Ancheta săptămânii
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 

Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 

Cer prelungirea mandatelor până în 2026


Pe data de 12 septembrie, Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) în format restrâns, compusă din consilierii locali Dana Lăzăruc și Petru Taielup, a adoptat o hotărâre care deschide posibilitatea prelungirii mandatelor celor cinci social-democrați din conducerea societății. 


Acestea expiră pe 20 decembrie 2022, însă în hotărârea 9 din data menționată, cei doi membri AGA arată că au luat act ”de solicitările privind reînnoirea contractelor de mandat ale administratorilor, pentru o perioadă de 4 ani, respectiv de la 20.12.2022 până la 22.12.2026, conform prevederilor legale”. 


La punctul următor se precizează și că ”solicitările vor fi transmise către Consiliul Local Botoșani spre aprobare”. 

 

Au venit prin concurs, acum vor fără 


În preambul, se face trimitere la legea 31/1990 privind societățile comerciale, la OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice și la actul constitutiv al SC Urban Serv SA. 


Însă ordonanța de urgență adusă ca temei stabilește de principiu că funcțiile de membri ai CA la societățile comerciale la care o autoritate publică locală este unic acționar, se ocupă la propunerea acesteia, ”în baza unei selecții prealabile efectuate de o comisie formată din specialiști în recrutarea resurselor umane”. 


Cu alte cuvinte, ar trebui organizat concurs, cum de altfel s-a și făcut în 2018, când actualii membri ai CA au dobândit mandatele. 


Actul normativ amintit stipulează însă și că, ”mandatul administratorilor este stabilit prin actul constitutiv, neputând depăși 4 ani. Mandatul administratorilor care și-au îndeplinit în mod corespunzător atribuțiile poate fi reînnoit ca urmare a unui proces de evaluare, dacă prin actul constitutiv nu se dispune altfel”. 

 

”E problema lor dacă vor să își prelungească, restul o să stabilească Consiliul Local”


Petru Taielup, unul dintre cei doi consilieri locali care au reprezentat municipalitatea la ședința în cauză, a declarat ferm pentru Botoșăneanul că nu a votat prelungirea mandatelor membrilor CA și că atât el cât și Dana Lăzăruc ar fi transmis administratorilor în funcție că trebuie organizat concurs, dar că sunt liberi să facă cerere de prelungire, pe care să o înainteze Consiliului Local. 


”Ei au dreptul lor, nu că le-am acordat noi. E problema lor dacă vor să își prelungească, restul o să stabilească Consiliul Local. Noi în AGA nu am aprobat asemenea treburi (prelungirea mandatelor – n.r.), ei prin statut, prin mandat au că pot să ceară prelungire. Să o facă, este dreptul lor. Noi nu am avut delegație să le prelungim și nici nu aveam dreptul noi să facem asta. Nu am propus noi, au ei dreptul prin mandat să ceară”,


Petru Taielup, reprezentant CL Botoșani în AGA de la SC Urban Serv SA.


În opinia acestuia, ”obligatoriu” trebuie organizat concurs. 

 

Consiliul Local hotărăște, dar deocamdată nu are proiect


De la data adoptării respectivei hotărâri de către AGA restrânsă de la SC Urban Serv SA, Consiliul Local Botoșani s-a întrunit în cinci ședințe extraordinare și în una ordinară, dar pe ordinea de zi nu s-a aflat vreun proiect de hotărâre privind prelungirea mandatelor actualilor administratori. 


Toți cei cinci - Viorica Andronachi, Florin Egner, Dan Pădurariu, Andrei Beilic, Sorin Niculăesa – sunt membri PSD, primii doi oficial pensionari. Ei au fost desemnați în urma unui concurs organizat în 2018, când social-democrații aveau majoritatea în CL. Concursul fusese atunci organizat după ce precedentul CA ajunsese să rămână într-un singur membru din cauza unui val de procese, contestații și demisii. 


Petru Taielup este la rândul său membru PSD și părerea sa, că ar trebui organizat concurs, ar mai fi susținută și de alți social-democrați, chiar dacă actualii componenți sunt toți ”roșii”. 


Neoficial, una dintre justificările pentru prelungirea mandatelor ar fi că ”și la Locativa au făcut la fel când era Flutur primar”. 


Au cerut prelungirea după ce tot ei au votat demararea procedurilor pentru un nou concurs


Culmea este că, aceiași cinci administratori care au formulat cereri să li dubleze practic mandatele obținute inițial, au adoptat încă din luna iunie cu unanimitate de voturi, o altă hotărâre privind caietul de sarcini pentru achiziția de servicii de recrutare prestate de un expert independent care va asista comitetul de nominalizare și remunerare din cadrul Consiliului de Administrație la efectuarea selecției administratorilor societății. 


La mai puțin de trei luni de la aprobarea acestei hotărâri, în AGA și-au transmis solicitările de prelungire a mandatelor.  Ori cele două variante de ocupare a posturilor în CA se exclud reciproc. 

 

Cât au câștigat anul trecut în calitate de administratori ai SC Urban Serv SA

 

17.521 lei - Viorica Andronachi 
16.425 lei - Florin Egner 
14.783 lei - Sorin Niculăesa 
13.140 lei - Andrei Beilic 
13.020 lei - Dan Pădurariu 

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
CA-ul roșu de la Urban Serv a plâns penal degeaba într-un dosar cu miză pe director și peste 120.000 de lei
Urban Serv executată silit de Sînziana Secrieru: Compania orașului a impozitat daunele câștigate în instanță de fostul administrator

 

Edy, la ce meciuri te uiți? Mailat este detașat cel mai bun marcator român din SuperLigă, dar Iordănescu NU îl convoacă la națională 
S-a spus de nenumărate ori că, dincolo de valoarea și randamentul la zi al unui jucător, cel puțin la fel de importante pentru convocarea unui jucător la echipa națională a României sunt cluburile la care evoluează și firmele care îl impresariază. 
STUDIU de CAZ - Cum s-a salvat o fabrică din Botoșani - De la director la muncitori, toți angajații au acceptat să muncească 4 luni fără salariu: Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost VIDEO
Astăzi este una dintre cele mai mari companii din Botoșani, însă în anii de după revoluție a fost închisă câteva săptămâni, iar apoi muncitorii au venit la lucru câteva luni cu toate că știau că nu vor fi plătiți. Au acceptat însă această variantă pentru a-și salva fabrica și implicit locurile de muncă.
POVESTEA achitării directorilor de la Modern Calor în dosarul DNA în care a fost atrasă și o companie de top: O încâlceală contractuală cum nu întâlnești în fiecare zi
Pe data de 28 iulie 2017 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava descindeau în birourile șefilor de la Modern Calor, compania orașului aflată în subordinea Consiliului Local. Era vizat un contract care asigura mentenanța a două motoare de cogenerare încheiat între Modern Calor și Elsaco Electronic.
Desfășurare impresionantă de forțe la o pensiune cu restaurant, piscină, loc de joacă și centru SPA, depistată cu branșament ilegal la apă
Pensiune 30 cu camere, piscină, centru SPA, restaurant, loc de joacă pentru copii, sistem de irigare a spațiului verde, vilă turistică. O afacere înfloritoare și cu impact în comunitate. Cu facturi lunare la apă care ar fi de doar câteva sute de lei.
Xiang, Zheng, Cheng și Sheng... Chinezii cuceresc comerțul la Botoșani: au pus mâna pe câteva dintre cele mai bune spații, iar profitul le-a explodat în pandemie
În alte vremuri văzuți doar pe la televizor ori la filmele de la cinematograf, chinezii încep să devină o prezență constantă în viața orașului. Nu sunt mulți, însă cei puțin ajunși pe aici au reușit să intre cu afaceri în câteva dintre cele mai importante spații din oraș.
AUR-ul a intrat la Botoșani pe mâna unei studente de 20 de ani, luată pe sus de jandarmi: Nu suntem județul paielor. Paie sunt cei care ne-au reprezentat la BucureștiVIDEO & GALERIE FOTO
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) are lider nou la Botoșani. Deși partidul are un senator și un deputat, președinte a fost numită o tânără de 20 de ani.
Fost parlamentar vizat de DNA: Era în același timp director la București și administrator de Primărie la Botoșani – DOCUMENT
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava au ajuns din nou la Botoșani. Sunt vizați un fost deputat în Parlamentul României și un primar în funcție.
”Un joc de glezne, ca la fotbal!” / ”O mare prostie” - Cum s-au mâncat vechii PNL-iști cu PDL-iștii în orașul în care PSD-ul a câștigat toate alegerile, iar primarul PSD îl face director pe contracandidatul de la PNL
Dacă vă imaginați că doar la Botoșani fuziunea PNL – PDL a fost una de formă vă înșelați. Municipiul Botoșani nu este singurul unde unii lideri proveniți din fostele formațiuni au ca principală preocupare anihilarea celeilalte tabere și abia apoi, eventual, lupta cu celelalte partide.
AUR-ul se umple de traseiști, de la administratorul de la ”Apă” și candidatul cu 4 partide în 12 ani, la consilierul care le promitea sătenilor mall în comună
Este o imagine care se repetă obsesiv în politica de după revoluție. La două-trei cicluri electorale apare un partid cu un pronunțat mesaj populist care intră în Parlament și atrage ca un magnet botoșăneni, care după ce au petrecut ani buni pe la unul sau mai multe partide, sesizând formațiunea aflată pe val, realizează brusc că nu se mai regăsesc în partidul din care fac parte și intră în noul partid.
O rușine epocală: Botoșaniul a ratat șansa istorică de a construi un spital nou, n-am încăput nici măcar pe lista unităților respinse - liderii politici aruncă vina unii pe alții
Aproape jumătate din județele țării vor beneficia de unități medicale printr-o linie de finanțare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) gestionată de Ministerul Sănătății (MS) la care, din motive încă neclare, autoritățile botoșănene nu au avut acces. Sau poate că au avut, dar nu au putut ori nu s-au zbătut ori nu și-au unit eforturile pentru a obține finanțarea.
Bătălia revelioanelor pe axa Botoșani – Suceava: Anda Adam e cap de afiș în ambele orașe, prețul total e de trei ori mai mare ”dincolo”
După doi ani în care, din cauza pandemiei, administrațiile publice locale nu au mai organizat concerte de revelion, anul acesta se revine la situația dinaintea restricțiilor.
Singur împotriva sistemului! Un botoșănean a învins statul după ce a făcut pușcărie nevinovat
Era ridicat de pe stradă fiind suspectat că ar fi lovit o femeie și i-ar fi furat lanțul de aur de la gât. Din cauza unui tatuaj a petrecut trei luni într-o celulă, pentru ca ulterior să fie achitat, fapta de tâlhărie nefiind dovedită de procurori.
Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate
Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă
Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Sunt niste nesimtiti! Incarca o caruta de bani in timp ce salariile muncitorilor sunt de rahat iar normele de munca supradimensionate! De ai le pleaca toti oamenii !
13 octombrie 2022, 12:51
Apropos de Urban Serv: crede cineva că liberalii nu ar fi procedat la fel ? Sau un alt partid dacă ar fi avut majoritatea în consiliul local ? Dacă afirmați contrariul, mă faceți să râd
13 octombrie 2022, 11:18
Bugetari, la placinte inainte ! La privat inapoi!
13 octombrie 2022, 10:54
PCR-FSN-PSD
13 octombrie 2022, 10:49
PSD=groparii țării
13 octombrie 2022, 10:29
Sant locuri de munca si la privat cine vrea sa mai lucreze .
13 octombrie 2022, 09:57
Mai lăsați-l pe Egner să stea acasă!E pensionar, e director la Zona Metropolitană, e ziarist plătit și membru în Consiliul de Administrație la Urban Serv!Când are timp să le facă pe toate?
13 octombrie 2022, 09:49
Plecați la pensie că și așa nu faceți nimic bun.
13 octombrie 2022, 07:32
astratex.ro
Sondaj
Este îndreptățită greva cadrelor didactice?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Eu am spus foarte clar că, în momentul în care o să ajung să implementez reforma pensiilor sau reforma legii salarizării, nu o să fac ce s-a făcut la momentul scrierii PNRR. Adică nu o să fac o reformă sau reforme pe ascuns. O ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9633 lei
USD
Dolarul SUA
4.6099 lei
CHF
Francul elveţian
5.0913 lei
GBP
Lira sterlină
5.7790 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3216 lei
XAU
Gramul de aur
293.6078 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2599 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3373 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0571 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4361 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2096 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6664 lei
Vremea
astăzi
Botosani
6.9 o C
Dorohoi
10.7 o C
Bucecea
10.9 o C
Darabani
10.1 o C
Saveni
8.7 o C
Ştefăneşti
14.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.