Ancheta săptămânii
Este OFICIAL: Drumul Botoșani – Târgu-Frumos rămâne cu piatră spartă, gropi și alunecări de teren la granița dintre județe, se lucrează la un nou proiect

În timp ce prefectul, președintele Consiliului Județean și unii parlamentari ai Puterii își fac deja poze de la întâlniri pe tema autostrăzii Pașcani – Suceava, care ar urma să asigure conectivitatea județului cu Autostrada Moldovei (A7) și Autostrada Unirii (A8), la granița Botoșaniului cu Iașul este dezastru.

Drumul Botoșani – Târgu-Frumos, care ar fi trebuit să fie gata pe 27 august conform contractului și a actului adițional perfectat de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) cu asocierea condusă de Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL din Neamț, este la intrarea în județ un amestec de piatră spartă și asfalt vechi afectat de alunecările de teren.


Și ceea ce Botoșăneanul anticipa încă de la începutul acestei luni, a primit o confirmare oficială chiar de la beneficiarul investiției, care este CNAIR.


Investiția nu doar că nu se termină la timp, dar nici măcar nu se știe când și în ce formă se vor relua lucrările.

 

La granița dintre județe sunt necesare lucrări suplimentare


Ce s-a întâmplat? Păi s-a întâmplat ce ne-am obișnuit de zeci de ani la investițiile din fonduri publice, mai ales când la mijloc este vorba de sume mari de bani.   


Constructorul, care cel puțin teoretic nu lucrează singur, fiind patru firme incluse în contractul cu CNAIR - Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL, Mavgo Holding SRL, Vahostav SK AS și Trameco SA – a descoperit de la ieșirea din Frumușica și până dincolo de granița cu județul Iași, până aproape de Maxut, că proiectul nu ar corespunde realității din teren. Adică zona este afectată de alunecări de teren, iar soluția prevăzută inițial în documentație nu rezolvă problema.


Botoșăneanul a adresat mai multe întrebări CNAIR privitoare la acest tronson și într-un răspuns se recunoaște că trebuie efectuate ”lucrări suplimentare”.


Care este valoarea acestora încă nu se cunoaște.


”Proiectul tehnic se află în curs de aprobare pentru aceste lucrări, proiect ce ține cont și de expertiza CNAIR, iar în urma aprobării de către CTE al CNAIR a acestui proiect cu lucrările necesare ce se vor executa în cadrul acestui contract, se va putea stabili și valoarea lucrărilor ce se vor executa printr-un contract ulterior”,


Răspuns CNAIR.


Contractul e aproape gata, drumul nu


Așadar, este sută la sută sigur că lucrările pe porțiunile de drum dintre cele două județe NU se vor efectua pe contractul aflat încă în vigoare între CNAIR și amintita asociere.


Și la fel de sigur este că nu se știe când vor începe, cât vor dura și când se vor executa.


”Lucrările suplimentare se vor contracta ulterior aprobării proiectului tehnic revizuit pentru acele zone și va fi atribuit printr-o procedură de achiziție publică, iar durata acestor lucrări se va stabili la momentul inițierii procedurii de achiziție publică a acestor lucrări”,


Răspuns CNAIR.

 

De pe 27 august pe 11 octombrie


Și toate aceste lucruri se întâmplă în condițiile în care contractul de lucrări nr. 92/30482/22.05.2020 pentru obiectivul de investiții ”Modernizare DN 28B Târgu-Frumos – Botoșani” a tot avut parte de așa-numitele extensii, în sensul în care termenul de execuție a mai fost prelungit.


Asocierea condusă de Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL a obținut o nouă prelungire față de data de 27 august, care oricum nu era cea inițială de finalizare a investiției, fiind deja una întârziată.


Astfel, ultima extensie de timp acordată de supervizor expiră pe 11 octombrie 2023 și potrivit reprezentanților CNAIR, ”antreprenorul este responsabil de întocmirea programului de lucrări și totodată de execuție”.

 


Problema de la limita județelor Botoșani și Iași era cunoscută de cel puțin jumătate de an

 


Culmea este că s-a ajuns în situația de a se termina contractul, dar nu și lucrările, deși problema era cunoscută încă din luna primăvara acestui an.


Într-o adresă trimisă de managerul de proiect Bogdan Ciocan la Instituția Prefectului Botoșani pe data de 22 martie 2023 se menționa foarte clar că, ”antreprenorul a identificat necesitatea unor lucrări suplimentare față de documentația tehnică prezentată în cadrul licitației” și că, ”în cadrul contractului de modernizare DN 28 B nu sunt prevăzute valori pentru lucrări suplimentare sau pentru diverse și neprevăzute, Beneficiarul va dispune măsurile și implicațiile la execuția lucrărilor de consolidare într-un alt contract de atribuire”.


Așadar, asocierea care a câștigat licitația a anunțat de cel puțin jumătate de an că NU va efectua lucrările pe tronsoanele menționate și cu toate acestea CNAIR nu a reușit să treacă proiectul pentru acea zonă prin propria Comisie Tehnico – Economică și să stabilească valoarea lucrărilor.

 

Bătaie de joc pe drum, ”miștouri” în adrese


Botoșăneanul a întrebat CNAIR și despre acest subiect, însă răspunsul a fost unul cu accente sfidătoare.


”CNAIR nu poate comenta pe marginea unor declarații lansate în spațiul public de diferite instituții sau autorități publice locale, scopul său prioritar fiind, în calitate de Beneficiar, de a urmări buna desfășurare a unui contract, intervenind din punct de vedere tehnic și legal pentru a finaliza cu succes proiectul atribuit”,


Răspuns CNAIR.


Toate bune și frumoase, doar că nu era vorba de niște ”declarații lansate în spațiul public”, ci de o adresă cât se poate de oficială depusă de managerul de proiect la Prefectura Botoșani, iar beneficiarul proiectului nu este nimeni altul decât CNAIR.

 


Drumurile noastre toate... pline de eșecuri


De la cap la coadă, drumul Botoșani – Târgu-Frumos reprezintă un exemplu edificator pentru statul român eșuat (și) în nordul Moldovei. Trei decenii după revoluție, tot felul de miniștri, prefecți, președinți de CJ și parlamentari au promis că această șosea, poate cea mai proastă din România care face legătura între două municipii reședință de județ, Botoșani – Iași prin Târgu-Frumos, va fi modernizată.


Cât timp nu s-a realizat, liderii politici au dat vina una pe alții, iar când în sfârșit s-au alocat fonduri și s-a desemnat un constructor, și-au arogat meritele.


Doi prim-miniștri, Ludovic Orban și Florin Cîțu, au participat în Botoșani la întâlniri pe tema acestui drum, în care au luat parte inclusiv reprezentanții asocierii care au contractat investiția.


Încă de la început reprezentanții constructorilor s-au plâns că între momentul licitației și cel al punerii în operă a lucrării, materialele s-au scumpit, după care au invocat inclusiv războiul din Ucraina, transportul agabaritic și o mulțime de alte motive pentru a întârzia lucrările, susținuți fiind, chiar de șeful Secției Drumuri Naționale Botoșani și de unul dintre parlamentari.


Mai mulți lideri politici ”s-au ocupat” rând pe rând de investiție, însă aproape toți au abandonat-o după ce au realizat că lucrările nu se vor termina la timp și asocierea lor cu un astfel de obiectiv le dăunează imaginii. 

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Un apropiat al unui baron PSD va moderniza drumul Botoșani – Tg. Frumos
Coșmarul durează toată vara! Control prin praf, pietre și pământ la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul s-a enervat, drumarii găsesc greu până și apă & motorină – VIDEO & GALERIE FOTO

 

Dosarul șpăgilor: Doina Caba și-a tras soțul în infracțiuni, șefa de la ATI plină de datorii dar cu mașină de peste 100.000 de euro – AVERILE șefelor arestate de la spital
Spitalul este zguduit de arestările VIP-urilor care au ajuns în cătușe.Neașteptate în ancheta de la Spitalul Județean Mavromati aflată în derulare la DNA Suceava sunt mai degrabă numele unora dintre cei implicați.
”Descoperirea” din canal: Muncitorii de la ”Apă” NU ar avea, de fapt, salariul minim pe economie - Nimeni nu prea ia sub 3.000 de lei
Ideea salarizării muncitorilor din echipajele de intervenții ale Nova Apaserv la nivel minim care circulă pe piață de ani la rând este una falsă.O susține conducerea companiei județului prin calcule făcute cu titlu de exemplu dar și sindicaliștii de la nivelul unității.
Parada Erorilor de Ziua Națională a României: cine și de ce a furat startul, unde au dispărut avioanele
1 Decembrie 2023 va rămâne probabil în memoria colectivă a botoșănenilor ca fiind Ziua Națională în care erorile s-au ținut lanțBotoșăneanul a încercat să afle ce s-a întâmplat și a discutat cu șefii instituțiilor implicate în organizarea evenimentului
Magistrații și-au mărit salariile retroactiv! La Botoșani un fost procuror va primi 50.000 de euro: Îmi tremura pixul în mână
250.000 de lei sau 50.000 de euro este suma pe care urmează să o primească un fost procuror de la Botoșani, într-o singură tranșă.Asta alături de un alt „cadou” oferit de colegii magistrați activi: majorarea pensiei de serviciu, cunoscută publicului larg drept „specială”.
Mesajul care poate fi decisiv în dosarul morții Alexandra Ivanov: Tânăra a trimis zeci de SMS-uri, unul singur amintit în anchetă
Alexandra, tânăra mamă din Botoșani care a murit în Maternitate în dimineața zilei de 18 august 2023 a trimis numeroase mesaje în ultima noapte din viața sa.Familiei, doctorului curant dar și celui care se afla de gardă. Mesajele au fost identificate la percheziția informatică efectuată ulterior decesului.
Facturi de aproape 2.000 de lei la apă în comuna fără... apă: Se plătește apa din fântâni – DOCUMENT
Unele persoane juridice din comuna Blândești au primit toamna aceasta de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut – Bârlad documente privind actualizarea abonamentelor de utilizare / exploatare a resurselor de apă care prevăd scumpiri drastice.
Ordonanța lui Ciolacu strânge cureaua, dar nu prea: Oameni dați afară din primării doar „pe hârtie”! Primar: Trebuie să plec eu și cu vicele obligatoriu
Întâi a fost un proiect de ordonanță peste care s-a intervenit succesiv și care a paralizat practic activitatea din instituțiile publice vizate.Bugetarii erau mai degrabă preocupați să citească paragrafele care i-ar afecta direct și care i-ar fi lăsat fără o bună parte din salarii ori mai rău, chiar fără locul de muncă.
Angajații unei benzinării, la băut și fumat alături de alți oameni, la câțiva metri de un rezervor GPL, stația NU are autorizație de mediu – VIDEO & GALERIE FOTO
Mai mulți cetățeni din satul Hudum au reclamat autorităților că trăiesc cu teama unei tragedii din cauza unei stații GPL situate în apropierea drumului Botoșani – Suceava. Oamenii susțin că SKID-ul respectiv este amplasat ilegal și au solicitat ridicarea autorizației.
Reforma administrativă: CINCI instituții ar urma să dispară la Botoșani, cu tot cu directorii din fruntea lor
Proiectul legislativ privitor la unele măsuri fiscale aplicate în mediul privat, dar și cu o serie de măsuri care afectează aparatul de stat a intrat în transparență decizională.Mai multe instituții publice ar urma să dispară inclusiv la Botoșani prin desființare, comasare sau absorbție.
Procurorii de la Suceava, ”undă verde” pentru intrarea familiei cu cererea de peste 7 milioane de euro în dosarul decesului Alexandrei - MOTIVAȚII oficiale
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a preluat dosarul privitor la moartea Alexandrei Ivanov în data de 29 august 2023, la 11 zile de la deces. Suspect la acest moment în ancheta penală este medicul care se afla de gardă în noaptea de 17 spre 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Pietre, pământ și nori de praf pe Botoșani – Târgu-Frumos în ziua când drumul trebuia să fie gata, contractul se termină fără să se mai asfalteze la intrarea în județ – VIDEO & GALERIE FOTO
Promisă de trei decenii, reabilitarea drumului Botoșani – Târgu-Frumos nu este gata nici după ce s-au alocat fondurile necesare, s-a organizat o licitație, a fost desemnat un câștigător și a expirat și termenul, prelungit și el, de executare a lucrărilor.
Nu este vreo glumă! Firma cu explozia din Crevedia are sediu și la Botoșani și stație GPL într-o intersecție din centrul orașului – GALERIE FOTO
Compania căreia îi aparține stația GPL din Crevedia care a explodat sâmbătă seară are sediu secundar la Botoșani, într-un imobil pe care îl deține în baza unui contract de vânzare-cumpărare datat pe 20 ianuarie 2020.
Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Investiția la drumul Botoșani – Târgu Frumos a avansat cu numai 3% în două luni, după ce s-a mărit valoarea contractului cu statul, constructorul cere extinderea termenului de execuție – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care teoretic au fost efectuate lucrări de modernizare, cel mai important drum național pentru Botoșani prezintă o imagine a neputinței și a modului în care sunt onorate contractele cu statul în România. Șansele ca această arteră să fie finalizată la termen sunt extrem de mici.
Liberalismul la Botoșani: Iliuță a plecat din PNL supărat pe colaborarea cu PSD după ce a făcut campanie cot la cot cu PSD-iștii, a candidat alături de ei și cu votul lor a devenit viceprimar – GALERIE FOTO
Chiar dacă a plecat din PNL reproșând partidului colaborarea cu PSD, Viorel Iliuță a dobândit în 2012 un mandat de consilier local și apoi unul de viceprimar tocmai în cadrul unei alianțe a celor două partide.
Pai e normal! Se creeaza in acest fel mai multe locuri de taiat panglica. Unul la intrarea pe drumul asfaltat in judetul Iasi si unul in judetul Botosani.....Pana termina domnii astia drumul... avem autostrada la Pascani si tot prin Vorona vom merge...
2 octombrie 2023, 08:17
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Avem colaborare cu o echipă să putem să facem aceste cursuri. Împreună cu dna director de îngrijiri ne vom ocupa de acest aspect. Mai sunt sincope și vrem și aceste cursuri pentru că sunt necesare să readucem în mintea ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
4.0 o C
Dorohoi
5.1 o C
Bucecea
5.0 o C
Darabani
4.6 o C
Saveni
4.6 o C
Ştefăneşti
6.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.