Ancheta săptămânii
Procurorii de la Suceava, ”undă verde” pentru intrarea familiei cu cererea de peste 7 milioane de euro în dosarul decesului Alexandrei - MOTIVAȚII oficiale

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a preluat dosarul privitor la moartea Alexandrei Ivanov în data de 29 august 2023, la 11 zile de la deces. Suspect la acest moment în ancheta penală este medicul care se afla de gardă în noaptea de 17 spre 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.

Medicul de gardă a decis internarea Alexandrei

 

Mariana Pitrop are calitatea de suspect, fiind cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă după ce nu a intervenit în calitate de medic pentru a-i acorda ajutorul medical de specialitate necesar, care poate i-ar fi salvat viața pacientei.

 

Ea a fost cea care a decis internarea tinerei în seara zilei de 17 august, în jurul orei 23:30, având în vedere că se afla în serviciul de gardă. Ulterior, timp de 8 ore și jumătate nu ar fi intervenit pentru monitorizarea pacientei și nu și-ar fi respectat atribuțiunile de serviciu prin prisma profesiei de medic, fapte care au dus la degradarea stării de sănătate a tinerei de 25 de ani.

 

La ora 8:20 a fost declarat decesul Alexandrei Ivanov, cauzele fiind insuficiență cardio-respiratorie acută consecutivă edemului pulmonar acut, ca urmare a unei sarcini oprite din evoluție, complicată infecțios.

 

12 părți civile și 1 parte responsabilă

 

Pe 11 septembrie un număr de 12 membri din familia Alexandrei au formulat cerere să se constituie părți civile în dosarul penal. Este vorba despre Gabriel Ivanov în calitate de soț, cei trei copii: Sofia, Ioan și Iosif, părinții Doina și Virgil Miron, fratele Vlad Miron, bunicii Maria Miron și Georgeta și Neculai Ichim, cumnatul Alin Ivanov și Bianca Pomparău, tânăra care-i devenise ca o soră Alexandrei.

 

Familia a mai solicitat ca și Spitalul Județean să fie constituit în dosar ca parte civilă responsabilă, în calitate de furnizor de servicii medicale, având în vedere că pacienta se afla în îngrijirea și sub supravegherea Marianei Pitrop, medic în cadrul ”Mavromati” unde era în exercițiul atribuțiunilor de serviciu.

 

În acest context, având în vedere că Spitalul Județean are calitatea de angajator și furnizor de servicii medicale, s-a constatat că se impune și răspunderea civilă a unității medicale, conform prevederilor din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

 

„Familia Alexandrei s-a decis în privința cuantumului daunelor morale pe care le solicită, în calitate de parte civilă, de la cei care vor fi gășiți vinovați de moartea tinerei, în Maternitatea Botoșani. Este vorba de un total de 7,05 milioane de euro, sumele fiind individualizate pentru fiecare persoană în parte. Sperăm că, în final, judecătorii vor lua o decizie care să reprezinte un avertisment serios pentru toți cei care, din interiorul sistemului medico-sanitar, încă își închipuie că a trata un pacient înseamnă a-i face o favoare, că regulile și procedurile există pentru a fi încălcate, că sistemul are drept unic scop pe acela de a le oferi lor bani, prestigiu și putere de viață și moarte asupra altor ființe umane”,

Gianina Vera Poroșnicu, avocatul familiei Ivanov

 

Traumele suferite de familie

 

Pentru cei trei copii ai Alexandrei, prejuduciul moral enorm este evident avându-se în vedere faptul că au rămas fără cea mai importantă persoană din viața lor. Lipsa mamei poate afecta dezvoltarea armonioasă a copilului în condițiile în care studiile arată că, în general, familiile monoparentale nu pot avea aceeași influență pozitivă asupra copiilor, precum cele complete.

 

Gabriel Ivanov a rămas în prezent unic întreținător de familie și într-o situație în care nu poate acorda întreaga atenție necesară pentru cei trei copii. Pe lângă pierderea soției cu care forma o familie frumoasă, soțul Alexandrei a rămas și cu o uriașă responsabilitate având în grijă trei copii de vârste mici.

 

Cu traume greu de trecut au rămas și părinții fetei care au fost loviți de o suferință neașteptată și greu de dus. Alexandra și Vlad erau singurii copii ai familiei Miron, astfel că și fratele a fost marcat de moartea prematură a Alexandrei, de care era extrem de atașat, această tragedie urmând să-l însoțească și pe el pe tot parcursul vieții.

 

Tânăra de 25 de ani avea o relație extrem de apropiată cu toți membrii familiei, inclusiv bunicii, unii dintre ei locuind în aceeași curte cu părinții. Starea de sănătate atât fizică cât și mentală a bunicilor s-ar fi agravat brusc după moartea Alexandrei, având în vedere vârsta înaintată.

 

O familie extrem de unită

 

Soții Alexandra și Gabriel Ivanov s-au dovedit a fi un sprijin solid și pentru familia lui Alin Ivanov, care avea calitate de cumnat. Tată a doi copii, el și soția au trecut prin momente extrem de dificile cu unul dintre copii, moment în care Alexandra a avut grijă de celălalt. Împreună au decis ca în cazul în care ar fi victime ale unui accident fatal, custodia copiilor să revină Alexandrei și soțului ei. De altfel, cumnatul Alin Ivanov era la rândul său membru al Asociației Tinerilor Ortodocși din România (ATOR) și a participat alături de ea la numeroase acțiuni de voluntariat.

 

Într-una dintre acestea au cunoscut-o pe Bianca Pomparău care a fost pentru defunctă ca o soră, deși nu exista un grad de rudenie sangvină. Bianca a fost primită în sânul familiei extinse a Alexandrei, ajutată să-și termine studiile liceale și să-și crească copilul pe care l-a creștinat.  

 

Totalul daunelor

 

În dosarul de anchetă s-au solicitat astfel daune materiale în valoare de 50.000 de lei pentru cheltuielile cu înmormântarea și pomenirile conform tradițiilor religioase, sumă care va fi actualizată cu rata inflației și dobânda legală calculată de la data săvârșirii faptei.

 

Și daune morale în valoare de 7.050.000 de euro, după cum urrmează:

 

  • 1 milion de euro pentru fiecare copil al Alexandrei
  • Soțul - 500 de mii de euro
  • Părinții - 700 de mii de euro pentru fiecare
  • Fratele - 500 de mii de euro
  • Bunicii (trei) - 500 de mii de euro pentru fiecare
  • Cumnatul - 100 de mii de euro
  • Fata ”adoptată” de Alexandra - 50 de mii de euro

 

Membrii familiei au arătat că daunele morale nu vor repara niciodată prejudiciul creat prin moartea Alexandrei Ivanov, ci doar pot crea o stare temporară de satisfacție.

 

În opinia lor, prejudiciul în totalitate este imposibil de acoperit prin intermediul unei sume de bani, însă poate fi un semnal pentru sistem, pentru a fi prevenite și evitate alte tragedii de acest fel, pe viitor.

 

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava au admis cererea de constiture a părților civile și responsabile.

 

În prezent, se află în plină desfășurare o expertiză medico-legală care are ca scop stabilirea exactă și completă a circumstanțelor în care s-a produs decesul victimei.

 

Avocatul familiei Ivanov, Gianina Vera Poroșnicu urmează să solicite și instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor deținute de suspectă.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
„Amenda” pentru moartea Alexandrei, praful în ochi aruncat pentru mulțime: Sancțiunile trebuie să fie pentru cei care greșesc
Declic în Spitalul Județean după moartea Alexandrei: Se vede o schimbare în rândul personalului medical

 

Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Investiția la drumul Botoșani – Târgu Frumos a avansat cu numai 3% în două luni, după ce s-a mărit valoarea contractului cu statul, constructorul cere extinderea termenului de execuție – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care teoretic au fost efectuate lucrări de modernizare, cel mai important drum național pentru Botoșani prezintă o imagine a neputinței și a modului în care sunt onorate contractele cu statul în România. Șansele ca această arteră să fie finalizată la termen sunt extrem de mici.
Liberalismul la Botoșani: Iliuță a plecat din PNL supărat pe colaborarea cu PSD după ce a făcut campanie cot la cot cu PSD-iștii, a candidat alături de ei și cu votul lor a devenit viceprimar – GALERIE FOTO
Chiar dacă a plecat din PNL reproșând partidului colaborarea cu PSD, Viorel Iliuță a dobândit în 2012 un mandat de consilier local și apoi unul de viceprimar tocmai în cadrul unei alianțe a celor două partide.
Polițiști europeni cu toalete în curte, fără apă și săpun: Poliția Botoșani cumpără șase WC-uri din lemn pentru sediile din județ după ce a primit BMW-uri pentru oraș – FOTOGALERIE
Acțiune mai puțin obișnuită a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, care în aceste zile are în derulare o procedură în SICAP (Sistemul Informativ Colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a Achizițiilor Publice).
Plângere pentru tentativă de omor împotriva unui primar, un consilier local a cerut protecția Poliției: Omori lumea pe stradă
Disputele politice și administrative dintr-o comună s-au mutat din Consiliul Local la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), acolo unde un ales din Gorbănești a depus o plângere împotriva primarului Ionuț Melinte. Conflictul este unul mai vechi, însă a degenerat la sfârșitul lunii precedente.
Edy, la ce meciuri te uiți? Mailat este detașat cel mai bun marcator român din SuperLigă, dar Iordănescu NU îl convoacă la națională 
S-a spus de nenumărate ori că, dincolo de valoarea și randamentul la zi al unui jucător, cel puțin la fel de importante pentru convocarea unui jucător la echipa națională a României sunt cluburile la care evoluează și firmele care îl impresariază. 
STUDIU de CAZ - Cum s-a salvat o fabrică din Botoșani - De la director la muncitori, toți angajații au acceptat să muncească 4 luni fără salariu: Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost VIDEO
Astăzi este una dintre cele mai mari companii din Botoșani, însă în anii de după revoluție a fost închisă câteva săptămâni, iar apoi muncitorii au venit la lucru câteva luni cu toate că știau că nu vor fi plătiți. Au acceptat însă această variantă pentru a-și salva fabrica și implicit locurile de muncă.
POVESTEA achitării directorilor de la Modern Calor în dosarul DNA în care a fost atrasă și o companie de top: O încâlceală contractuală cum nu întâlnești în fiecare zi
Pe data de 28 iulie 2017 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava descindeau în birourile șefilor de la Modern Calor, compania orașului aflată în subordinea Consiliului Local. Era vizat un contract care asigura mentenanța a două motoare de cogenerare încheiat între Modern Calor și Elsaco Electronic.
Desfășurare impresionantă de forțe la o pensiune cu restaurant, piscină, loc de joacă și centru SPA, depistată cu branșament ilegal la apă
Pensiune 30 cu camere, piscină, centru SPA, restaurant, loc de joacă pentru copii, sistem de irigare a spațiului verde, vilă turistică. O afacere înfloritoare și cu impact în comunitate. Cu facturi lunare la apă care ar fi de doar câteva sute de lei.
Xiang, Zheng, Cheng și Sheng... Chinezii cuceresc comerțul la Botoșani: au pus mâna pe câteva dintre cele mai bune spații, iar profitul le-a explodat în pandemie
În alte vremuri văzuți doar pe la televizor ori la filmele de la cinematograf, chinezii încep să devină o prezență constantă în viața orașului. Nu sunt mulți, însă cei puțin ajunși pe aici au reușit să intre cu afaceri în câteva dintre cele mai importante spații din oraș.
AUR-ul a intrat la Botoșani pe mâna unei studente de 20 de ani, luată pe sus de jandarmi: Nu suntem județul paielor. Paie sunt cei care ne-au reprezentat la BucureștiVIDEO & GALERIE FOTO
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) are lider nou la Botoșani. Deși partidul are un senator și un deputat, președinte a fost numită o tânără de 20 de ani.
Fost parlamentar vizat de DNA: Era în același timp director la București și administrator de Primărie la Botoșani – DOCUMENT
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava au ajuns din nou la Botoșani. Sunt vizați un fost deputat în Parlamentul României și un primar în funcție.
”Un joc de glezne, ca la fotbal!” / ”O mare prostie” - Cum s-au mâncat vechii PNL-iști cu PDL-iștii în orașul în care PSD-ul a câștigat toate alegerile, iar primarul PSD îl face director pe contracandidatul de la PNL
Dacă vă imaginați că doar la Botoșani fuziunea PNL – PDL a fost una de formă vă înșelați. Municipiul Botoșani nu este singurul unde unii lideri proveniți din fostele formațiuni au ca principală preocupare anihilarea celeilalte tabere și abia apoi, eventual, lupta cu celelalte partide.
AUR-ul se umple de traseiști, de la administratorul de la ”Apă” și candidatul cu 4 partide în 12 ani, la consilierul care le promitea sătenilor mall în comună
Este o imagine care se repetă obsesiv în politica de după revoluție. La două-trei cicluri electorale apare un partid cu un pronunțat mesaj populist care intră în Parlament și atrage ca un magnet botoșăneni, care după ce au petrecut ani buni pe la unul sau mai multe partide, sesizând formațiunea aflată pe val, realizează brusc că nu se mai regăsesc în partidul din care fac parte și intră în noul partid.
O rușine epocală: Botoșaniul a ratat șansa istorică de a construi un spital nou, n-am încăput nici măcar pe lista unităților respinse - liderii politici aruncă vina unii pe alții
Aproape jumătate din județele țării vor beneficia de unități medicale printr-o linie de finanțare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) gestionată de Ministerul Sănătății (MS) la care, din motive încă neclare, autoritățile botoșănene nu au avut acces. Sau poate că au avut, dar nu au putut ori nu s-au zbătut ori nu și-au unit eforturile pentru a obține finanțarea.
Bătălia revelioanelor pe axa Botoșani – Suceava: Anda Adam e cap de afiș în ambele orașe, prețul total e de trei ori mai mare ”dincolo”
După doi ani în care, din cauza pandemiei, administrațiile publice locale nu au mai organizat concerte de revelion, anul acesta se revine la situația dinaintea restricțiilor.
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
”Eu cred în continuare că putem ieși din subsol. De la locul 8 în jos clasamentul este strâns. Va fi un campionat echilibrat de la locul 8 în jos, vor fi rezultate strânse. Mai sunt destule etape și trebuie să luăm puncte, ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9707 lei
USD
Dolarul SUA
4.6638 lei
CHF
Francul elveţian
5.1566 lei
GBP
Lira sterlină
5.7329 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1483 lei
XAU
Gramul de aur
288.5847 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2573 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2847 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9882 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4561 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2034 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6668 lei
Vremea
astăzi
Botosani
26.1 o C
Dorohoi
26.6 o C
Bucecea
25.6 o C
Darabani
23.5 o C
Saveni
24.3 o C
Ştefăneşti
21.1 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.