Ancheta săptămânii
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE

Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.

Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.

Scurt istoric

 

Este vorba despre Casa de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga” din centrul orașului Botoșani. Teoretic este administrată de Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (ANCCSR), entitate care deține toate casele sindicatelor din orașele țării.

 

Aceste clădiri, 59 la număr în total, au fost preluate de la Uniunea Generală a Sindicatelor din România (UGSR), structură care a avut un patrimoniu bogat format inclusiv din hoteluri în stațiuni montane sau de pe litoralul românesc.

 

De-a lungul anilor, modul de obținere al acestor bunuri a fost contestat de diverse entități ale statului, în special primării. O decizie istorică ar fi notată în noiembrie 2022 când, după 32 de ani de luptă, Judecătoria Sectorului 1 din Bucureşti a decis desfiinţarea unui document prin care confederaţiile înfiinţate imediat după 1989, au preluat de la Uniunea Generală a Sindicatelor din România patrimoniu sindical. Iar în această categorie sunt incluse și casele de cultură a sindicatelor care au fost preluate de amintita ANCCSR.

 

Primăria face primul pas

 

Urmare a numeroaselor sesizări venite din partea botoșănenilor dar și a crizei acute de săli de spectacole decente într-un oraș care este leagăn al culturii, serviciile Primăriei Botoșani și-au început propriile demersuri de documentare.

 

La inițiativa primarului Cosmin Andrei primul pas a fost acela de a trece în domeniul privat al municipiului Botoșani terenul adiacent Casei Sindicatelor. Adică spațiile în care funcționează mai mulți operatori privați, care au închiriat suprafețe de interior sau exterior pentru activități de alimentație publică.

Pe terenuri pe care Primăria este proprietarul de drept.

 

„Era firesc să fie în patrimoniul nostru. Am înregistrat la OCPI și am trimis notificări celor care dețin terase pentru a perfecta contractele cu municipalitatea și nu cu Casa Sindicatelor care nu deține acel teren cu acte în regulă”,

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

 

 

Administratorii teraselor chemați cu chiria la Primărie

 

Serviciul Patrimoniu al municipalității a transmis deja adrese către operatorii privați care se ocupă de activitatea pub-urilor sau teraselor ca în termen de 30 de zile să încheie contracte de concesiune, care implică și plata chiriei, cu Primăria.

În condițiile în care aveau contracte cu o entitate care nu deține act de proprietate pe clădire.

 

Al doilea pas al Primăriei

 

Ar fi acela de a prelua clădirea cu totul, cu scopul de a se interveni cu lucrări de reabilitare. Mai ales că acest imobil este un pol al spectacolelor desfășurate la Botoșani, cu cea mai mare afluență de public.

Contextul pare a fi unul favorabil Primăriei, având în vedere că și alți primari s-au dus în instanță pentru preluarea caselor sindicatelor. Alții, au solicitat ca aceste treceri să fie efectuate de către Guvern.

Unele procese au fost câștigate, altele pierdute.

 

Iar justificarea ar fi următoarea:

 

„Au fost construite din banii românilor, a botoșănenilor. În acest moment această clădire nu este înregistrată la Cadastru ca având proprietar, nici asociația aceasta a sindicatelor, nici sindicatele propriu-zise. Și acest demers mă obligă să analizez inițiativa și din perspectiva noastră. Pentru că avem o clădire emblematică în centrul orașului care nu se prezintă în cele mai bune condiții”,

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

 

Condiții comuniste în principala sală de spectacole a orașului

 

În cazul în care Primăria ar prelua Casa Sindicatelor, edilul șef a dat asigurări că infrastructura ar urma să fie îmbunătățită, mai ales în favoarea botoșănenilor care ocupă locurile din sala de spectacole, aproape săptămânal.

 

„Inclusiv din sală, cu scaunele comuniste pe care le avem, toaletele care au rămas încremenite în anii ’70 și în condiții insalubre pentru că probabil nu sunt resursele necesare pentru investiții. Și atunci este firesc ca municipalitatea să demareze acest demers pentru a investi în această clădire din centrul orașului”,

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

 

Unde se duc banii pe chirie?

 

Cele mai multe spectacole care se bucură la acest moment de un succes răsunător în rândul publicului botoșănean sunt cele susținute de Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani. Instituție care achită chirie către Casa Sindicatelor.

Tot contracost sunt și spectacolele susținute de licee, de genul Miss Preuniversitaria sau Miss Boboc.

Inclusiv Primăria plătește chirie pentru propriile activități, atunci când este cazul. Și o face, spune primarul, către o entitate care nu ar avea documente de proprietate pe clădire.

 

„Clădirea nu are proprietar la OCPI (Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară n. red). Și, de exemplu, Primăria Alexandria a deschis proces considerând că este succesorul de drept al statului român îndreptățit să dețină acest imobil și a câștigat în instanță. Lucru pe care-l vom face și noi. Analizez împreună cu colegii juriști acest demers încurajat și de succesul altora, pentru că în acest moment avem o clădire fără proprietar construită de către români, de către botoșăneni”,

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

 

 

 

Mai mult, sumele colectate din închirierea sălii nu s-ar reflecta în modul în care arată clădirea pe exterior sau interior, și cel mai probabil sunt direcționate pentru partea de funcționare, adică de susținere a salariilor sau pentru plata utilităților.

 

Parcarea asfaltată tot de Primărie

 

Inclusiv pentru reabilitarea parcării municipalitatea a intervenit cu resurse proprii. Însă spațiul este folosit tot de către Casa Sindicatelor.

 

”A fost asfaltată în urma demersurilor pe care tot eu le-am făcut, în calitate de viceprimar, după ce am identificat terenul ca fiind al Primăriei. Am făcut această investiție, am reabilitat parcarea, dar în acest moment este folosită tot de către cei de acolo. Inclusiv această parcare trebuie folosită de către botoșăneni, cum am făcut și cu cele de la Vegastel. Adică vreau să redau orașului, bunurile pe care le dețin botoșănenii. Nu fac demers pe persoană fizică, nu mă interesează nimic pe persoană fizică. Vorbesc în calitate de reprezentant al botoșănenilor și vreau ca domeniul public să revină pentru a fi folosit de către botoșăneni”,

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

 

Concluzii

 

  • Primăria a început o corespondență cu șefii naționali ai Asociației Naționale a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România, pentru clarificarea calității juridice asupra proprietății clădirii.
  • La Botoșani, Valentin Rău, directorul Casei Sindicatelor a refuzat categoric orice dialog oficial pentru a-și exprima punctul de vedere privitor la acest subiect. Și a sugerat jurnaliștilor Botoșăneanul să se adreseze conducerii ANCCSR pentru eventuale clarificări.
  • Prima casă de cultură a UGSR a fost dată în folosinţă în 1956 la Reşiţa, iar ultima în anul 1986, la Botoşani.
  • Primăria Onești a obținut câștig de cauză în procesul pentru preluarea Casei Sindicatelor.
  • La fel și Primăria Alexandria.
  • La Baia Mare, printr-o hotărâre a Consiliul Local inițiată de primarul Cătălin Cherecheș, obiectivul obiectivul a fost introdus în patrimoniul orașului, printr-o decizie favorabilă a instanței.
  • La Reșița procesul a fost pierdut de Primărie.
  • Alți primari au solicitat ca aceste case de cultură să treacă la primării prin Hotărâri de Guvern

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Administratorul cluburilor de la Casa Sindicatelor, i-o taie lui Țurcanu : Îl invit să meargă la locația nașului său!

 

Ordonanța lui Ciolacu strânge cureaua, dar nu prea: Oameni dați afară din primării doar „pe hârtie”! Primar: Trebuie să plec eu și cu vicele obligatoriu
Întâi a fost un proiect de ordonanță peste care s-a intervenit succesiv și care a paralizat practic activitatea din instituțiile publice vizate.Bugetarii erau mai degrabă preocupați să citească paragrafele care i-ar afecta direct și care i-ar fi lăsat fără o bună parte din salarii ori mai rău, chiar fără locul de muncă.
Este OFICIAL: Drumul Botoșani – Târgu-Frumos rămâne cu piatră spartă, gropi și alunecări de teren la granița dintre județe, se lucrează la un nou proiect
În timp ce prefectul, președintele Consiliului Județean și unii parlamentari ai Puterii își fac deja poze de la întâlniri pe tema autostrăzii Pașcani – Suceava, care ar urma să asigure conectivitatea județului cu Autostrada Moldovei (A7) și Autostrada Unirii (A8), la granița Botoșaniului cu Iașul este dezastru.
Angajații unei benzinării, la băut și fumat alături de alți oameni, la câțiva metri de un rezervor GPL, stația NU are autorizație de mediu – VIDEO & GALERIE FOTO
Mai mulți cetățeni din satul Hudum au reclamat autorităților că trăiesc cu teama unei tragedii din cauza unei stații GPL situate în apropierea drumului Botoșani – Suceava. Oamenii susțin că SKID-ul respectiv este amplasat ilegal și au solicitat ridicarea autorizației.
Reforma administrativă: CINCI instituții ar urma să dispară la Botoșani, cu tot cu directorii din fruntea lor
Proiectul legislativ privitor la unele măsuri fiscale aplicate în mediul privat, dar și cu o serie de măsuri care afectează aparatul de stat a intrat în transparență decizională.Mai multe instituții publice ar urma să dispară inclusiv la Botoșani prin desființare, comasare sau absorbție.
Procurorii de la Suceava, ”undă verde” pentru intrarea familiei cu cererea de peste 7 milioane de euro în dosarul decesului Alexandrei - MOTIVAȚII oficiale
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a preluat dosarul privitor la moartea Alexandrei Ivanov în data de 29 august 2023, la 11 zile de la deces. Suspect la acest moment în ancheta penală este medicul care se afla de gardă în noaptea de 17 spre 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Pietre, pământ și nori de praf pe Botoșani – Târgu-Frumos în ziua când drumul trebuia să fie gata, contractul se termină fără să se mai asfalteze la intrarea în județ – VIDEO & GALERIE FOTO
Promisă de trei decenii, reabilitarea drumului Botoșani – Târgu-Frumos nu este gata nici după ce s-au alocat fondurile necesare, s-a organizat o licitație, a fost desemnat un câștigător și a expirat și termenul, prelungit și el, de executare a lucrărilor.
Nu este vreo glumă! Firma cu explozia din Crevedia are sediu și la Botoșani și stație GPL într-o intersecție din centrul orașului – GALERIE FOTO
Compania căreia îi aparține stația GPL din Crevedia care a explodat sâmbătă seară are sediu secundar la Botoșani, într-un imobil pe care îl deține în baza unui contract de vânzare-cumpărare datat pe 20 ianuarie 2020.
Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Investiția la drumul Botoșani – Târgu Frumos a avansat cu numai 3% în două luni, după ce s-a mărit valoarea contractului cu statul, constructorul cere extinderea termenului de execuție – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care teoretic au fost efectuate lucrări de modernizare, cel mai important drum național pentru Botoșani prezintă o imagine a neputinței și a modului în care sunt onorate contractele cu statul în România. Șansele ca această arteră să fie finalizată la termen sunt extrem de mici.
Liberalismul la Botoșani: Iliuță a plecat din PNL supărat pe colaborarea cu PSD după ce a făcut campanie cot la cot cu PSD-iștii, a candidat alături de ei și cu votul lor a devenit viceprimar – GALERIE FOTO
Chiar dacă a plecat din PNL reproșând partidului colaborarea cu PSD, Viorel Iliuță a dobândit în 2012 un mandat de consilier local și apoi unul de viceprimar tocmai în cadrul unei alianțe a celor două partide.
Polițiști europeni cu toalete în curte, fără apă și săpun: Poliția Botoșani cumpără șase WC-uri din lemn pentru sediile din județ după ce a primit BMW-uri pentru oraș – FOTOGALERIE
Acțiune mai puțin obișnuită a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, care în aceste zile are în derulare o procedură în SICAP (Sistemul Informativ Colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a Achizițiilor Publice).
Plângere pentru tentativă de omor împotriva unui primar, un consilier local a cerut protecția Poliției: Omori lumea pe stradă
Disputele politice și administrative dintr-o comună s-au mutat din Consiliul Local la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), acolo unde un ales din Gorbănești a depus o plângere împotriva primarului Ionuț Melinte. Conflictul este unul mai vechi, însă a degenerat la sfârșitul lunii precedente.
Edy, la ce meciuri te uiți? Mailat este detașat cel mai bun marcator român din SuperLigă, dar Iordănescu NU îl convoacă la națională 
S-a spus de nenumărate ori că, dincolo de valoarea și randamentul la zi al unui jucător, cel puțin la fel de importante pentru convocarea unui jucător la echipa națională a României sunt cluburile la care evoluează și firmele care îl impresariază. 
STUDIU de CAZ - Cum s-a salvat o fabrică din Botoșani - De la director la muncitori, toți angajații au acceptat să muncească 4 luni fără salariu: Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost VIDEO
Astăzi este una dintre cele mai mari companii din Botoșani, însă în anii de după revoluție a fost închisă câteva săptămâni, iar apoi muncitorii au venit la lucru câteva luni cu toate că știau că nu vor fi plătiți. Au acceptat însă această variantă pentru a-și salva fabrica și implicit locurile de muncă.
POVESTEA achitării directorilor de la Modern Calor în dosarul DNA în care a fost atrasă și o companie de top: O încâlceală contractuală cum nu întâlnești în fiecare zi
Pe data de 28 iulie 2017 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava descindeau în birourile șefilor de la Modern Calor, compania orașului aflată în subordinea Consiliului Local. Era vizat un contract care asigura mentenanța a două motoare de cogenerare încheiat între Modern Calor și Elsaco Electronic.
Desfășurare impresionantă de forțe la o pensiune cu restaurant, piscină, loc de joacă și centru SPA, depistată cu branșament ilegal la apă
Pensiune 30 cu camere, piscină, centru SPA, restaurant, loc de joacă pentru copii, sistem de irigare a spațiului verde, vilă turistică. O afacere înfloritoare și cu impact în comunitate. Cu facturi lunare la apă care ar fi de doar câteva sute de lei.
Initiativa ar fi buna dar... cu alt primar. Am frica.... mare frica de demolare.... Cam asa a procedat cu ce nu a putut repara.... (si exemplul tramvaiului e graitor).Primaria Resita se imprumuta de pe bursa sa reconstruiasca tramvaiul pe care l-a demolat un primar al lor din trecut.....
2 octombrie 2023, 08:24
Felicitări Primăriei și primarului municipiului Botoșani pentru inițiativa preluării Casei de Cultură a Sindicatelor.Mai există o propunere către Consiliul Județean: Casa Tineretului a fost dată fără justificare unei Fundații pentru Tineret, fundație care de peste 30 de ani nu a avut și nu are nici o activitate cu și pentru tineri, în schimb încasează chirii grase de la diverse societăți care își au sediul acolo . Bineînțeles că se asigură salarii grase pentru 2 ,,tineri” de peste 40 de ani care nu au muncit în viața lor. Pe cine reprezintă această Fundație ? Pe nimeni. Această problemă poate fi rezolvată prin anularea actului normativ emis de Guvernul României.
28 iunie 2023, 13:58
Ati uitat cumva de centru vechi sau nu va lasa inima sa mutati acei locuitori care considera centru vechi ca pe o propetate a lor unde asi permit sa faca orce fara a fi sanctionati , sau daca sunt sanctionati nu plates iar onor primarie accepta aceste favoruri.
22 iunie 2023, 15:37
Poate reusiti sa inchideti si barul/terasa din fata Casei de Cultura. E de neam prost si arata orbil. Cocalareala maxima.Si da, stim ca in spatele "omului de afaceri" care o gestioneaza, sta fostul dom edil, C.Flutur.Doamne ajuta !
22 iunie 2023, 08:17
Corect! Luati si Casa Tineretului de la pesedistul capusa "revolutionar" care traieste de o viata de pe urma acestui imobil.
22 iunie 2023, 07:45
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Sinucigașii dau niște semnale de alarmă, pe care oamenii din jur le pot decodifica și trebuie să se ia măsuri imediat. Eu pe șefii lor i-aș trage la răspundere: nu își cunosc oamenii? Nu le știu problemele? Trebuie să aibă ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9681 lei
USD
Dolarul SUA
4.6029 lei
CHF
Francul elveţian
5.2648 lei
GBP
Lira sterlină
5.8001 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1236 lei
XAU
Gramul de aur
299.3672 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2586 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3052 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0248 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3895 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2043 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.0 o C
Dorohoi
0.0 o C
Bucecea
-0.7 o C
Darabani
-0.4 o C
Saveni
0.5 o C
Ştefăneşti
3.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.