Ancheta săptămânii
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu

Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.

Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.

Povestea concursului

 

Concursul a avut loc în ultimele zile ale anului trecut, cu câteva ore înainte de Revelion.

 

Botoșăneanul a relatat despre anumite nereguli care au reieșit la o simplă vizualizare a documentelor: S-a rupt partitura!? Directorul Filarmonicii a fost demis, e pe cale să fie lăsat și fără postul câștigat pe la sărbători

 

Sesizarea îi vizează pe fostul manager interimar, directorul adjunct, contabilul șef și un inspector de resurse umane, persoane care prin exercitarea atribuțiunilor de serviciu ar fi încălcat unele prevederi legale concretizându-se, în opinia reprezentanților municipalității, fapte cu caracter penal pronunțat.

 

Faptele pentru care a fost sesizat Inspectoratul de Poliție Județean ar fi de luare de mită, abuz în serviciu, dar și neglijența în serviciu.

 

Auditul intern a avut loc la Filamonica Botoșani în primăvara acestui an și a avut mai multe obiective printre care verificarea modului în care s-a organizat concursul pentru postul de concert maestru în perioada sărbătorilor de iarnă.

 

Totodată, ar fi fost făcute verificări și referitoare la modul în care a fost respectat contractul de management al fostului manager interimar.

 

Auditorii ar fi consemnat că examenul pentru postul de concert maestru a fost organizat fără a exista aprobare din partea Consiliului Local pentru o transformare de grad. Iar la concurs s-a înscris chiar managerul care a semnat pentru organizarea concursului, după care și-a luat câteva zile libere. Al doilea candidat a renunțat să mai participe la prima probă.

 

Ar fi existat suspiciuni și cu privire la condițiile de participare deoarece ar fi corespuns fidel cu vechimea în muncă și funcția de artist instrumentist ale managerului interimar.

 

Acest aspect ar fi îngrădit dreptul altor persoane să participe la examen.

 

Concursul a fost câștigat de fostul manager care ar fi fost numit pe funcția de execuție de concert maestru printr-un act adițional la un contract de muncă suspendat prin dispoziție de primar în septembrie 2021, atunci când a preluat conducerea instituției de cultură.

 

Ori auditorii au considerat nelegală încheierea unui act adițional la un contract de muncă suspendat.

 

 

Suspiciuni de mită la concertele de Crăciun

 

 

Fapta de luare de mită ar fi reieșit în urma plății unor onorarii către colaboratori ai orchestrei Filarmonicii de Stat.

 

Fostul manager ar fi majorat onorariile pentru trei colaboratori care aveau contracte pentru „Concertul de Crăciun” care a avut loc în 22 decembrie 2021, de la 550 la 1.000 de lei.

 

Unul dintre colaboratori ar fi recunoscut în fața controlorilor financiari că a primit suma de 1.000 de lei, cu condiția să înapoieze managerului 500 de lei. Ceilalți colaboratori nu ar fi fost intervievați de auditori.

 

Pe aceste considerente comisia de audit ar fi înaintat un raport Primăriei în vederea sesizării organelor de cercetare penală.

 

Plângerea a fost înaintată la sfârșitul lunii aprilie din acest an.

 

Poliția și-a declinat competențele

 

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean confirmă înregistrarea sesizării care îi vizează pe salariații de la Filarmonica Botoșani.

 

„A fost înregistrată o astfel de sesizare la nivelul instituției noastre, însă a fost înaintată către Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani, pentru soluționare, întrucât competența pentru cercetarea acestor fapte aparține procurorului”,

agent prinicpal Delia Nenișcu, purtător de cuvânt IPJ Botoșani

 

Cercetările vor fi astfel efectuate de către procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani pentru a se stabili gradul de vinovăție al persoanelor bănuite de fapte penale. Două dintre acestea au sau au avut funcții de conducere.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Scandal de plagiat la concursul pentru funcția de manager la Filarmonică, un candidat a fost eliminat
LOVITURĂ de teatru la Filarmonică după analizarea contestației

 

Edy, la ce meciuri te uiți? Mailat este detașat cel mai bun marcator român din SuperLigă, dar Iordănescu NU îl convoacă la națională 
S-a spus de nenumărate ori că, dincolo de valoarea și randamentul la zi al unui jucător, cel puțin la fel de importante pentru convocarea unui jucător la echipa națională a României sunt cluburile la care evoluează și firmele care îl impresariază. 
STUDIU de CAZ - Cum s-a salvat o fabrică din Botoșani - De la director la muncitori, toți angajații au acceptat să muncească 4 luni fără salariu: Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost VIDEO
Astăzi este una dintre cele mai mari companii din Botoșani, însă în anii de după revoluție a fost închisă câteva săptămâni, iar apoi muncitorii au venit la lucru câteva luni cu toate că știau că nu vor fi plătiți. Au acceptat însă această variantă pentru a-și salva fabrica și implicit locurile de muncă.
POVESTEA achitării directorilor de la Modern Calor în dosarul DNA în care a fost atrasă și o companie de top: O încâlceală contractuală cum nu întâlnești în fiecare zi
Pe data de 28 iulie 2017 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava descindeau în birourile șefilor de la Modern Calor, compania orașului aflată în subordinea Consiliului Local. Era vizat un contract care asigura mentenanța a două motoare de cogenerare încheiat între Modern Calor și Elsaco Electronic.
Desfășurare impresionantă de forțe la o pensiune cu restaurant, piscină, loc de joacă și centru SPA, depistată cu branșament ilegal la apă
Pensiune 30 cu camere, piscină, centru SPA, restaurant, loc de joacă pentru copii, sistem de irigare a spațiului verde, vilă turistică. O afacere înfloritoare și cu impact în comunitate. Cu facturi lunare la apă care ar fi de doar câteva sute de lei.
Xiang, Zheng, Cheng și Sheng... Chinezii cuceresc comerțul la Botoșani: au pus mâna pe câteva dintre cele mai bune spații, iar profitul le-a explodat în pandemie
În alte vremuri văzuți doar pe la televizor ori la filmele de la cinematograf, chinezii încep să devină o prezență constantă în viața orașului. Nu sunt mulți, însă cei puțin ajunși pe aici au reușit să intre cu afaceri în câteva dintre cele mai importante spații din oraș.
AUR-ul a intrat la Botoșani pe mâna unei studente de 20 de ani, luată pe sus de jandarmi: Nu suntem județul paielor. Paie sunt cei care ne-au reprezentat la BucureștiVIDEO & GALERIE FOTO
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) are lider nou la Botoșani. Deși partidul are un senator și un deputat, președinte a fost numită o tânără de 20 de ani.
Fost parlamentar vizat de DNA: Era în același timp director la București și administrator de Primărie la Botoșani – DOCUMENT
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava au ajuns din nou la Botoșani. Sunt vizați un fost deputat în Parlamentul României și un primar în funcție.
”Un joc de glezne, ca la fotbal!” / ”O mare prostie” - Cum s-au mâncat vechii PNL-iști cu PDL-iștii în orașul în care PSD-ul a câștigat toate alegerile, iar primarul PSD îl face director pe contracandidatul de la PNL
Dacă vă imaginați că doar la Botoșani fuziunea PNL – PDL a fost una de formă vă înșelați. Municipiul Botoșani nu este singurul unde unii lideri proveniți din fostele formațiuni au ca principală preocupare anihilarea celeilalte tabere și abia apoi, eventual, lupta cu celelalte partide.
AUR-ul se umple de traseiști, de la administratorul de la ”Apă” și candidatul cu 4 partide în 12 ani, la consilierul care le promitea sătenilor mall în comună
Este o imagine care se repetă obsesiv în politica de după revoluție. La două-trei cicluri electorale apare un partid cu un pronunțat mesaj populist care intră în Parlament și atrage ca un magnet botoșăneni, care după ce au petrecut ani buni pe la unul sau mai multe partide, sesizând formațiunea aflată pe val, realizează brusc că nu se mai regăsesc în partidul din care fac parte și intră în noul partid.
O rușine epocală: Botoșaniul a ratat șansa istorică de a construi un spital nou, n-am încăput nici măcar pe lista unităților respinse - liderii politici aruncă vina unii pe alții
Aproape jumătate din județele țării vor beneficia de unități medicale printr-o linie de finanțare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) gestionată de Ministerul Sănătății (MS) la care, din motive încă neclare, autoritățile botoșănene nu au avut acces. Sau poate că au avut, dar nu au putut ori nu s-au zbătut ori nu și-au unit eforturile pentru a obține finanțarea.
Bătălia revelioanelor pe axa Botoșani – Suceava: Anda Adam e cap de afiș în ambele orașe, prețul total e de trei ori mai mare ”dincolo”
După doi ani în care, din cauza pandemiei, administrațiile publice locale nu au mai organizat concerte de revelion, anul acesta se revine la situația dinaintea restricțiilor.
Singur împotriva sistemului! Un botoșănean a învins statul după ce a făcut pușcărie nevinovat
Era ridicat de pe stradă fiind suspectat că ar fi lovit o femeie și i-ar fi furat lanțul de aur de la gât. Din cauza unui tatuaj a petrecut trei luni într-o celulă, pentru ca ulterior să fie achitat, fapta de tâlhărie nefiind dovedită de procurori.
Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 
Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate
Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă
Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
un audit ar trebui si la Prefectura, la Primarie,la Consiliul Judetean si la subordonatele lor, aici sa vedeti cum se aranjeaza la greu examenele. mereu este aceiasi comisie de concurs. posturile de sefi sunt prin excelenta ocupate de politruci ca recompensa de la partid
20 noiembrie 2022, 19:31
Proiectul de managementnu NU este o lucrare stiintifica, deci nu se supune plagiatului. este doar o reteta de succes sau nu , incare uncandidat crede ca il poate implementa pentru bunul mers al unei institutii. Secretariatul comisie de concurs a facut un abuz in functie in forma repetata pentru favorizarea unui amarat de om de casa al PSD. Probabil ca de acum vor curge dosarele penale impotriva celor 4 cocoane din secretariatul comisiei. .....sau cel putin asa ar trebui sa se intample !
1 iunie 2022, 15:19
Înțeleg faptul ca se organizează de atâtea ori concurs la filarmonica pana iese manager definitiv Mirel cel dorit de către partid și papusat de către Sorinel. Astfel spus managerul de drept cred ca va fi impresarul Sorinel, pentru ca Mirel și trompeta vor fi ca de obicei plecați în concerte separate fata de cele ale Filarmonicii din Botoșani.
30 mai 2022, 09:29
Astfel de lucruri se intampla peste tot, ghinionul e ca au fost descoperite la Filarmonica.
30 mai 2022, 09:13
Dacă se dorește un control adevărat, se ajunge până la Sorinel, combinatorul șef, care-și spune și impresar. Dar se poate ajunge și la primaria Botoșani. Care ar suspecta un plagiat a dosarului de concurs pentru funcția de manager, pentru a fi ajurat Mirel. Numai că: 1. Oricine poate să aibă o viziune similară cu a altcuiva. 2. Dosarul așa zis plagiat, nu a devenit vreodată câștigător. 3. Cine și ce pregătire au cei din primarie să constate un plagiat? Asta se numește abuz în serviciu.
30 mai 2022, 08:08
Pe cand un audit si la Muzeul Judetean pentru a descoperi cum Adela Kovacs a ajuns sef de sectie la istorie?
30 mai 2022, 08:06
Cancerul e vechi in Filarmonica Botosani!E bine totusi ca organele abilitate incep sa si faca meseria si sa faca un pic de curatenie.Succes!Dura lex, sed lex.
30 mai 2022, 07:49
astratex.ro
Sondaj
Este îndreptățită greva cadrelor didactice?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Eu am spus foarte clar că, în momentul în care o să ajung să implementez reforma pensiilor sau reforma legii salarizării, nu o să fac ce s-a făcut la momentul scrierii PNRR. Adică nu o să fac o reformă sau reforme pe ascuns. O ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9633 lei
USD
Dolarul SUA
4.6099 lei
CHF
Francul elveţian
5.0913 lei
GBP
Lira sterlină
5.7790 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3216 lei
XAU
Gramul de aur
293.6078 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2599 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3373 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0571 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4361 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2096 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6664 lei
Vremea
astăzi
Botosani
6.9 o C
Dorohoi
10.7 o C
Bucecea
10.9 o C
Darabani
10.1 o C
Saveni
8.7 o C
Ştefăneşti
14.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.