Ancheta săptămânii
PNL și USR și-au împărțit cu scântei șefia instituțiilor, ”Salvați România” pune mâna pe câteva unități de stat cheie – LISTA

Votarea de către ambii consilieri locali ai Uniunii Salvați România a amendamentului la bugetul orașului prin care s-au suplimentat cu 597.000 de lei alocațiile către Direcția Servicii Publice Sport și Agrement (DSPSA) condusă de liberalul Eugen Țurcanu nu este una întâmplătoare. Opțiunea pro PNL a celor doi useriști survine unei întâlniri tensionate

Condiție liberală: ori votați cu PNL la municipiu, ori nu mai avem ce împărți


Întrunirea a avut loc la sediul organizației județene a PNL și, printre alții, din partea celor două formațiuni au participat: Costel Șoptică, Dan Nechifor, Sorin Cornilă, Verginel Gireadă, Cătălin Flutur, Viorel Iliuță, respectiv Andrei Drancă, Raluca Curelariu, Marcel Gheorghiță, Ady Hobjilă.


Liberalii le-au reproșat useriștilor că prin votul dat în Consiliul Local au ajutat pesediștii să își impună consiliul de administrație pe care îl doreau la SC Eltrans SA și că atitudinea lor este contrară coaliției guvernamentale, în care PNL și USR sunt principalele partide.


Ca atare, când s-a trecut la împărțirea posturilor în fruntea serviciilor publice deconcentrate, peneliștii au condiționat întreaga negociere și punerea ei în practică de susținerea de către cei doi consilieri USR a proiectelor PNL în Consiliul Local, ba chiar solicitându-li-se să participe înaintea ședințelor de CL la întruniri cu grupul liberal care să fie prezidate de Cătălin Flutur.

 

Greu cu Raluca


Raluca Curelariu le-ar fi răspuns că nu poate garanta un vot alături de PNL indiferent de condiții, doar în baza faptului că liberalii și useriștii se află într-o coaliție guvernamentală, afirmând în prezența președintelui USR Botoșani că absolut nimeni nu îi poate impune cum să voteze, nici măcar... Andrei Drancă.


A confirmat practic ceea ce, mai mult sau mai puțin oficial, deputatul Andrei Drancă i-ar fi transmis omologului Costel Șoptică după ședințele tensionate pe seama CA-ului de la SC Eltrans SA și anume că respectiva consilieră ”este incontrolabilă”.


Ca și în alte rânduri, Andrei Drancă a refuzat să răspundă apelurilor inițiate de reporterul Botoșăneanul, deși Parlamentul îi suportă o parte a cheltuielilor telefonice.


A reacționat în cadrul ședinței primarul comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă răspunzându-i direct consilierei de la municipiu că, în aceste condiții, nu poate exista vreo înțelegere privind atribuirea funcțiilor în fruntea instituțiilor.

 

Un 25% foarte interesant pentru USR


În ciuda acestui impediment, s-a discutat totuși despre repartizarea instituțiilor cu subordonare guvernamentală. S-a convenit că organizațiile județene nu au puterea de a schimba șefii structurilor de forță, adică Poliția, Jandarmeria, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și că aici pot părea modificări în conducere doar dacă ministerele vor considera că este cazul.


S-a ajuns astfel la aproximativ 40 de unități de stat care pot fi supuse unei negocieri, din care 75% să revină PNL, iar 25% USR.


Instituțiile care revin USR

 

INSTITUȚIEPARTIDUL CARE DEȚINE ÎN PREZENT ȘEFIA
Biroul Vamal de Interiorfără apartenență politică
Casa de Asigurări de SănătatePSD (se organizează concurs în această perioadă)
Inspectoratul de Stat în ConstrucțiiPSD
Garda de MediuPSD
Autoritatea Rutieră RomânăPNL
Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul RutierALDE
Comisariatul Județean pentru Protecția ConsumatorilorALDE
ANIF – Filiala Teritorială de Îmbunătățiri Funciare BotoșaniPSD
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor RuralePSD
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – director adjunct 
Direcția Județeană pentru CulturăPNL

 

Aproape jumătate dintre cele 11 posturi vizate sunt ocupate de pesediști, lăsându-se impresia că liberalii au încercat să paseze la USR unități conduse de social-democrați, adică acolo unde schimbarea directorilor este mai dificilă. De asemenea, s-a cedat și o parte a celor subordonate Ministerului Transporturilor și Infrastructurii întrucât ministru este Cătălin Drulă de la USR.

 

PNL ține de IȘJ


Useriștii ar fi dorit și Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ), acolo unde în curând Gabriel Hârtie de la Pro România își încheie mandatul, însă liberalii ar fi refuzat deoarece au o persoană în partid căreia i s-a promis de multă vreme propulsarea în această funcție. Ei nu ar fi de acord nici măcar să cedeze vreun post de inspector școlar general adjunct, ci doar de inspector.


În plus, au nevoie de controlul IȘJ întrucât este considerată o instituție cheie prin care PNL poate atrage voturile reprezentanților Partidului Pro România în Consiliul Județean și Consiliul Local.


Discuții ar mai fi fost și pe seama Inspectoratului Teritorial de Muncă, însă în acest caz liberalii au avut surpriza să afle că useriștii îl sprijină tot pe Leo Kohut, nimeni altul decât actualul liberal care ocupă postul de inspector șef.


Rămâne însă de văzut și cum vor reușit PNL și USR să își impună propriii oameni la șefia serviciilor publice deconcentrate deoarece în jur de zece unități de acest tip sunt conduse de social-democrați care oficial au dat concurs și care pot fi mai greu îndepărtați din funcții.

 

Noii șefi depind de... Eltrans


Deși oficial nu s-a stabilit clar acest lucru, declanșarea întregului plan ar putea depinde de votul pe care cei doi aleși municipali de la USR îl vor da din nou pentru CA-ul de la SC Eltrans SA.

 

Și asta pentru că prefectul ar putea să ceară Consiliului Local revocarea hotărârii prin care PSD cu sprijinul USR a numit cinci persoane în consiliul de administrație al companiei de transport.

 

Desemnarea unui nou CA ar intra astfel din nou în plenul municipal, iar de această dată useriștii ar trebui să voteze alături de peneliști pentru ca negocierea privitoare la serviciile publice deconcentrate să rămână vigoare.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Directori cu botniță la Botoșani, prefectul încearcă să le-o scoată
După mai bine de un an de pauză, în care au fost lăsați în pace, prefectul bagă în ședință toți directorii de instituții

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
Singur împotriva sistemului! Un botoșănean a învins statul după ce a făcut pușcărie nevinovat
Era ridicat de pe stradă fiind suspectat că ar fi lovit o femeie și i-ar fi furat lanțul de aur de la gât. Din cauza unui tatuaj a petrecut trei luni într-o celulă, pentru ca ulterior să fie achitat, fapta de tâlhărie nefiind dovedită de procurori.
Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 
Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate
Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă
Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
DEZVĂLUIRI explozive despre „faimoasele autobuze” : Eltrans plătește taxă pentru fiecare kilometru suplimentar și are deja peste 100.000 km în plus - VIDEO
3.600 de euro plătește Eltrans pe lună pentru fiecare autobuz închiriat de la compania turcească cu care s-a încheiat un contract de leasing operațional.Autobuzele s-au defectat de 200 de ori în mai puțin de doi ani și sunt limitate și la numărul de kilometri parcurși.
In sfîrșit, am văzut și marea ,,reformă” lansată de PNL-USR care, ce să vezi, a însemnat schimbarea tuturor șefilor fără să se țină cont dacă aceștia sunt eficienți sau nu. Ori ești PNL-ist și USR-ist și vei primi o funcție, bani, mașină și secretară, ori ești împotriva lor și atunci trebuie să dispari. Aceasta-i ,,reforma” penelistă. Bravos, această ,,reformă” reprezintă ,,esența” programului de guvernare” și preocuparea principală a prefectului. Rușine să vă fie !
6 mai 2021, 10:24
flutur ar trebui sa faca un pas in spate, caci prin munca celor de la pd, pdl, pld, pnl el a sezut primar 16 ani........nu ca a facut ceva pt bt, dar e cazul sa lase pe altii mai cu initiativa, mai cu carte, mai valorosi, mai nepatati, care sa conduca pnl actual.....daca mai vreti sa aveti vreo sansa ca partid, la fel si matracucii si matracucile care sunt purtatori de vorbe galbene maronii.
26 aprilie 2021, 16:26
Bre lucifer nu mai bine stai tu la catedra si iti vezi de orele tale decat sa faci pe a interesantul despre fapte nestiute. Eu am inteles ca le stii pe toate dar nu chiar tot ce zboara se manca, daca ai trecut la galbeni e problema ta, dar noi nu am negociat nimic cu nimeni. DA SUNTEM INTR-O COALITIE DAR USR (PLUS ) NU IMPARTE FUNCTII CA LA PIATA, Institutiile din Botosani au nevoie de manageri responsabili nu aruncati in urma unor trasarii cu pixul pe hartie. Politica insemna asumare, e normal ca un partid sa isi asume anumiti oamenii dar USR NU O SA ACCEPTE CRITERIILE DE NUMIRE DIN VECHILE PARTIDE. NOI FACEM POLITICA ALTFEL, CU SIMT DE RASPUNDERE PENTRU CETATENII DIN Botosani.
26 aprilie 2021, 14:02
"echipa pnl" cu escrocul de la primate în frunte. Botoșănenii i-au spus pas, peneleul nu și nu. Oameni noi și curați nu încap printre crocodili? PSD va avea la Botoșani, la alegerile următoare 70%.
26 aprilie 2021, 13:52
Asa, bre, asa, ca la piata: un ciolan mie, un ciolan tie; de cand au preluat guvernarea, n-au mai terminat imparteala. Cu nimic mai buni decat PSD-istii; de fapt, cam asta-i politica la noi.Dar despre/ pentru botosaneni, nimic? Astia, prostii, de trebuie sa voteze din 4 in 4 ani, cu ce se aleg?Greata!
26 aprilie 2021, 13:31
Ce înseamnă de fapt USR ????Uniunea Salvați PSD ???Înseamnă ca acești USR-isti sunt niște fripturiști.
26 aprilie 2021, 13:24
si la serviciul de gospodarirea apelor sunt functii numai bune de negociat nu uitati de Apele Romane
26 aprilie 2021, 11:18
Domnisoara consilier este incontrolabila, dar cand a intrat in politica mare nu a inteles ca exista si o disciplina de partid, domnita lasa pitiponceala si treci la treaba. Daca negocieriile cu PNL pica domnita consilier pe langa faptul ca trebuie sa raspunda la doua intrebari, ar fi bine sa isi faca bagajelul sa se duca in curtea PSD. Magduta, totusi, Magduta unde este ? Comisie de impartirea a posturilor fara Magduta prefectuta, presedinte Plus nu prea au valoare. Ati fuzionat si ati exclus-o pe Magduta din echipa voastra, o sa vina Ciolos peste voi si face instructie daca nu o introduceti in echipa voastra. Fara Magduta si cu domnisoara consilier in joc, slabe sanse sa se imparta ceva la Botosani, poate peste un an, doi, daca o sa mai aveti guvern.
26 aprilie 2021, 10:13
Chiar nu are PNL ul alt om?Totul sa fie controlat de Flutur???Cum adică USr istii sa mearga sa “ia lumina” de la el???Pai astia nu pot singuri gândi???Ne-am cam saturat de 16 ani de același om...Improspatati garnitura daca mai doriți Primaria in 2024!!!
26 aprilie 2021, 09:23
Ce sa te mai mire când o ajuns nevasta lui Gireada subprefect? Niște semianalfabeti conduc destinele noastre. Ce usr este la bt?
26 aprilie 2021, 07:40
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”Din păcate, discriminarea în școli este prezentă. În sondajul nostru de opinie, realizat acum un și jumătate la nivel național, am cerut părinților și profesorilor copiilor din preuniversitar să identifice motivele de hăr ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.2 o C
Dorohoi
-2.7 o C
Bucecea
-2.7 o C
Darabani
-3.2 o C
Saveni
-2.6 o C
Ştefăneşti
-1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.