Ancheta săptămânii
Parada Erorilor de Ziua Națională a României: cine și de ce a furat startul, unde au dispărut avioanele
  • 1 Decembrie 2023 va rămâne probabil în memoria colectivă a botoșănenilor ca fiind Ziua Națională în care erorile s-au ținut lanț
  • Botoșăneanul a încercat să afle ce s-a întâmplat și a discutat cu șefii instituțiilor implicate în organizarea evenimentului

Cine a furat startul?

 

Adică Garnizoana Militară în calitate de organizator principal și Prefectura Botoșani, implicată în organizarea zilei de 1 Decembrie în fiecare an.

 

Devansarea orei la care a început parada ar fi avut loc la decizia comandantului Garnizoanei Militare, aceasta fiind explicația și a prefectului Sorin Cornilă, la scurt timp după încheierea evenimentului.

 

Anunțată la 10:30, parada a început cu zece minute mai devreme, iar motivul oficial ar fi faptul că deplasarea militarilor din Centrul Istoric spre Piața Revoluției a fost foarte fluentă și timpul estimat s-a scurtat.

 

„Am avut două locații pentru ceremonia de la 1 Decembrie: în Piața 1 Decembrie 1918 și pe strada Cuza Vodă pentru defilare. Am avut calculat un anumit timp și datorită faptului că traficul a fost mult mai permisiv, deplasarea s-a realizat într-un timp mai rapid, a militarilor, și s-a ajuns mai devreme pe strada Cuza Vodă. Asta o dată. Și având în vedere cetățenii care deja erau prezenți în zona Cuza Vodă unde a avut loc defilarea, pentru a nu prelungi timpul de așteptare și pentru a mulțumi cetățenii care erau deja prezenți și atunci s-a produs acest decalaj de zece minute”,

lt. col. Ovidiu Damian, comandatul Garnizoanei Militare Botoșani

 

Șefii Armatei din Botoșani au explicat că zona era deja înțesată de botoșăneni și astfel s-au întrunit toate elementele necesare pentru începerea mai devreme a paradei.

 

Absența avioanelor, încă învăluită în mister

 

Reprezentanții Garnizoanei Militare au infirmat însă că ar fi fost implicați în discuțiile privitoare la parada aeriană și nici nu ar fi transmis public vreo informație în acest sens.

 

Asta cu toate că, în dimineața zilei de 1 Decembrie, în timpul deplasării spre Centrul Istoric, când s-a discutat despre parada aeriană, comandatul Garnizoanei Botoșani motiva că nu va mai avea loc din cauza condițiilor meteorologice din zona de unde trebuiau să decoleze avioanele.  

 

Ori, așa cum Botoșăneanul a arătat deja, nici la Botoșani, unde trebuiau să ajungă și nici la Bacău, de unde trebuiau să plece aparatele de zbor, nu a existat vreun cod, de orice culoare, emis de Administrația Națională de Meteorologie.

 

Din partea Inspectoratului General de Aviație (IGAV) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), locotenentul Eugen Fricosu, care are calitatea de purtător de cuvânt, a transmis că se va informa dacă a existat corespondență în acest sens cu oficialitățile de la Botoșani.

 

În schimb, a infirmat categoric că ar fi fost posibilă prezența a trei avioane la Botoșani, în condițiile în care IGAV dispune de doar două aeronave.  

 

Iar una era deja „rezervată”.

 

„Noi avem în dotare două avioane, iar unul a participat la parada de la Arcul de Triumf”,

 

lt. Eugen Fricosu, purtătorul de cuvânt al IGAV.

 

Reprezentanții IGAV au promis că vor reveni cu un răspuns privitor la discuțiile purtate pentru parada de la Botoșani, iar ulterior au transmis că instituția a înregistrat trei solicitări pentru punerea la dispoziție a aeronavelor pe care le au în dotare, niciuna de la Botoșani. 

 

Prefectul, surprins și el de cele întâmplate

 

Implicat în organizare, prefectul Sorin Cornilă a explicat că a fost la rândul său mirat de decizia comandantului Garnizoanei de a devansa parada și chiar l-a întrebat de ce declanșează acțiunea înainte de ora programată? I s-ar fi răspuns că militarii sunt deja în dispozitiv și s-a strâns destulă populație civilă care să asiste la defilare. 

 

Primul reprezentant al Guvernului în județ a precizat că nu Prefectura a fost cea care a stabilit ordinea de depunere a jerbelor de flori și că nu este răspunzător de inversarea Consiliului Județean cu Primăria Botoșani și nici a cifrelor.

 

”Toate scăpările care au fost țin de Garnizoana Militară”,

 

Sorin Cornilă, prefect.

 

A adăugat însă că dorește mai întâi să aibă o întrevedere cu comandantul Garnizoanei, după care va veni cu mai multe precizări referitoare la organizarea manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României.  

 

Cât despre parada aeriană, prefectul Sorin Cornilă a arătat că tocmai lt.col. Ovidiu Damian a fost cel care i-a transmis că nu va mai avea loc, oficial din cauza vremii.

 

Cert este că o paradă aeriană a avut loc, dar la Buzău, județul unde este deputat Marcel Ciolacu, nimeni altul decât premierul României. Cu exact trei avioane, câte ar fi trebuit să ajungă la Botoșani, doar că nu ar fi aparținut IGAV.

 

Pe de altă parte și Sorin Cornilă s-a arătat mirat de unele chestiuni organizatorice, neputând să înțeleagă de ce la startul manifestărilor, atunci când a dat onor Drapelului Național, de la microfon s-a anunțat că în zonă ajung ”oficialitățile județului” care în realitate se aflau deja acolo, când de fapt se deplasa doar el alături de comandatul Garnizoanei Botoșani și ar fi trebuit să fie strigate numele și funcțiile celor doi.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Mii de botoșăneni lăsați cu ochii în soare de Ziua României, gafe organizatorice de la avioane la starturi furate – FOTOGALERIE
Botoșănenii rupți în două în 2023, de Ziua Națională a României – VIDEO&GALERIE FOTO

 

Dosarul șpăgilor: Doina Caba și-a tras soțul în infracțiuni, șefa de la ATI plină de datorii dar cu mașină de peste 100.000 de euro – AVERILE șefelor arestate de la spital
Spitalul este zguduit de arestările VIP-urilor care au ajuns în cătușe.Neașteptate în ancheta de la Spitalul Județean Mavromati aflată în derulare la DNA Suceava sunt mai degrabă numele unora dintre cei implicați.
”Descoperirea” din canal: Muncitorii de la ”Apă” NU ar avea, de fapt, salariul minim pe economie - Nimeni nu prea ia sub 3.000 de lei
Ideea salarizării muncitorilor din echipajele de intervenții ale Nova Apaserv la nivel minim care circulă pe piață de ani la rând este una falsă.O susține conducerea companiei județului prin calcule făcute cu titlu de exemplu dar și sindicaliștii de la nivelul unității.
Magistrații și-au mărit salariile retroactiv! La Botoșani un fost procuror va primi 50.000 de euro: Îmi tremura pixul în mână
250.000 de lei sau 50.000 de euro este suma pe care urmează să o primească un fost procuror de la Botoșani, într-o singură tranșă.Asta alături de un alt „cadou” oferit de colegii magistrați activi: majorarea pensiei de serviciu, cunoscută publicului larg drept „specială”.
Mesajul care poate fi decisiv în dosarul morții Alexandra Ivanov: Tânăra a trimis zeci de SMS-uri, unul singur amintit în anchetă
Alexandra, tânăra mamă din Botoșani care a murit în Maternitate în dimineața zilei de 18 august 2023 a trimis numeroase mesaje în ultima noapte din viața sa.Familiei, doctorului curant dar și celui care se afla de gardă. Mesajele au fost identificate la percheziția informatică efectuată ulterior decesului.
Facturi de aproape 2.000 de lei la apă în comuna fără... apă: Se plătește apa din fântâni – DOCUMENT
Unele persoane juridice din comuna Blândești au primit toamna aceasta de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut – Bârlad documente privind actualizarea abonamentelor de utilizare / exploatare a resurselor de apă care prevăd scumpiri drastice.
Ordonanța lui Ciolacu strânge cureaua, dar nu prea: Oameni dați afară din primării doar „pe hârtie”! Primar: Trebuie să plec eu și cu vicele obligatoriu
Întâi a fost un proiect de ordonanță peste care s-a intervenit succesiv și care a paralizat practic activitatea din instituțiile publice vizate.Bugetarii erau mai degrabă preocupați să citească paragrafele care i-ar afecta direct și care i-ar fi lăsat fără o bună parte din salarii ori mai rău, chiar fără locul de muncă.
Este OFICIAL: Drumul Botoșani – Târgu-Frumos rămâne cu piatră spartă, gropi și alunecări de teren la granița dintre județe, se lucrează la un nou proiect
În timp ce prefectul, președintele Consiliului Județean și unii parlamentari ai Puterii își fac deja poze de la întâlniri pe tema autostrăzii Pașcani – Suceava, care ar urma să asigure conectivitatea județului cu Autostrada Moldovei (A7) și Autostrada Unirii (A8), la granița Botoșaniului cu Iașul este dezastru.
Angajații unei benzinării, la băut și fumat alături de alți oameni, la câțiva metri de un rezervor GPL, stația NU are autorizație de mediu – VIDEO & GALERIE FOTO
Mai mulți cetățeni din satul Hudum au reclamat autorităților că trăiesc cu teama unei tragedii din cauza unei stații GPL situate în apropierea drumului Botoșani – Suceava. Oamenii susțin că SKID-ul respectiv este amplasat ilegal și au solicitat ridicarea autorizației.
Reforma administrativă: CINCI instituții ar urma să dispară la Botoșani, cu tot cu directorii din fruntea lor
Proiectul legislativ privitor la unele măsuri fiscale aplicate în mediul privat, dar și cu o serie de măsuri care afectează aparatul de stat a intrat în transparență decizională.Mai multe instituții publice ar urma să dispară inclusiv la Botoșani prin desființare, comasare sau absorbție.
Procurorii de la Suceava, ”undă verde” pentru intrarea familiei cu cererea de peste 7 milioane de euro în dosarul decesului Alexandrei - MOTIVAȚII oficiale
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a preluat dosarul privitor la moartea Alexandrei Ivanov în data de 29 august 2023, la 11 zile de la deces. Suspect la acest moment în ancheta penală este medicul care se afla de gardă în noaptea de 17 spre 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Pietre, pământ și nori de praf pe Botoșani – Târgu-Frumos în ziua când drumul trebuia să fie gata, contractul se termină fără să se mai asfalteze la intrarea în județ – VIDEO & GALERIE FOTO
Promisă de trei decenii, reabilitarea drumului Botoșani – Târgu-Frumos nu este gata nici după ce s-au alocat fondurile necesare, s-a organizat o licitație, a fost desemnat un câștigător și a expirat și termenul, prelungit și el, de executare a lucrărilor.
Nu este vreo glumă! Firma cu explozia din Crevedia are sediu și la Botoșani și stație GPL într-o intersecție din centrul orașului – GALERIE FOTO
Compania căreia îi aparține stația GPL din Crevedia care a explodat sâmbătă seară are sediu secundar la Botoșani, într-un imobil pe care îl deține în baza unui contract de vânzare-cumpărare datat pe 20 ianuarie 2020.
Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Investiția la drumul Botoșani – Târgu Frumos a avansat cu numai 3% în două luni, după ce s-a mărit valoarea contractului cu statul, constructorul cere extinderea termenului de execuție – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care teoretic au fost efectuate lucrări de modernizare, cel mai important drum național pentru Botoșani prezintă o imagine a neputinței și a modului în care sunt onorate contractele cu statul în România. Șansele ca această arteră să fie finalizată la termen sunt extrem de mici.
Liberalismul la Botoșani: Iliuță a plecat din PNL supărat pe colaborarea cu PSD după ce a făcut campanie cot la cot cu PSD-iștii, a candidat alături de ei și cu votul lor a devenit viceprimar – GALERIE FOTO
Chiar dacă a plecat din PNL reproșând partidului colaborarea cu PSD, Viorel Iliuță a dobândit în 2012 un mandat de consilier local și apoi unul de viceprimar tocmai în cadrul unei alianțe a celor două partide.
Să fim serioși,prezența avioanelor ar fi reprezentat o cheltuială inutilă.Ce,n-au mai văzut botoșănenii avioane?
5 decembrie 2023, 14:23
La ce să te aștepți de la ei. Doar nu este prima dată cand o comit. Aștia nu au nici un respect față de o asemenea sărbătoare, față de drapelul național. Eu sunt acolo doar pentru foto. 501 !!!
5 decembrie 2023, 13:57
Niste tarani, veniti de la caldurica ca sa ce?Vorbiti doua luni de acum pt impotenta voastra!
5 decembrie 2023, 11:03
RUSINE PSD !!!
5 decembrie 2023, 09:24
Motivațiile prefectului și ale comandantului Garnizoanei sunt puerile. In realitate avem de a face cu oameni neinstruiți și neasigurarea unei comunicări rapide între organizatori. Oricum, este cât se poate de penibil.
5 decembrie 2023, 08:49
Totul a fost politic.Si in politica, nimic nu e intamplaror.Doar un sigur partid a fost vizibil.Nimic la voia intamplarii!
5 decembrie 2023, 08:21
Mama , dat cat tam tam faceti voi ziaristii . S-a decalat cu 10 minute. Cine a avut de venit a venit . Gata opriti-va cu chestiile astea !
5 decembrie 2023, 08:05
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Avem colaborare cu o echipă să putem să facem aceste cursuri. Împreună cu dna director de îngrijiri ne vom ocupa de acest aspect. Mai sunt sincope și vrem și aceste cursuri pentru că sunt necesare să readucem în mintea ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
4.0 o C
Dorohoi
5.1 o C
Bucecea
5.0 o C
Darabani
4.6 o C
Saveni
4.6 o C
Ştefăneşti
6.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.