Ancheta săptămânii
Bătrânii din azilul CJ-ului tratați cu medicamente și materiale sanitare de 13 bani pe zi

La ședința ordinară a Consiliului Județean care a avut loc pe data de 25 februarie și care, asemeni aproape tuturor celorlalte din pandemie, s-a desfășurat cu încălcarea Codului Administrativ, nefiind publică, pe ordinea zi a fost introdus și un proiect referitor la Căminul pentru Persoane Vârstnice Trușești.

Fiindcă peste trei sferturi din bani merg pe lefuri, rămân doar 10 lei pentru hrană, medicamente și materiale sanitare


Acesta avea ca obiect aprobarea costului mediul lunar de întreținere, a contribuției lunare de întreținere/beneficiar, precum și stabilirea categoriilor de venituri care se iau în calcul la stabilirea venitului lunar în baza căruia se calculează contribuția individuală pentru serviciile oferite.


La acest proiect a luat cuvântul unul dintre consilierii județeni aflați la primul mandat, care a dezvăluit câteva date stupefiante. Astfel, 81% din bugetul azilului de la Trușești reprezintă cheltuieli salariale și doar 6% din fonduri sunt alocate pentru hrana și medicamentele vârstnicilor.


viorel iliuta consilier judeteanÎn aceste condiții, suma zilnică repartizată unui pensionar pentru hrană, medicamente și materialele sanitare este de doar 10,27 de lei.


”Sau, dacă ne referim numai la medicamente și materiale sanitare, 0,13 lei/zi/vârstnic, adică 13 bani. Mi se pare foarte puțin în zona aceasta a asistenței medicale și sugerez DGASPC să acționeze pentru ocuparea locurilor libere sau să acționeze pentru corelarea costurilor salariale cu gradul de ocupare și, așa cum am mai spus, cred că trebuie să acordăm o atenție mai mare creșterii asistenței medicale și a calității și cantității hranei”,


Viorel Iliuță, consilier județean.

 

 

”Nu sunt atât de bolnavi să necesite un consum de medicamente foarte mare”


Culmea este că aceste cheltuieli uriașe cu salariile comparativ cu cele făcute cu beneficiarii se petrec în condițiile în care sunt ocupate doar 28 din cele 60 de locuri din cămin.


Cu alte cuvinte, căminul nu funcționează nici măcar la jumătate din capacitatea maximă, dar angajații își primesc integral lefurile.


Căminul pentru Persoane Vârstnice Trușești funcționează în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), instituție care mai departe se subordonează Consiliului Județean.

 

DOINA NACUCa atare, în cadrul amintitei ședințe, președintele CJ, Doina Federovici, a cerut reprezentantei DGASPC să răspundă consilierului liberal, care a menționat că azilul menționat este unul relativ nou în schema unității.


”Noi l-am preluat acum doi ani de la Primăria Trușești. Într-adevăr, numărul de beneficiari era mai mare și capacitatea centrului este de 60 de persoane. După primul an am observat că salarizarea personalului se face în baza legii salarizării. Aici nu putem să umblăm ca să mărim sau să scădem salariul angajatului. Am observat că nu avem solicitări, drept pentru care acum suntem în tratative cu Ministerul Muncii pentru a-i schimba destinația. Costurile fiind prea mari, nu reușim să acoperim toate locurile. Avem adrese la toate primăriile din județ, nu avem solicitări de persoane vârstnice”,


Doina Nacu, director executiv DGASPC Botoșani.


Cât despre suma insignifiantă alocată pentru medicamente și materiale sanitare...


”Ei nu sunt atât de bolnavi să necesite un consum de medicamente foarte mare ca la centrele cu persoane cu dizabilități”.

 

Dai 1.000 de euro ca să primești de zece ori mai puțin?


Beneficiarii Căminului pentru Persoane Vârstnice Trușești sunt împărțiți pe trei categorii, iar costul mediu lunar de întreținere diferă în funcție de starea de sănătate astfel:

 

 

  • 5.210 lei/lună pentru persoanele dependente
  • 4.846 lei/lună pentru persoanele semidependente
  • 3.850 lei/lună pentru persoanele independente.


Contribuția beneficiarilor variază de la 0% în cazul persoanelor care nu au venituri și nici susținători legali și merge până la 100% în funcție de veniturile persoanei beneficiare și, după caz, ale susținătorilor acesteia.


Diferența, acolo unde este cazul, se asigură de către Consiliul Județean.


În esență, un vârstnic și rudele acestuia, iar uneori și CJ-ul, alocă azilului în jur de 1.000 de euro lunar pentru a avea grijă de un pensionar, iar în schimb acesta primește hrană, medicamente și materiale sanitare de numai 63 de euro. Aceasta pentru că o parte covârșitoare a banilor plătiți de beneficiari, de rude și de la caz de caz și de CJ, este direcționată spre salariile angajaților.


19
angajați are centrul de la Trușești, ceea ce înseamnă că, în medie, fiecărui salariat are grijă de un pensionar și... jumătate


1.800 de lei cheltuiește CJ cu un consilier pentru ședințe secrete și vreo 300 de lei pentru hrana, medicamentele și materialele sanitare ale unui pensionar instituționalizat


Viorel Iliuță a catalogat drept ”prohibitive” prețurile practicate de Căminul pentru Persoane Vârstnice Trușești, fiind convins că acesta este și motivul pentru care unitatea nu are ocupate nici măcar jumătate din locuri, mai ales că, la asemenea sume percepute pensionarilor, ceea ce li se întoarce ca hrană, medicamente și materiale sanitare reprezintă extrem de puțin.


În totală contradicție, CJ cheltuiește lunar 1.800 lei brut cu indemnizația fiecărui consilier județean, pentru participarea în sistem audio - întrucât noua conducere a Consiliului refuză să organizeze întruniri în format fizic sau măcar video online – la o ședință pe lună de aproximativ o oră și din când în când la câte una extraordinară de câteva minute.


De altfel, demn de menționat este faptul că nici în proiectul de hotărâre referitor la Căminul pentru Persoane Vârstnice Trușești făcut public pe site de CJ și nici în raportul de specialitate sau referatul de aprobare nu se face vreo referire la sumele infime alocate pentru alimentația și medicația pensionarilor.


Dezvăluirea despre 13 bani/persoană/zi pentru medicamente și materiale sanitare a fost făcută de Viorel Iliuță în cadrul ședinței CJ din 25 februarie și poate că nu ar fi adusă la cunoștința publicului larg dacă reporterul Botoșăneanul nu ar fi reușit să intre în posesia unei înregistrări audio a ședinței.


Poate că tocmai teama de astfel de dezvăluiri este și unul dintre motivele pentru care noul președinte al CJ tergiversează de peste patru luni organizarea de ședințe în format fizic sau măcar transmiterea live pe internet a acestora.

 

FOTO Cămin: https://www.facebook.com/Caminul-pentru-persoane-varstnice-Trusesti

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Luați-vă bătrânii acasă, statul n-are bani pentru ei – CE s-a întâmplat la azilul din Trușești
Zeci de bătrâni, o povară pentru propriii copii – Mulți sunt UITAȚI în spitale, alții nici nu știu de existența lor sau fug cât mai departe de ei – FOTOGALERIE

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

download from google play download from apple store
Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 
Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate
Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă
Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
DEZVĂLUIRI explozive despre „faimoasele autobuze” : Eltrans plătește taxă pentru fiecare kilometru suplimentar și are deja peste 100.000 km în plus - VIDEO
3.600 de euro plătește Eltrans pe lună pentru fiecare autobuz închiriat de la compania turcească cu care s-a încheiat un contract de leasing operațional.Autobuzele s-au defectat de 200 de ori în mai puțin de doi ani și sunt limitate și la numărul de kilometri parcurși.
Femeia comisar de la Protecția Consumatorilor reținută de procurori este pensionară de doi ani, Parchetul și boala au înjumătățit comisarii de la Botoșani
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Botoșani funcționează doar cu jumătate din personal după arestarea a doi comisari și îmbolnăvirea șefului. CJPC era condusă de Mirel Rogalschi, care oficial are funcția de comisar șef adjunct, pentru că postul de comisar șef este deținut la nivelul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Nord – Est (CRPC) Iași, căruia i se subordonează și unitatea de la Botoșani.
Sfătuiesc pe cei care au făcut aceste calcule să își dea demisia și să sune un profesor de matematică pentru câteva ore de curs.
7 aprilie 2021, 22:24
CJ trebuie sa subventioneze Nova Apa Serv care are pierderi mari in loc sa aduca profit pentru a avea fonduri destinate tratarii batranilor din azilul Trusesti. Cei care capuseaza de ani de zile Nova Apaserv sau cei care fura apa nu au nici o remuscare ca iau de la gura batranilor si a copiilor institutionalizati de CJ ?
5 aprilie 2021, 17:11
asa isi trateaza ciuma rosie sustinatorii la botosani
5 aprilie 2021, 10:19
Sondaj
Cine ar trebui să organizeze Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu?
Primăria Botoșani pentru că este principalul finanțator al evenimentului și l-a înregistrat la OSIM
Fundația Culturală Hyperion împreună cu Uniunea Scriitorilor din România pentru că au inițiat manifestarea în urmă cu 32 de ani
Primăria alături de Fundația Culturală Hyperion și Uniunea Scriitorilor din România, așa cum a avut loc timp de 31 de ani
Declaraţia zilei
„Nu mi-a căzut bine, dar pe mine mă interesează ce zice lumea? M-a deranjat la început. M-am gândit chiar că ar fi trebuit să reacționez imediat în fața Anei, dar acum mă felicit că n-am făcut-o. Mă atacau toți, ‘Băi, ...
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9221 lei
USD
Dolarul SUA
4.5466 lei
CHF
Francul elveţian
4.8998 lei
GBP
Lira sterlină
5.6028 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4868 lei
XAU
Gramul de aur
278.5779 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2408 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2639 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1795 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3781 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2066 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6617 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.9 o C
Dorohoi
2.9 o C
Bucecea
3.6 o C
Darabani
2.3 o C
Saveni
3.2 o C
Ştefăneşti
-1.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.