat cu șefii instituțiilor implicate în organizarea evenimentului
Magistrații și-au mărit salariile retroactiv! La Botoșani un fost procuror va primi 50.000 de euro: Îmi tremura pixul în mână
250.000 de lei sau 50.000 de euro este suma pe care urmează să o primească un fost procuror de la Botoșani, într-o singură tranșă.Asta alături de un alt „cadou” oferit de colegii magistrați activi: majorarea pensiei de serviciu, cunoscută publicului larg drept „specială”.
Mesajul care poate fi decisiv în dosarul morții Alexandra Ivanov: Tânăra a trimis zeci de SMS-uri, unul singur amintit în anchetă
Alexandra, tânăra mamă din Botoșani care a murit în Maternitate în dimineața zilei de 18 august 2023 a trimis numeroase mesaje în ultima noapte din viața sa.Familiei, doctorului curant dar și celui care se afla de gardă. Mesajele au fost identificate la percheziția informatică efectuată ulterior decesului.
Facturi de aproape 2.000 de lei la apă în comuna fără... apă: Se plătește apa din fântâni – DOCUMENT
Unele persoane juridice din comuna Blândești au primit toamna aceasta de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut – Bârlad documente privind actualizarea abonamentelor de utilizare / exploatare a resurselor de apă care prevăd scumpiri drastice.
Ordonanța lui Ciolacu strânge cureaua, dar nu prea: Oameni dați afară din primării doar „pe hârtie”! Primar: Trebuie să plec eu și cu vicele obligatoriu
Întâi a fost un proiect de ordonanță peste care s-a intervenit succesiv și care a paralizat practic activitatea din instituțiile publice vizate.Bugetarii erau mai degrabă preocupați să citească paragrafele care i-ar afecta direct și care i-ar fi lăsat fără o bună parte din salarii ori mai rău, chiar fără locul de muncă.
Este OFICIAL: Drumul Botoșani – Târgu-Frumos rămâne cu piatră spartă, gropi și alunecări de teren la granița dintre județe, se lucrează la un nou proiect
În timp ce prefectul, președintele Consiliului Județean și unii parlamentari ai Puterii își fac deja poze de la întâlniri pe tema autostrăzii Pașcani – Suceava, care ar urma să asigure conectivitatea județului cu Autostrada Moldovei (A7) și Autostrada Unirii (A8), la granița Botoșaniului cu Iașul este dezastru.
Angajații unei benzinării, la băut și fumat alături de alți oameni, la câțiva metri de un rezervor GPL, stația NU are autorizație de mediu – VIDEO & GALERIE FOTO
Mai mulți cetățeni din satul Hudum au reclamat autorităților că trăiesc cu teama unei tragedii din cauza unei stații GPL situate în apropierea drumului Botoșani – Suceava. Oamenii susțin că SKID-ul respectiv este amplasat ilegal și au solicitat ridicarea autorizației.
Reforma administrativă: CINCI instituții ar urma să dispară la Botoșani, cu tot cu directorii din fruntea lor
Proiectul legislativ privitor la unele măsuri fiscale aplicate în mediul privat, dar și cu o serie de măsuri care afectează aparatul de stat a intrat în transparență decizională.Mai multe instituții publice ar urma să dispară inclusiv la Botoșani prin desființare, comasare sau absorbție.
Procurorii de la Suceava, ”undă verde” pentru intrarea familiei cu cererea de peste 7 milioane de euro în dosarul decesului Alexandrei - MOTIVAȚII oficiale
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a preluat dosarul privitor la moartea Alexandrei Ivanov în data de 29 august 2023, la 11 zile de la deces. Suspect la acest moment în ancheta penală este medicul care se afla de gardă în noaptea de 17 spre 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Pietre, pământ și nori de praf pe Botoșani – Târgu-Frumos în ziua când drumul trebuia să fie gata, contractul se termină fără să se mai asfalteze la intrarea în județ – VIDEO & GALERIE FOTO
Promisă de trei decenii, reabilitarea drumului Botoșani – Târgu-Frumos nu este gata nici după ce s-au alocat fondurile necesare, s-a organizat o licitație, a fost desemnat un câștigător și a expirat și termenul, prelungit și el, de executare a lucrărilor.
Nu este vreo glumă! Firma cu explozia din Crevedia are sediu și la Botoșani și stație GPL într-o intersecție din centrul orașului – GALERIE FOTO
Compania căreia îi aparține stația GPL din Crevedia care a explodat sâmbătă seară are sediu secundar la Botoșani, într-un imobil pe care îl deține în baza unui contract de vânzare-cumpărare datat pe 20 ianuarie 2020.
Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
????????
20 iunie 2022, 10:42
Botosaniul a primit 300 mil euro de la UE scrie in presa dar nu spune nimeni ce s a facut cu acei bani nici in oras nu este canalizare peste tot .
20 iunie 2022, 09:48
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Dacă nu se respectă anumite reguli, în general nu doar în bucătărie, se pot întâmpla anumite lucruri care să-ți strice mâncarea, să aibă un gust mai sărat decât trebuie sau să fie arsă sau diferite particularități de ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
12.8 o C
Dorohoi
12.8 o C
Bucecea
12.0 o C
Darabani
12.3 o C
Saveni
13.2 o C
Ştefăneşti
14.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.