Ancheta săptămânii
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
  • În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).
  • Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.

Flutur la sediul AUR 

 

Pentru acces la nunta lui George Simion cu Ilinca Munteanu s-au eliberat o serie de brățări, la filialele din teritoriu. Și la Botoșani a existat o listă cu invitații care urmau să participe la eveniment și în cadrul căreia se specifica distribuția brățărilor.

 

Pe o astfel de listă apare și numele Cătălin Flutur (foto 23 iunie 2016 la Primăria Botoșani, în ziua depunerii jurământului pentru al treilea mandat de primar), care ar fi intrat în posesia brățării și ar fi confirmat că poate ajunge la nuntă cu transport propriu și nu are nevoie de autocar.

 

Senatorul Cosma: A fost o discuție preliminară

 

Fostul primar a ajuns într-o zi de sâmbătă la sediul AUR, unde s-a întâlnit cu senatorul Dorinel Cosma. Parlamentarul a respins categoric afirmația că ar exista o adeziune semnată de Cătălin Flutur pentru o eventuală candidatură la Primăria Botoșani.

 

Asta a fost o discuție preliminară, nu e nicio problemă, încă nu l-am convins, că noi suntem prieteni vechi. Nu a semnat nicio adeziune, cine vă anunță, vă anunță prost. Când o să ducem problema până la capăt, chiar o să vă spun”,

Dorinel Cosma, senator AUR.

 

„Asta nu are nicio legătură cu AUR”

 

Cătălin Flutur s-a amuzat pe seama discuțiilor apărute în spațiul politic și a explicat că doar a intrat în posesia unei invitații la nuntă, în condițiile în care este prieten cu George Simion de foarte mulți ani, înainte ca acesta să înființeze AUR: „Noi suntem prieteni de ani de zile, iar el în mod personal m-a invitat la nuntă, pe o relație foarte veche. Asta nu are nicio legătură cu AUR. Platforma 2012 era cu totul altă și altă discuție. Îți dai seama ce fel de oameni există, exclus, nu am fost la nicio ședință și nu am avut nicio discuție pe tema asta”.

 

Mai mult decât atât, fostul primar arăta atunci că nu este decis nici dacă să dea curs invitației la nuntă.

 

„Sunt invitat la nuntă, nu știu dacă merg, dar sunt invitat. El a insistat foarte mult, avem o relație de ani de zile, de când nu era nici candidat, nici independent și nici nu exista AUR-ul, pe relația mea care am avut-o dintotdeauna cu Moldova și cu toți cei care am susținut partea asta de patriotism. Cam asta e relația”,

Cătălin Flutur, conslier local PNL

 

Nunta lui George Simion, care în 2012, când ar fi devenit prieten al fostului primar, avea doar 26 de ani, a fost împărțită între invitații care au petrecut la o pensiune și grosul oamenilor, care a fost de ordinul miilor, invitați la o petrecere câmpenească unde accesul s-a făcut pe baza brățărilor.

 

Transportul cu autocarele, dar și brățările au fost asigurate de filialele AUR din teritoriu, fiind eliberate pe bază de buletin.

 

Și totuși... 


În ciuda faptului că neagă vehement o relație politică cu AUR, unul dintre liderii PNL Botoșani a susținut pentru Botoșăneanul apropierea lui Cătălin Flutur de partidul condus de George Simion, arătând că a primit și personal informații în această privință, că s-a interesat la rândul său și că ”am primit confirmarea fermă”.

 

Negarea vehementă din partea celor direct implicați ar putea avea ca primă explicație legea care prevede că plecarea unui consilier local la alt partid, dar și excluderea sa, îl lasă fără mandatul de ales, în cazul de față de consilier local. 


Pe de altă parte, Cătălin Flutur nu ar fi la prima plecare din PNL. Pentru a înțelege contextul acestor discuții, însemnătatea și importanța lor, este necesar să facem o incursiune în trecutul politic al celui care a fost de trei ori primar al municipiului Botoșani. 

 

Politică la nivel înalt din 1996


Cătălin Flutur este probabil, alături de Doina Federovici, unul dintre cei mai marcanți politicieni botoșăneni prin funcțiile ocupante de-a lungul anilor și prin longevitatea politică și administrativă la nivel înalt de care a dat dovadă. 


Practic, începând din 1996, când a devenit consilier local, a ocupat fără încetare posturi importante la unitățile statului. 


Între 1996 și 2000 a fost consilier local, între 2004 și 2012 primar, între 2012 și 2016 consilier județean, între 2016 și 2020 din nou primar, pentru ca din 2020 să fie iarăși consilier local. 


De la înființarea în 1998 a SC Locativa SA este directorul general al companiei Consiliului Local, funcție pe care și-a păstrat-o indiferent de câte ori a trebuit să plece pentru a-și exercita un mandat de demnitate publică. 


Nu mai există la Botoșani vreun conducător de unitate de stat care să își mențină postul de 24 de ani. 

 


PD, apoi PNL 


Fost președinte al Partidului Democrat, a fost îndepărtat din funcție la sfârșitul anilor '90 de o grupare coordonată de fostul ofițer de securitate, Mihai Darie. 


În guvernarea PSD din 2000 – 2004 a fost făcută publică adeziunea sa la PSD, despre care inițial a spus că reprezintă un fals, fără să fi depus vreo plângere împotriva presupusului autor. 


Apoi, după ce vărul său, Gheorghe Flutur, a devenit unul dintre membrii marcanți ai PNL, Cătălin Flutur a intrat și el în rândurile liberalilor și în 2004 a candidat cu succes din partea acestui partid, pe lista Alianței Dreptate și Adevăr, formată din PNL și PD, la Primăria Botoșani. 


Nu a stat însă foarte mult timp în rândurile liberalilor. 

 

După care PDL 


În 2006, o aripă a PNL, coordonată printre alții de Theodor Stolojan, Raluca Turcan și Gheorghe Flutur, a creat Partidul Liberal Democrat.


De formarea PLD Botoșani s-a ocupat în principal Mihai Țâbuleac, pe atunci senator, chiar dacă în acte președinția filialei era deținută de Liviu Rădășanu. 


Cum și-ar fi pierdut mandatul de primar dacă trecea la PLD, Cătălin Flutur a avut o poziție evazivă față de noul partid, și nu s-a implicat în organizarea acestuia la Botoșani. 


Totul s-a schimbat un an mai târziu, când PLD a fuzionat cu PD și a format Partidul Democrat Liberal (PD-L). 


Surprinzător, în fruntea filialei partidului nou constituit a fost numit Cătălin Flutur, căruia i s-a creat și o funcție de ”coordonator special” întrucât președinte nu putea fi deoarece ar fi trebui să demisioneze din PNL și ar fi rămas fără mandatul de primar. 

 

Conflictul Flutur – Țâbuleac, fatal pentru ambii 


Din acel moment între Mihai Țâbuleac și Cătălin Flutur a izbucnit un conflict de proporții care nu a mai fost stins vreodată. 


Pentru a fi determinat să revină la sentimente mai bune, Mihai Țâbuleac a fost desemnat prim-vicepreședinte al PDL Botoșani, însă funcția a fost una de paradă, în practică fostul senator neavând vreun control asupra filialei. 


Chiar dacă în 2008 ambii au câștigat pe lista PD-L președinția Consiliului Județean, respectiv Primăria Botoșani, conflictul dintre cei doi s-a adâncit în cei patru ani de mandat. Neavând controlul consilierilor județeni, care îi erau fideli în mare parte lui Cătălin Flutur, Mihai Țâbuleac a fost pus de mai multe ori în postura de a-i fi respinse sau modificate proiecte de hotărâri tocmai prin votul consilierilor PDL, care îi erau colegi de partid.


Disputa le-a fost fatală amândurora, în 2012 pierzând lupta pentru CJ și Primăria Botoșani. 

 

Și din nou PNL


După câștigarea alegerilor prezidențiale de către Klaus Iohannis, care fusese susținut de PNL și PDL, cele două partide au fuzionat, astfel încât Cătălin Flutur a redevenit liberal, postură din care în 2016 a recâștigat Primăria Botoșani.


Deși inițial a fost numit copreședinte al PNL Botoșani, la finele anului 2016, primar fiind, a anunțat că renunță la șefia filialei după ce la alegerile parlamentare partidul a obținut pe municipiu doar 19%, sub media scorului pe județ și după ce i s-a reproșat că în plină campanie electorală a plecat în concediu. 


În 2020 a repetat în bună parte comportamentul din campania electorală pierzătoare din 2012 și pe fondul pandemiei nu a participat la vreo deplasare prin cartiere ori întâlnire cu electoratul. 


A pierdut incredibil alegerile la numai 16 voturi și a reproșat partidului că nu l-a sprijinit.

 

O izbândă insuficientă la municipiu


În 2021, la o diferență de opt voturi, Cristian Achiței, colaboratorul său apropiat încă din anii '90, de pe vremea fostului PD, a câștigat scrutinul intern pentru președinția organizației municipale a PNL Botoșani, acolo unde Cătălin Flutur a dobândit o funcție de prim-vicepreședinte. 


Cu toate acestea, șansele lui Cătălin Flutur de a obține încă o nominalizare din partea partidului pentru Primăria Botoșani s-au diminuat după ce conducerea filialei județene a PNL a revenit vechilor liberali conduși de Costel Șoptică, pe care l-a criticat violent la alegerile interne și nu numai. De altfel, invitat la Botoșăneanul TV, președintele PNL Botoșani nu l-a menționat pe Cătălin Flutur drept posibil candidat la Primărie în 2024, nominalizând alte persoane

 

Și apoi multe zvonuri


De atunci, în lumea politică botoșăneană au tot apărut informații, unele confirmate parțial chiar de către unul dintre actori politici implicați, despre un plan prin care organizația municipală PNL să se alieze cu ALDE ori PMP. Cătălin Flutur, care în ianuarie va împlini 60 de ani, ar avea astfel posibilitatea unei noi candidaturi la municipiu. 


Doar că la începutul anului PNL și ALDE au demarat negocieri pentru o fuziune, care ulterior au fost deschise și cu PMP, ceea ce ar fi făcut ca decizia unei candidaturi să aparțină tot liberalilor.

 

AUR, al treilea partid în sondaje


Cel puțin deocamdată, zvonurile privind o alianță municipală a PNL cu ALDE ori PMP nu s-au concretizat, însă chiar dacă acest lucru s-ar întâmpla, ambele partide s-au situat atât la ultimele alegeri, parlamentarele din 2020, cât și în sondaje, considerabil sub AUR. 


Astfel, un sondaj Avangarde făcut public pe 2 august, arăta că PSD are 37% opțiuni de vot, PNL 23%, AUR 11%, USR 9%, PMP 4%, iar ALDE nu apărea nici măcar cu 1%. 


Cum o candidatură din partea PSD este imposibilă, iar PNL Botoșani nu pare dispus să îl sprijine din nou, cea mai bună variantă, cel puțin ca actual scor politic, poate fi reprezentată de o intrare în cursă din partea AUR, formațiune care oricum la Botoșani a obținut un scor peste media națională. 


Din această postură, chiar și dacă nu ar reuși să câștige Primăria Botoșani, ar putea însă obține un număr de consilieri care pe modelul Florin Țurcanu – ALDE, să îi permită să cenzureze activitatea administrației locale și în legislatura 2024 – 2028. 


 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Minunile de la o conferință AUR: Netflix-ul molestează copiii și-i spală pe cap, războiul distruge vegetația, România ”să producă apă” - VIDEO & GALERIE FOTO
Listele AUR pentru Parlament, pline de rubedenii și cumetrii: La Botoșani a candidat împreună cu nevasta

 

Guvernul și-a deșertat sacul cu bani înainte de Crăciun! Împărțeală pe bază de mușchi politici, primari „pedepsiți” că nu-s pesediști sau liberali - DOCUMENT
Fondurile repartizate la nivel național au fost extrem de generoase, semn că Guvernul a făcut economii spre final de an urmare a măsurilor de austeritate adoptate și a supraimpozitării firmelor private.Au fost împărțiți în județe aproape 1,6 miliarde de lei sau echivalentul a 316 milioane de euro.
Dosarul șpăgilor: Doina Caba și-a tras soțul în infracțiuni, șefa de la ATI plină de datorii dar cu mașină de peste 100.000 de euro – AVERILE șefelor arestate de la spital
Spitalul este zguduit de arestările VIP-urilor care au ajuns în cătușe.Neașteptate în ancheta de la Spitalul Județean Mavromati aflată în derulare la DNA Suceava sunt mai degrabă numele unora dintre cei implicați.
”Descoperirea” din canal: Muncitorii de la ”Apă” NU ar avea, de fapt, salariul minim pe economie - Nimeni nu prea ia sub 3.000 de lei
Ideea salarizării muncitorilor din echipajele de intervenții ale Nova Apaserv la nivel minim care circulă pe piață de ani la rând este una falsă.O susține conducerea companiei județului prin calcule făcute cu titlu de exemplu dar și sindicaliștii de la nivelul unității.
Parada Erorilor de Ziua Națională a României: cine și de ce a furat startul, unde au dispărut avioanele
1 Decembrie 2023 va rămâne probabil în memoria colectivă a botoșănenilor ca fiind Ziua Națională în care erorile s-au ținut lanțBotoșăneanul a încercat să afle ce s-a întâmplat și a discutat cu șefii instituțiilor implicate în organizarea evenimentului
Magistrații și-au mărit salariile retroactiv! La Botoșani un fost procuror va primi 50.000 de euro: Îmi tremura pixul în mână
250.000 de lei sau 50.000 de euro este suma pe care urmează să o primească un fost procuror de la Botoșani, într-o singură tranșă.Asta alături de un alt „cadou” oferit de colegii magistrați activi: majorarea pensiei de serviciu, cunoscută publicului larg drept „specială”.
Mesajul care poate fi decisiv în dosarul morții Alexandra Ivanov: Tânăra a trimis zeci de SMS-uri, unul singur amintit în anchetă
Alexandra, tânăra mamă din Botoșani care a murit în Maternitate în dimineața zilei de 18 august 2023 a trimis numeroase mesaje în ultima noapte din viața sa.Familiei, doctorului curant dar și celui care se afla de gardă. Mesajele au fost identificate la percheziția informatică efectuată ulterior decesului.
Facturi de aproape 2.000 de lei la apă în comuna fără... apă: Se plătește apa din fântâni – DOCUMENT
Unele persoane juridice din comuna Blândești au primit toamna aceasta de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut – Bârlad documente privind actualizarea abonamentelor de utilizare / exploatare a resurselor de apă care prevăd scumpiri drastice.
Ordonanța lui Ciolacu strânge cureaua, dar nu prea: Oameni dați afară din primării doar „pe hârtie”! Primar: Trebuie să plec eu și cu vicele obligatoriu
Întâi a fost un proiect de ordonanță peste care s-a intervenit succesiv și care a paralizat practic activitatea din instituțiile publice vizate.Bugetarii erau mai degrabă preocupați să citească paragrafele care i-ar afecta direct și care i-ar fi lăsat fără o bună parte din salarii ori mai rău, chiar fără locul de muncă.
Este OFICIAL: Drumul Botoșani – Târgu-Frumos rămâne cu piatră spartă, gropi și alunecări de teren la granița dintre județe, se lucrează la un nou proiect
În timp ce prefectul, președintele Consiliului Județean și unii parlamentari ai Puterii își fac deja poze de la întâlniri pe tema autostrăzii Pașcani – Suceava, care ar urma să asigure conectivitatea județului cu Autostrada Moldovei (A7) și Autostrada Unirii (A8), la granița Botoșaniului cu Iașul este dezastru.
Angajații unei benzinării, la băut și fumat alături de alți oameni, la câțiva metri de un rezervor GPL, stația NU are autorizație de mediu – VIDEO & GALERIE FOTO
Mai mulți cetățeni din satul Hudum au reclamat autorităților că trăiesc cu teama unei tragedii din cauza unei stații GPL situate în apropierea drumului Botoșani – Suceava. Oamenii susțin că SKID-ul respectiv este amplasat ilegal și au solicitat ridicarea autorizației.
Reforma administrativă: CINCI instituții ar urma să dispară la Botoșani, cu tot cu directorii din fruntea lor
Proiectul legislativ privitor la unele măsuri fiscale aplicate în mediul privat, dar și cu o serie de măsuri care afectează aparatul de stat a intrat în transparență decizională.Mai multe instituții publice ar urma să dispară inclusiv la Botoșani prin desființare, comasare sau absorbție.
Procurorii de la Suceava, ”undă verde” pentru intrarea familiei cu cererea de peste 7 milioane de euro în dosarul decesului Alexandrei - MOTIVAȚII oficiale
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a preluat dosarul privitor la moartea Alexandrei Ivanov în data de 29 august 2023, la 11 zile de la deces. Suspect la acest moment în ancheta penală este medicul care se afla de gardă în noaptea de 17 spre 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Pietre, pământ și nori de praf pe Botoșani – Târgu-Frumos în ziua când drumul trebuia să fie gata, contractul se termină fără să se mai asfalteze la intrarea în județ – VIDEO & GALERIE FOTO
Promisă de trei decenii, reabilitarea drumului Botoșani – Târgu-Frumos nu este gata nici după ce s-au alocat fondurile necesare, s-a organizat o licitație, a fost desemnat un câștigător și a expirat și termenul, prelungit și el, de executare a lucrărilor.
Nu este vreo glumă! Firma cu explozia din Crevedia are sediu și la Botoșani și stație GPL într-o intersecție din centrul orașului – GALERIE FOTO
Compania căreia îi aparține stația GPL din Crevedia care a explodat sâmbătă seară are sediu secundar la Botoșani, într-un imobil pe care îl deține în baza unui contract de vânzare-cumpărare datat pe 20 ianuarie 2020.
Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Potrivit sondajului adevărat Partidul AUR este pe locul I ! restul de politicieni sunt numai vorbe. Nu mai vrem să auzim de PNL. PSD si UDMR !
20 octombrie 2022, 19:09
A invatat Cristina istorie si ne explica ea cam cum era viata politica in secolul trecut, insa frasuiala si amenintarile sunt doar picatura de speranta ramasa basistilor. De la psd-pd-pdl-pnl-haur. Si el sarmanu se lupta stie Cristina cu ce. Nu cu cine, e o nuanta aici. Nu mai spun ca a promis si la pmp si la alde. Votez cu Andrei fiindca e cinstit si cu respect fata de cetateni. Nu bea si nu joaca poker.
29 august 2022, 15:54
Eu cred că majoritatea comentariilor apărute în ziar nu sunt conforme cu prevederile legale, în sensul că se utilizează un limbaj porcos și nu există dovezi certe. Am senzația că aceste postări sunt făcute de trepăduși ( sau oameni de nimic) care primesc ordine de la mai marii partidelor botoșănene. A te scăpina la urechea stângă cu mâna dreaptă este o practică veche la Botoșani, cam de prin primul deceniu al secolului XXI
29 august 2022, 15:17
Cum vă permiteți să nu luați comentarii negative la adresa analfabetei de la Coșula? Doar pentru că sunteți pupincuriști, sau aveți și alte motive?!
29 august 2022, 13:20
Fara Cristian Roman, nu este completa echipa.
29 august 2022, 13:13
Votez cu oricine numai sa scapam de clica de analfabeti si hoti pupincuristi ai cotarlei de la Cosula.
29 august 2022, 12:29
Am inteles, vine Simion cu "tanara generatie" dorinel si mugurel sa ne salveze. De noi insine.
29 august 2022, 10:52
Ma prapadesc de ras.... Mai frate, sora... Asta este natura moarta de la primul mandat. Al doilea a fost o scatolceala iar in al treilea s-a ascuns de lume, insa si cand a fost vazut... Nu a venit lumea la vot pentru ultimul mandat.
29 august 2022, 09:33
La vremuri noi, tot... voi! Aureala la Botseni va fi portocalie cakanie. Vor curge rauri de wiski si coniac din ala scump. Tineti-va bine! Urmeaza salvarea (nu ambulanta, stati calmi)!
29 august 2022, 09:22
Pnl are o groaza da candidati pentru primarie-achidzei (ca-i si prezident la municipiu), Ada Macovei, etc. Probabil mai sunt si niste tineri de valoare, insa cu tinerii e cam greu... Stiu ingleza si calculator si nu - i bine. Numai cu spuru si petre vrem!
29 august 2022, 08:49
Pleaca si Achitei cu el?
29 august 2022, 08:03
O mai fi ramas ceva de retrocedat si apoi de furat, vreun tersn, vreo casa de patrimoniu.
29 august 2022, 07:53
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Dacă nu se respectă anumite reguli, în general nu doar în bucătărie, se pot întâmpla anumite lucruri care să-ți strice mâncarea, să aibă un gust mai sărat decât trebuie sau să fie arsă sau diferite particularități de ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
12.7 o C
Dorohoi
12.0 o C
Bucecea
11.4 o C
Darabani
14.0 o C
Saveni
13.2 o C
Ştefăneşti
14.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.