Ancheta săptămânii
POVESTEA achitării directorilor de la Modern Calor în dosarul DNA în care a fost atrasă și o companie de top: O încâlceală contractuală cum nu întâlnești în fiecare zi

Pe data de 28 iulie 2017 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava descindeau în birourile șefilor de la Modern Calor, compania orașului aflată în subordinea Consiliului Local. Era vizat un contract care asigura mentenanța a două motoare de cogenerare încheiat între Modern Calor și Elsaco Electronic.

Originile anchetei penale 

 

Odată ridicate documentele, procurorii au pornit un maraton de audieri, fiind chemați angajați ai companiei de termoficare, funcționari din cadrul Primăriei Botoșani, dar și reprezentanți ai Elsaco.

 

În ianuarie 2018 s-a făcut trimiterea în judecată a șapte persoane, inclusiv trei foști directori de la Modern Calor.

 

Inculpații

 

Pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, Florin Sandu, director general al SC Modern Calor SA Botoșani, societate cu capital integral de stat.

 

Pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, Denisia Agapie, director economic în cadrul SC Modern Calor SA și Ion Diaconu, la data faptei director tehnic și împuternicit al directorului general.

 

Pentru complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, Claudiu Ursache, la data faptei șef serviciu financiar contabil în cadrul SC Modern Calor SA, Cristian Puflea, șef atelier exploatare furnizare dispecerat, SC Elsaco Electronic SRL, Aurelian Anghelache și Ovidiu  Butnaru, reprezentanți ai SC Elsaco Electronic SRL.

 

DNA spune că a fost atribuit un contract fără licitație

 

Contractul vizat de procurori a fost încheiat la data de 19 iunie 2013, între SC Modern Calor SA și o asociere de firme al cărei lider era SC Elsaco Electronic SRL. Anchetatorii au suspicionat că în relația contractuală nu au fost respectate dispozițiile legale. Serviciile de mentenanță pentru cele două module de cogenerare erau necesare urmare a implementării proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Botoșani pentru perioada 2009 – 2028 în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice”, finanțat prin Programul Operațional Sectorial de Mediu.

 

„S-a dispus în mod nelegal urmarea procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare cu ofertantul, respectiv asocierea Elsaco Electronic și Electroalfa Internațional, întrucât nu fuseseră identificate motive tehnice din care să rezulte că aceste două societăți aveau posibilitatea să presteze acest gen de servicii, ignorându-se în mod intenționat existența unicului operator economic (furnizorul celor două motoare de cogenerare), autorizat să presteze activități de service pe teritoriul României”,

au arătat procurorii în rechizitoriu.

 

Serviciile din contract cedate unei alte firme

 

Odată contractul încheiat, serviciile nu au fost prestate de firmele din asociere, ci de unicul operator autorizat, respectiv SC TEB Energy Business SA din București cu care a fost încheiat un al doilea contract, la un preț mai mic. Firmele din asociere ar fi furnizat doar cantitățile de ulei necesare ungerii motoarelor, însă ar fi perceput tarife pentru servicii de mentenanță, de aici rezultând prejudiciul calculat de procurori care s-a ridicat la 2.364.449 de lei.

 

Șefii de la Modern Calor au fost acuzați că au acceptat facturi la plată pentru serviciile de mentenanță care în realitate nu ar fi fost prestate de firmele cu care unitatea municipalității avea contract.

 

După un proces care a durat mai bine de cinci ani, toți inculpații au fost achitați în acest dosar.

 

Motivările instanței pe baza probelor administrate la proces

 

În cazul lui Florin Sandu, acuzat de abuz în serviciu, instanța a remarcat că din probatoriul administrat nu ar fi reieșit o lipsă de diligență din partea fostului director. Respectiv că nu și-ar fi dat silința pentru a apăra interesele, mai ales pe cele financiare, ale societății.

 

În completare arată că „art. 297 din Codul Penal definește abuzul în serviciu ca neîndeplinirea unui act care intră în atribuțiunile de serviciu sau îndeplinirea defectuoasă a acestora”. Iar modalitatea prin care sunt conduse societățile comerciale cu capital de stat este clar stipulată în Legea nr. 31/1990 care împarte răspunderea directorilor cu membrii Consiliului de Administrație. Mai pe înțelesul tuturor, că directorii unei companii duc la îndeplinire sarcinile trasate de administratori. Iar aici instanța a constatat o împărțire a răspunderii decizionale la nivelul companiei de stat, între administratori și directori.  

 

Și Primăria și-a dat cu stângul în dreptul

 

La nivel mai larg, gradul de răspundere a fost ridicat de judecători inclusiv la nivelul autorității contractante, adică Primăria Botoșani, care avea calitatea de beneficiar al proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Botoșani pentru perioada 2009 – 2028 în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice”.

 

Primăria ar fi fost înștiințată despre necesitatea semnării contractului de mentenanță pentru cele două motoare de cogenerare. Conducerea Modern Calor a fost informată de Primărie că trebuie să încheie acest contract pentru întreținerea motoarelor, cu respectarea contractului de lucrări pentru proiectul mai sus menționat, care ar fi fost încheiat cu SC Elsaco Electronic, în calitate de lider și SC Electro Alfa Internațional, SC Aquaterm, SC Confort ca asociați și cu unic subcontractant cu SC Termoproiect. Care ar fi avut o clauză în acest sens, prin care cei care au realizat contractul să realizeze și mentenanța.

 

Numai că, niciuna dintre firme nu era autorizată pentru asigurarea acestui serviciu.

 

Iar o altă variantă ar fi fost organizarea unei licitații pentru atribuirea contractului de mentenanță, numai că în România exista un singur operator autorizat pentru această activitate, respectiv SC TEB Energy Business SA din București.

 

 

Decizii contradictorii de la șefii din Primărie 

 

Imediat după încheierea contractului au fost avansate soluții diferite, aceste inadvertențe nefiind imputabile directorului Florin Sandu.

 

Neclaritățile nu ar fi fost înlăturate de Primărie, în ciuda numeroaselor ședințe care au avut loc pe acest subiect. Confuzia ar fi reieșit și din probele administrate, fiind oferit exemplul fostului administrator public al Primăriei, Adriana Zăiceanu, care a fost întrebată de instanță dacă s-a exprimat pentru necesitatea încheierii unui contract cu Elsaco, iar răspunsul a fost: „Poziția mea a fost că trebuie încheiat un contract de mentenanță, dar nu m-am exprimat din punct de vedere tehnic cu privire la acest aspect”. Iar apoi la altă întrebare, să răspundă la fel de lămuritor: „Dar nu înseamnă că ceea ce a făcut operatorul (Modern Calor n.n.) a fost greșit”.

 

A fost audiat și martorul Paul Vieriu, care în cursul urmăririi penale a declarat inițial că nu cunoaște ceva despre împrejurările în care a fost încheiat contractul de mentenanță, dar a participat la o ședință în care s-a stabilit ca aceasta să cadă în sarcina utilizatorului, pentru ca apoi să precizeze că s-a pronunțat în mod constant pentru încheierea contractului de mentenanță cu respectarea prevederilor în materie de achiziții publice. În instanță a declarat: „În ceea ce privește mentenanța... trebuia făcută de cel care câștiga licitația”, cu precizarea că Primăria nu avea obligația de a încheia contractul cu firmele câștigătoare.

 

În concluzie, în cazul lui Florin Sandu instanța nu a identificat vreun act defectuos efectuat în exercitarea atribuțiilor sale legate de încheierea contractului de mentenanță, care să impună raportarea la vreo dispoziție din legislația primară ce ar fi fost încălcată urmare a lipsei de diligență, concluzia fiind aceea că fapta nu există”.

 

Directorii ar fi acționat în conformitate cu cerințele din contract

 

Un alt aspect reținut de judecători și considerat relevant a fost acela că, „prestațiile efectuate corespund cu cele stabilite în caietul de sarcini, în capitolul dedicat obligațiilor prestatorului și achizitorului, fiind astfel rezonabil că personalul asocierii s-a supus cerințelor venite din partea personalului Modern Calor, cerințe de altfel tehnice și care au ținut de buna funcționare a motoarelor, sub toate aspectele”.

 

Cât despre localizarea unui eventual prejudiciu în dauna Modern Calor „costurile mentenanței începând cu data punerii în funcțiune și până la finele anului 2020 au fost evidențiate ca element de cost ce stă la baza formării prețului de vânzare a energiei termice și electrice. Prin urmare, nu se poate reține producerea unui prejudiciu”. Pentru aceste considerente instanța a considerat că activitatea directorilor Florin Sandu, Ion Diaconu și Denisia Agapie nu prezintă valențe infracționale.

 

Modern Calor s-a constituit parte civilă pentru suma de 3.295.259 de lei, din care 2.364.449 lei a fost reținută în sarcina lui Florin Sandu, iar diferența de 930.809 lei în sarcina tuturor inculpaților din dosar.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
ACUM: Directorul Modern Calor la ”Botoșăneanul TV” despre căldura care va fi la iarnă – VIDEO
„Omul care mânca două pâini” la companiile orașului, dat afară de la societatea în faliment care a îngropat Primăria în datorii

 

 

Este OFICIAL: Drumul Botoșani – Târgu-Frumos rămâne cu piatră spartă, gropi și alunecări de teren la granița dintre județe, se lucrează la un nou proiect
În timp ce prefectul, președintele Consiliului Județean și unii parlamentari ai Puterii își fac deja poze de la întâlniri pe tema autostrăzii Pașcani – Suceava, care ar urma să asigure conectivitatea județului cu Autostrada Moldovei (A7) și Autostrada Unirii (A8), la granița Botoșaniului cu Iașul este dezastru.
Angajații unei benzinării, la băut și fumat alături de alți oameni, la câțiva metri de un rezervor GPL, stația NU are autorizație de mediu – VIDEO & GALERIE FOTO
Mai mulți cetățeni din satul Hudum au reclamat autorităților că trăiesc cu teama unei tragedii din cauza unei stații GPL situate în apropierea drumului Botoșani – Suceava. Oamenii susțin că SKID-ul respectiv este amplasat ilegal și au solicitat ridicarea autorizației.
Reforma administrativă: CINCI instituții ar urma să dispară la Botoșani, cu tot cu directorii din fruntea lor
Proiectul legislativ privitor la unele măsuri fiscale aplicate în mediul privat, dar și cu o serie de măsuri care afectează aparatul de stat a intrat în transparență decizională.Mai multe instituții publice ar urma să dispară inclusiv la Botoșani prin desființare, comasare sau absorbție.
Procurorii de la Suceava, ”undă verde” pentru intrarea familiei cu cererea de peste 7 milioane de euro în dosarul decesului Alexandrei - MOTIVAȚII oficiale
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a preluat dosarul privitor la moartea Alexandrei Ivanov în data de 29 august 2023, la 11 zile de la deces. Suspect la acest moment în ancheta penală este medicul care se afla de gardă în noaptea de 17 spre 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Pietre, pământ și nori de praf pe Botoșani – Târgu-Frumos în ziua când drumul trebuia să fie gata, contractul se termină fără să se mai asfalteze la intrarea în județ – VIDEO & GALERIE FOTO
Promisă de trei decenii, reabilitarea drumului Botoșani – Târgu-Frumos nu este gata nici după ce s-au alocat fondurile necesare, s-a organizat o licitație, a fost desemnat un câștigător și a expirat și termenul, prelungit și el, de executare a lucrărilor.
Nu este vreo glumă! Firma cu explozia din Crevedia are sediu și la Botoșani și stație GPL într-o intersecție din centrul orașului – GALERIE FOTO
Compania căreia îi aparține stația GPL din Crevedia care a explodat sâmbătă seară are sediu secundar la Botoșani, într-un imobil pe care îl deține în baza unui contract de vânzare-cumpărare datat pe 20 ianuarie 2020.
Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Investiția la drumul Botoșani – Târgu Frumos a avansat cu numai 3% în două luni, după ce s-a mărit valoarea contractului cu statul, constructorul cere extinderea termenului de execuție – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care teoretic au fost efectuate lucrări de modernizare, cel mai important drum național pentru Botoșani prezintă o imagine a neputinței și a modului în care sunt onorate contractele cu statul în România. Șansele ca această arteră să fie finalizată la termen sunt extrem de mici.
Liberalismul la Botoșani: Iliuță a plecat din PNL supărat pe colaborarea cu PSD după ce a făcut campanie cot la cot cu PSD-iștii, a candidat alături de ei și cu votul lor a devenit viceprimar – GALERIE FOTO
Chiar dacă a plecat din PNL reproșând partidului colaborarea cu PSD, Viorel Iliuță a dobândit în 2012 un mandat de consilier local și apoi unul de viceprimar tocmai în cadrul unei alianțe a celor două partide.
Polițiști europeni cu toalete în curte, fără apă și săpun: Poliția Botoșani cumpără șase WC-uri din lemn pentru sediile din județ după ce a primit BMW-uri pentru oraș – FOTOGALERIE
Acțiune mai puțin obișnuită a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, care în aceste zile are în derulare o procedură în SICAP (Sistemul Informativ Colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a Achizițiilor Publice).
Plângere pentru tentativă de omor împotriva unui primar, un consilier local a cerut protecția Poliției: Omori lumea pe stradă
Disputele politice și administrative dintr-o comună s-au mutat din Consiliul Local la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), acolo unde un ales din Gorbănești a depus o plângere împotriva primarului Ionuț Melinte. Conflictul este unul mai vechi, însă a degenerat la sfârșitul lunii precedente.
Edy, la ce meciuri te uiți? Mailat este detașat cel mai bun marcator român din SuperLigă, dar Iordănescu NU îl convoacă la națională 
S-a spus de nenumărate ori că, dincolo de valoarea și randamentul la zi al unui jucător, cel puțin la fel de importante pentru convocarea unui jucător la echipa națională a României sunt cluburile la care evoluează și firmele care îl impresariază. 
STUDIU de CAZ - Cum s-a salvat o fabrică din Botoșani - De la director la muncitori, toți angajații au acceptat să muncească 4 luni fără salariu: Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost VIDEO
Astăzi este una dintre cele mai mari companii din Botoșani, însă în anii de după revoluție a fost închisă câteva săptămâni, iar apoi muncitorii au venit la lucru câteva luni cu toate că știau că nu vor fi plătiți. Au acceptat însă această variantă pentru a-și salva fabrica și implicit locurile de muncă.
Desfășurare impresionantă de forțe la o pensiune cu restaurant, piscină, loc de joacă și centru SPA, depistată cu branșament ilegal la apă
Pensiune 30 cu camere, piscină, centru SPA, restaurant, loc de joacă pentru copii, sistem de irigare a spațiului verde, vilă turistică. O afacere înfloritoare și cu impact în comunitate. Cu facturi lunare la apă care ar fi de doar câteva sute de lei.
Xiang, Zheng, Cheng și Sheng... Chinezii cuceresc comerțul la Botoșani: au pus mâna pe câteva dintre cele mai bune spații, iar profitul le-a explodat în pandemie
În alte vremuri văzuți doar pe la televizor ori la filmele de la cinematograf, chinezii încep să devină o prezență constantă în viața orașului. Nu sunt mulți, însă cei puțin ajunși pe aici au reușit să intre cu afaceri în câteva dintre cele mai importante spații din oraș.
Deci, uleiul pentru ungerea motoarelor a costat doua milioane. In tara lui Papura voda, este acceptabil. Cat a ajuns in buzunarul guzganului matrafoxat? 20 de milioane de oameni traiesc intr-o saracie lucie in ideea ca "vin banii europeni". Cum vin, asa se duc in buzunare cu fundul spart si conducta spre banci din paradisuri fiscale. Si noi suntem din ce in ce mai saraci iar ei castiga licitatii si au proiecte de sute de milioane din acei bani europeni pentru care suntem obligati sa traim cu pensie de 300 de euro pe luna. Probabil de aceea si-a permis domnul Iftimie arogantele cu modernizarea stadionului di taxele si impozitele saracimii, fiindca este curat precum lacrima copilului care plange de foame, dar vrea la meci pe un stadion ultramodern. Un lucru nu am priceput-de ce Sandu trebuia sa suporte costul uleiului?
20 martie 2023, 08:11
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„De la preluarea mandatului, am pus accent pe colectarea datelor de contact de la consumatori, în vederea corespondării cu aceștia, prin diverse metode, e-mail, mesaje, conturi în aplicație. Am reușit să strângem până în ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
29 noiembrie 2023
EUR
Euro
4.9726 lei
USD
Dolarul SUA
4.5313 lei
CHF
Francul elveţian
5.1634 lei
GBP
Lira sterlină
5.7463 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0662 lei
XAU
Gramul de aur
296.8710 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2543 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3150 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0003 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3338 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2047 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.4 o C
Dorohoi
3.4 o C
Bucecea
2.5 o C
Darabani
1.8 o C
Saveni
2.7 o C
Ştefăneşti
7.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.