Ancheta săptămânii
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
  • În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.
  • O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.

Pentru a nu exista niciun fel de indiciu care să ducă la identificarea copilei, toate persoanele menționate în articol (cu excepția unuia dintre avocați) vor rămâne anonime.

 

Divorțul

 

S-a încheiat în decembrie anul trecut, la notar. Atunci părea că lucrurile își vor reintra într-un firesc în care fata, care urmează să împlinească 14 ani curând, să poată să petreacă timp cu ambii părinți.

 

S-a căzut de acord la un program de vizite agreat de foștii soți, iar fiecare a pornit pe propriul drum, singura lor legătură rămânând firește, copilul.

 

Fosta soție i-a reproșat soțului o serie de legături extraconjugale.

 

Mama

 

Povestește că lovitura a primit-o undeva prin iunie, când la Poliție a fost înregistrată o sesizare de abuz fizic împotriva sa, din partea fiicei.

 

Înainte de a se ajunge în acest punct, fata care era elevă olimpică și cu aptitudini artistice ar fi legat o prietenie cu altă copilă care însă ar fi avut o influență negativă asupra sa, fiind sustrasă de la activitățile educaționale.

 

Mama ar fi încercat să rupă această prietenie și bănuiește că acesta a fost momentul în care fiica și-a dorit să meargă la tată pentru a obține libertatea necesară pentru a-și petrece timpul liber după bunul plac. Ori mama nu a fost de acord cu alegerea considerând că fostul soț nu poate fi un model parental pentru fiică, din cauza infidelităților și a anturajului ulterior (sau din timpul) căsniciei.

 

Bătaia din spatele Pietonalului Unirii

 

Mama s-ar fi deplasat în Parcul Mihai Eminesc,u unde știa că fiica ei își petrece timpul cu prietena sa. La vederea ei, adolescenta a luat-o la fugă, însă ar fi fost ajunsă de mamă, între cele două izbucnind o ceartă pe stradă. Fata ar fi reușit să-și sune repede tatăl și să-l cheme în ajutor, însă bărbatul nu ar fi auzit decât: ”vino repede în...”.

 

Mama și fiica ar fi ajuns în cele din urmă pe o alee din spatele unui restaurant de pe Pietonalul Unirii unde femeia adultă a încercat să-i ia telefonul fetei. Mama spune că fiica ar fi început să o lovească și ar fi strâns-o de gât pentru a păstra telefonul. L-a luat într-un final și a urcat în mașină, unde a fost urmată de fiică. Un angajat al restaurantului ar fi văzut întreaga scenă și ulterior a fost martor la instanță.

 

Telefonul

 

Era dăruit fiicei de către mamă, care a considerat că are dreptul de a se uita în el, având o suspiciune puternică că există anumite lucruri pe care adolescenta le ascunde. Și care ar fi putut-o pune într-un pericol iminent având în vedere rezistența arătată pentru a-l păstra. Telefonul era însă parolat și la oricâte persoane a apelat pentru a-l deschide nu a reușit nici până în clipa de față. Între timp adolescenta a primit un alt telefon, de la tată.

 

Seara emiterii ordinului de protecție – 21 iunie 2022

 

După conflictul din spatele restaurantului, mama a condus până la domiciliul bunicii materne, unde ar fi reușit să-și liniștească fata care s-a schimbat în pijamale și a mers în pat. I-a cerut totuși bunicii telefonul să-și sune tatăl (pe care nu a mai reușit să-l contacteze după ce a rămas fără telefon), pentru a-i spune că este bine.

 

Apelul acesta ar fi declanșat iadul care a urmat.

 

La poarta locuinței bunicii au ajuns două echipaje de Poliție, unul după celălalt, pentru a prelua fata, la sesizarea tatălui. S-au purtat discuții, după miezul nopții, la poarta casei. Într-un final, mama și fiica au mers la Poliție, la sfatul unei avocate apropiată familiei.

 

După audierile care au urmat, primul ordin de protecție provizoriu a fost emis de polițiști, pentru o perioadă de cinci zile. Fata a ajuns în acea noapte într-un centru al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), pentru consiliere psihologică. Ulterior, a fost încredințată tatălui, iar mama a avut interdicție să se apropie la o distanță mai mică de 250 de metri, de ea.

 

Certificatele medico-legale

 

Acuzând că a fost lovită de mama ei, polițiștii ar fi cerut o examinare medico-legală pentru fată, așa cum indică procedurile.

 

În același timp, la sfatul avocatului, cumva anticipând cursul evenimentelor care au urmat, și mama a obținut un certificat medico-legal după loviturile pe care le-ar fi primit de la fiică. În actul medical era specificat că „acuză dureri locale” și prezintă o echimoză palid violacee de 2/2 cm laterocervical drept, o echimoză de 3/1,5 cm pe brațul stâng și cinci excoriații cu crustă brună pe antebrațul drept. Leziunile traumatice s-au putut produce prin comprimare cu degetele și zgâriere, după ce persoana examinată a declarat că a fost lovită, zgâriată și strânsă de gât.

 

Coșmarul ulterior

 

Fata a rămas la tată și după expirarea celor cinci zile ale ordinului de protecție provizoriu. A fost audiată și de instanța de judecată, care a emis un altul cu o durată de o lună. În acest interval, pe toate căile și mijloacele, mama s-a luptat să își recapete fiica.

 

”Eu nu mai pot, eu mă duc la nebuni în ritmul acesta, eu orice sesizare fac, nimeni nu mă ajută cu nimic. Am argumente, nu vorbesc de pe pereți. Eu acum, nu știu cum am ajuns să îmi văd copilul după program. Eu până acum tot ce am făcut totul a fost spre binele ei, nu am abuzat-o. Dacă i-am impus niște principii asta recunosc, dar nu cred că a fost în defavoarea și în interes personal, ci în interesul minorului”,

Mama, pe data de 29 iulie 2022

 

Și-a schimbat avocatul și a derulat succesiunea evenimentelor înapoi, pentru a găsi erorile judiciare care au cauzat actuala stare de fapt.

 

Acuză abuzuri din partea polițiștilor care au fost implicați în gestionarea acestei situații, începând cu seara emiterii primului ordin de protecție.

 

Despre polițiști:  

 

„La ora 1:00 – 2:00 noaptea aceștia s-au prezentat cu două mașini la domiciliul bunicii materne, unde minora era în pat, îmbrăcată în pijamale, liniștită, neavând niciun motiv de a fi dusă la Poliție pentru declarație (chiar minora l-a întrebat pe tatăl său telefonic «de ce trebuie să meargă așa târziu?»). În fața porții imobilului bunicii, minora a fost întrebată dacă vrea ordin de protecție (de două ori), ea răspunând ironic «ei, ordin de protecție, nu vreau». Lucrurile s-au schimbat când am ajuns la IPJ Botoșani, când odată cu întâlnirea cu tatăl său (în alt birou), aceasta și-a exprimat dorința de a se emite ordin de protecție împotriva mamei”.

 

Mai departe, mama a pus sub semnul întrebării formularul care se completează la emiterea ordinului de protecție în funcție de care polițiștii au posibilitatea de a stabili dacă exist risc iminent sau nu, ținând cont de răspunsurile acordate de persoana care susține că se află în pericol.

 

Avocatul

 

În completarea celor spuse de ea, avocatul susține că în seara respectivă ar fi trebuit să fie întocmit un proces verbal în care să fie specificate toate etapele urmate și care ulterior să fie semnat inclusiv de mamă.

 

„Ordinul de protecție a fost practic dispus de către organul de Poliție la insistențele tatălui, mai mult sau mai puțin legale. Pentru că dacă observăm, la domiciliul bunicii au sosit două echipaje de Poliție la interval de aproximativ o oră, o oră și ceva unul de celălalt. Dacă s-ar fi ținut cont de ceea ce s-a spus și ceea ce a constatat primul echipaj, ordinul nu a mai fost dat”,

Eduard Luca, avocatul mamei

 

Al doilea echipaj de Poliție ajuns la locuința bunicii ar fi constatat că minora nu era în pericol, aspecte care ar fi fost necesare a fi consemnate în procesul verbal menționat mai sus.

 

”Totul a luat o întorsătură nefericită în momentul în care minora a ajuns la Poliție și când la insistențele tatălui și la influențele sale a fost sfătuită să consemneze într-un cuprins de evaluare a riscului, aspecte care sunt cu totul nereale. Este absurd să se consemneze într-un proces verbal că o mamă a utilizat arme sau alte obiecte pentru a ataca minora. Sau că a amenințat cu moartea alți membri ai familiei, aspecte care nu se probau sub nicio formă, erau cu totul în afara legii”,

Eduard Luca, avocatul mamei

 

Formularul de risc

 

Mai departe, mama arătat că este ferm convinsă că fiica sa nu a dat răspunsurile consemnate în formularul de risc. Și că ar fi fost influențată să bifeze anumite căsuțe la întrebări care nu corespund cu realitatea:

 

„Întrebările formularului ce măsoară riscul de violență documestică sunt de o cruzime evidentă, dar acest lucru nu a împiedicat ca rezultatul să fie în defavoarea mamei (risc ridicat). Nu cred că fiica mea a răspuns cu DA la aceste întrebări ale formularului (am folosit arme letale, am amenințat rude ale fiicei că le voi «ucide», am distrus bunuri, etc.)”.

 

Și nu în ultimul rând a dezavuat varianta aleasă de autorități în acea noapte pentru protecția fetei, respectiv cazarea în Centrul de Primire al Copilului în Regim de Urgență „Micul Prinț”, în condițiile în care, spune mama, „existau și alte imobile (tatăl, bunici materni și paterni) unde fiica mea putea să stea peste noapte, aceasta a fost dusă la centru, acolo unde ajung copiii care nu dețin alte resurse umane (familie extinsă, familie lărgită). Deși am cerut d-nei polițist să o lase să meargă la domiciliul tatălui, aceasta a refuzat categoric”.

 

Procesul

 

Fata a fost preluată de la „Micul Prinț” de către tată și de atunci a rămas la el, având discuții sporadice cu mama și  de obicei în contradictoriu.

 

Ulterior, instanța a emis o ordonanță președințială prin care a admis cererea mamei pentru ”stabilirea de legături personale cu minora”, dar fără a specifica exact în ce mod. Pe data de 29 iulie au fost solicitate clarificări de la instanță care a stabilit „aducerea minorei la domiciliul subsemnatei în fiecare săptămână, începând de vineri, orele 18:00 și până duminică, orele 18:00, având în vedere soluția pronunțată prin sentința civilă executorie de drept”.

 

Avocatul Eduard Luca susține că în acest dosar intenționează să apeleze la un psiholog judiciar care să reliefeze erorile care s-ar fi făcut în acest caz.

 

Dar și la un specialist în analiză comportamentală care să indice dacă fata are un comportament disimulat sau este influențată de tată, mai exact, modul de a gândi al adolescentei care, ”de când este la tată și-a schimbat radical comportamentul față de mamă”.

 

Și se gândește inclusiv la strămutarea procesului, cel mai probabil la Suceava.

 

„Un citat înțelept spunea că acolo unde justiția nu funcționează, e periculos să ai dreptate. Cum se întâmplă și în cazul nostru, pentru că ești cu dreptatea în mână, ai această soluție care îți dă dreptate, îți dă câștig, dar cum o aplici? Cum își vede mama fiica, dacă acest copil este influențat de tată?”,

Eduard Luca, avocatul mamei

 

Fata

 

Adolescenta și-a exprimat dorința de a vorbi cu reporterul Botoșăneanul cu privire la situația în care s-a ajuns, în mediul său familial.

 

Susține că ar fi fost agresată fizic și verbal de mamă aproape dintotdeauna, inclusiv în perioada dinaintea divorțului dintre părinți și a povestit mai multe episoade de acest fel, petrecute în trecut.

 

Povestește că are nevoie de timp pentru a se liniști și că la acest moment nu dorește să reia legăturile cu mama ei. Este conștientă de faptul că este iubită și că orice copil are nevoie de mamă, doar că...

 

„Momentan nu vreau să mă văd cu ea, pentru că e prea recentă situația. Și pentru toate pe care le-a făcut. În loc să se oprească din toată hărmălaia asta, mai rău face. Și pe zi ce trece devine din ce în ce mai rău. Dacă o să vreau cumva să mă văd cu ea, o să pun mâna pe telefon, știu numărul ei pe de rost, o sun imediat”.

 

De ce nu vrei să te vezi cu ea?

 

„Pentru că mi-e frică. Pentru că de fiecare dată când o văd pe stradă, se uită urât la mine, data trecută m-a și agresat fizic pe stradă. Și seara trecută (vineri, 29 iulie 2022) a venit la masă cu noi și a început să înjure, să vorbească urât. Și nu mă simt în siguranță cu ea, mai ales să merg la apartament numai eu cu ea. Poată să mă închidă în casă. M-a lovit și acolo și de față cu tata”,

 

 

În seara zilei de vineri, 29 iulie 2022, conform deciziei instanței, de la ora 18:00, fata ar fi trebuit să meargă la mamă. Doar că nu a simțit că dorește acest lucru. A ieșit la o terasă cu tatăl și cu o altă persoană, unde ar fi avut un nou conflict cu mama, care ar fi ajuns în zonă. Se află în continuare în grija tatălui.

 

Tatăl

 

Și-a recunoscut greșelile din timpul căsniciei și relațiile extraconjugale și le-a explicat ca fiind un rezultat al căsniciei care a fost una problematică, mai ales în ultimii ani. Descrie, asemenea fiicei, viața actuală ca fiind o evadare și o eliberare din cea trăită până la divorț.

 

Susține că au mai fost perioade de despărțire urmate de împăcări cu speranța „unei a doua șanse” acordată mai degrabă pentru binele copilei.

 

Mai spune că în ultima jumătate de an, cât a fost singur, s-a obișnuit cu viața solitară și fără responsabilități și că ar prefera-o celei din prezent. Însă pentru fiica sa este capabil de orice sacrificiu sau mărire a gradului de responsabilități, mai ales că este singurul care-i poate oferi liniștea dorită.

 

Iar soluția pentru a se ieși din această situație dramatică:

 

„Probabil în primul și în primul rând ar trebui să ne întâlnim la un psiholog toți trei, să avem pe cineva care într-adevăr să fie imparțial cu toți și să gândească, să putem povesti fiecare, în primul rând, partea lui, iar el să tragă o concluzie, să vadă cine e cel care a greșit mai mult. Poate într-adevăr am greșit fiecare, dar cine a greșit cel mai mult? Dacă într-adevăr eu sunt atât de... cum mă face ea în toate felurile și dacă sunt eu cel care-i spăl fetei creierul. Și să încerce să mai lase puțin de la ea, de la orgoliul acesta, ea trece peste copil ca să-mi facă rău mie. Rău se poate face la oricine, dar bine...”,

Tatăl

 

Este de acord oricând cu o întâlnire în trei, în condiții civilizate care să nu lase loc limbajului trivial și care să nu ridice un nou grad de stres asupra copilului.

 

Despre răspunsurile date în formularul de risc, de către fată

 

Au fost agresați și alți membri ai familiei:

 

Fata: Da, tata

 

Agresorul/agresoarea a amenințat vreodată că-i va răni / ucide pe vreunul dintre ei?

 

Fata: Da, să-l rănească pe tata (un incident de acest gen ar fi avut loc pe o stradă din municipiu).

 

A folosit vreodată obiecte sau arme care să vă rănească?

 

Fata susține că a fost lovită în cap cu o perie de păr (obiect) și că nu a menționat nimic de arme.

 

Fata a mai explicat că a fugit de mama ei în parc, pentru că se temea că va fi lovită. Iar ulterior când s-a ajuns la asta, s-a luptat pentru telefon nu pentru că ar fi ceva în el, ci pentru că voia să-și cheme tatăl în ajutor. Drept dovadă că nu ar ascunde ceva este faptul că a renunțat oricum la telefon și acum are alt dispozitiv.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Un bărbat evacuat din propria casă după scandaluri cu soția, s-a întors de Paști și a făcut circul de pe lume

 

Este OFICIAL: Drumul Botoșani – Târgu-Frumos rămâne cu piatră spartă, gropi și alunecări de teren la granița dintre județe, se lucrează la un nou proiect
În timp ce prefectul, președintele Consiliului Județean și unii parlamentari ai Puterii își fac deja poze de la întâlniri pe tema autostrăzii Pașcani – Suceava, care ar urma să asigure conectivitatea județului cu Autostrada Moldovei (A7) și Autostrada Unirii (A8), la granița Botoșaniului cu Iașul este dezastru.
Angajații unei benzinării, la băut și fumat alături de alți oameni, la câțiva metri de un rezervor GPL, stația NU are autorizație de mediu – VIDEO & GALERIE FOTO
Mai mulți cetățeni din satul Hudum au reclamat autorităților că trăiesc cu teama unei tragedii din cauza unei stații GPL situate în apropierea drumului Botoșani – Suceava. Oamenii susțin că SKID-ul respectiv este amplasat ilegal și au solicitat ridicarea autorizației.
Reforma administrativă: CINCI instituții ar urma să dispară la Botoșani, cu tot cu directorii din fruntea lor
Proiectul legislativ privitor la unele măsuri fiscale aplicate în mediul privat, dar și cu o serie de măsuri care afectează aparatul de stat a intrat în transparență decizională.Mai multe instituții publice ar urma să dispară inclusiv la Botoșani prin desființare, comasare sau absorbție.
Procurorii de la Suceava, ”undă verde” pentru intrarea familiei cu cererea de peste 7 milioane de euro în dosarul decesului Alexandrei - MOTIVAȚII oficiale
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a preluat dosarul privitor la moartea Alexandrei Ivanov în data de 29 august 2023, la 11 zile de la deces. Suspect la acest moment în ancheta penală este medicul care se afla de gardă în noaptea de 17 spre 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Pietre, pământ și nori de praf pe Botoșani – Târgu-Frumos în ziua când drumul trebuia să fie gata, contractul se termină fără să se mai asfalteze la intrarea în județ – VIDEO & GALERIE FOTO
Promisă de trei decenii, reabilitarea drumului Botoșani – Târgu-Frumos nu este gata nici după ce s-au alocat fondurile necesare, s-a organizat o licitație, a fost desemnat un câștigător și a expirat și termenul, prelungit și el, de executare a lucrărilor.
Nu este vreo glumă! Firma cu explozia din Crevedia are sediu și la Botoșani și stație GPL într-o intersecție din centrul orașului – GALERIE FOTO
Compania căreia îi aparține stația GPL din Crevedia care a explodat sâmbătă seară are sediu secundar la Botoșani, într-un imobil pe care îl deține în baza unui contract de vânzare-cumpărare datat pe 20 ianuarie 2020.
Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Investiția la drumul Botoșani – Târgu Frumos a avansat cu numai 3% în două luni, după ce s-a mărit valoarea contractului cu statul, constructorul cere extinderea termenului de execuție – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care teoretic au fost efectuate lucrări de modernizare, cel mai important drum național pentru Botoșani prezintă o imagine a neputinței și a modului în care sunt onorate contractele cu statul în România. Șansele ca această arteră să fie finalizată la termen sunt extrem de mici.
Liberalismul la Botoșani: Iliuță a plecat din PNL supărat pe colaborarea cu PSD după ce a făcut campanie cot la cot cu PSD-iștii, a candidat alături de ei și cu votul lor a devenit viceprimar – GALERIE FOTO
Chiar dacă a plecat din PNL reproșând partidului colaborarea cu PSD, Viorel Iliuță a dobândit în 2012 un mandat de consilier local și apoi unul de viceprimar tocmai în cadrul unei alianțe a celor două partide.
Polițiști europeni cu toalete în curte, fără apă și săpun: Poliția Botoșani cumpără șase WC-uri din lemn pentru sediile din județ după ce a primit BMW-uri pentru oraș – FOTOGALERIE
Acțiune mai puțin obișnuită a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, care în aceste zile are în derulare o procedură în SICAP (Sistemul Informativ Colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a Achizițiilor Publice).
Plângere pentru tentativă de omor împotriva unui primar, un consilier local a cerut protecția Poliției: Omori lumea pe stradă
Disputele politice și administrative dintr-o comună s-au mutat din Consiliul Local la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), acolo unde un ales din Gorbănești a depus o plângere împotriva primarului Ionuț Melinte. Conflictul este unul mai vechi, însă a degenerat la sfârșitul lunii precedente.
Edy, la ce meciuri te uiți? Mailat este detașat cel mai bun marcator român din SuperLigă, dar Iordănescu NU îl convoacă la națională 
S-a spus de nenumărate ori că, dincolo de valoarea și randamentul la zi al unui jucător, cel puțin la fel de importante pentru convocarea unui jucător la echipa națională a României sunt cluburile la care evoluează și firmele care îl impresariază. 
STUDIU de CAZ - Cum s-a salvat o fabrică din Botoșani - De la director la muncitori, toți angajații au acceptat să muncească 4 luni fără salariu: Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost VIDEO
Astăzi este una dintre cele mai mari companii din Botoșani, însă în anii de după revoluție a fost închisă câteva săptămâni, iar apoi muncitorii au venit la lucru câteva luni cu toate că știau că nu vor fi plătiți. Au acceptat însă această variantă pentru a-și salva fabrica și implicit locurile de muncă.
POVESTEA achitării directorilor de la Modern Calor în dosarul DNA în care a fost atrasă și o companie de top: O încâlceală contractuală cum nu întâlnești în fiecare zi
Pe data de 28 iulie 2017 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava descindeau în birourile șefilor de la Modern Calor, compania orașului aflată în subordinea Consiliului Local. Era vizat un contract care asigura mentenanța a două motoare de cogenerare încheiat între Modern Calor și Elsaco Electronic.
Desfășurare impresionantă de forțe la o pensiune cu restaurant, piscină, loc de joacă și centru SPA, depistată cu branșament ilegal la apă
Pensiune 30 cu camere, piscină, centru SPA, restaurant, loc de joacă pentru copii, sistem de irigare a spațiului verde, vilă turistică. O afacere înfloritoare și cu impact în comunitate. Cu facturi lunare la apă care ar fi de doar câteva sute de lei.
In ce lume groaznica am ajuns sa traim!Si toate acestea cu complicitatea multora dintre noi...noi am negat valorile,educatia sanatoasa,traditionala in care sa primeze bunul simt,respectul,rusinea,competitia,dorinta de a fi cat mai buni!Este promovata vulgaritatea,minciuna,dezechilibrele de tot felul...asa incat chiar oameni maturi nu mai stiu ce este binele si cresterea in spirit sanatos al unui copil!Imi amintesc un caz mult mediatizat...cel al unui psihopat din Bucuresti care conducea un Ong ce apara drepturile tatilor si care s-a dovedit ulterior ca-si violase propriile fetite...tot in numele acelorasi drepturi!Dar dupa cum se stie...Dumnezeu nu doarme si individul a considerat ca a facut ,,suficient bine " pe pamant si si-a pus capat zilelor...scapand de anii de puscarie intr-un mod la fel de las si fals dupa cum a si trait!
1 august 2022, 12:43
Cred cu tarie ca,in Romania,legile sunt facute sa fie respectate doar de cei cu o constiinta puternica si principiii solide de viata.In cazul de fata,este dificil cand propriul tata te transforma in "carne de tun" pentru satisfacerea frustrarilor personale.Copiii sunt fragili si usor de manipulat si intotdeauna vor alege varianta care le este mai comoda.De consecinte vor fi constienti doar cand vor fi parinti la randul lor.Doresc acestei fetite ganduri bune si puterea de discernamant.Nu intotdeauna libertatea excesiva la o varsta frageda poate fi constructiva si benefica.Avem in popor multe vorbe intelepte...dar imi vine una in minte:"Pe afara vopsit gardul,inauntru leopardul!"
1 august 2022, 09:44
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„De la preluarea mandatului, am pus accent pe colectarea datelor de contact de la consumatori, în vederea corespondării cu aceștia, prin diverse metode, e-mail, mesaje, conturi în aplicație. Am reușit să strângem până în ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
29 noiembrie 2023
EUR
Euro
4.9726 lei
USD
Dolarul SUA
4.5313 lei
CHF
Francul elveţian
5.1634 lei
GBP
Lira sterlină
5.7463 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0662 lei
XAU
Gramul de aur
296.8710 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2543 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3150 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0003 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3338 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2047 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.4 o C
Dorohoi
3.4 o C
Bucecea
2.5 o C
Darabani
1.8 o C
Saveni
2.7 o C
Ştefăneşti
7.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.