Ancheta săptămânii
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
  • Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.
  • Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.

Cerere - ofertă

 

Practic, instituțiile în jurul cărora au fost purtate negocierile finale între PSD și PNL pentru împărțirea posturilor la deconcentrate au fost Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) pentru postul de director executiv, Inspectoratul Școlar Județean (postul de general și cele două de adjunct), Direcția de Sănătate Publică (DSP) și Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP).

 

Blocajul în discuții ar fi fost cauzat de Inspectoratul Școlar Județean și astfel, săptămâni la rând, lucrurile au rămas în aer. Pentru o finalitate a negocierilor, social-democrații s-ar fi adresat comisiei de negocieri de la nivel național din care fac parte Marcel Ciolacu sau Paul Stănescu de la PSD și Mihai Ciucă de la PNL. Ar fi transmis la București blocajul din cadrul negocierilor și faptul că liberalii nu diminuează din numărul de pretenții.

 

Mărul discordiei

 

Liberalii ar fi insistat să păstreze DSVSA-ul cu Mihai Țurcanu în postura de director și unele surse indică faptul că inclusiv fostul președinte al Consiliului Județean, fratele actualului șef al medicilor veterinari, ar fi insistat pe lângă liberali și Doina Federovici pentru păstrarea sa.

 

Doar că social-democrații i-ar fi transmis o condiție aproape imposibilă: să depună adeziune la PSD.

 

Și acest lucru a fost extrem de greu de acceptat și pentru că Mihai Țurcanu ar mai avea totuși șanse să acceadă în Parlamentul European de pe lista supleanților, lucru care nu ar mai avea loc dacă ar părăsi PNL. Așa că s-a convenit ca DSVSA-ul să le fie cedat PSD-iștilor. Până la eliberarea unui loc la Bruxelles, lui Mihai Țurcanu i s-ar căuta o poziție într-o structură centrală.

 

Locul său ar urma să fie preluat de doctorul Teodor Harabagiu, președintele Colegiului Medicilor Veterinari și care în trecut a ocupat și postul de director adjunct al DSVSA.

 

Blocajul ar fi apărut în cazul Inspectoratului Școlar Județean, unde PSD ar fi pretins cele două posturi de adjuncți și ar fi cedat postul de general. Condiționat de faptul ca Ada Macovei să fie înlocuită cu un alt liberal, liderii PNL nefiind de acord în primă fază cu această cerință.

 

Practic, negocierea a fost aceeași ca în cazul funcției de prim reprezentant al Guvernului în județ: luați voi prefectul, noi cele două funcții de subprefect, dar nu îl lăsați pe post pe Dan Nechifor.

 

Sacrificiul

 

Până la urmă, într-un context total nefavorabil Adei Macovei, cu nemulțumiți ajunși în audiență la ministrul Educației și sumedenie de reclamații de la profesori, liberalii s-ar fi văzut nevoiți să renunțe la ea.

 

Inclusiv în biroul președintei PSD ar fi ajuns profesori care ar fi reclamat-o pe Ada Macovei și ar fi contribuit la luarea unei decizii radicale. De altfel, această poziție fermă împotriva șefei IȘJ ar fi avut la bază și o stare de animozitate mai veche, de pe vremea în care Ada Macovei era la PSD și ar fi susținut pe altcineva decât pe Doina Federovici la o serie de alegeri din Tineretul Social Democrat. Unul dintre posturile de adjuncți ai IȘJ Botoșani ar putea fi preluat tocmai de unul dintre principalii profesori protestatari de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”.

 

Înțelegerea

 

Negocierile dintre PSD și PNl ar fi avut loc la începutul săptămânii trecute într-un cadru restrâns. Atunci au fost închise discuțiile pe instituțiile publice rămase și s-a convenit ca, la Inspectoratul Școlar Județean, postul de general să-i revină lui Bogdan Suruciuc, în prezent adjunct.

 

Cele două funcții de inspector școlar general adjunct ar urma să le revină, conform acelorași surse neoficiale, Cristinei Bălăucă (profesor la Colegiul Național Mihai Eminescu) și lui Ciprian Manolache (profesor la Liceul Pedagogic Nicolae Iorga).

 

Bogdan Suruciuc este originar din Bucecea, unde a fost director adjunct al Grupului Școlar Industrial. În 2020 a candidat la Primăria Bucecea împotriva actualului primar de la PSD, Angel Gheorghiu.

 

 

În cazul celorlalte instituții s-ar fi preferat șefii care sunt la acest moment și în cazul cărora nu există declarații ostile. Monica Adăscăliței a fost agreată pentru continuitatea la Direcția de Sănătate Publică (DSP) iar Gheorghe Lușneac va fi susținut pentru postul de director al Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA), având în vedere că este specialist și nu are porniri de discreditare a colegilor din instituție, cum s-a întâmplat în cazul altor personale care ar fi râvnit funcția de conducere.

 

La Administrația Județeană a Finanțelor Publice, locul lui Doru Alupoaie a fost preluat de Corneliu Aionițoaie, fost șef la serviciul inspecție fiscală. Pentru postul de adjunct, Corneliu Aionițoaie a avut susținere în urmă cu doi ani, inclusiv de la PMP.

 

Sătui să aștepte, pesediștii au încercat să își rezolve oamenii și funcțiile la București


După intrarea la guvernare, în luna noiembrie a anului trecut, social-democrații au cerut liberalilor mai multe posturi de conducere la instituțiile botoșănene cu subordonare guvernamentală, pe principiul că, dacă la Guvern, după mica parte ce a revenit UDMR, totul s-a împărțit jumătate-jumătate între PNL și PSD, așa trebuie procedat și la Botoșani.


Liberalii au tot încercat să tragă de timp, iar social-democrații botoșăneni și-au pierdut răbdarea astfel încât unele posturi, precum cel de la Inspectoratul Teritorial de Muncă și Registrul Auto Român și le-au rezolvat pe filieră proprie.


În continuare, s-ar fi plâns șefilor de la București să sunt ignorați de partenerii de coaliție județeni, iar în final peneliștii au fost nevoiți să cedeze.


Doina Federovici, Marius Budăi și Relu Tîrzioru au făcut parte din comisia de negociere a PSD și Costel Șoptică, Sorin Cornilă și Verginel Gireadă din cea a PNL.
 

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Marea ”pilăreală”: Statul a uitat de concursuri, puzderie de instituții conduse de interimarii cu pile la partid
PNL și PSD, negocieri la sânge pentru împărțirea posturilor de directori: cereri grele de la social-democrați, unii liberali se îmbolnăvesc sau își pregătesc alte posturi

 

« »
Edy, la ce meciuri te uiți? Mailat este detașat cel mai bun marcator român din SuperLigă, dar Iordănescu NU îl convoacă la națională 
S-a spus de nenumărate ori că, dincolo de valoarea și randamentul la zi al unui jucător, cel puțin la fel de importante pentru convocarea unui jucător la echipa națională a României sunt cluburile la care evoluează și firmele care îl impresariază. 
STUDIU de CAZ - Cum s-a salvat o fabrică din Botoșani - De la director la muncitori, toți angajații au acceptat să muncească 4 luni fără salariu: Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost VIDEO
Astăzi este una dintre cele mai mari companii din Botoșani, însă în anii de după revoluție a fost închisă câteva săptămâni, iar apoi muncitorii au venit la lucru câteva luni cu toate că știau că nu vor fi plătiți. Au acceptat însă această variantă pentru a-și salva fabrica și implicit locurile de muncă.
POVESTEA achitării directorilor de la Modern Calor în dosarul DNA în care a fost atrasă și o companie de top: O încâlceală contractuală cum nu întâlnești în fiecare zi
Pe data de 28 iulie 2017 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava descindeau în birourile șefilor de la Modern Calor, compania orașului aflată în subordinea Consiliului Local. Era vizat un contract care asigura mentenanța a două motoare de cogenerare încheiat între Modern Calor și Elsaco Electronic.
Desfășurare impresionantă de forțe la o pensiune cu restaurant, piscină, loc de joacă și centru SPA, depistată cu branșament ilegal la apă
Pensiune 30 cu camere, piscină, centru SPA, restaurant, loc de joacă pentru copii, sistem de irigare a spațiului verde, vilă turistică. O afacere înfloritoare și cu impact în comunitate. Cu facturi lunare la apă care ar fi de doar câteva sute de lei.
Xiang, Zheng, Cheng și Sheng... Chinezii cuceresc comerțul la Botoșani: au pus mâna pe câteva dintre cele mai bune spații, iar profitul le-a explodat în pandemie
În alte vremuri văzuți doar pe la televizor ori la filmele de la cinematograf, chinezii încep să devină o prezență constantă în viața orașului. Nu sunt mulți, însă cei puțin ajunși pe aici au reușit să intre cu afaceri în câteva dintre cele mai importante spații din oraș.
AUR-ul a intrat la Botoșani pe mâna unei studente de 20 de ani, luată pe sus de jandarmi: Nu suntem județul paielor. Paie sunt cei care ne-au reprezentat la BucureștiVIDEO & GALERIE FOTO
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) are lider nou la Botoșani. Deși partidul are un senator și un deputat, președinte a fost numită o tânără de 20 de ani.
Fost parlamentar vizat de DNA: Era în același timp director la București și administrator de Primărie la Botoșani – DOCUMENT
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava au ajuns din nou la Botoșani. Sunt vizați un fost deputat în Parlamentul României și un primar în funcție.
”Un joc de glezne, ca la fotbal!” / ”O mare prostie” - Cum s-au mâncat vechii PNL-iști cu PDL-iștii în orașul în care PSD-ul a câștigat toate alegerile, iar primarul PSD îl face director pe contracandidatul de la PNL
Dacă vă imaginați că doar la Botoșani fuziunea PNL – PDL a fost una de formă vă înșelați. Municipiul Botoșani nu este singurul unde unii lideri proveniți din fostele formațiuni au ca principală preocupare anihilarea celeilalte tabere și abia apoi, eventual, lupta cu celelalte partide.
AUR-ul se umple de traseiști, de la administratorul de la ”Apă” și candidatul cu 4 partide în 12 ani, la consilierul care le promitea sătenilor mall în comună
Este o imagine care se repetă obsesiv în politica de după revoluție. La două-trei cicluri electorale apare un partid cu un pronunțat mesaj populist care intră în Parlament și atrage ca un magnet botoșăneni, care după ce au petrecut ani buni pe la unul sau mai multe partide, sesizând formațiunea aflată pe val, realizează brusc că nu se mai regăsesc în partidul din care fac parte și intră în noul partid.
O rușine epocală: Botoșaniul a ratat șansa istorică de a construi un spital nou, n-am încăput nici măcar pe lista unităților respinse - liderii politici aruncă vina unii pe alții
Aproape jumătate din județele țării vor beneficia de unități medicale printr-o linie de finanțare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) gestionată de Ministerul Sănătății (MS) la care, din motive încă neclare, autoritățile botoșănene nu au avut acces. Sau poate că au avut, dar nu au putut ori nu s-au zbătut ori nu și-au unit eforturile pentru a obține finanțarea.
Bătălia revelioanelor pe axa Botoșani – Suceava: Anda Adam e cap de afiș în ambele orașe, prețul total e de trei ori mai mare ”dincolo”
După doi ani în care, din cauza pandemiei, administrațiile publice locale nu au mai organizat concerte de revelion, anul acesta se revine la situația dinaintea restricțiilor.
Singur împotriva sistemului! Un botoșănean a învins statul după ce a făcut pușcărie nevinovat
Era ridicat de pe stradă fiind suspectat că ar fi lovit o femeie și i-ar fi furat lanțul de aur de la gât. Din cauza unui tatuaj a petrecut trei luni într-o celulă, pentru ca ulterior să fie achitat, fapta de tâlhărie nefiind dovedită de procurori.
Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 
Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate
Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă
Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Pentru to?i - Ne pare rău să vă dezamăgim, articolul cu pricina bineînțeles că este în continuare pe Botosaneanul.ro, vă invităm să-l citiți. Ca să găsești un articol poți, de exemplu, să dai căutare după numele ”eroului principal”. Încercați și dvs., cu siguranță veți reuși.https://botosaneanul.ro/top-news/ada-macovei-urmeaza-sa-paraseasca-inspectoratul-colar-adversarii-politici-si-din-sistem-au-facut-coada-pentru-a-o-ajuta/
9 mai 2022, 23:52
„Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.” Am dat citat la fraza din articolul dumneavoastră. Articol pe care l-ați șters ulterior, probabil la plângerea doamnei Macovei. Fiți consecvenți și nu ne trimiteți la articole ale dumneavoastră retrase între timp, de genul „ Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele”. Păstrați articolul cu „„Doamna de fier a învățământului botoșănenan”. Când or să curgă reclamațiile cu abuzurile ei poate vă reconsiderați poziția editorială. Atenție mare, e o diferență extremă între „poza” doamnei Macovei și ce e ea de fapt. A făcut zeci de oameni, femei și bărbați, să plângă, nu are niciun scrupul, consideră Inspectoratul școlar ca pe tarlaua publică în care face ceea ce vrea. Imaginile de pe facebook?Apă de ploaie. A distrus cariere și unități de învățământ!
9 mai 2022, 22:29
Ca in toate domeniile conducatorii nu sunt desemnati dupa competenta profesionala. Au fost lipitori de afise, au dat spaga, ori au adus alte servicii partidului. Domnul Turcanu a lucrat ca medic veterinar 10-20 de ani la tratarea animalelor ca sa merite sa fie sef? Domnul Suruciuc a fost profesor 10-20 de ani a avut rezultate cu elevii ca sa fie sef?
9 mai 2022, 20:20
Adică că sunt prea puține posturi publice cu bani muți, prea puține sinecuri după câți doritori de ”ciolan” găsești prin partide. Măriți impozitele, mai creați posturi, lipitori mai sunt... Trăiască dezmățul, nu lăsați nicio canalie de partid fără post!
9 mai 2022, 16:20
Dar în județul asta nu mai exista decât profesori de sport sa conducă învățământul botosanean ? Au murit toți profesorii de discipline de baza ? Înseamnă că copii vor pune accent doar pe sport. Fizica, chimia, lb româna, matematica nu mai au nici o importanta. Soptica spuneai ca și fost profesor, de ce numești iarăși un profesor de sport la conducere ? Chiar nu mai și bun simt ?
9 mai 2022, 11:15
In loc sa rezolve problemele municipiului, pentru care au fost alesi/numiti, ei isi rezolva problemele personale. Consum inutil de energie si timp din banii alegatorilor.
9 mai 2022, 11:05
Cat timp o sa fim condusi de politruci...o sa fie vai de noi
9 mai 2022, 10:30
Catastrofa macovei, inapoi la locul ei. Cu tupeu de tradatoare a ocupat vremelnic un scaun, permitandu-si sa umileasca profesionisti si sa-i inlocuiasca cu o turma supusa. Sa-si ia si turma cu ea.
9 mai 2022, 10:15
Cine seamănă vânt culege furtună! A făcut vraiște, din nou, în învățământul botoșăneanul. A executat inspectori, directori și profesori cu acel zâmbet malefic pe buze. A crezut că e stăpâna adevărului absolut și a luat decizii aberante, cei din jurul ei fiind niște ghiocei. În biroul său, unii dintre cei care au trecut pragul au fost umiliți, înjosiți În același timp,bare grijă de imaginea ei, cu postări zilnice în care își face cultul propriei persoane.
9 mai 2022, 09:18
Cu astfel de făcături penibile se ocupă Fedorovici, fapte concrete pentru botoșăneni = ZERO..o macină ura și răutatea, iar asta se vede pe figură..un personaj tragi-comic, pe care nu cred că acest județ istoric l-ar fi ,,meritat” vreodată.
9 mai 2022, 08:47
Toate tranzacțiile cu doctorii favorizați care trebuie sa câștige licitațiile se petrec la Lebada la Aurel Fediuc...el este maestrul de ceremonii...
9 mai 2022, 08:40
Marele director interimar Turcanu Mihai pretinde sume de bani de la medicii veterinari concesionari din comune și abatoare cu sume de 20-30 mii euro...alo DNA...acum când este perioada licitațiilor DNA-ul ce face?Doarme?
9 mai 2022, 08:38
Simplu:"Soptica pus de Doina cu botul pe labe".
9 mai 2022, 07:56
Ada plătește prețul trădării politice. Credea ca Soptica o va tine veșnic în brate, nici vorba. Eu cred ca Soptica urmărește sa rămână cel care închide prăvălia partidului, cu speranța că psd ii va da un loc eligibil în 2024. Pana atunci mai vinde tot ce poate fi vândut politic. Părerea mea.
9 mai 2022, 07:50
astratex.ro
Sondaj
Este îndreptățită greva cadrelor didactice?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Eu am spus foarte clar că, în momentul în care o să ajung să implementez reforma pensiilor sau reforma legii salarizării, nu o să fac ce s-a făcut la momentul scrierii PNRR. Adică nu o să fac o reformă sau reforme pe ascuns. O ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9633 lei
USD
Dolarul SUA
4.6099 lei
CHF
Francul elveţian
5.0913 lei
GBP
Lira sterlină
5.7790 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3216 lei
XAU
Gramul de aur
293.6078 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2599 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3373 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0571 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4361 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2096 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6664 lei
Vremea
astăzi
Botosani
9.9 o C
Dorohoi
14.0 o C
Bucecea
14.7 o C
Darabani
10.3 o C
Saveni
9.9 o C
Ştefăneşti
14.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.