Ancheta săptămânii
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
  • În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.
  • O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.

Pentru a nu exista niciun fel de indiciu care să ducă la identificarea copilei, toate persoanele menționate în articol (cu excepția unuia dintre avocați) vor rămâne anonime.

 

Divorțul

 

S-a încheiat în decembrie anul trecut, la notar. Atunci părea că lucrurile își vor reintra într-un firesc în care fata, care urmează să împlinească 14 ani curând, să poată să petreacă timp cu ambii părinți.

 

S-a căzut de acord la un program de vizite agreat de foștii soți, iar fiecare a pornit pe propriul drum, singura lor legătură rămânând firește, copilul.

 

Fosta soție i-a reproșat soțului o serie de legături extraconjugale.

 

Mama

 

Povestește că lovitura a primit-o undeva prin iunie, când la Poliție a fost înregistrată o sesizare de abuz fizic împotriva sa, din partea fiicei.

 

Înainte de a se ajunge în acest punct, fata care era elevă olimpică și cu aptitudini artistice ar fi legat o prietenie cu altă copilă care însă ar fi avut o influență negativă asupra sa, fiind sustrasă de la activitățile educaționale.

 

Mama ar fi încercat să rupă această prietenie și bănuiește că acesta a fost momentul în care fiica și-a dorit să meargă la tată pentru a obține libertatea necesară pentru a-și petrece timpul liber după bunul plac. Ori mama nu a fost de acord cu alegerea considerând că fostul soț nu poate fi un model parental pentru fiică, din cauza infidelităților și a anturajului ulterior (sau din timpul) căsniciei.

 

Bătaia din spatele Pietonalului Unirii

 

Mama s-ar fi deplasat în Parcul Mihai Eminesc,u unde știa că fiica ei își petrece timpul cu prietena sa. La vederea ei, adolescenta a luat-o la fugă, însă ar fi fost ajunsă de mamă, între cele două izbucnind o ceartă pe stradă. Fata ar fi reușit să-și sune repede tatăl și să-l cheme în ajutor, însă bărbatul nu ar fi auzit decât: ”vino repede în...”.

 

Mama și fiica ar fi ajuns în cele din urmă pe o alee din spatele unui restaurant de pe Pietonalul Unirii unde femeia adultă a încercat să-i ia telefonul fetei. Mama spune că fiica ar fi început să o lovească și ar fi strâns-o de gât pentru a păstra telefonul. L-a luat într-un final și a urcat în mașină, unde a fost urmată de fiică. Un angajat al restaurantului ar fi văzut întreaga scenă și ulterior a fost martor la instanță.

 

Telefonul

 

Era dăruit fiicei de către mamă, care a considerat că are dreptul de a se uita în el, având o suspiciune puternică că există anumite lucruri pe care adolescenta le ascunde. Și care ar fi putut-o pune într-un pericol iminent având în vedere rezistența arătată pentru a-l păstra. Telefonul era însă parolat și la oricâte persoane a apelat pentru a-l deschide nu a reușit nici până în clipa de față. Între timp adolescenta a primit un alt telefon, de la tată.

 

Seara emiterii ordinului de protecție – 21 iunie 2022

 

După conflictul din spatele restaurantului, mama a condus până la domiciliul bunicii materne, unde ar fi reușit să-și liniștească fata care s-a schimbat în pijamale și a mers în pat. I-a cerut totuși bunicii telefonul să-și sune tatăl (pe care nu a mai reușit să-l contacteze după ce a rămas fără telefon), pentru a-i spune că este bine.

 

Apelul acesta ar fi declanșat iadul care a urmat.

 

La poarta locuinței bunicii au ajuns două echipaje de Poliție, unul după celălalt, pentru a prelua fata, la sesizarea tatălui. S-au purtat discuții, după miezul nopții, la poarta casei. Într-un final, mama și fiica au mers la Poliție, la sfatul unei avocate apropiată familiei.

 

După audierile care au urmat, primul ordin de protecție provizoriu a fost emis de polițiști, pentru o perioadă de cinci zile. Fata a ajuns în acea noapte într-un centru al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), pentru consiliere psihologică. Ulterior, a fost încredințată tatălui, iar mama a avut interdicție să se apropie la o distanță mai mică de 250 de metri, de ea.

 

Certificatele medico-legale

 

Acuzând că a fost lovită de mama ei, polițiștii ar fi cerut o examinare medico-legală pentru fată, așa cum indică procedurile.

 

În același timp, la sfatul avocatului, cumva anticipând cursul evenimentelor care au urmat, și mama a obținut un certificat medico-legal după loviturile pe care le-ar fi primit de la fiică. În actul medical era specificat că „acuză dureri locale” și prezintă o echimoză palid violacee de 2/2 cm laterocervical drept, o echimoză de 3/1,5 cm pe brațul stâng și cinci excoriații cu crustă brună pe antebrațul drept. Leziunile traumatice s-au putut produce prin comprimare cu degetele și zgâriere, după ce persoana examinată a declarat că a fost lovită, zgâriată și strânsă de gât.

 

Coșmarul ulterior

 

Fata a rămas la tată și după expirarea celor cinci zile ale ordinului de protecție provizoriu. A fost audiată și de instanța de judecată, care a emis un altul cu o durată de o lună. În acest interval, pe toate căile și mijloacele, mama s-a luptat să își recapete fiica.

 

”Eu nu mai pot, eu mă duc la nebuni în ritmul acesta, eu orice sesizare fac, nimeni nu mă ajută cu nimic. Am argumente, nu vorbesc de pe pereți. Eu acum, nu știu cum am ajuns să îmi văd copilul după program. Eu până acum tot ce am făcut totul a fost spre binele ei, nu am abuzat-o. Dacă i-am impus niște principii asta recunosc, dar nu cred că a fost în defavoarea și în interes personal, ci în interesul minorului”,

Mama, pe data de 29 iulie 2022

 

Și-a schimbat avocatul și a derulat succesiunea evenimentelor înapoi, pentru a găsi erorile judiciare care au cauzat actuala stare de fapt.

 

Acuză abuzuri din partea polițiștilor care au fost implicați în gestionarea acestei situații, începând cu seara emiterii primului ordin de protecție.

 

Despre polițiști:  

 

„La ora 1:00 – 2:00 noaptea aceștia s-au prezentat cu două mașini la domiciliul bunicii materne, unde minora era în pat, îmbrăcată în pijamale, liniștită, neavând niciun motiv de a fi dusă la Poliție pentru declarație (chiar minora l-a întrebat pe tatăl său telefonic «de ce trebuie să meargă așa târziu?»). În fața porții imobilului bunicii, minora a fost întrebată dacă vrea ordin de protecție (de două ori), ea răspunând ironic «ei, ordin de protecție, nu vreau». Lucrurile s-au schimbat când am ajuns la IPJ Botoșani, când odată cu întâlnirea cu tatăl său (în alt birou), aceasta și-a exprimat dorința de a se emite ordin de protecție împotriva mamei”.

 

Mai departe, mama a pus sub semnul întrebării formularul care se completează la emiterea ordinului de protecție în funcție de care polițiștii au posibilitatea de a stabili dacă exist risc iminent sau nu, ținând cont de răspunsurile acordate de persoana care susține că se află în pericol.

 

Avocatul

 

În completarea celor spuse de ea, avocatul susține că în seara respectivă ar fi trebuit să fie întocmit un proces verbal în care să fie specificate toate etapele urmate și care ulterior să fie semnat inclusiv de mamă.

 

„Ordinul de protecție a fost practic dispus de către organul de Poliție la insistențele tatălui, mai mult sau mai puțin legale. Pentru că dacă observăm, la domiciliul bunicii au sosit două echipaje de Poliție la interval de aproximativ o oră, o oră și ceva unul de celălalt. Dacă s-ar fi ținut cont de ceea ce s-a spus și ceea ce a constatat primul echipaj, ordinul nu a mai fost dat”,

Eduard Luca, avocatul mamei

 

Al doilea echipaj de Poliție ajuns la locuința bunicii ar fi constatat că minora nu era în pericol, aspecte care ar fi fost necesare a fi consemnate în procesul verbal menționat mai sus.

 

”Totul a luat o întorsătură nefericită în momentul în care minora a ajuns la Poliție și când la insistențele tatălui și la influențele sale a fost sfătuită să consemneze într-un cuprins de evaluare a riscului, aspecte care sunt cu totul nereale. Este absurd să se consemneze într-un proces verbal că o mamă a utilizat arme sau alte obiecte pentru a ataca minora. Sau că a amenințat cu moartea alți membri ai familiei, aspecte care nu se probau sub nicio formă, erau cu totul în afara legii”,

Eduard Luca, avocatul mamei

 

Formularul de risc

 

Mai departe, mama arătat că este ferm convinsă că fiica sa nu a dat răspunsurile consemnate în formularul de risc. Și că ar fi fost influențată să bifeze anumite căsuțe la întrebări care nu corespund cu realitatea:

 

„Întrebările formularului ce măsoară riscul de violență documestică sunt de o cruzime evidentă, dar acest lucru nu a împiedicat ca rezultatul să fie în defavoarea mamei (risc ridicat). Nu cred că fiica mea a răspuns cu DA la aceste întrebări ale formularului (am folosit arme letale, am amenințat rude ale fiicei că le voi «ucide», am distrus bunuri, etc.)”.

 

Și nu în ultimul rând a dezavuat varianta aleasă de autorități în acea noapte pentru protecția fetei, respectiv cazarea în Centrul de Primire al Copilului în Regim de Urgență „Micul Prinț”, în condițiile în care, spune mama, „existau și alte imobile (tatăl, bunici materni și paterni) unde fiica mea putea să stea peste noapte, aceasta a fost dusă la centru, acolo unde ajung copiii care nu dețin alte resurse umane (familie extinsă, familie lărgită). Deși am cerut d-nei polițist să o lase să meargă la domiciliul tatălui, aceasta a refuzat categoric”.

 

Procesul

 

Fata a fost preluată de la „Micul Prinț” de către tată și de atunci a rămas la el, având discuții sporadice cu mama și  de obicei în contradictoriu.

 

Ulterior, instanța a emis o ordonanță președințială prin care a admis cererea mamei pentru ”stabilirea de legături personale cu minora”, dar fără a specifica exact în ce mod. Pe data de 29 iulie au fost solicitate clarificări de la instanță care a stabilit „aducerea minorei la domiciliul subsemnatei în fiecare săptămână, începând de vineri, orele 18:00 și până duminică, orele 18:00, având în vedere soluția pronunțată prin sentința civilă executorie de drept”.

 

Avocatul Eduard Luca susține că în acest dosar intenționează să apeleze la un psiholog judiciar care să reliefeze erorile care s-ar fi făcut în acest caz.

 

Dar și la un specialist în analiză comportamentală care să indice dacă fata are un comportament disimulat sau este influențată de tată, mai exact, modul de a gândi al adolescentei care, ”de când este la tată și-a schimbat radical comportamentul față de mamă”.

 

Și se gândește inclusiv la strămutarea procesului, cel mai probabil la Suceava.

 

„Un citat înțelept spunea că acolo unde justiția nu funcționează, e periculos să ai dreptate. Cum se întâmplă și în cazul nostru, pentru că ești cu dreptatea în mână, ai această soluție care îți dă dreptate, îți dă câștig, dar cum o aplici? Cum își vede mama fiica, dacă acest copil este influențat de tată?”,

Eduard Luca, avocatul mamei

 

Fata

 

Adolescenta și-a exprimat dorința de a vorbi cu reporterul Botoșăneanul cu privire la situația în care s-a ajuns, în mediul său familial.

 

Susține că ar fi fost agresată fizic și verbal de mamă aproape dintotdeauna, inclusiv în perioada dinaintea divorțului dintre părinți și a povestit mai multe episoade de acest fel, petrecute în trecut.

 

Povestește că are nevoie de timp pentru a se liniști și că la acest moment nu dorește să reia legăturile cu mama ei. Este conștientă de faptul că este iubită și că orice copil are nevoie de mamă, doar că...

 

„Momentan nu vreau să mă văd cu ea, pentru că e prea recentă situația. Și pentru toate pe care le-a făcut. În loc să se oprească din toată hărmălaia asta, mai rău face. Și pe zi ce trece devine din ce în ce mai rău. Dacă o să vreau cumva să mă văd cu ea, o să pun mâna pe telefon, știu numărul ei pe de rost, o sun imediat”.

 

De ce nu vrei să te vezi cu ea?

 

„Pentru că mi-e frică. Pentru că de fiecare dată când o văd pe stradă, se uită urât la mine, data trecută m-a și agresat fizic pe stradă. Și seara trecută (vineri, 29 iulie 2022) a venit la masă cu noi și a început să înjure, să vorbească urât. Și nu mă simt în siguranță cu ea, mai ales să merg la apartament numai eu cu ea. Poată să mă închidă în casă. M-a lovit și acolo și de față cu tata”,

 

 

În seara zilei de vineri, 29 iulie 2022, conform deciziei instanței, de la ora 18:00, fata ar fi trebuit să meargă la mamă. Doar că nu a simțit că dorește acest lucru. A ieșit la o terasă cu tatăl și cu o altă persoană, unde ar fi avut un nou conflict cu mama, care ar fi ajuns în zonă. Se află în continuare în grija tatălui.

 

Tatăl

 

Și-a recunoscut greșelile din timpul căsniciei și relațiile extraconjugale și le-a explicat ca fiind un rezultat al căsniciei care a fost una problematică, mai ales în ultimii ani. Descrie, asemenea fiicei, viața actuală ca fiind o evadare și o eliberare din cea trăită până la divorț.

 

Susține că au mai fost perioade de despărțire urmate de împăcări cu speranța „unei a doua șanse” acordată mai degrabă pentru binele copilei.

 

Mai spune că în ultima jumătate de an, cât a fost singur, s-a obișnuit cu viața solitară și fără responsabilități și că ar prefera-o celei din prezent. Însă pentru fiica sa este capabil de orice sacrificiu sau mărire a gradului de responsabilități, mai ales că este singurul care-i poate oferi liniștea dorită.

 

Iar soluția pentru a se ieși din această situație dramatică:

 

„Probabil în primul și în primul rând ar trebui să ne întâlnim la un psiholog toți trei, să avem pe cineva care într-adevăr să fie imparțial cu toți și să gândească, să putem povesti fiecare, în primul rând, partea lui, iar el să tragă o concluzie, să vadă cine e cel care a greșit mai mult. Poate într-adevăr am greșit fiecare, dar cine a greșit cel mai mult? Dacă într-adevăr eu sunt atât de... cum mă face ea în toate felurile și dacă sunt eu cel care-i spăl fetei creierul. Și să încerce să mai lase puțin de la ea, de la orgoliul acesta, ea trece peste copil ca să-mi facă rău mie. Rău se poate face la oricine, dar bine...”,

Tatăl

 

Este de acord oricând cu o întâlnire în trei, în condiții civilizate care să nu lase loc limbajului trivial și care să nu ridice un nou grad de stres asupra copilului.

 

Despre răspunsurile date în formularul de risc, de către fată

 

Au fost agresați și alți membri ai familiei:

 

Fata: Da, tata

 

Agresorul/agresoarea a amenințat vreodată că-i va răni / ucide pe vreunul dintre ei?

 

Fata: Da, să-l rănească pe tata (un incident de acest gen ar fi avut loc pe o stradă din municipiu).

 

A folosit vreodată obiecte sau arme care să vă rănească?

 

Fata susține că a fost lovită în cap cu o perie de păr (obiect) și că nu a menționat nimic de arme.

 

Fata a mai explicat că a fugit de mama ei în parc, pentru că se temea că va fi lovită. Iar ulterior când s-a ajuns la asta, s-a luptat pentru telefon nu pentru că ar fi ceva în el, ci pentru că voia să-și cheme tatăl în ajutor. Drept dovadă că nu ar ascunde ceva este faptul că a renunțat oricum la telefon și acum are alt dispozitiv.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Un bărbat evacuat din propria casă după scandaluri cu soția, s-a întors de Paști și a făcut circul de pe lume

 

Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
DEZVĂLUIRI explozive despre „faimoasele autobuze” : Eltrans plătește taxă pentru fiecare kilometru suplimentar și are deja peste 100.000 km în plus - VIDEO
3.600 de euro plătește Eltrans pe lună pentru fiecare autobuz închiriat de la compania turcească cu care s-a încheiat un contract de leasing operațional.Autobuzele s-au defectat de 200 de ori în mai puțin de doi ani și sunt limitate și la numărul de kilometri parcurși.
Femeia comisar de la Protecția Consumatorilor reținută de procurori este pensionară de doi ani, Parchetul și boala au înjumătățit comisarii de la Botoșani
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Botoșani funcționează doar cu jumătate din personal după arestarea a doi comisari și îmbolnăvirea șefului. CJPC era condusă de Mirel Rogalschi, care oficial are funcția de comisar șef adjunct, pentru că postul de comisar șef este deținut la nivelul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Nord – Est (CRPC) Iași, căruia i se subordonează și unitatea de la Botoșani.
Îngrijitoare de lux la Spitalul Mavromati: Lefuri în plată de 6.000 - 9.000 de lei
Nu există posturi mai bine sau mai prost remunerate. În România angajatorii sunt cei care provoacă discrepanțele uriașe între mediul privat și cel bugetar.Și se ajunge astfel ca două persoane care prestează practic aceeași activitate, dar în locuri diferite, să aibă salarii diametral opuse, ca valoare.
După 31 de ani, Primăria Botoșani a înregistrat la OSIM „Premiul Național de Poezie Eminescu”: Eminescu este al nostru, al tuturor / Dacă dorește să-l provincializeze, să-l facă de nivel local, să implice și aprozarul nu știu care...
După trei decenii în care manifestările dedicate Zilelor Eminescu au fost organizate de Fundația Culturală Hyperion, de anul viitor organizatorii ar putea fi alții.Primăria municipiului Botoșani, finanțatorul principal al acestor evenimente culturale, a devenit proprietară pe titulatura premiului.
Lichidare până la capăt: S-a scos la vânzare și o cale ferată din ograda orașului - O să vină romii până la urmă să o cumpereGALERIE FOTO
Cabinetul Individual de Insolvență (CII) ”Dascălu Constantin Lulu” continuă încercarea de recuperare a datoriilor SC Termica SA. La 11 ani de la intrarea în faliment a fostei societăți de termoficare a orașului, în patrimoniul acesteia încă se mai găsesc bunuri care pot fi valorificate.
Marea ”pilăreală”: Statul a uitat de concursuri, puzderie de instituții conduse de interimarii cu pile la partid
”Exercită cu caracter temporar”, ”promovare temporară”, ”delegare atribuții”, ”preluare sarcini”, toate aceste expresii sofisticate nu fac altceva decât să ascundă la Botoșani un fenomen care a luat amploare în pandemie. La conducerile a tot mai multe instituții sunt propulsați oameni fără concurs, dar cu carnetul potrivit de partid.
„Omul care mânca două pâini” la companiile orașului, dat afară de la societatea în faliment care a îngropat Primăria în datorii
S-au câștigat și se câștigă bani frumoși la societățile Consiliului Local Botoșani, indiferent de situația lor financiarăDirectorul cu două salarii din termie și-a încheiat contractele de șef și a rămas doar cu statutul de angajat la Modern Calor
In ce lume groaznica am ajuns sa traim!Si toate acestea cu complicitatea multora dintre noi...noi am negat valorile,educatia sanatoasa,traditionala in care sa primeze bunul simt,respectul,rusinea,competitia,dorinta de a fi cat mai buni!Este promovata vulgaritatea,minciuna,dezechilibrele de tot felul...asa incat chiar oameni maturi nu mai stiu ce este binele si cresterea in spirit sanatos al unui copil!Imi amintesc un caz mult mediatizat...cel al unui psihopat din Bucuresti care conducea un Ong ce apara drepturile tatilor si care s-a dovedit ulterior ca-si violase propriile fetite...tot in numele acelorasi drepturi!Dar dupa cum se stie...Dumnezeu nu doarme si individul a considerat ca a facut ,,suficient bine " pe pamant si si-a pus capat zilelor...scapand de anii de puscarie intr-un mod la fel de las si fals dupa cum a si trait!
1 august 2022, 12:43
Cred cu tarie ca,in Romania,legile sunt facute sa fie respectate doar de cei cu o constiinta puternica si principiii solide de viata.In cazul de fata,este dificil cand propriul tata te transforma in "carne de tun" pentru satisfacerea frustrarilor personale.Copiii sunt fragili si usor de manipulat si intotdeauna vor alege varianta care le este mai comoda.De consecinte vor fi constienti doar cand vor fi parinti la randul lor.Doresc acestei fetite ganduri bune si puterea de discernamant.Nu intotdeauna libertatea excesiva la o varsta frageda poate fi constructiva si benefica.Avem in popor multe vorbe intelepte...dar imi vine una in minte:"Pe afara vopsit gardul,inauntru leopardul!"
1 august 2022, 09:44
Sondaj
Credeți că trebuie limitată la 30 km/h viteza pe șoseaua de la Lebăda?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
De Sfântul Nicolae copiii vor primi un pachețel simbolic cu dulciuri din partea mea. Le-am cumpărat biscuiți, bombonele, ciocolățică și o napolitană. De Crăciun vor primi un dar din partea Primăriei. Așa că, nu vom mai strâ ...
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9297 lei
USD
Dolarul SUA
4.6851 lei
CHF
Francul elveţian
5.0142 lei
GBP
Lira sterlină
5.7419 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4938 lei
XAU
Gramul de aur
271.1673 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2417 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2044 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1935 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4860 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2023 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6629 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.3 o C
Dorohoi
0.1 o C
Bucecea
0.1 o C
Darabani
-0.4 o C
Saveni
0.2 o C
Ştefăneşti
2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.