Ancheta săptămânii
Fost parlamentar vizat de DNA: Era în același timp director la București și administrator de Primărie la Botoșani – DOCUMENT

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava au ajuns din nou la Botoșani. Sunt vizați un fost deputat în Parlamentul României și un primar în funcție.

Fost deputat și primar în funcție vizați de DNA

 

Ancheta îl vizează pe Cătălin Obuf Buhăianu care a avut două mandate de parlamentar și a mai deținut de-a lungul timpului alte funcții importante de demnitate publică.

 

În noiembrie 2020 a devenit administrator public al Primăriei Bălușeni, iar Botoșăneanul a scris atunci:

 

Administrator public de top la o Primărie! Fost parlamentar, consul și director în București a venit la Botoșani, în sprijinul primarului

 

Parcursul profesional în comuna limitrofă municipiului a fostului deputat PDL nu a durat decât un an. În această perioadă de timp, Cătălin Obuf Buhăianu și-ar fi păstrat în paralel și postul de director de la Complex Național Sportiv Sala Polivalentă București.

 

Tocmai această dublare profesională a intrat în atenția procurorilor DNA care ar fi aflat despre situație în urma unor sesizări anonime.

 

Unii dintre foștii și actuali angajați ai Primăriei Bălușeni au fost deja audiați la DNA Suceava iar printre ei se regăsește și fostul viceprimar al comunei, care a demisionat între timp și despre care Botoșăneanul a scris aici:

 

PREMIERĂ în administrație: Un viceprimar și-a dat DEMISIA pentru că și-a dezamăgit electoratul: Nu am venit în politică pentru indemnizație – GALERIE FOTO

 

„Dlor erau interesați dacă el venea efectiv la muncă. Am declarat că nu venea. Venea cam o săptămână pe lună efectiv, să zicem, în rest era la București. Poate avea când venea câteodată și două săptămâni într-o lună cumulat. Că putea într-o săptămână să nu vină deloc”,

Laurențiu Lupașcu, fost viceprimar al comunei Bălușeni

 

”Cum să nu vină?”

 

Primarul Claudiu Doroftei, ales pe listele PSD la alegerile din 2020, susține în schimb că nu a fost deocamdată chemat la audieri.

 

Și a explicat că fostul administrator public al comunei era prezent la serviciu, în ciuda declarațiilor făcute de alte persoane: „Cum să nu vină? Dacă era angajat nu se ocupa el de proiecte, de achiziții, de aia? Pleca și pe teren, avea delegații la Iași, la București, se ducea pentru proiecte”, a declarat primarul de la Bălușeni.

 

Întrebat despre locul de muncă de la București al lui Cătălin Obuf Buhăianu, primarul botoșănean a evitat răspunsul: „nu mă interesează ce s-a întâmplat acolo, pe mine mă interesează să am activitate eu aici”.

 

Mai departe, a enumerat o serie de investiții pe care fostul deputat și-a pus amprenta și care s-au concretizat datorită experienței sale administrative.

 

„Sunt mai multe proiecte. Cu modernizarea școlilor Draxini și Bălușeni, sala de sport care va fi construită prin CNI, un centru de permanență, ducerea la finalizare a proiectului apă – canal de 2,5 milioane de euro, care ăla nu puteam să-l închid și el s-a implicat foarte mult pentru închiderea procedurilor. Avem sursă de finanțare pentru aceste proiecte, de la zero le-am luat împreună”,

Claudiu Doroftei, primarul comunei Bălușeni

 

Cât despre momentul despărțirii, primarul Claudiu Doroftei își amintește că s-a ajuns la decizia de demisie a fostului administrator public din cauza luptelor politice: „Așa am ajuns noi de comun acord, tensiuni, presiuni...  așa am ajuns al concluzia că e mai bine, el a zis că nu mai poate”.

 

Punct de vedere cerut de la Ministerul Muncii

 

Contactat de Botoșăneanul, Cătălin Buhăianu a confirmat dosarul aflat în cercetare la DNA Suceava și faptul că va ajunge în fața procurorilor pentru declarații: „Am fost chemat și probabil că o să mă duc cât de curând”.

 

A recunoscut că a deținut ambele funcții în perioada de un an vizată de DNA Suceava, însă dacă a existat într-adevăr un conflict în acest sens ar urma să răspundă specialiștii din cadrul Ministerului Muncii.

 

„Eu am solicitat și un punct de vedere de la Ministerul Muncii, vizavi de deținerea unui contract individual de muncă pe care-l am la Sala Polivalentă, în paralel cu un contract de management pe care îl aveam încheiat cu Primăria Bălușeni. Aici e discuția. Din punct de vedere al desfășurării activității mele în cadrul Primăriei, cred că nu se poate să se îndoiască foarte multă lume de lucrul acesta, inclusiv achizițiile publice le-am făcut, am închis proiectul apă – canal pe Buzeni, Coșuleni, Zăiceni, discuții cu privire la proiectul pe gaze cu primarul de la Cristești, cu primarul de la Stăuceni, cu mulți consultanți”,

Cătălin Buhăianu, fost administrator public Primăria Bălușeni

 

*Notă

Ministerul Muncii este condus la acest moment de botoșăneanul Marius Budăi.

 

Același care în perioada 2004 – 2006 a fost șeful de cabinet parlamentar al deputatului PD-L, Cătălin Buhăianu. De altfel, la momentul angajării sale la Primăria Bălușeni au existat o serie de voci de culise care au arătat că actualul ministru l-ar fi adus „acasă” pe fostul său șef.

 

 

 

”Nu am putut să fiu zilnic în Primărie”

 

Iar interesul procurorilor DNA ar fi apărut din cauza unor persoane cu care s-ar afla în conflict primarul de la Bălușeni.

 

„Probabil că nu am putut să fiu zilnic în Primărie, cineva s-a sesizat și nu a înghițit asta, au fost sesizări anonime, dar deocamdată nu pot da eu foarte multe detalii. Sunt răzbunări și patimi locale, ca să spun așa. Nu mai încap unii de alții, iar eu am picat într-o chestie în care cineva vrea să se răzbune pe altcineva”,

Cătălin Buhăianu, fost administrator public Primăria Bălușeni

 

Situație care ar fi dus și la demisia sa la un an de la numirea pe postul de conducere:

 

„Am plecat pentru că nu am mai considerat utilă prezența mea în considerentul luptelor locale de acolo. Din cauza asta am plecat. Am vrut să-mi găsesc liniștea alături de familie și alături de ceea ce e important pentru mine și mai puțin pentru alții”.

 

Totul e despre bani (?!)

 

Un alt aspect vizat de procurori este referitor la modul de remunerare a lui Cătălin Buhăianu din postura de administrator public.

 

Mult peste nivelul admis de lege și în concordonanță cu prezența la serviciu, este de părere viceprimarul demisionar, care susține că salariul fostului administrator îl depășea pe al lui.

 

„Nu poate niciun angajat să aibă, cu tot cu sporuri, mai mult decât viceprimarul. Legea spune egal sau mai puțin decât viceprimarul, adică putea să aibă cu 2 sau 3 lei mai puțin decât mine. Dar nici cât mine nu putea să aibă. El avea mai mare și decât primarul indemnizația. Era chestie elementară. Indemnizația viceprimarului într-o Primărie este de referință. Primarul are cea mai mare indemnizație, după aceea viceprimarul. Eu la momentul respectiv aveam undeva la 5.800 de lei net, iar primarul cu vreo 1.000 de lei mai mult”,

Laurențiu Lupașcu, fost viceprimar al comunei Bălușeni

 

De altfel, ar fi fost invitată la DNA pentru explicații și o angajată care se ocupă de salarizare.

 

„Este cea care întocmește statele de plată, există condica de prezență, în fiecare zi orice angajat trebuie să semneze, la intrarea în serviciu și la serviciu. Se semnează la ora 8 condica și la ora 4 iar semnezi. Pe baza semnăturilor respective condica se duce la compartimentul taxe și impozite și dumneaei pe baza condicii face statele de plată la salarii. Adică dacă tu ai lipsit nu-ți mai dă salariul întreg”,

Laurențiu Lupașcu, fost viceprimar al comunei Bălușeni

 

Cât a încasat exact Cătălin Buhăianu vor afla procurorii din statele de plată, pentru că declarațiile fostului viceprimar și ale primarului în funcție nu se potrivesc.

 

„Era până în salariul viceprimarului, undeva la 6.000 de lei. În mână el lua undeva la 6.000, nu putea depăși salariul viceprimarului. Viceprimarul are în jur de 6.500, e vorba de numărul de locuitori, a scăzut grila la noi”,

Claudiu Doroftei, primarul comunei Bălușeni

 

Însă, cert este faptul că din declarația de avere completată anul trecut de Cătălin Buhăianu reiese că venitul de la Primăria Bălușeni l-a depășit pe cel de la București.

 

 

Și, în sfârșit, ancheta vizează și un mijloc de transport care a ajuns la Primăria Bălușeni sub formă de donație, de la... ați ghicit, Sala Polivalentă unde Cătălin Buhăianu este director. „O formă de mită mascată” sau un act legal, s-au întrebat procurorii și în această direcție.

 

„Avem un microbuz primit sub formă de donație, de la Sala Polivalentă. Nu ne-a donat numai nouă, a fost și la Trușești, a fost în mai multe locații”,

Claudiu Doroftei, primarul comunei Bălușeni

 

Însă partea cu microbuzul s-ar fi clarificat până la urmă.

 

„Conform celor scrise în rechizitoriu, eu cred că s-a elucidat acest lucru. În primul rând nu a dat Buhăianu lui Doroftei. S-a dat de la Sala Polivalentă către Primăria Bălușeni. Dar Sala Polivalentă a mai dat mijloace de transport și la Primăria Trușești și la Primăria Darabani și la Primăria Săveni și la Spitalul de Neuropsihiatrie de la Podriga. Și la Consiliul Județean Gorj, deci noi am tot dat ce am avut de dat, unde era necesar. Este o procedură de transfer cu titlu gratuit către alte instituții publice, este o legislație specifică, noi am respectat întocmai această legislație”, a explicat și Cătălin Buhăianu.

 

Contactat din lista enumerată, primarul Petru Grișa Ailenei de la Trușești a confirmat că la rându-i a primit un microbuz de la Sala Polivalentă din București, cu titlu gratuit, cu care circulă ansamblurile populare sau echipa de fotbal.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Cum sună 2.000 de euro? OPT foști deputați de la Botoșani primesc pensii speciale, un nou lot pășește pe drumul ”specialilor”
Buhăianu în Caţavencu la “neveste bogate pentru politicieni săraci”

 

Este OFICIAL: Drumul Botoșani – Târgu-Frumos rămâne cu piatră spartă, gropi și alunecări de teren la granița dintre județe, se lucrează la un nou proiect
În timp ce prefectul, președintele Consiliului Județean și unii parlamentari ai Puterii își fac deja poze de la întâlniri pe tema autostrăzii Pașcani – Suceava, care ar urma să asigure conectivitatea județului cu Autostrada Moldovei (A7) și Autostrada Unirii (A8), la granița Botoșaniului cu Iașul este dezastru.
Angajații unei benzinării, la băut și fumat alături de alți oameni, la câțiva metri de un rezervor GPL, stația NU are autorizație de mediu – VIDEO & GALERIE FOTO
Mai mulți cetățeni din satul Hudum au reclamat autorităților că trăiesc cu teama unei tragedii din cauza unei stații GPL situate în apropierea drumului Botoșani – Suceava. Oamenii susțin că SKID-ul respectiv este amplasat ilegal și au solicitat ridicarea autorizației.
Reforma administrativă: CINCI instituții ar urma să dispară la Botoșani, cu tot cu directorii din fruntea lor
Proiectul legislativ privitor la unele măsuri fiscale aplicate în mediul privat, dar și cu o serie de măsuri care afectează aparatul de stat a intrat în transparență decizională.Mai multe instituții publice ar urma să dispară inclusiv la Botoșani prin desființare, comasare sau absorbție.
Procurorii de la Suceava, ”undă verde” pentru intrarea familiei cu cererea de peste 7 milioane de euro în dosarul decesului Alexandrei - MOTIVAȚII oficiale
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a preluat dosarul privitor la moartea Alexandrei Ivanov în data de 29 august 2023, la 11 zile de la deces. Suspect la acest moment în ancheta penală este medicul care se afla de gardă în noaptea de 17 spre 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Pietre, pământ și nori de praf pe Botoșani – Târgu-Frumos în ziua când drumul trebuia să fie gata, contractul se termină fără să se mai asfalteze la intrarea în județ – VIDEO & GALERIE FOTO
Promisă de trei decenii, reabilitarea drumului Botoșani – Târgu-Frumos nu este gata nici după ce s-au alocat fondurile necesare, s-a organizat o licitație, a fost desemnat un câștigător și a expirat și termenul, prelungit și el, de executare a lucrărilor.
Nu este vreo glumă! Firma cu explozia din Crevedia are sediu și la Botoșani și stație GPL într-o intersecție din centrul orașului – GALERIE FOTO
Compania căreia îi aparține stația GPL din Crevedia care a explodat sâmbătă seară are sediu secundar la Botoșani, într-un imobil pe care îl deține în baza unui contract de vânzare-cumpărare datat pe 20 ianuarie 2020.
Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Investiția la drumul Botoșani – Târgu Frumos a avansat cu numai 3% în două luni, după ce s-a mărit valoarea contractului cu statul, constructorul cere extinderea termenului de execuție – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care teoretic au fost efectuate lucrări de modernizare, cel mai important drum național pentru Botoșani prezintă o imagine a neputinței și a modului în care sunt onorate contractele cu statul în România. Șansele ca această arteră să fie finalizată la termen sunt extrem de mici.
Liberalismul la Botoșani: Iliuță a plecat din PNL supărat pe colaborarea cu PSD după ce a făcut campanie cot la cot cu PSD-iștii, a candidat alături de ei și cu votul lor a devenit viceprimar – GALERIE FOTO
Chiar dacă a plecat din PNL reproșând partidului colaborarea cu PSD, Viorel Iliuță a dobândit în 2012 un mandat de consilier local și apoi unul de viceprimar tocmai în cadrul unei alianțe a celor două partide.
Polițiști europeni cu toalete în curte, fără apă și săpun: Poliția Botoșani cumpără șase WC-uri din lemn pentru sediile din județ după ce a primit BMW-uri pentru oraș – FOTOGALERIE
Acțiune mai puțin obișnuită a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, care în aceste zile are în derulare o procedură în SICAP (Sistemul Informativ Colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a Achizițiilor Publice).
Plângere pentru tentativă de omor împotriva unui primar, un consilier local a cerut protecția Poliției: Omori lumea pe stradă
Disputele politice și administrative dintr-o comună s-au mutat din Consiliul Local la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), acolo unde un ales din Gorbănești a depus o plângere împotriva primarului Ionuț Melinte. Conflictul este unul mai vechi, însă a degenerat la sfârșitul lunii precedente.
Edy, la ce meciuri te uiți? Mailat este detașat cel mai bun marcator român din SuperLigă, dar Iordănescu NU îl convoacă la națională 
S-a spus de nenumărate ori că, dincolo de valoarea și randamentul la zi al unui jucător, cel puțin la fel de importante pentru convocarea unui jucător la echipa națională a României sunt cluburile la care evoluează și firmele care îl impresariază. 
STUDIU de CAZ - Cum s-a salvat o fabrică din Botoșani - De la director la muncitori, toți angajații au acceptat să muncească 4 luni fără salariu: Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost VIDEO
Astăzi este una dintre cele mai mari companii din Botoșani, însă în anii de după revoluție a fost închisă câteva săptămâni, iar apoi muncitorii au venit la lucru câteva luni cu toate că știau că nu vor fi plătiți. Au acceptat însă această variantă pentru a-și salva fabrica și implicit locurile de muncă.
POVESTEA achitării directorilor de la Modern Calor în dosarul DNA în care a fost atrasă și o companie de top: O încâlceală contractuală cum nu întâlnești în fiecare zi
Pe data de 28 iulie 2017 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava descindeau în birourile șefilor de la Modern Calor, compania orașului aflată în subordinea Consiliului Local. Era vizat un contract care asigura mentenanța a două motoare de cogenerare încheiat între Modern Calor și Elsaco Electronic.
Desfășurare impresionantă de forțe la o pensiune cu restaurant, piscină, loc de joacă și centru SPA, depistată cu branșament ilegal la apă
Pensiune 30 cu camere, piscină, centru SPA, restaurant, loc de joacă pentru copii, sistem de irigare a spațiului verde, vilă turistică. O afacere înfloritoare și cu impact în comunitate. Cu facturi lunare la apă care ar fi de doar câteva sute de lei.
Buhaianu, Achitei cu totcu nevasta si ficior pusi la supt banii judetului. Primarii sa raspunda material, ca nu si-or fi dat singuri meleardele.
3 februarie 2023, 11:51
Dar oare ministrul Budai nu are nici o implicare în acest caz având în vedere ca Buhaianu nu avea nici o legătură cu Primarul de Baluseni și dintr-o data apare ca și administrator al comunei ???? Budai în trecut fiind angajat la Buhaianu la cabinet :) !! Miroase de la distanta de trafic de influenta domnule Ministru Budai :) Tic Tac Tic Tac
3 februarie 2023, 10:56
E cam jale la comuna asta, unul taie urechile la câini altul plătește prea mult, parca simt niste alegeri anticipate.
3 februarie 2023, 10:42
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„De la preluarea mandatului, am pus accent pe colectarea datelor de contact de la consumatori, în vederea corespondării cu aceștia, prin diverse metode, e-mail, mesaje, conturi în aplicație. Am reușit să strângem până în ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
29 noiembrie 2023
EUR
Euro
4.9726 lei
USD
Dolarul SUA
4.5313 lei
CHF
Francul elveţian
5.1634 lei
GBP
Lira sterlină
5.7463 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0662 lei
XAU
Gramul de aur
296.8710 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2543 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3150 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0003 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3338 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2047 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.4 o C
Dorohoi
3.4 o C
Bucecea
2.5 o C
Darabani
1.9 o C
Saveni
2.7 o C
Ştefăneşti
7.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.