Ancheta săptămânii
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri

Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.

Avem heliport, dar numai să ne uităm la el

 

Heliportul modern abia construit la Botoșani a fost pus deja „la conservare”. Iar asta pentru că avizarea și certificarea lui durează pare-se mai mult decât construirea în sine.

 

Povestea acestui obiectiv a fost de la bun început una tumultuoasă, din cauza amplasamentului pentru care s-a optat. La Iași sau Bacău, de exemplu, heliportul a fost construit pe acoperișurile spitalelor județene. La Botoșani s-a ales un teren ascuns între casele celor care locuiesc în apropiere de sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) din zona Popăuți. Deși s-au luptat din răsputeri pentru a împiedica această investiție, cetățenii din zonă au pierdut.

 

Iulie 2022

 

Consiliul Județean Botoșani anunță printr-un comunicat de presă că a fost finalizată licitația pentru construcția heliportului de la Botoșani.

 

Termenul de execuție stabilit a fost de patru luni.

 

August 2022

 

A fost semnat ordinul de începere al lucrărilor, într-o efuziune generală în rândul autorităților botoșănene.

 

La finalul anului vom avea și un heliport medical modern”, anunța pe atunci Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani. Instituția pe care o conduce nu are neapărat vreun aport în această investiție. Însă Doina Federovici și-a asumat acest obiectiv încă din perioada în care era senator, oferind asigurări că s-a luptat cât a putut pentru construcția heliportului.

 

Decembrie 2022

 

Pe aceste considerente a participat și la acțiunea care a avut loc la finele anului trecut prin care s-a început etapa de recepție a heliportului care fusese finalizat, conform contractului.

 

Atunci, o echipă de la Inspectoratul General de Aviație din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în prezența reprezentanților proiectantului, a antreprenorilor care au efectuat lucrările, a dirigintelui de șantier, a conducerii CJ și a comandanților ISU Botoșani au bifat finalul lucrărilor la heliport.

 

Apoi s-a făcut liniște. Luni la rând.

 

Elicopterul SMURD continuă să fie solicitat la Botoșani pentru a prelua pacienți în stare gravă și pentru a-i transporta la Iași sau București. Aterizează însă tot pe terenul din curtea Unității Militare 01189. Sau la Dorohoi, pe Stadionul 1 Mai.

 

Pe noul heliport a aterizat o singură dată, undeva prin luna mai.

 

De ce se așterne praful peste heliport?

 

Am solicitat un răspuns pentru a afla de ce nu este folosit acest heliport direct de la beneficiar, respectiv Inspectoratul General de Aviație (IGAV) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

 

Am primit în termenul legal un răspuns semnat de locotenent Eugen Corneliu Fricosu, purtătorul de cuvânt al acestei instituții.

 

Ni s-a transmis că după finalizarea procesului de recepție s-a intrat în perioada de evaluare, autorizare și certificare a heliportului de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română, care se va încheia prin realizarea manualului heliportului, în conformitate cu mai multe reglementări stipulate în Codul Aerian.

 

„Ministerul Apărării Naționale, în calitate de organ de specialitate al administrației publice centrale și de autoritate aeronautică de stat, are competențe în certificarea infrastructurii necesare defășurării activităților aeronautice militare”, se arată în comunicarea transmisă de către IGAV.

 

Același minister certifică și infrastructura aeronautică de stat, în conformitate cu prevederile europene și naționale.

 

„Administratorul aerodromului sau al instituției care are în administrare un aerodrom nou este obligat ca, în termen de 90 de zile de la recepția la terminarea lucrărilor, finalizată cu admiterea acesteia, să inițieze procesul de certificare. Totodată, precizăm faptul că, în cadrul art. 13 din actul normativ menționat anterior, este stipulat faptul că procedura de certificare este inițiată prin înregistrarea la Autoritatea Aeronautică Militară Națională a cererii-tip. Astfel, după efectuarea recepției la terminarea lucrărilor, instituția a întreprins demersurile necesare pentru transmiterea cererii de certificare”,

locotenent Eugen Corneliu Fricosu, purtător de cuvânt IGAV

 

Doar că surpriza intervine aici.

 

Pentru că potrivit normelor în vigoare, durata procesului de certificare este de maximum 240 de zile, începând cu data depunerii cererii de certificare la sediul autorității. Adică opt luni în care să fie emis documentul de certificare pentru ca heliportul să devină într-adevăr util județului și să-și piardă destinația pur decorativă din prezent.

 

„Astfel, la momentul emiterii prezentului răspuns, ne regăsim înăuntrul termenului menționat anterior, sens pentru care nu se poate constata o întârziere privind darea în folosință a heliportului. În prezent, Inspectoratul General de Aviație colaborează cu specialiști din cadrul Autorității Aeronautice Militare Naționale în vederea obținerii certificării”,

locotenent Eugen Corneliu Fricosu, purtător de cuvânt IGAV

 

Heliportul edificat la Botoșani este destinat zborului VFR de zi și de noapte pentru îndeplinirea misiunilor specifice Inspectoratului General de Aviație și ale unitătilor subordonate.

 

Heliportul este operațional în vederea desfășurării, în situații de urgențe medicale, de misiuni cu ajutorul elicopterului EC-135 destinat Punctului de Operare Aeromedical lași, precum și altor elicoptere care vor executa acest tip de misiuni ce vor fi efectuate cu aeronavele aflate în dotarea instituției și unităților subordonate.

 

Va avea patru angajați

 

La Botoșani, pentru operaționalizarea acestuia a fost întocmită o organigramă specifică, compusă din patru persoane care își vor desfășura activitatea pe amplasamentul investiției, în ture operative.

 

De asemenea, recrutarea personalului operațional care urmează să deservească heliportul se va efectua în considerarea atribuțiilor impuse de reglementările Autorității Aeronautice Militare Naționale privind condițiile de certificare.

 

Heliportul de la Botoșani a costat aproximativ 1,5 milioane de lei.

 

A fost realizat cu fonduri europene prin intermediul Programului Operațional Comun 2014-2020 România - Republica Moldova, într-un proiect în care s-au realizat șapte heliporturi în România și Republica Moldova.

 

În România, heliporturile sunt prevăzute pentru municipiile Botoșani, Iași și Galați, iar în Republica Moldova pentru Chișinău – două și câte unul la Bălți și Cahul.

 

loading...
Elicopterul SMURD chemat de URGENȚĂ pentru a prelua o botoșăneancă în stare gravă
Heliportul medical devine o realitate la Botoșani – GALERIE FOTO

 

Ordonanța lui Ciolacu strânge cureaua, dar nu prea: Oameni dați afară din primării doar „pe hârtie”! Primar: Trebuie să plec eu și cu vicele obligatoriu
Întâi a fost un proiect de ordonanță peste care s-a intervenit succesiv și care a paralizat practic activitatea din instituțiile publice vizate.Bugetarii erau mai degrabă preocupați să citească paragrafele care i-ar afecta direct și care i-ar fi lăsat fără o bună parte din salarii ori mai rău, chiar fără locul de muncă.
Este OFICIAL: Drumul Botoșani – Târgu-Frumos rămâne cu piatră spartă, gropi și alunecări de teren la granița dintre județe, se lucrează la un nou proiect
În timp ce prefectul, președintele Consiliului Județean și unii parlamentari ai Puterii își fac deja poze de la întâlniri pe tema autostrăzii Pașcani – Suceava, care ar urma să asigure conectivitatea județului cu Autostrada Moldovei (A7) și Autostrada Unirii (A8), la granița Botoșaniului cu Iașul este dezastru.
Angajații unei benzinării, la băut și fumat alături de alți oameni, la câțiva metri de un rezervor GPL, stația NU are autorizație de mediu – VIDEO & GALERIE FOTO
Mai mulți cetățeni din satul Hudum au reclamat autorităților că trăiesc cu teama unei tragedii din cauza unei stații GPL situate în apropierea drumului Botoșani – Suceava. Oamenii susțin că SKID-ul respectiv este amplasat ilegal și au solicitat ridicarea autorizației.
Reforma administrativă: CINCI instituții ar urma să dispară la Botoșani, cu tot cu directorii din fruntea lor
Proiectul legislativ privitor la unele măsuri fiscale aplicate în mediul privat, dar și cu o serie de măsuri care afectează aparatul de stat a intrat în transparență decizională.Mai multe instituții publice ar urma să dispară inclusiv la Botoșani prin desființare, comasare sau absorbție.
Procurorii de la Suceava, ”undă verde” pentru intrarea familiei cu cererea de peste 7 milioane de euro în dosarul decesului Alexandrei - MOTIVAȚII oficiale
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a preluat dosarul privitor la moartea Alexandrei Ivanov în data de 29 august 2023, la 11 zile de la deces. Suspect la acest moment în ancheta penală este medicul care se afla de gardă în noaptea de 17 spre 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Pietre, pământ și nori de praf pe Botoșani – Târgu-Frumos în ziua când drumul trebuia să fie gata, contractul se termină fără să se mai asfalteze la intrarea în județ – VIDEO & GALERIE FOTO
Promisă de trei decenii, reabilitarea drumului Botoșani – Târgu-Frumos nu este gata nici după ce s-au alocat fondurile necesare, s-a organizat o licitație, a fost desemnat un câștigător și a expirat și termenul, prelungit și el, de executare a lucrărilor.
Nu este vreo glumă! Firma cu explozia din Crevedia are sediu și la Botoșani și stație GPL într-o intersecție din centrul orașului – GALERIE FOTO
Compania căreia îi aparține stația GPL din Crevedia care a explodat sâmbătă seară are sediu secundar la Botoșani, într-un imobil pe care îl deține în baza unui contract de vânzare-cumpărare datat pe 20 ianuarie 2020.
Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Investiția la drumul Botoșani – Târgu Frumos a avansat cu numai 3% în două luni, după ce s-a mărit valoarea contractului cu statul, constructorul cere extinderea termenului de execuție – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care teoretic au fost efectuate lucrări de modernizare, cel mai important drum național pentru Botoșani prezintă o imagine a neputinței și a modului în care sunt onorate contractele cu statul în România. Șansele ca această arteră să fie finalizată la termen sunt extrem de mici.
Liberalismul la Botoșani: Iliuță a plecat din PNL supărat pe colaborarea cu PSD după ce a făcut campanie cot la cot cu PSD-iștii, a candidat alături de ei și cu votul lor a devenit viceprimar – GALERIE FOTO
Chiar dacă a plecat din PNL reproșând partidului colaborarea cu PSD, Viorel Iliuță a dobândit în 2012 un mandat de consilier local și apoi unul de viceprimar tocmai în cadrul unei alianțe a celor două partide.
Polițiști europeni cu toalete în curte, fără apă și săpun: Poliția Botoșani cumpără șase WC-uri din lemn pentru sediile din județ după ce a primit BMW-uri pentru oraș – FOTOGALERIE
Acțiune mai puțin obișnuită a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, care în aceste zile are în derulare o procedură în SICAP (Sistemul Informativ Colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a Achizițiilor Publice).
Plângere pentru tentativă de omor împotriva unui primar, un consilier local a cerut protecția Poliției: Omori lumea pe stradă
Disputele politice și administrative dintr-o comună s-au mutat din Consiliul Local la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), acolo unde un ales din Gorbănești a depus o plângere împotriva primarului Ionuț Melinte. Conflictul este unul mai vechi, însă a degenerat la sfârșitul lunii precedente.
Edy, la ce meciuri te uiți? Mailat este detașat cel mai bun marcator român din SuperLigă, dar Iordănescu NU îl convoacă la națională 
S-a spus de nenumărate ori că, dincolo de valoarea și randamentul la zi al unui jucător, cel puțin la fel de importante pentru convocarea unui jucător la echipa națională a României sunt cluburile la care evoluează și firmele care îl impresariază. 
STUDIU de CAZ - Cum s-a salvat o fabrică din Botoșani - De la director la muncitori, toți angajații au acceptat să muncească 4 luni fără salariu: Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost VIDEO
Astăzi este una dintre cele mai mari companii din Botoșani, însă în anii de după revoluție a fost închisă câteva săptămâni, iar apoi muncitorii au venit la lucru câteva luni cu toate că știau că nu vor fi plătiți. Au acceptat însă această variantă pentru a-și salva fabrica și implicit locurile de muncă.
POVESTEA achitării directorilor de la Modern Calor în dosarul DNA în care a fost atrasă și o companie de top: O încâlceală contractuală cum nu întâlnești în fiecare zi
Pe data de 28 iulie 2017 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava descindeau în birourile șefilor de la Modern Calor, compania orașului aflată în subordinea Consiliului Local. Era vizat un contract care asigura mentenanța a două motoare de cogenerare încheiat între Modern Calor și Elsaco Electronic.
Desfășurare impresionantă de forțe la o pensiune cu restaurant, piscină, loc de joacă și centru SPA, depistată cu branșament ilegal la apă
Pensiune 30 cu camere, piscină, centru SPA, restaurant, loc de joacă pentru copii, sistem de irigare a spațiului verde, vilă turistică. O afacere înfloritoare și cu impact în comunitate. Cu facturi lunare la apă care ar fi de doar câteva sute de lei.
Duoamna de la cejeu, nu o tăiat bine panglica când o inaugurat heliportul. Și o tăiat-o ca de obicei în avans. Rușinea Botoșaniului.
24 iulie 2023, 12:51
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Sinucigașii dau niște semnale de alarmă, pe care oamenii din jur le pot decodifica și trebuie să se ia măsuri imediat. Eu pe șefii lor i-aș trage la răspundere: nu își cunosc oamenii? Nu le știu problemele? Trebuie să aibă ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9681 lei
USD
Dolarul SUA
4.6029 lei
CHF
Francul elveţian
5.2648 lei
GBP
Lira sterlină
5.8001 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1236 lei
XAU
Gramul de aur
299.3672 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2586 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3052 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0248 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3895 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2043 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.0 o C
Dorohoi
-1.1 o C
Bucecea
-0.8 o C
Darabani
-1.6 o C
Saveni
0.5 o C
Ştefăneşti
3.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.