Ancheta săptămânii
Facturi de aproape 2.000 de lei la apă în comuna fără... apă: Se plătește apa din fântâni – DOCUMENT

Unele persoane juridice din comuna Blândești au primit toamna aceasta de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut – Bârlad documente privind actualizarea abonamentelor de utilizare / exploatare a resurselor de apă care prevăd scumpiri drastice.

S-a scumpit apa din fântâni!


Blândești este comuna în care, după cum Botoșăneanul a arătat în mai multe rânduri, nu există un sistem de apă și canalizare care să deservească populația și agenții economici, asigurarea lichidului vital fiind de-o viață un veritabil chin pentru locuitorii de acolo.


Asta nu înseamnă însă că firmele și ONG-urile nu cheltuiesc fonduri tot mai însemnate pentru plata facturilor la apă.


Care facturi dacă în comună nu există alimentare cu apă?


Cele pentru apa din fântâni.


Care fântâni?


Cele construite chiar de proprietari.


Cui plătesc?


Administrației Bazinale de Apă (ABA) Prut – Bârlad.


Le prestează ABA Prut – Bârlad vreun serviciu?


Nu!!!

 

Obligați să facă abonament la ”Apele Române”


Ceea ce pare la prima vedere a fi un film cu șmecheri și proști, în care unii muncesc și alții fac bani, este însă pura realitate în cazul persoanelor juridice din această zonă a județului.


Iar elocvent este cazul Asociației ”Dr. Constantin Bucșinescu” din satul Șoldănești, care administrează Paradisul Ecologic ”Fata verde”.


Exasperați de lipsa apei și a oricărui proiect serios din partea Consiliului Județean, a SC Nova Apaserv SA și a Primăriei Blândești de înființare a unei alimentări cu apă, proprietarii pensiunii și-au construit propriile fântâni: patru pe propriul teren, una pe un pământ care a aparținut pe vremuri familiei și care a ajuns în patrimoniul Primăriei.


Doar că, pentru a putea utiliza apa din propriile fântâni și a deschide pensiunea, ONG-ul menționat a trebuit în 2014 să încheie un așa numit Abonament de Utilizare / Exploatare a Resurselor de Apă care avea și anexe în care era prevăzută și suma ce trebuia plătită către ABA Prut – Bârlad.


Potrivit reprezentanților pensiunii, ani buni facturile emise de ABA Prut – Bârlad aproape că erau simbolice, în jur de 200 de lei / an. De altfel, într-o anexă la abonamentul din 2020 se specifica: ”total an 2020 = 120,80 lei fără TVA”.

 

Ai abonament? Atunci plătește! Tot mai mult


Pe 22 septembrie 2023, ABA Prut – Bârlad a trimis Asociației ”Dr. Constantin Bucșinescu” o adresă prin care îi aduce la cunoștință că, având în vedere adoptarea OUG 52/31 mai 2023, la Abonamentul de Utilizare / Exploatare a Resurselor de Apă ”intervine Actul Adițional nr.1”.


În respectivul document se precizează că, ”începând cu data de 12.06.2023 se achită o contribuție aferentă cheltuielilor generale de administrare, întreținere și dezvoltare, pentru gestionarea durabilă a infrastructurii Sistemului național de gospodărire a apelor, în cotă fixă, aplicabilă tuturor utilizatorilor resurselor de apă pe categorii de resurse și utilizatori”.


Ca urmare, se modifică și valoarea amintitului abonament, pentru anul 2023 fiind stabilită suma de 1.869,59 lei, la care se adaugă taxa pe valoarea adăugată.


Asociației i-a fost trimisă și o factură pentru perioada 12 iunie – 31 decembrie 2023, cu o sumă deja peste cea stabilită, 1.966,42 lei mai exact.


În factură pensiunea este încadrată la ”operatori economici industriali”, iar serviciul este de ”apă brută subteran”.

 

factura apele romane

 

”N-am putut dormi. Faci greu banii”

 

ONG-ul a refuzat însă să semneze actul adițional și să plătească factura, Tudor Bucșinescu, managerul pensiunii, susținând că noile prețuri sunt exagerate, de aproximativ zece ori mai mari față de cele din 2020.


”Eu am contract inițial foarte vechi. De când am început activitatea (...). Și plăteam o sumă relativ modică. 180 lei pe an, da. Și la 5 ani se refăcea contractul și mai plăteam încă 1.000 lei. Acum, ce am primit eu pe factura asta, e doar pentru șase luni: 2.000 de lei. Eu credeam că tot era 180 – 200 de lei. Stăteam relaxat. Când mi-am pus ochelarii: 1.900 lei. N-am putut dormi. Faci greu banii”,


Tudor Bucșinescu, manager ”Fata verde”.

 

pret vechi

 


A arătat și că ABA Prut – Bârlad nu îi prestează absolut nici un serviciu și nici nu există vreun apometru care să indice apa consumată.


”Deci, eu sunt de acord: Nova Apaserv, care livrează apa la populație. O transportă, o tratează. Dar asta (apa din fântâni pentru care ABA Prut – Bârlad cere bani – n.r.) are calcar, asta are o grămadă de impurități. Eu mi-am cumpărat și stații, mi-am stricat și stația. Mi-am luat stații de curățare, mi-e stricată și stația”,


Tudor Bucșinescu, manager ”Fata verde”.

 

Culmea este că fântânile nu prea au apă


Reprezentantul ONG-ului care administrează pensiunea din satul Șoldănești s-a deplasat la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Botoșani, unitate subordonată ABA Prut – Bârlad. Acolo i s-ar fi recomandat să nu accepte noile modificări.


”Mi-au zis să fac contestații. Că dacă nu am apă... Și ei știu că nu am apă, că ei au niște aparate și în fiecare lună fac măsurători din astea pluviale. Cu asta se ocupă. Și știu că pământul e sec, nu avem corp de apă, nu avem doar apă pluvială și nu a mai plouat de trei ani. Efectiv, singura noastră șansă a fost că a fost zăpada aceea mare din aprilie. Aceea a fost salvarea noastră pe anul ăsta”,


Tudor Bucșinescu, manager ”Fata verde”.


A adăugat că, din cauza secetei prelungite, apa din fântâni este foarte puțină, cu mâl și se chinuie să asigure necesarul pentru funcționarea decentă a pensiunii.

 

La ”Apele Române” de la Botoșani vorbești cu ușa


Ne-am deplasat la SGA Botoșani, însă așa cum am mai arătat, instituția a devenit un fel de fortăreață. Ușa era închisă și pentru a nu își bate capul cu jurnaliștii sau cu oricare cetățeni care au dreptul legal de a solicita informații, pe ușă s-a lipit un anunț prin care se arată:


”Solicitările persoanelor fizice și ale mass-mediei conform Legii 544/20021 privind liberul acces al (așa scrie – n.r.) informațiilor de interes public vor fi transmise purtătorului de cuvânt al ABA Prut – Bârlad: Andreea Poenaru”.


Anunțul conține două numere de telefon și două adrese electronice și uite așa SGA-iștii de la Botoșani cu directorul Gheorghe Lușneac în frunte au ”rezolvat” problema comunicării.

 

sga botosani

 

comunicare SGA Botosani

 

Întrebări...


Așa că am adresat ABA Prut – Bârlad câteva întrebări concrete:


-         De ce trebuie să plătească agenții economici apa din fântânile pe care le-au construit în regie proprie?
-         Cum se calculează / estimează consumul de apă al unui agent economic?
-         Sunt montate apometre sau alte mijloace de măsurare a consumului?
-         Ce servicii prestează ABA Prut – Bârlad pentru a solicita plata acestor sume de la agenții economici (tratare, epurare, canalizare etc.)?
-         Ce face ABA Prut - Bârlad cu banii încasați de la agenții economici în baza abonamentelor de tipul celui menționat mai sus?
-         Care este motivul scumpirii atât de drastice?
-         Ce se întâmplă dacă agenții economici refuză să semneze aceste acte adiționale?

 

Și așa zise răspunsuri


Aproape în întregime răspunsurile au fost de fapt niște citate din legi.


Oricum, măcar am aflat cum se face calculul apei consumate atunci când nu există apometru, așa cum este cazul pensiunii de la Șoldănești. Nu se face!


”În cazul în care nu există aparat de măsură/aparat de măsură defect, recepția volumelor se face la volumele maxime reglementate din actul de reglementare”,


Șerban Chihaia, director ABA Prut – Bârlad


Și degeaba refuză unii agenți economici să semneze actele adiționale.


”Sistemul de contribuții, plăți, tarife și penalități specifice gospodăririi apelor se aplică în baza dispozițiilor legale amintite, astfel că nesemnarea actelor adiționale nu conduce la neaplicarea acestora, abonamentul de utilizare/exploatare a resurselor de apă fiind un contract administrativ, care consacră principiul conform căruia libertatea contractuală este subordonată principiului libertății interesului public”,


Șerban Chihaia, director ABA Prut – Bârlad


Iar ”interesul public” a ajuns să fie în România ca oamenii să plătească apa din fântânile construite în propria curte.


 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
În numele fiului! Inspector șef pensionat, angajat la o altă instituție pe filiera chelneriței pusă inginer de tătucii din politică – VIDEO

 

Anna Maria Rotaru, BT TV
Dosarul șpăgilor: Doina Caba și-a tras soțul în infracțiuni, șefa de la ATI plină de datorii dar cu mașină de peste 100.000 de euro – AVERILE șefelor arestate de la spital
Spitalul este zguduit de arestările VIP-urilor care au ajuns în cătușe.Neașteptate în ancheta de la Spitalul Județean Mavromati aflată în derulare la DNA Suceava sunt mai degrabă numele unora dintre cei implicați.
”Descoperirea” din canal: Muncitorii de la ”Apă” NU ar avea, de fapt, salariul minim pe economie - Nimeni nu prea ia sub 3.000 de lei
Ideea salarizării muncitorilor din echipajele de intervenții ale Nova Apaserv la nivel minim care circulă pe piață de ani la rând este una falsă.O susține conducerea companiei județului prin calcule făcute cu titlu de exemplu dar și sindicaliștii de la nivelul unității.
Parada Erorilor de Ziua Națională a României: cine și de ce a furat startul, unde au dispărut avioanele
1 Decembrie 2023 va rămâne probabil în memoria colectivă a botoșănenilor ca fiind Ziua Națională în care erorile s-au ținut lanțBotoșăneanul a încercat să afle ce s-a întâmplat și a discutat cu șefii instituțiilor implicate în organizarea evenimentului
Magistrații și-au mărit salariile retroactiv! La Botoșani un fost procuror va primi 50.000 de euro: Îmi tremura pixul în mână
250.000 de lei sau 50.000 de euro este suma pe care urmează să o primească un fost procuror de la Botoșani, într-o singură tranșă.Asta alături de un alt „cadou” oferit de colegii magistrați activi: majorarea pensiei de serviciu, cunoscută publicului larg drept „specială”.
Mesajul care poate fi decisiv în dosarul morții Alexandra Ivanov: Tânăra a trimis zeci de SMS-uri, unul singur amintit în anchetă
Alexandra, tânăra mamă din Botoșani care a murit în Maternitate în dimineața zilei de 18 august 2023 a trimis numeroase mesaje în ultima noapte din viața sa.Familiei, doctorului curant dar și celui care se afla de gardă. Mesajele au fost identificate la percheziția informatică efectuată ulterior decesului.
Ordonanța lui Ciolacu strânge cureaua, dar nu prea: Oameni dați afară din primării doar „pe hârtie”! Primar: Trebuie să plec eu și cu vicele obligatoriu
Întâi a fost un proiect de ordonanță peste care s-a intervenit succesiv și care a paralizat practic activitatea din instituțiile publice vizate.Bugetarii erau mai degrabă preocupați să citească paragrafele care i-ar afecta direct și care i-ar fi lăsat fără o bună parte din salarii ori mai rău, chiar fără locul de muncă.
Este OFICIAL: Drumul Botoșani – Târgu-Frumos rămâne cu piatră spartă, gropi și alunecări de teren la granița dintre județe, se lucrează la un nou proiect
În timp ce prefectul, președintele Consiliului Județean și unii parlamentari ai Puterii își fac deja poze de la întâlniri pe tema autostrăzii Pașcani – Suceava, care ar urma să asigure conectivitatea județului cu Autostrada Moldovei (A7) și Autostrada Unirii (A8), la granița Botoșaniului cu Iașul este dezastru.
Angajații unei benzinării, la băut și fumat alături de alți oameni, la câțiva metri de un rezervor GPL, stația NU are autorizație de mediu – VIDEO & GALERIE FOTO
Mai mulți cetățeni din satul Hudum au reclamat autorităților că trăiesc cu teama unei tragedii din cauza unei stații GPL situate în apropierea drumului Botoșani – Suceava. Oamenii susțin că SKID-ul respectiv este amplasat ilegal și au solicitat ridicarea autorizației.
Reforma administrativă: CINCI instituții ar urma să dispară la Botoșani, cu tot cu directorii din fruntea lor
Proiectul legislativ privitor la unele măsuri fiscale aplicate în mediul privat, dar și cu o serie de măsuri care afectează aparatul de stat a intrat în transparență decizională.Mai multe instituții publice ar urma să dispară inclusiv la Botoșani prin desființare, comasare sau absorbție.
Procurorii de la Suceava, ”undă verde” pentru intrarea familiei cu cererea de peste 7 milioane de euro în dosarul decesului Alexandrei - MOTIVAȚII oficiale
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a preluat dosarul privitor la moartea Alexandrei Ivanov în data de 29 august 2023, la 11 zile de la deces. Suspect la acest moment în ancheta penală este medicul care se afla de gardă în noaptea de 17 spre 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Pietre, pământ și nori de praf pe Botoșani – Târgu-Frumos în ziua când drumul trebuia să fie gata, contractul se termină fără să se mai asfalteze la intrarea în județ – VIDEO & GALERIE FOTO
Promisă de trei decenii, reabilitarea drumului Botoșani – Târgu-Frumos nu este gata nici după ce s-au alocat fondurile necesare, s-a organizat o licitație, a fost desemnat un câștigător și a expirat și termenul, prelungit și el, de executare a lucrărilor.
Nu este vreo glumă! Firma cu explozia din Crevedia are sediu și la Botoșani și stație GPL într-o intersecție din centrul orașului – GALERIE FOTO
Compania căreia îi aparține stația GPL din Crevedia care a explodat sâmbătă seară are sediu secundar la Botoșani, într-un imobil pe care îl deține în baza unui contract de vânzare-cumpărare datat pe 20 ianuarie 2020.
Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Investiția la drumul Botoșani – Târgu Frumos a avansat cu numai 3% în două luni, după ce s-a mărit valoarea contractului cu statul, constructorul cere extinderea termenului de execuție – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care teoretic au fost efectuate lucrări de modernizare, cel mai important drum național pentru Botoșani prezintă o imagine a neputinței și a modului în care sunt onorate contractele cu statul în România. Șansele ca această arteră să fie finalizată la termen sunt extrem de mici.
Liberalismul la Botoșani: Iliuță a plecat din PNL supărat pe colaborarea cu PSD după ce a făcut campanie cot la cot cu PSD-iștii, a candidat alături de ei și cu votul lor a devenit viceprimar – GALERIE FOTO
Chiar dacă a plecat din PNL reproșând partidului colaborarea cu PSD, Viorel Iliuță a dobândit în 2012 un mandat de consilier local și apoi unul de viceprimar tocmai în cadrul unei alianțe a celor două partide.
cica astea trei nu se termina niciodata, apa, aerul si fraieru...de cetatian ce plateste ce viseaza noptile parlamentarii
20 noiembrie 2023, 22:00
ok
14 noiembrie 2023, 02:28
Sergiu, nu te neliniști, omule, îm(Blânzește-te)! Vor veni vremuri...mai bune, mai putin bune...azi avem un raport de de a aloca timpul tau de presa... maine va veni alt timp...cu bune, cu mai puțtin bune....sincer, cum te-ai simțit la noi, încât ai devenit acidulat dintr-o dată?
13 noiembrie 2023, 22:00
Eu nu inteleg de ce nu se pune apa si canalizare din banii de la UE .In ziarul Adevarul din 23 04 2019 scrie negru pe alb ca UE a dat botosaniului 300 mil euro pt canalizare .Daca canalizare nu s a pus unde s banii ?
13 noiembrie 2023, 20:31
Ăștia de la APELE ROMÂNE au angajat câte patru șoferi pentru fiecare funcționar,trebuiesc plătiți! În rest...trăim în România!
13 noiembrie 2023, 14:31
E de plâns. Am ajuns sa plătim ce nu avem. Construim fântâni pe banii noștri, fantani, care seaca una după alta, iar cei care ar trebui sa-si facă datoria așteaptă alegerile. Poate mai prind un mandat.
13 noiembrie 2023, 08:21
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Avem colaborare cu o echipă să putem să facem aceste cursuri. Împreună cu dna director de îngrijiri ne vom ocupa de acest aspect. Mai sunt sincope și vrem și aceste cursuri pentru că sunt necesare să readucem în mintea ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
4.9 o C
Dorohoi
5.6 o C
Bucecea
5.3 o C
Darabani
5.1 o C
Saveni
5.4 o C
Ştefăneşti
6.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.