Ancheta săptămânii
Pietre, pământ și nori de praf pe Botoșani – Târgu-Frumos în ziua când drumul trebuia să fie gata, contractul se termină fără să se mai asfalteze la intrarea în județ – VIDEO & GALERIE FOTO

Promisă de trei decenii, reabilitarea drumului Botoșani – Târgu-Frumos nu este gata nici după ce s-au alocat fondurile necesare, s-a organizat o licitație, a fost desemnat un câștigător și a expirat și termenul, prelungit și el, de executare a lucrărilor.

Când ar fi trebuit să fie gata? Mai, apoi iulie, după care august


În iunie 2021, când Ludovic Orban încă era prim-ministru, Prefectura a organizat o întâlnire cu reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, căreia i se subordonează și Secția Drumuri Naționale Botoșani (SDN) și cei ai asocierii care a câștigat licitația: Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL, Mavgo Holding SRL, Vahostav SK AS și Trameco SA.


Premierului i s-a transmis la acea dată că durata de execuție a lucrărilor este de 24 de luni de la emiterea autorizației de construcție, act care a fost eliberat pe 12 mai 2023.


În luna mai a acestui an, când Botoșăneanul a arătat că perioada avansată atunci a expirat, justificarea a fost că, de fapt, data începerii efective a lucrărilor a fost 22 iulie 2021 și ca atare, de aici se calculează cele 24 de luni.


Doar că, între timp s-a convenit asupra unei extensii de 36 de zile și în luna martie a acestui an, Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL a informat Prefectura despre faptul că noua dată de finalizare a lucrărilor este 27 august 2023.

 

Asfaltul începe la Iași și se termină la Botoșani


Cu o zi înainte, pe 26 august 2023, o echipă de la Botoșăneanul a parcurs tot DN 28 B pentru a vedea stadiul investiției. Și nu doar că nu este gata, ci este departe de finalizare. Pe tronsonul din județul Iași, în afara unei porțiuni de la ieșirea din Târgu-Frumos, unde se circula pe o singură bandă, iar cealaltă era un veritabil șanț, drumul era asfaltat până la ieșirea din Maxut.


În apropiere de județul Botoșani, asfaltul se transforma însă în piatră și pământ, iar lucrurile se înrăutățeau la intrarea propriu-zisă. Sunt mai multe porțiuni de kilometri ori sute de metri rămase la stadiul de piatră și care la trecerea oricărui autovehicul ridică un nor de praf. Iar acesta este aspectul general până la intrarea în comuna Frumușica. Ba mai mult, alunecările de teren de după ieșirea din această localitate spre Iași nici măcar nu au fost atacate de constructori, drumul nu a fost decapat și arăta exact ca înaintea perfectării contractului de execuție.


La podul de la Copălău, de lângă intersecția cu șoseaua spre Mănăstirea Coșula, se circula pe un singur sens întrucât intervențiile erau încă în desfășurare, iar în apropierea Mănăstirii Zăicești, unde este afectată structura drumului, era o combinație de pietriș cu resturi de asfalt.

 

Explicații, motive, pretexte ca să nu se termine lucrările la timp


Încă din vara anului trecut și ulterior în mai multe rânduri, Botoșăneanul a tras semnale de alarmă, arătând că respectarea termenului de execuție este practic imposibilă și că unii reprezentanți ai SDN Botoșani, dar și inclusiv politiceni de rang înalt, în loc să determine constructorul să respecte angajamentele din contract, i-au căutat tot felul de scuze pentru întârzieri.


Constructorii au excelat la rândul lor în găsirea unor motive pentru neîncadrarea în termen. Unele au fost transmise Prefecturii, printr-o adresă datată pe 22 martie 2023.


”Creșterea traficului și în special a traficului foarte greu (transporturi de cereale și combustibil) sunt datorate conflictului ruso-ucrainean. Aceste cauze determină condiții de exploatare agresive ce nu țin de acțiunea antreprenorului – circulația unor autovehicule încărcate peste limitele admise sau creșterea neprevăzută a valorilor de trafic pe durata execuției lucrărilor”,


Bogdan Ciocan, manager de proiect


Tot atunci s-au găsit justificări și pentru problemele apărute deja la lucrările aflate în diverse stadii de execuție.


”Astfel, la sfârșitul anului 2022 și în perioada sezonului rece (iarna 2022-2023), expunerea lucrărilor realizate de antreprenor (primul strat de mixtură asfaltică AB 31,5) la acțiunea traficului foarte greu, a condus la apariția degradărilor în corpul drumului existent, la marginea casetelor și la structurile noi executate de antreprenor (cedări de terasament, faianțări, făgașe)”,


Bogdan Ciocan, manager de proiect

 

Au apărut obișnuitele ”diverse și neprevăzute”...


Ca atare, proiectantul a emis un proiect tehnic de remediere a degradărilor pentru lucrările nou executate și pentru structurile deja existente, dar care au fost afectate.


Și, cum se întâmplă la o puzderie de contracte cu statul, bineînțeles că și aici s-au descoperit lucrări din categoria ”diverse și neprevăzute”.


”Ca urmare a realizării proiectului tehnic de execuție – lucrări de consolidare, antreprenorul a identificat necesitatea execuției unor lucrări suplimentare față de documentația tehnică prezentată în cadul licitației. Pentru confirmare datelor prezentate de antreprenor, beneficiarul (CNAIR – n.r.) a realizat o nouă expertiză tehnică în perioada decembrie 2021 – iulie 2022. Deoarece în contractul de modernizare DN 28 B nu sunt prevăzute valori pentru lucrări suplimentare sau pentru diverse și neprevăzute, beneficiarul va dispune măsurile și implicațiile cu privire la execuția lucrărilor de consolidare într-un alt contract de atribuire”,


Bogdan Ciocan, manager de proiect

 

... Pentru care trebuie un nou contract


Și aici intervine marea surpriză. Porțiunile aflate încă la stadiul de piatră spartă de la intrarea în județul Botoșani ar fi tocmai cele din categoriile ”lucrări suplimentare” și ”diverse și neprevăzute”, despre care constructorul a anunțat încă din martie că ar trebui incluse într-un alt contract, adică nu vor fi efectuate în baza celui încheiat în 2020.


Reprezentanții DRDP Iași au explicat că, atât timp cât Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) este beneficiarul investiției, aceasta este unitatea care veghează la buna desfășurare a lucrărilor și nu Direcția Regională. Au arătat însă că, din informațiile parvenite la DRDP, nu s-ar fi perfectat încă un nou contract pentru acele lucrări suplimentare. Iar problemele cele mai mari sunt cu...


Sectorul acela de la limită de județ, care nici măcar nu este atacat în contractul acesta, din câte am înțeles, cel cu alunecările de teren... Un alt contract și alte soluții, din câte am înțeles eu... ”,


Nicolae Popovici, purtător de cuvânt DRDP Iași.

 

Ulterior, reprezentanții DRDP Iași ne-au comunicat că noul termen de finalizare a investiției ar fi de fapt 11 octombrie 2023, că stadiul fizic de realizare al lucrărilor este de 84%, iar cel financiar de 65,4%.

 

În consecință, am adresat pe data de 31 august CNAIR mai multe întrebări pe această temă, iar răspunsurile le vom face publice imediat după ce le primim.


”Este prima oară când aud așa ceva”Primul reprezentant al Guvernului în județ a monitorizat investiția încă de la începutul mandatului său, deplasându-se în mai multe rânduri pe teren pentru a impulsiona lucrările.


”Am discutat cu șeful de la Drumurile Naționale Botoșani și mi-a spus că, din câte știe el, constructorul lucrează, s-a mobilizat pe raza județului Botoșani și intervine în vreo cinci locuri, intervine la poduri și toarnă ultimul strat de asfalt. Am trimis adrese la CNAIR și DRDP Iași, până astăzi (31 august – n.r.) nu mi-au răspuns. I-am rugat să mă informeze despre stadiul lucrărilor”,


Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani.


A adăugat că singura porțiune despre care fusese informat clar că necesită o altă soluție tehnică este cea din apropierea Mănăstirii Zosin, dar despre tronsoanele de la limita dintre județe ”este prima oară când aud așa ceva”.


Și că ultima informare oficială despre stadiul lucrărilor a primit-o la începutul verii, ”când tot eu am solicitat, că dacă nu solicit, ei nu îmi trimit”.


Cert este că pe tronsoanele de la limita dintre cele două județe nu se lucrează.

 

267.309.612 de lei, fără TVA


este valoarea contractului încheiat de CNAIR cu asocierea condusă de Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Blestemul drumului Botoșani – Tg. Frumos: Nababul din DRDP care face control la firma clanului Arsene și e partener de afaceri cu acesta
Firma care a surpat podul din Neamț a făcut praf și drumul național Tg. Frumos-Botoșani

 

Ordonanța lui Ciolacu strânge cureaua, dar nu prea: Oameni dați afară din primării doar „pe hârtie”! Primar: Trebuie să plec eu și cu vicele obligatoriu
Întâi a fost un proiect de ordonanță peste care s-a intervenit succesiv și care a paralizat practic activitatea din instituțiile publice vizate.Bugetarii erau mai degrabă preocupați să citească paragrafele care i-ar afecta direct și care i-ar fi lăsat fără o bună parte din salarii ori mai rău, chiar fără locul de muncă.
Este OFICIAL: Drumul Botoșani – Târgu-Frumos rămâne cu piatră spartă, gropi și alunecări de teren la granița dintre județe, se lucrează la un nou proiect
În timp ce prefectul, președintele Consiliului Județean și unii parlamentari ai Puterii își fac deja poze de la întâlniri pe tema autostrăzii Pașcani – Suceava, care ar urma să asigure conectivitatea județului cu Autostrada Moldovei (A7) și Autostrada Unirii (A8), la granița Botoșaniului cu Iașul este dezastru.
Angajații unei benzinării, la băut și fumat alături de alți oameni, la câțiva metri de un rezervor GPL, stația NU are autorizație de mediu – VIDEO & GALERIE FOTO
Mai mulți cetățeni din satul Hudum au reclamat autorităților că trăiesc cu teama unei tragedii din cauza unei stații GPL situate în apropierea drumului Botoșani – Suceava. Oamenii susțin că SKID-ul respectiv este amplasat ilegal și au solicitat ridicarea autorizației.
Reforma administrativă: CINCI instituții ar urma să dispară la Botoșani, cu tot cu directorii din fruntea lor
Proiectul legislativ privitor la unele măsuri fiscale aplicate în mediul privat, dar și cu o serie de măsuri care afectează aparatul de stat a intrat în transparență decizională.Mai multe instituții publice ar urma să dispară inclusiv la Botoșani prin desființare, comasare sau absorbție.
Procurorii de la Suceava, ”undă verde” pentru intrarea familiei cu cererea de peste 7 milioane de euro în dosarul decesului Alexandrei - MOTIVAȚII oficiale
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a preluat dosarul privitor la moartea Alexandrei Ivanov în data de 29 august 2023, la 11 zile de la deces. Suspect la acest moment în ancheta penală este medicul care se afla de gardă în noaptea de 17 spre 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Nu este vreo glumă! Firma cu explozia din Crevedia are sediu și la Botoșani și stație GPL într-o intersecție din centrul orașului – GALERIE FOTO
Compania căreia îi aparține stația GPL din Crevedia care a explodat sâmbătă seară are sediu secundar la Botoșani, într-un imobil pe care îl deține în baza unui contract de vânzare-cumpărare datat pe 20 ianuarie 2020.
Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Investiția la drumul Botoșani – Târgu Frumos a avansat cu numai 3% în două luni, după ce s-a mărit valoarea contractului cu statul, constructorul cere extinderea termenului de execuție – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care teoretic au fost efectuate lucrări de modernizare, cel mai important drum național pentru Botoșani prezintă o imagine a neputinței și a modului în care sunt onorate contractele cu statul în România. Șansele ca această arteră să fie finalizată la termen sunt extrem de mici.
Liberalismul la Botoșani: Iliuță a plecat din PNL supărat pe colaborarea cu PSD după ce a făcut campanie cot la cot cu PSD-iștii, a candidat alături de ei și cu votul lor a devenit viceprimar – GALERIE FOTO
Chiar dacă a plecat din PNL reproșând partidului colaborarea cu PSD, Viorel Iliuță a dobândit în 2012 un mandat de consilier local și apoi unul de viceprimar tocmai în cadrul unei alianțe a celor două partide.
Polițiști europeni cu toalete în curte, fără apă și săpun: Poliția Botoșani cumpără șase WC-uri din lemn pentru sediile din județ după ce a primit BMW-uri pentru oraș – FOTOGALERIE
Acțiune mai puțin obișnuită a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, care în aceste zile are în derulare o procedură în SICAP (Sistemul Informativ Colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a Achizițiilor Publice).
Plângere pentru tentativă de omor împotriva unui primar, un consilier local a cerut protecția Poliției: Omori lumea pe stradă
Disputele politice și administrative dintr-o comună s-au mutat din Consiliul Local la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), acolo unde un ales din Gorbănești a depus o plângere împotriva primarului Ionuț Melinte. Conflictul este unul mai vechi, însă a degenerat la sfârșitul lunii precedente.
Edy, la ce meciuri te uiți? Mailat este detașat cel mai bun marcator român din SuperLigă, dar Iordănescu NU îl convoacă la națională 
S-a spus de nenumărate ori că, dincolo de valoarea și randamentul la zi al unui jucător, cel puțin la fel de importante pentru convocarea unui jucător la echipa națională a României sunt cluburile la care evoluează și firmele care îl impresariază. 
STUDIU de CAZ - Cum s-a salvat o fabrică din Botoșani - De la director la muncitori, toți angajații au acceptat să muncească 4 luni fără salariu: Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost VIDEO
Astăzi este una dintre cele mai mari companii din Botoșani, însă în anii de după revoluție a fost închisă câteva săptămâni, iar apoi muncitorii au venit la lucru câteva luni cu toate că știau că nu vor fi plătiți. Au acceptat însă această variantă pentru a-și salva fabrica și implicit locurile de muncă.
POVESTEA achitării directorilor de la Modern Calor în dosarul DNA în care a fost atrasă și o companie de top: O încâlceală contractuală cum nu întâlnești în fiecare zi
Pe data de 28 iulie 2017 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava descindeau în birourile șefilor de la Modern Calor, compania orașului aflată în subordinea Consiliului Local. Era vizat un contract care asigura mentenanța a două motoare de cogenerare încheiat între Modern Calor și Elsaco Electronic.
Desfășurare impresionantă de forțe la o pensiune cu restaurant, piscină, loc de joacă și centru SPA, depistată cu branșament ilegal la apă
Pensiune 30 cu camere, piscină, centru SPA, restaurant, loc de joacă pentru copii, sistem de irigare a spațiului verde, vilă turistică. O afacere înfloritoare și cu impact în comunitate. Cu facturi lunare la apă care ar fi de doar câteva sute de lei.
O parte din lucrari au fost platite de doua ori din fonduri publice. Legea spune ca un constructor daca a gresit trebuie sa refaca lucrarile pe cheltuiala sa. Dar firma lui Ginel cumatrul lui Arseni, presedinte CJ Neamt fugit in Italia, a primit derogari. Banii se impart intre infractori. DRDP Iasi tace, ISC tace, Politia nu stie, Parchetul asteapta sa fie sesizat, Curtea de conturi va ajunge acolo peste 3 ani cand se va prescrie.
15 septembrie 2023, 16:36
PSD...ce proasta alegere !!!
13 septembrie 2023, 21:27
Păi Doina de la PSD și Achiței de la PNL, săptămanal aveau o ieșire platită în presă (cu fotografia aferentă) să ne spună ce drumuri au mai foast gata sau aproape gata. Au inventat tot felul de drumuri strategice si drumuri ale manastirilor pe unde mai trece cate o căruță. Numai drumul ăsta nu se face de 30 de ani. Nici măcar amatori nu le poți spune la ăștia. Niște parveniți.
4 septembrie 2023, 18:35
Șefa de la CJ,nu face poze și aici?
4 septembrie 2023, 15:49
Votam pesedeaua,ca mai jos de ultimul loc din tara, unde ne-au adus, nu mai putem sa cadem!
4 septembrie 2023, 14:57
Si cand te gandesti ca aceasta firma depune contestatii peste tot, inclusiv la A7.
4 septembrie 2023, 13:29
Traiasca PSD-ul !
4 septembrie 2023, 08:52
fara cuvinte!!!
4 septembrie 2023, 08:29
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Sinucigașii dau niște semnale de alarmă, pe care oamenii din jur le pot decodifica și trebuie să se ia măsuri imediat. Eu pe șefii lor i-aș trage la răspundere: nu își cunosc oamenii? Nu le știu problemele? Trebuie să aibă ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9681 lei
USD
Dolarul SUA
4.6029 lei
CHF
Francul elveţian
5.2648 lei
GBP
Lira sterlină
5.8001 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1236 lei
XAU
Gramul de aur
299.3672 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2586 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3052 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0248 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3895 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2043 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.0 o C
Dorohoi
-1.1 o C
Bucecea
-0.8 o C
Darabani
-1.6 o C
Saveni
0.5 o C
Ştefăneşti
3.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.