Ancheta săptămânii
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu

Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.

Marea sancțiune este de fapt o mutare de pe un post de director pe altul


A fost ziua în care premierul Marcel Ciolacu i-a cerut lui Marius Budăi, pe atunci încă ministru al Muncii, să demită șefii tuturor instituțiilor din subordine cu atribuții în autorizarea și controlul căminelor de bătrâni și pentru persoane cu dizabilități.


Doar că, exact în clipa în care a și-a pierdut funcția da la București, social-democrata și-a recăpătat-o pe cea de la Botoșani.


Ce s-a întâmplat de fapt? Anul trecut, când a fost numită, fără concurs bineînțeles, director general la ANPIS, Cristina Anton nu a demisionat din funcția de director executiv al Casei Județene de Pensii (CJP) Botoșani, ci s-a suspendat din acest post.


Practica este posibilă doar în sistemul bugetar, acolo unde ”cei aleși” țin blocat ani buni câte un post de conducere care nu este ocupat nici măcar pe perioadă determinată.


Astfel, pe data de 7 iulie, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) a emis un ordin prin care doar a încetat detașarea Cristinei Anton din funcția de director general al ANPIS și a decis revenirea în funcția de director executiv al CJP Botoșani.


Iar ordinul a intrat în vigoare chiar în ziua semnării de către președintele CNPP, ceea ce înseamnă că, în realitate, așa-zisa sancționare a PSD-istei nu înseamnă altceva decât mutarea dintr-o funcție de director în alta.

 

Inspectorii din subordine, actori principali în ”ororile din cămine”


Cristina Anton a fost demisă în scandalul ”azilelor groazei” în condițiile în care Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) este instituția care gestionează solicitările de finanțare ale beneficiarilor centrelor de zi și rezidențiale publice și private în baza Hotărârea Guvernului nr. 973/2012 privind aprobarea procedurii de acordare a sumelor din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).


Centrul Armonia manageriat de deja celebrul Ștefan Godei, primea de la stat, prin Agenţia Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov, unitate direct subordonată ANPIS-ului condus de Cristina Anton, subvenţii de 6.000 de lei pentru fiecare dintre cei 25 de beneficiari. Asta înseamnă 150.000 de lei pe lună, adică 1,8 milioane de lei pe an.


Ancheta Direcției de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a scos la iveală că inspectori AJPIS Ilfov, care potrivit legii trebuiau să controleze dacă azilele respectau legea, îi învățau pe patroni cum să o dribleze.


Ba mai mult, potrivit DIICOT, doi inspectori de la AJPIS Ilfov l-au anunţat pe Ştefan Godei că va fi derulat un control la căminul Armonia din Voluntari, deși normele pentru astfel de verificări stabilesc că se derulează neanunţat.


Nu s-au mulțumit cu atât. L-au sfătuit pe Ștefan Godei inclusiv să ascundă anumiți beneficiari ai centrului și nu au constatat vreo deficiență, chiar dacă mai multe probleme fuseseră semnalte de DIICOT și de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.


În mod normal, centrul ”Armonia” ar fi trebuit închis de AJPIS întrucât, pe lângă toate ororile de acolo, nu îndeplinea criteriile privind numărul de angajaţi şi specializarea lor, însă AJPIS Ilfov nu doar că nu a făcut acest lucru, ci chiar la finalul lunii iunie i-a prelungit licența și automat finanțarea de la stat.

 

Directoarea care a ținut pensionarii în frig la ușa instituției


La 38 de ani, Cristina Anton revine astfel în fruntea CJP, acolo unde, chiar și când pandemia trecuse de primul an, vârstnicii aveau parte de un tratament mizerabil din partea acesteia. Fie că era iarnă sau vară, pensionarii erau ținuți ore în șir în frig sau în soare chiar în fața instituției, acolo unde era plantat un paznic care nu permitea accesul în interior.


Comportamentul său, de parcă ar fi fost în propriul dormitor, a făcut o victimă chiar și în rândul demnitarilor, deputatului Costel Șoptică fiindu-i interzisă inițial intrarea în sediul CJP. I s-a permis accesul abia după intervenția unui director.


Ba mai mult, pentru a scăpa de vârstnicii care încercau să pătrundă în clădire pe la intrarea dinspre Direcția Agricolă, s-a ajuns până acolo încât s-au scos mânerele de la ușă ca oamenii să nu mai aibă de ce să tragă.

 

Multi, mega, ultra, poli... valență: Sport, consilier de parlamentar, apă, cinema, pensii


Cristina Anton este exemplul clasic al tinerilor din cauza cărora absolvenții cu adevărat pricepuți aleagă uneori să părăsească România. Fără să se fi remarcat în sistemul privat și fără să o recomande vreo realizare extraordinară, dar cu sprijin politic masiv, dorohoianca a dobândit o sumedenie de posturi la stat, majoritatea fără vreo legătură cu studiile pe care le-a absolvit.


Cu o licență în Relații Publice și Comunicare la Universitatea Babeș-Bolyai, în 2008, la numai 23 de ani a ajuns deja director adjunct la Direcția Județeană de Sport și Tineret. A fost apoi consilier parlamentar la cabinetul deputatului Andrei Dolineaschi și membru în consiliul de administrație al SC Nova Apaserv SA. Anul 2016 o regăsea șef punct de lucru la SC Servicii Publice Locale SRL, postură din care coordona activitatea Cinematografului Melodia Dorohoi, pentru ca în 2017 să îl înlocuiască pe Marius Budăi în fruntea CJP Botoșani, care tocmai devenise parlamentar. În luna aprilie a anului trecut, pe atunci ministru al Muncii, Marius Budăi i-a intermediat accederea pe postul de director general al ANPIS.

 

Primarul care se bate pentru Cristina


Toate acestea au fost posibile și datorită spijinului de care se bucură de ani de zile din partea primarului de Dorohoi, Dorin Alexandrescu. Bazându-se și pe faptul că în anumite legislaturi era singurul edil șef social-democrat de municipiu al județului Botoșani, primarul de Dorohoi a încercat să o impună inclusiv prefect sau pe un loc eligibil pentru Parlament.


Printre social-democrați circulă de altfel povești precum că Dorin Alexandrescu i-ar fi amenințat în mai multe rânduri pe șefii de la județ că, în cazul în care Cristina Anton nu obține un anumit post, el va candida ca independent la alegerile locale.


Unii lideri ai PSD Botoșani s-ar fi săturat la un moment dat de acest joc și au decis să îl susțină în interiorul partidului pe fostul prefect Dan Șlincu, actualmente deputat, pentru a avea o variantă viabilă la actualul primar, devenit oricum și pensionar între timp.  


A început treaba cu un concediu


Acum nu trebuie însă să vă imaginați că pe 7 iulie Cristina Anton a fost destituită de la ANPIS și în prima zi lucrătoare a revenit la CJP. Nicidecum! Obosită după prodigioasa activitate în fruntea instituției din capitală, social-democrata din Dorohoi, care în 2021 s-a licențiat în Economie Generală și Comunicare Economică la Universitatea Ștefan cel Mare Suceava, și-a luat un concediu de trei săptămâni astfel încât până la finalul vacanței instituția va fi condusă tot de Ioan Buzilă, directorul adjunct care i-a preluat atribuțiile în perioada în care a fost plecată la ANPIS.


”Postul este al PSD-ului. Dacă are concurs nu ai ce să-i faci”, au convenit prefectul Sorin Cornilă și deputatul Costel Șoptică atunci când au fost întrebați despre revenirea Cristinei Anton în fruntea CJP Botoșani.

 

Așadar, drum bun pe calea pensionarilor!

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Azil controlat de doctorița Babei, închis după descinderile Poliției, dosarul penal pentru o mulțime de fărădelegi – VIDEO ce era acolo
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO

 

 

Ordonanța lui Ciolacu strânge cureaua, dar nu prea: Oameni dați afară din primării doar „pe hârtie”! Primar: Trebuie să plec eu și cu vicele obligatoriu
Întâi a fost un proiect de ordonanță peste care s-a intervenit succesiv și care a paralizat practic activitatea din instituțiile publice vizate.Bugetarii erau mai degrabă preocupați să citească paragrafele care i-ar afecta direct și care i-ar fi lăsat fără o bună parte din salarii ori mai rău, chiar fără locul de muncă.
Este OFICIAL: Drumul Botoșani – Târgu-Frumos rămâne cu piatră spartă, gropi și alunecări de teren la granița dintre județe, se lucrează la un nou proiect
În timp ce prefectul, președintele Consiliului Județean și unii parlamentari ai Puterii își fac deja poze de la întâlniri pe tema autostrăzii Pașcani – Suceava, care ar urma să asigure conectivitatea județului cu Autostrada Moldovei (A7) și Autostrada Unirii (A8), la granița Botoșaniului cu Iașul este dezastru.
Angajații unei benzinării, la băut și fumat alături de alți oameni, la câțiva metri de un rezervor GPL, stația NU are autorizație de mediu – VIDEO & GALERIE FOTO
Mai mulți cetățeni din satul Hudum au reclamat autorităților că trăiesc cu teama unei tragedii din cauza unei stații GPL situate în apropierea drumului Botoșani – Suceava. Oamenii susțin că SKID-ul respectiv este amplasat ilegal și au solicitat ridicarea autorizației.
Reforma administrativă: CINCI instituții ar urma să dispară la Botoșani, cu tot cu directorii din fruntea lor
Proiectul legislativ privitor la unele măsuri fiscale aplicate în mediul privat, dar și cu o serie de măsuri care afectează aparatul de stat a intrat în transparență decizională.Mai multe instituții publice ar urma să dispară inclusiv la Botoșani prin desființare, comasare sau absorbție.
Procurorii de la Suceava, ”undă verde” pentru intrarea familiei cu cererea de peste 7 milioane de euro în dosarul decesului Alexandrei - MOTIVAȚII oficiale
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a preluat dosarul privitor la moartea Alexandrei Ivanov în data de 29 august 2023, la 11 zile de la deces. Suspect la acest moment în ancheta penală este medicul care se afla de gardă în noaptea de 17 spre 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Pietre, pământ și nori de praf pe Botoșani – Târgu-Frumos în ziua când drumul trebuia să fie gata, contractul se termină fără să se mai asfalteze la intrarea în județ – VIDEO & GALERIE FOTO
Promisă de trei decenii, reabilitarea drumului Botoșani – Târgu-Frumos nu este gata nici după ce s-au alocat fondurile necesare, s-a organizat o licitație, a fost desemnat un câștigător și a expirat și termenul, prelungit și el, de executare a lucrărilor.
Nu este vreo glumă! Firma cu explozia din Crevedia are sediu și la Botoșani și stație GPL într-o intersecție din centrul orașului – GALERIE FOTO
Compania căreia îi aparține stația GPL din Crevedia care a explodat sâmbătă seară are sediu secundar la Botoșani, într-un imobil pe care îl deține în baza unui contract de vânzare-cumpărare datat pe 20 ianuarie 2020.
Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Investiția la drumul Botoșani – Târgu Frumos a avansat cu numai 3% în două luni, după ce s-a mărit valoarea contractului cu statul, constructorul cere extinderea termenului de execuție – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care teoretic au fost efectuate lucrări de modernizare, cel mai important drum național pentru Botoșani prezintă o imagine a neputinței și a modului în care sunt onorate contractele cu statul în România. Șansele ca această arteră să fie finalizată la termen sunt extrem de mici.
Liberalismul la Botoșani: Iliuță a plecat din PNL supărat pe colaborarea cu PSD după ce a făcut campanie cot la cot cu PSD-iștii, a candidat alături de ei și cu votul lor a devenit viceprimar – GALERIE FOTO
Chiar dacă a plecat din PNL reproșând partidului colaborarea cu PSD, Viorel Iliuță a dobândit în 2012 un mandat de consilier local și apoi unul de viceprimar tocmai în cadrul unei alianțe a celor două partide.
Polițiști europeni cu toalete în curte, fără apă și săpun: Poliția Botoșani cumpără șase WC-uri din lemn pentru sediile din județ după ce a primit BMW-uri pentru oraș – FOTOGALERIE
Acțiune mai puțin obișnuită a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, care în aceste zile are în derulare o procedură în SICAP (Sistemul Informativ Colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a Achizițiilor Publice).
Plângere pentru tentativă de omor împotriva unui primar, un consilier local a cerut protecția Poliției: Omori lumea pe stradă
Disputele politice și administrative dintr-o comună s-au mutat din Consiliul Local la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), acolo unde un ales din Gorbănești a depus o plângere împotriva primarului Ionuț Melinte. Conflictul este unul mai vechi, însă a degenerat la sfârșitul lunii precedente.
Edy, la ce meciuri te uiți? Mailat este detașat cel mai bun marcator român din SuperLigă, dar Iordănescu NU îl convoacă la națională 
S-a spus de nenumărate ori că, dincolo de valoarea și randamentul la zi al unui jucător, cel puțin la fel de importante pentru convocarea unui jucător la echipa națională a României sunt cluburile la care evoluează și firmele care îl impresariază. 
STUDIU de CAZ - Cum s-a salvat o fabrică din Botoșani - De la director la muncitori, toți angajații au acceptat să muncească 4 luni fără salariu: Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost VIDEO
Astăzi este una dintre cele mai mari companii din Botoșani, însă în anii de după revoluție a fost închisă câteva săptămâni, iar apoi muncitorii au venit la lucru câteva luni cu toate că știau că nu vor fi plătiți. Au acceptat însă această variantă pentru a-și salva fabrica și implicit locurile de muncă.
POVESTEA achitării directorilor de la Modern Calor în dosarul DNA în care a fost atrasă și o companie de top: O încâlceală contractuală cum nu întâlnești în fiecare zi
Pe data de 28 iulie 2017 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava descindeau în birourile șefilor de la Modern Calor, compania orașului aflată în subordinea Consiliului Local. Era vizat un contract care asigura mentenanța a două motoare de cogenerare încheiat între Modern Calor și Elsaco Electronic.
Desfășurare impresionantă de forțe la o pensiune cu restaurant, piscină, loc de joacă și centru SPA, depistată cu branșament ilegal la apă
Pensiune 30 cu camere, piscină, centru SPA, restaurant, loc de joacă pentru copii, sistem de irigare a spațiului verde, vilă turistică. O afacere înfloritoare și cu impact în comunitate. Cu facturi lunare la apă care ar fi de doar câteva sute de lei.
Boto??nean - neînregistrat Mereu îmi pun întrebarea,chiar nu sunt persoane competente,empatice, pentru astfel de posturi?De unde ați adus mătrăguna asta incompetentă și plină de ifose?*Chiar credeți că un om cinstit, de bună credință și care își poate câștiga pâinea cinstit s-ar băga în rahatul ăsta de politică, să se murdărească și el, și familia, pe toată viața? Eu nu cred!
19 iulie 2023, 23:44
atata timp cat leprele politice isi fac cadouri posturi noi o vom duce greu. indiferent ce partid e la putere e plin de personaje minicinoase, escroace, hoate,impostoare, analfabete care cauta o cale sigura de imbogatitre. ce post sa dai la o loaza analfabeta? o faci sau il faci sef, ca el sau ea stiu doar sa-si puna semnatura.in rest sunt niste taietori de frunze simbriasi la partid
19 iulie 2023, 22:31
Pentru ca PSD la nivel local sa nu-si stirbeasca imaginea ar trebui sa ia o decizie referitor la doamna Anton in legatura cu reluarea postului de director la DIRECTIA JUDETEANA de PENSI .
19 iulie 2023, 20:26
„A fost un turneu bun, dar este frustrant când pierzi. Simt că am pierdut pe mâna mea când puteam să fac un meci mult mai consistent. Nu ezit să spun că eram în stare să câștig. Îmi dau seama când cineva mă bate pentru că este mai bună dar în același timp conștientizez și când mă bat singură!"
19 iulie 2023, 14:58
Daca vrea Doamna de la CJ (aka Tarzioru), ramane la Pensii. Daca nu, nu.
19 iulie 2023, 14:14
Doamna isi ea concediu sa caute un alt loc caldut. Gaseste omul ei Alexandrescu ceva la primarie poate primar in locul ei. Pentru pensionari nu e bine
19 iulie 2023, 12:05
Mereu îmi pun întrebarea,chiar nu sunt persoane competente,empatice, pentru astfel de posturi?De unde ați adus mătrăguna asta incompetentă și plină de ifose?
19 iulie 2023, 11:35
Competenta de la ciuma rosie,ca si ala de la spital.
19 iulie 2023, 08:15
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Sinucigașii dau niște semnale de alarmă, pe care oamenii din jur le pot decodifica și trebuie să se ia măsuri imediat. Eu pe șefii lor i-aș trage la răspundere: nu își cunosc oamenii? Nu le știu problemele? Trebuie să aibă ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9681 lei
USD
Dolarul SUA
4.6029 lei
CHF
Francul elveţian
5.2648 lei
GBP
Lira sterlină
5.8001 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1236 lei
XAU
Gramul de aur
299.3672 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2586 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3052 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0248 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3895 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2043 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.0 o C
Dorohoi
0.0 o C
Bucecea
-0.7 o C
Darabani
-0.4 o C
Saveni
0.5 o C
Ştefăneşti
3.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.