Ancheta săptămânii
Procurorii de la Suceava, ”undă verde” pentru intrarea familiei cu cererea de peste 7 milioane de euro în dosarul decesului Alexandrei - MOTIVAȚII oficiale

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a preluat dosarul privitor la moartea Alexandrei Ivanov în data de 29 august 2023, la 11 zile de la deces. Suspect la acest moment în ancheta penală este medicul care se afla de gardă în noaptea de 17 spre 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.

Medicul de gardă a decis internarea Alexandrei

 

Mariana Pitrop are calitatea de suspect, fiind cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă după ce nu a intervenit în calitate de medic pentru a-i acorda ajutorul medical de specialitate necesar, care poate i-ar fi salvat viața pacientei.

 

Ea a fost cea care a decis internarea tinerei în seara zilei de 17 august, în jurul orei 23:30, având în vedere că se afla în serviciul de gardă. Ulterior, timp de 8 ore și jumătate nu ar fi intervenit pentru monitorizarea pacientei și nu și-ar fi respectat atribuțiunile de serviciu prin prisma profesiei de medic, fapte care au dus la degradarea stării de sănătate a tinerei de 25 de ani.

 

La ora 8:20 a fost declarat decesul Alexandrei Ivanov, cauzele fiind insuficiență cardio-respiratorie acută consecutivă edemului pulmonar acut, ca urmare a unei sarcini oprite din evoluție, complicată infecțios.

 

12 părți civile și 1 parte responsabilă

 

Pe 11 septembrie un număr de 12 membri din familia Alexandrei au formulat cerere să se constituie părți civile în dosarul penal. Este vorba despre Gabriel Ivanov în calitate de soț, cei trei copii: Sofia, Ioan și Iosif, părinții Doina și Virgil Miron, fratele Vlad Miron, bunicii Maria Miron și Georgeta și Neculai Ichim, cumnatul Alin Ivanov și Bianca Pomparău, tânăra care-i devenise ca o soră Alexandrei.

 

Familia a mai solicitat ca și Spitalul Județean să fie constituit în dosar ca parte civilă responsabilă, în calitate de furnizor de servicii medicale, având în vedere că pacienta se afla în îngrijirea și sub supravegherea Marianei Pitrop, medic în cadrul ”Mavromati” unde era în exercițiul atribuțiunilor de serviciu.

 

În acest context, având în vedere că Spitalul Județean are calitatea de angajator și furnizor de servicii medicale, s-a constatat că se impune și răspunderea civilă a unității medicale, conform prevederilor din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

 

„Familia Alexandrei s-a decis în privința cuantumului daunelor morale pe care le solicită, în calitate de parte civilă, de la cei care vor fi gășiți vinovați de moartea tinerei, în Maternitatea Botoșani. Este vorba de un total de 7,05 milioane de euro, sumele fiind individualizate pentru fiecare persoană în parte. Sperăm că, în final, judecătorii vor lua o decizie care să reprezinte un avertisment serios pentru toți cei care, din interiorul sistemului medico-sanitar, încă își închipuie că a trata un pacient înseamnă a-i face o favoare, că regulile și procedurile există pentru a fi încălcate, că sistemul are drept unic scop pe acela de a le oferi lor bani, prestigiu și putere de viață și moarte asupra altor ființe umane”,

Gianina Vera Poroșnicu, avocatul familiei Ivanov

 

Traumele suferite de familie

 

Pentru cei trei copii ai Alexandrei, prejuduciul moral enorm este evident avându-se în vedere faptul că au rămas fără cea mai importantă persoană din viața lor. Lipsa mamei poate afecta dezvoltarea armonioasă a copilului în condițiile în care studiile arată că, în general, familiile monoparentale nu pot avea aceeași influență pozitivă asupra copiilor, precum cele complete.

 

Gabriel Ivanov a rămas în prezent unic întreținător de familie și într-o situație în care nu poate acorda întreaga atenție necesară pentru cei trei copii. Pe lângă pierderea soției cu care forma o familie frumoasă, soțul Alexandrei a rămas și cu o uriașă responsabilitate având în grijă trei copii de vârste mici.

 

Cu traume greu de trecut au rămas și părinții fetei care au fost loviți de o suferință neașteptată și greu de dus. Alexandra și Vlad erau singurii copii ai familiei Miron, astfel că și fratele a fost marcat de moartea prematură a Alexandrei, de care era extrem de atașat, această tragedie urmând să-l însoțească și pe el pe tot parcursul vieții.

 

Tânăra de 25 de ani avea o relație extrem de apropiată cu toți membrii familiei, inclusiv bunicii, unii dintre ei locuind în aceeași curte cu părinții. Starea de sănătate atât fizică cât și mentală a bunicilor s-ar fi agravat brusc după moartea Alexandrei, având în vedere vârsta înaintată.

 

O familie extrem de unită

 

Soții Alexandra și Gabriel Ivanov s-au dovedit a fi un sprijin solid și pentru familia lui Alin Ivanov, care avea calitate de cumnat. Tată a doi copii, el și soția au trecut prin momente extrem de dificile cu unul dintre copii, moment în care Alexandra a avut grijă de celălalt. Împreună au decis ca în cazul în care ar fi victime ale unui accident fatal, custodia copiilor să revină Alexandrei și soțului ei. De altfel, cumnatul Alin Ivanov era la rândul său membru al Asociației Tinerilor Ortodocși din România (ATOR) și a participat alături de ea la numeroase acțiuni de voluntariat.

 

Într-una dintre acestea au cunoscut-o pe Bianca Pomparău care a fost pentru defunctă ca o soră, deși nu exista un grad de rudenie sangvină. Bianca a fost primită în sânul familiei extinse a Alexandrei, ajutată să-și termine studiile liceale și să-și crească copilul pe care l-a creștinat.  

 

Totalul daunelor

 

În dosarul de anchetă s-au solicitat astfel daune materiale în valoare de 50.000 de lei pentru cheltuielile cu înmormântarea și pomenirile conform tradițiilor religioase, sumă care va fi actualizată cu rata inflației și dobânda legală calculată de la data săvârșirii faptei.

 

Și daune morale în valoare de 7.050.000 de euro, după cum urrmează:

 

  • 1 milion de euro pentru fiecare copil al Alexandrei
  • Soțul - 500 de mii de euro
  • Părinții - 700 de mii de euro pentru fiecare
  • Fratele - 500 de mii de euro
  • Bunicii (trei) - 500 de mii de euro pentru fiecare
  • Cumnatul - 100 de mii de euro
  • Fata ”adoptată” de Alexandra - 50 de mii de euro

 

Membrii familiei au arătat că daunele morale nu vor repara niciodată prejudiciul creat prin moartea Alexandrei Ivanov, ci doar pot crea o stare temporară de satisfacție.

 

În opinia lor, prejudiciul în totalitate este imposibil de acoperit prin intermediul unei sume de bani, însă poate fi un semnal pentru sistem, pentru a fi prevenite și evitate alte tragedii de acest fel, pe viitor.

 

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava au admis cererea de constiture a părților civile și responsabile.

 

În prezent, se află în plină desfășurare o expertiză medico-legală care are ca scop stabilirea exactă și completă a circumstanțelor în care s-a produs decesul victimei.

 

Avocatul familiei Ivanov, Gianina Vera Poroșnicu urmează să solicite și instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor deținute de suspectă.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
„Amenda” pentru moartea Alexandrei, praful în ochi aruncat pentru mulțime: Sancțiunile trebuie să fie pentru cei care greșesc
Declic în Spitalul Județean după moartea Alexandrei: Se vede o schimbare în rândul personalului medical

 

Guvernul și-a deșertat sacul cu bani înainte de Crăciun! Împărțeală pe bază de mușchi politici, primari „pedepsiți” că nu-s pesediști sau liberali - DOCUMENT
Fondurile repartizate la nivel național au fost extrem de generoase, semn că Guvernul a făcut economii spre final de an urmare a măsurilor de austeritate adoptate și a supraimpozitării firmelor private.Au fost împărțiți în județe aproape 1,6 miliarde de lei sau echivalentul a 316 milioane de euro.
Dosarul șpăgilor: Doina Caba și-a tras soțul în infracțiuni, șefa de la ATI plină de datorii dar cu mașină de peste 100.000 de euro – AVERILE șefelor arestate de la spital
Spitalul este zguduit de arestările VIP-urilor care au ajuns în cătușe.Neașteptate în ancheta de la Spitalul Județean Mavromati aflată în derulare la DNA Suceava sunt mai degrabă numele unora dintre cei implicați.
”Descoperirea” din canal: Muncitorii de la ”Apă” NU ar avea, de fapt, salariul minim pe economie - Nimeni nu prea ia sub 3.000 de lei
Ideea salarizării muncitorilor din echipajele de intervenții ale Nova Apaserv la nivel minim care circulă pe piață de ani la rând este una falsă.O susține conducerea companiei județului prin calcule făcute cu titlu de exemplu dar și sindicaliștii de la nivelul unității.
Parada Erorilor de Ziua Națională a României: cine și de ce a furat startul, unde au dispărut avioanele
1 Decembrie 2023 va rămâne probabil în memoria colectivă a botoșănenilor ca fiind Ziua Națională în care erorile s-au ținut lanțBotoșăneanul a încercat să afle ce s-a întâmplat și a discutat cu șefii instituțiilor implicate în organizarea evenimentului
Magistrații și-au mărit salariile retroactiv! La Botoșani un fost procuror va primi 50.000 de euro: Îmi tremura pixul în mână
250.000 de lei sau 50.000 de euro este suma pe care urmează să o primească un fost procuror de la Botoșani, într-o singură tranșă.Asta alături de un alt „cadou” oferit de colegii magistrați activi: majorarea pensiei de serviciu, cunoscută publicului larg drept „specială”.
Mesajul care poate fi decisiv în dosarul morții Alexandra Ivanov: Tânăra a trimis zeci de SMS-uri, unul singur amintit în anchetă
Alexandra, tânăra mamă din Botoșani care a murit în Maternitate în dimineața zilei de 18 august 2023 a trimis numeroase mesaje în ultima noapte din viața sa.Familiei, doctorului curant dar și celui care se afla de gardă. Mesajele au fost identificate la percheziția informatică efectuată ulterior decesului.
Facturi de aproape 2.000 de lei la apă în comuna fără... apă: Se plătește apa din fântâni – DOCUMENT
Unele persoane juridice din comuna Blândești au primit toamna aceasta de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut – Bârlad documente privind actualizarea abonamentelor de utilizare / exploatare a resurselor de apă care prevăd scumpiri drastice.
Ordonanța lui Ciolacu strânge cureaua, dar nu prea: Oameni dați afară din primării doar „pe hârtie”! Primar: Trebuie să plec eu și cu vicele obligatoriu
Întâi a fost un proiect de ordonanță peste care s-a intervenit succesiv și care a paralizat practic activitatea din instituțiile publice vizate.Bugetarii erau mai degrabă preocupați să citească paragrafele care i-ar afecta direct și care i-ar fi lăsat fără o bună parte din salarii ori mai rău, chiar fără locul de muncă.
Este OFICIAL: Drumul Botoșani – Târgu-Frumos rămâne cu piatră spartă, gropi și alunecări de teren la granița dintre județe, se lucrează la un nou proiect
În timp ce prefectul, președintele Consiliului Județean și unii parlamentari ai Puterii își fac deja poze de la întâlniri pe tema autostrăzii Pașcani – Suceava, care ar urma să asigure conectivitatea județului cu Autostrada Moldovei (A7) și Autostrada Unirii (A8), la granița Botoșaniului cu Iașul este dezastru.
Angajații unei benzinării, la băut și fumat alături de alți oameni, la câțiva metri de un rezervor GPL, stația NU are autorizație de mediu – VIDEO & GALERIE FOTO
Mai mulți cetățeni din satul Hudum au reclamat autorităților că trăiesc cu teama unei tragedii din cauza unei stații GPL situate în apropierea drumului Botoșani – Suceava. Oamenii susțin că SKID-ul respectiv este amplasat ilegal și au solicitat ridicarea autorizației.
Reforma administrativă: CINCI instituții ar urma să dispară la Botoșani, cu tot cu directorii din fruntea lor
Proiectul legislativ privitor la unele măsuri fiscale aplicate în mediul privat, dar și cu o serie de măsuri care afectează aparatul de stat a intrat în transparență decizională.Mai multe instituții publice ar urma să dispară inclusiv la Botoșani prin desființare, comasare sau absorbție.
Pietre, pământ și nori de praf pe Botoșani – Târgu-Frumos în ziua când drumul trebuia să fie gata, contractul se termină fără să se mai asfalteze la intrarea în județ – VIDEO & GALERIE FOTO
Promisă de trei decenii, reabilitarea drumului Botoșani – Târgu-Frumos nu este gata nici după ce s-au alocat fondurile necesare, s-a organizat o licitație, a fost desemnat un câștigător și a expirat și termenul, prelungit și el, de executare a lucrărilor.
Nu este vreo glumă! Firma cu explozia din Crevedia are sediu și la Botoșani și stație GPL într-o intersecție din centrul orașului – GALERIE FOTO
Compania căreia îi aparține stația GPL din Crevedia care a explodat sâmbătă seară are sediu secundar la Botoșani, într-un imobil pe care îl deține în baza unui contract de vânzare-cumpărare datat pe 20 ianuarie 2020.
Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Investiția la drumul Botoșani – Târgu Frumos a avansat cu numai 3% în două luni, după ce s-a mărit valoarea contractului cu statul, constructorul cere extinderea termenului de execuție – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care teoretic au fost efectuate lucrări de modernizare, cel mai important drum național pentru Botoșani prezintă o imagine a neputinței și a modului în care sunt onorate contractele cu statul în România. Șansele ca această arteră să fie finalizată la termen sunt extrem de mici.
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Dacă nu se respectă anumite reguli, în general nu doar în bucătărie, se pot întâmpla anumite lucruri care să-ți strice mâncarea, să aibă un gust mai sărat decât trebuie sau să fie arsă sau diferite particularități de ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
12.7 o C
Dorohoi
12.3 o C
Bucecea
11.9 o C
Darabani
11.8 o C
Saveni
12.7 o C
Ştefăneşti
14.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.