Ancheta săptămânii
Investiția la drumul Botoșani – Târgu Frumos a avansat cu numai 3% în două luni, după ce s-a mărit valoarea contractului cu statul, constructorul cere extinderea termenului de execuție – VIDEO & GALERIE FOTO

După doi ani în care teoretic au fost efectuate lucrări de modernizare, cel mai important drum național pentru Botoșani prezintă o imagine a neputinței și a modului în care sunt onorate contractele cu statul în România. Șansele ca această arteră să fie finalizată la termen sunt extrem de mici.

Monument de incompetență și neputință în nordul Moldovei


După scandalul izbucnit din cauza constructorului care a turnat asfalt pe anumite porțiuni, apărând imediat fisuri în carosabil, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a decis să preia supervizarea lucrărilor de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP).


Șefii de la București au preluat gestionarea lucrărilor fără însă să existe un impact în teren, adică fără să fie observată o mobilizare totală din partea constructorului pentru creșterea ritmului intervenției.


 
Vineri, 12 mai 2023...


S-au împlinit doi ani de la semnarea ordinului de începere al lucrărilor. Pe drumul Botoșani – Târgu Frumos (porțiunea din județul nostru) se aflau doar câțiva muncitori cu câteva utilaje. Primii erau în zona Zăicești, unde se lucra la lărgirea drumului cu încă o bandă.


Puteau fi observați mai puțin de zece muncitori cu tot cu cei din utilaje sau ceilalți care dirijau traficului și nicidecum un șantier de lucru în adevăratul sens al cuvântului.


Alte echipaje staționau undeva spre Copălău, unde se lucra la unul dintre podurile incluse în proiectul de modernizare. Nici în acest caz nu se putea vorbi despre o organizare specifică unui șantier. Un singur muncitor se afla pe un utilaj în albia pârâului din zonă, ceilalți având alte preocupări, precum servirea mesei, deși erau orele dimineții sau un du-te, vino dintr-o parte în cealaltă.

 
Bătaie de joc și pe teren și la CNAIR

 

Cum termenul de finalizare a lucrărilor la drumul național Botoșani – Târgu Frumos este finele lunii august din acest an, redacția Botoșăneanul a solicitat informații privitoare la stadiul lucrărilor realizate până la acea fată.


Reprezentanții DRDP ne-au îndrumat către CNAIR, structura care supervizează lucrările.


Solicitarea formulată în baza legii privind liberul acces la informațiile de interes public a fost transmisă cu câteva zile înainte de data de 12 mai 2023.


Răspunsul a ajuns abia după o săptămână și jumătate, iar motivul a fost că adresa se rătăcise în primă fază și astfel cei îndreptățiți să răspundă „au uitat” să ofere informațiile cerute.


După alte insistențe, redacția Botoșăneanul a primit un răspuns cu informații oferite în bătaie de joc și care nu justifică îndelungatul timp de transmitere a datelor solicitate.

 

Ritm de melc în avansarea lucrărilor


Se ocupă de reabilitarea DN 28 B Botoșani – Târgu Frumos asocierea de firme Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL – Mavgo Holding SRL – Vahostav SK A.S. – Trameco SA. Lucrările presupun modernizarea a 71 de km de drum, din care aproximativ 32 de km sunt pe teritoriul județului Botoșani.


La data de 22 martie 2023 stadiul de realizare a lucrărilor era la 62%, după cum urmează:


    Lucrări pregătitoare – 83 %
    Amenajare banda de încadrare – 99 %
    Amenajare sistem rutier proiectat – 52 %
    Amenajare preluare ape pluviale – 46 %
    Amenajare podețe -  77%
    Amenajare parcări și refugii 28 %
    Amenajare drumuri laterale – 48 %
    Lucrări de poduri – 42 %


Conform răspunsului transmis de reprezentanții CNAIR în jurul datei de 20 mai 2023, stadiul implementării proiectului la acel moment era de 65%. Ceea ce înseamnă că în două luni lucrările au avansat cu doar trei procente.

 

Mai mulți bani, timp mai mult


Iar dacă firmele care au câștigat licitația vor menține același ritm anevoios, pare a fi de-a dreptul imposibil să fie respectat termenul din contract. De altfel, au solicitat deja extinderea termenului de execuție.


„Data la care trebuie finalizat proiectul este 27.08.2023. Totodată, există posibilitatea unei extinderi a perioadei contractuale în funcție de decizia supervizorului în urma analizei solicitărilor antreprenorului de extensie de timp, decizie ce supervizorul o va lua în conformitate cu prevederile contractuale”,


se arată în răspunsul transmis de CNAIR


Sumele achitate constructorului până în prezent sunt de 59% din valoarea contractuală.


Costurile de execuție au fost actualizate conform prevederilor contractuale și în conformitate cu prevederile OUG 64/2022.


Valoarea actualizată a contractului este 315.780.875,11 lei.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
E jale pe drumul Botoșani – Tg. Frumos: Nămeți și viscol, șoferi disperați și mașini blocate în trafic - FOTO
Cârpeala de pe drumul care leagă Botoșani de Târgu Frumos: Asfalt turnat în bătaie de joc / Ne distrugem mașinile!

 

Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Liberalismul la Botoșani: Iliuță a plecat din PNL supărat pe colaborarea cu PSD după ce a făcut campanie cot la cot cu PSD-iștii, a candidat alături de ei și cu votul lor a devenit viceprimar – GALERIE FOTO
Chiar dacă a plecat din PNL reproșând partidului colaborarea cu PSD, Viorel Iliuță a dobândit în 2012 un mandat de consilier local și apoi unul de viceprimar tocmai în cadrul unei alianțe a celor două partide.
Polițiști europeni cu toalete în curte, fără apă și săpun: Poliția Botoșani cumpără șase WC-uri din lemn pentru sediile din județ după ce a primit BMW-uri pentru oraș – FOTOGALERIE
Acțiune mai puțin obișnuită a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, care în aceste zile are în derulare o procedură în SICAP (Sistemul Informativ Colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a Achizițiilor Publice).
Plângere pentru tentativă de omor împotriva unui primar, un consilier local a cerut protecția Poliției: Omori lumea pe stradă
Disputele politice și administrative dintr-o comună s-au mutat din Consiliul Local la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), acolo unde un ales din Gorbănești a depus o plângere împotriva primarului Ionuț Melinte. Conflictul este unul mai vechi, însă a degenerat la sfârșitul lunii precedente.
Edy, la ce meciuri te uiți? Mailat este detașat cel mai bun marcator român din SuperLigă, dar Iordănescu NU îl convoacă la națională 
S-a spus de nenumărate ori că, dincolo de valoarea și randamentul la zi al unui jucător, cel puțin la fel de importante pentru convocarea unui jucător la echipa națională a României sunt cluburile la care evoluează și firmele care îl impresariază. 
STUDIU de CAZ - Cum s-a salvat o fabrică din Botoșani - De la director la muncitori, toți angajații au acceptat să muncească 4 luni fără salariu: Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost VIDEO
Astăzi este una dintre cele mai mari companii din Botoșani, însă în anii de după revoluție a fost închisă câteva săptămâni, iar apoi muncitorii au venit la lucru câteva luni cu toate că știau că nu vor fi plătiți. Au acceptat însă această variantă pentru a-și salva fabrica și implicit locurile de muncă.
POVESTEA achitării directorilor de la Modern Calor în dosarul DNA în care a fost atrasă și o companie de top: O încâlceală contractuală cum nu întâlnești în fiecare zi
Pe data de 28 iulie 2017 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava descindeau în birourile șefilor de la Modern Calor, compania orașului aflată în subordinea Consiliului Local. Era vizat un contract care asigura mentenanța a două motoare de cogenerare încheiat între Modern Calor și Elsaco Electronic.
Desfășurare impresionantă de forțe la o pensiune cu restaurant, piscină, loc de joacă și centru SPA, depistată cu branșament ilegal la apă
Pensiune 30 cu camere, piscină, centru SPA, restaurant, loc de joacă pentru copii, sistem de irigare a spațiului verde, vilă turistică. O afacere înfloritoare și cu impact în comunitate. Cu facturi lunare la apă care ar fi de doar câteva sute de lei.
Xiang, Zheng, Cheng și Sheng... Chinezii cuceresc comerțul la Botoșani: au pus mâna pe câteva dintre cele mai bune spații, iar profitul le-a explodat în pandemie
În alte vremuri văzuți doar pe la televizor ori la filmele de la cinematograf, chinezii încep să devină o prezență constantă în viața orașului. Nu sunt mulți, însă cei puțin ajunși pe aici au reușit să intre cu afaceri în câteva dintre cele mai importante spații din oraș.
AUR-ul a intrat la Botoșani pe mâna unei studente de 20 de ani, luată pe sus de jandarmi: Nu suntem județul paielor. Paie sunt cei care ne-au reprezentat la BucureștiVIDEO & GALERIE FOTO
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) are lider nou la Botoșani. Deși partidul are un senator și un deputat, președinte a fost numită o tânără de 20 de ani.
Fost parlamentar vizat de DNA: Era în același timp director la București și administrator de Primărie la Botoșani – DOCUMENT
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava au ajuns din nou la Botoșani. Sunt vizați un fost deputat în Parlamentul României și un primar în funcție.
”Un joc de glezne, ca la fotbal!” / ”O mare prostie” - Cum s-au mâncat vechii PNL-iști cu PDL-iștii în orașul în care PSD-ul a câștigat toate alegerile, iar primarul PSD îl face director pe contracandidatul de la PNL
Dacă vă imaginați că doar la Botoșani fuziunea PNL – PDL a fost una de formă vă înșelați. Municipiul Botoșani nu este singurul unde unii lideri proveniți din fostele formațiuni au ca principală preocupare anihilarea celeilalte tabere și abia apoi, eventual, lupta cu celelalte partide.
AUR-ul se umple de traseiști, de la administratorul de la ”Apă” și candidatul cu 4 partide în 12 ani, la consilierul care le promitea sătenilor mall în comună
Este o imagine care se repetă obsesiv în politica de după revoluție. La două-trei cicluri electorale apare un partid cu un pronunțat mesaj populist care intră în Parlament și atrage ca un magnet botoșăneni, care după ce au petrecut ani buni pe la unul sau mai multe partide, sesizând formațiunea aflată pe val, realizează brusc că nu se mai regăsesc în partidul din care fac parte și intră în noul partid.
O rușine epocală: Botoșaniul a ratat șansa istorică de a construi un spital nou, n-am încăput nici măcar pe lista unităților respinse - liderii politici aruncă vina unii pe alții
Aproape jumătate din județele țării vor beneficia de unități medicale printr-o linie de finanțare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) gestionată de Ministerul Sănătății (MS) la care, din motive încă neclare, autoritățile botoșănene nu au avut acces. Sau poate că au avut, dar nu au putut ori nu s-au zbătut ori nu și-au unit eforturile pentru a obține finanțarea.
Bătălia revelioanelor pe axa Botoșani – Suceava: Anda Adam e cap de afiș în ambele orașe, prețul total e de trei ori mai mare ”dincolo”
După doi ani în care, din cauza pandemiei, administrațiile publice locale nu au mai organizat concerte de revelion, anul acesta se revine la situația dinaintea restricțiilor.
Asa se intampla cand lucrarile sunt executate de firme "fantoma" fara experienta in domeniu. Nu se intreaba nimeni cum de castiga aceste firme contractele?Isi bat joc de oameni in ultimul hal. Si vor continua...Si mai si platim taxe de drum pentru aceste mizerii infecte de drumuri...
20 iunie 2023, 12:05
...lucrari in bataie de joc doar cat sa isi faca poze oficialitatile ca au facut si au dres...apoi totul lasat de izbeliste. se vede deja ca asfaltul nou e surpat tot...ce fundatie, ce stabilizare/ancorare a solului inainte de a asfaltare s-au facut ??? defapt asta nici la autostrazi nu e in Ro. Rusine
29 mai 2023, 15:01
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
”Eu cred în continuare că putem ieși din subsol. De la locul 8 în jos clasamentul este strâns. Va fi un campionat echilibrat de la locul 8 în jos, vor fi rezultate strânse. Mai sunt destule etape și trebuie să luăm puncte, ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9707 lei
USD
Dolarul SUA
4.6638 lei
CHF
Francul elveţian
5.1566 lei
GBP
Lira sterlină
5.7329 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1483 lei
XAU
Gramul de aur
288.5847 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2573 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2847 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9882 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4561 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2034 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6668 lei
Vremea
astăzi
Botosani
25.3 o C
Dorohoi
22.4 o C
Bucecea
23.8 o C
Darabani
21.8 o C
Saveni
22.7 o C
Ştefăneşti
17.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.