Ancheta săptămânii
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie

Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.

În urmă cu jumătate de an s-au constatat niște probleme...


Garda de Mediu Botoșani a formulat această solicitare către APM după ce în lunile martie și aprilie comisari ai instituției s-au deplasat la CMID Stăuceni pentru a verifica dacă s-au îndeplinit măsurile stabilite la un control efectuat în luna noiembrie 2021. După cum Botoșăneanul v-a informat la acea dată, Garda de Mediu a aplicat amenzi de 140.000 de lei pentru exploatarea neconformă a stației de epurare ape uzate, precum și pomparea concentratului pe corpul depozitului, existând pericolul deversării în șanțul perimetral și în emisar. Totodată, s-a constatat modificarea instalației autorizate prin amenajarea și punerea în funcțiune a stației de epurare cu osmoza inversă fără obținerea actelor de reglementare și revizuirea autorizației integrate de mediu.

 

... Care nu au fost rezolvate


Practic, după patru-cinci luni de la respectiva inspecție, comisarii de mediu au mers la fața locului pentru a vedea dacă s-au rezolvat problemele menționate.


Și au observat că în continuare concentratul rezultat de la cele două stații de epurare a levigatului este pompat pe depozit, concluzia comisarilor fiind că măsura stabilită la controlul din noiembrie nu a fost realizată.


Tot la controlul de anul trecut s-a constatat o alunecare de teren care ar fi consecința tocmai a pompării levigatului spre depozit, lucru care poate determina infiltrarea în pânza freatică și în toate acumulările de apă din zonă.


La data de 8 aprilie 2022, când comisarii de mediu au efectuat un nou control, lucrările de consolidare a versantului pe care se află groapa de gunoi nu începuseră.


De asemenea, s-a constatat și că Autorizația Integrată de Mediu (AIM) nu a fost revizuită după punerea în funcțiune a acelei stației cu osmoză inversă.


”Noi aveam obligația să verificăm la termen respectarea măsurilor stabilite la control. Mai mult de atât, ca instituție care veghează la respectarea legii, nu puteam să nu efectuăm această verificare”,


Cristina Kashyap, comisar șef Garda de Mediu Botoșani.


A precizat că două sunt problemele principale pentru care a solicitat suspendarea autorizației de mediu: levigatul de la baza celulei (de la care, așa cum arătam, pleacă o mulțime de alte probleme) și nerevizuirea autorizației de mediu.


Ca atare, în primăvară s-a aplicat o nouă amendă, de 100.000 de lei.

 

Garda de Mediu a cerut suspendarea autorizației, Agenția pentru Protecția Mediului are o întrebare


APM deocamdată nu a dat curs solicitării formulate de comisarii de mediu. Și în lipsa directorului Eugen Mateciuc, plecat în concediu la data documentării acestui articol, am încercat să obținem informații de la un șef de serviciu.


”Garda de Mediu a constatat că au obiective noi pe amplasament (în principal, acea stație de osmoză inversă – n.r.) și a solicitat revizuirea autorizației de mediu. Ei (SC Diasil Service SRL, firma care administrează rampa de gunoi – n.r.) sunt în procedură de revizuire”,


Daniela Mihalache, șef serviciul avize, acorduri, autorizații APM Botoșani.


A precizat că SC Diasil Service SRL a depus acea documentație stufoasă, întocmită de experți de mediu.


Când se va finaliza procedura de revizuire a AIM deocamdată nu se știe. Și aceasta pentru că nu există un termen prevăzut în lege pentru efectuarea acestei operațiuni.


De altfel, APM a răspuns solicitării formulate de Garda de Mediu cu o adresă prin care informează că pe data de 23 mai SC Diasil Service SRL a înaintat solicitarea de revizuire a Autorizației Integrate de Mediu.


În respectiva scrisoare APM întreabă Garda de Mediu dacă măsura privitoare la evacuarea amestecului de levigat și concentrat existent la baza celulei de depozitare nu a fost pusă în aplicare între timp?


Cererea APM, oarecum ciudată în condițiile în care Garda de Mediu a cerut inclusiv din acest motiv suspendarea autorizației de mediu, este explicată printr-o adresă pe care SC Diasil Service SRL a depus-o pe 19 mai la ambele instituții.

 

Firma din Suceava care administrează rampa de gunoi nu vede vreun motiv ca să fie lăsată fără autorizație


În aceasta, reprezentanții companiei din Suceava care administrează rampa de gunoi din județul Botoșani susțin că, de fapt, cerințele referitoare la evacuarea levigatului au fost îndeplinite. Administratorul firmei sucevene menționează că sistemul de epurare a apelor uzate rezultate funcționează la întreaga capacitate, utilizându-se inclusiv acea stație de osmoză inversă, lucru dovedit de scăderea cantității de levigat de la 11.613 metri cubi la 30 septembrie 2021 la numai 4.766 mc la 31 decembrie 2021.


”Vă înștiințăm că exploatarea celulei nr.1 din cadrul CMID Stăuceni se face în conformitate cu cerințele de reglementare, cantitatea de levigat remanentă din corpul depozitului aflându-se în zona de siguranță și nu există absolut nici un risc de poluare / accident de mediu din această perspectivă astfel încât apreciem că măsura nr.1 este realizată”,


Anton Curelariu, administrator SC Diasil Service SRL, în adresa trimisă la APM și Garda de Mediu.


Cât despre revizuirea AIM ca urmare a punerii în funcțiune a unei stații cu osmoză inversă, reprezentanții amintitei firme arată că investiția în acest utilaj este prevăzută într-un act adițional la contractul de delegare a gestiunii rampei de gunoi întocmit cu Consiliul Județean.


Utilajul a fost achiziționat în regim de urgență, se află în probe tehnologice și contribuie decisiv la eliminarea surplusului de levigat acumulat la baza celulei, ”eliminându-se astfel în totalitate riscurile producerii unui accident de mediu ca urmare a deversării necontrolate”. Proiectul tehnic a fost finalizat, iar recepția va avea loc ”în perioada imediat următoare”.


În final, SC Diasil Service SRL anunța și finalizarea documentației pentru revizuirea AIM ”astfel încât din această perspectivă apreciem că măsura 4 a fost realizată”.


Cu alte cuvinte, SC Diasil Service SRL consideră că și-a îndeplinit obligațiile prevăzute la controlul din noiembrie și nu mai există motive pentru a-i fi suspendată autorizația de mediu.


Val de amenzi și de procese


Autorizația de mediu pentru CMID Stăuceni a fost emisă în 2015 pentru o perioadă de zece ani. Doar că între timp s-a modificat legislația și trebuie revizuită în fiecare an.


Depozitul de gunoi de la Stăuceni a fost construit de Consiliul Județean printr-o finanțare europeană de 47,5 milioane de lei.  


S-a organizat o licitație pentru administrarea acestuia, care a fost contestată și în instanță, fiind în cele din urmă declarată câștigătoare SC Diasil Service SRL.


Pe 2 august 2016 s-a semnat contractul de delegare a gestiunii, prin concesiune, dintre Consiliul Județean și firma din Suceava.


Chiar în acel an, SC Diasil Service SRL a primit un avertisment de la Garda de Mediu. Apoi a urmat un șir nesfârșit de amenzi uriașe. Nouă sancțiuni bănești au fost aplicate în perioada 2017 – 2022, valoarea totală fiind de 850.000 de lei. Toate amenzile au fost contestate în instanță: una de 50.000 de lei a fost anulată, o alta a fost înjumătățită de la 100.000 de lei la 50.000 de lei, iar un alt proces verbal de constatare a fost anulat parțial. Două amenzi au fost menținute de judecători, iar altele patru sunt încă în diverse stadii de judecată.

 

8 ani


este durata contractului dintre CJ și SC Diasil Service SRL, ceea ce înseamnă că va expira în august 2024

 

Prefectul e îngrijorat


APM a informat și Prefectura despre riscul suspendării autorizației de mediu pentru CMID Stăuceni, iar primul reprezentant al Guvernului în județ a organizat mai multe ședințe în care a adus laolaltă toți factorii implicați în încercarea de a găsi o soluție pentru ca rampa de gunoi să nu se închidă.


”Doresc să trag un semnal de alarmă întrucât există un risc major de suspendare a autorizației. I-am adus față în față, însă am remarcat o stare de delăsare. Dacă rampa de gunoi rămâne fără autorizație este o situație de urgență pentru județ”,


Sorin Cornilă, prefect.


S-a deplasat inclusiv la CMID Stăuceni și a acționat astfel cumva preventiv, având în vederea și calitatea sa de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

 

Șefii CJ-ului nu înțeleg ce fac instituțiile de mediu: Se bat cap în cap


Consiliul Județean Botoșani este proprietarul rampei de gunoi de la Stăuceni, iar vicepreședintele care se ocupă de serviciile publice, inclusiv de acest obiectiv, susține că nu există motive reale pentru care Garda de Mediu să ceară APM suspendarea autorizației de mediu.


”Plecăm de la termenul dat tot de ei pentru revizuirea autorizației de mediu: luna august anul 2022. Deci se bat cap în cap. Oricum, autorizația de mediu trebuie să fie obținută de operator (SC Diasil Service SRL – n.r.), nu de proprietar”,


Dorin Birta, vicepreședinte CJ Botoșani.


În ceea ce privește a doua problemă invocată de Garda de Media, în opinia reprezentanților CJ este de asemenea una falsă.


”Nu există nicăieri prevăzut cât trebuie să fie nivelul levigatului. Nu sunt infiltrații, nu sunt scurgeri de levigat, membrana nu este afectată. În loc să ne dăm mâna și să facem ceva pentru județ, sunt oameni care vor neapărat să se așeze pe un piedestal”,


Dorin Birta, vicepreședinte CJ Botoșani.


A adăugat că sunt alocați de către CJ banii necesari pentru consolidarea rampei în zona unde a apărut alunecarea (mult mai redusă, arată vicepreședintele CJ, față de ceea ce încearcă unii să propage public), că s-a finalizat studiul de fezabilitate, însă demararea lucrărilor a fost întârziată de Administrația Bazinală de Apă Prut – Bârlad din cadrul ”Apelor Române”. Instituția ar fi amânat câteva luni emiterea avizului, după care ar fi comunicat că, de fapt, nu este necesar un asemenea act pentru o astfel de intervenție.


Dorin Birta a arătat că tocmai în luna mai Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a trimis la CMID Stăuceni o echipă de monitorizare a proiectului pe linie de mediu, care nu ar fi depistat vreo problemă. Dimpotrivă, ar fi concluzionat că proiectul implementat de CJ Botoșani este unul dintre cele mai bune din România.


”Oricum, în luna octombrie noi ieșim din monitorizarea ministerului pe acest proiect și atunci vom putea face investiții fără aprobarea lor”,


Dorin Birta, vicepreședinte CJ Botoșani.


Închiderea gropii de gunoi, o dramă pentru întreg județul


Dacă APM suspendă autorizația de mediu a CMID Stăuceni, atunci toți operatorii de salubrizare din județ, inclusiv SC Urban Serv SA din municipiul Botoșani, nu mai pot transporta deșeuri la acel depozit. Tocmai de aceea responsabilitatea adoptării unei astfel de măsuri este uriașă.


Este greu de crezut că ieșenii sau sucevenii vor fi dispuși să permită depozitarea gunoiului din Botoșani la rampele lor, așa cum în urmă cu un deceniu municipalitatea de la noi acceptase primirea deșeurilor de la Suceava.


Totuși, în astfel de cazuri intervine direct Ministerul Mediului care trasează clar locul în care va fi dus gunoiul din Botoșani. Doar că transportul deșeurilor în alt județ ar mări semnificativ costurile operatorilor și automat consiliile locale ar trebui să majoreze taxa de salubrizare.

 

FOTO: https://www.facebook.com/GardaDeMediuBotosani - la data de 04.11.2021

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Patron sucevean amendat la Botoșani pentru o afacere care miroase urât
Blestem de 10 milioane euro la Județ! Uriașa investiție ”ruginește” la doi ani și jumătate de la finalizare

 

Edy, la ce meciuri te uiți? Mailat este detașat cel mai bun marcator român din SuperLigă, dar Iordănescu NU îl convoacă la națională 
S-a spus de nenumărate ori că, dincolo de valoarea și randamentul la zi al unui jucător, cel puțin la fel de importante pentru convocarea unui jucător la echipa națională a României sunt cluburile la care evoluează și firmele care îl impresariază. 
STUDIU de CAZ - Cum s-a salvat o fabrică din Botoșani - De la director la muncitori, toți angajații au acceptat să muncească 4 luni fără salariu: Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost VIDEO
Astăzi este una dintre cele mai mari companii din Botoșani, însă în anii de după revoluție a fost închisă câteva săptămâni, iar apoi muncitorii au venit la lucru câteva luni cu toate că știau că nu vor fi plătiți. Au acceptat însă această variantă pentru a-și salva fabrica și implicit locurile de muncă.
POVESTEA achitării directorilor de la Modern Calor în dosarul DNA în care a fost atrasă și o companie de top: O încâlceală contractuală cum nu întâlnești în fiecare zi
Pe data de 28 iulie 2017 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava descindeau în birourile șefilor de la Modern Calor, compania orașului aflată în subordinea Consiliului Local. Era vizat un contract care asigura mentenanța a două motoare de cogenerare încheiat între Modern Calor și Elsaco Electronic.
Desfășurare impresionantă de forțe la o pensiune cu restaurant, piscină, loc de joacă și centru SPA, depistată cu branșament ilegal la apă
Pensiune 30 cu camere, piscină, centru SPA, restaurant, loc de joacă pentru copii, sistem de irigare a spațiului verde, vilă turistică. O afacere înfloritoare și cu impact în comunitate. Cu facturi lunare la apă care ar fi de doar câteva sute de lei.
Xiang, Zheng, Cheng și Sheng... Chinezii cuceresc comerțul la Botoșani: au pus mâna pe câteva dintre cele mai bune spații, iar profitul le-a explodat în pandemie
În alte vremuri văzuți doar pe la televizor ori la filmele de la cinematograf, chinezii încep să devină o prezență constantă în viața orașului. Nu sunt mulți, însă cei puțin ajunși pe aici au reușit să intre cu afaceri în câteva dintre cele mai importante spații din oraș.
AUR-ul a intrat la Botoșani pe mâna unei studente de 20 de ani, luată pe sus de jandarmi: Nu suntem județul paielor. Paie sunt cei care ne-au reprezentat la BucureștiVIDEO & GALERIE FOTO
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) are lider nou la Botoșani. Deși partidul are un senator și un deputat, președinte a fost numită o tânără de 20 de ani.
Fost parlamentar vizat de DNA: Era în același timp director la București și administrator de Primărie la Botoșani – DOCUMENT
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava au ajuns din nou la Botoșani. Sunt vizați un fost deputat în Parlamentul României și un primar în funcție.
”Un joc de glezne, ca la fotbal!” / ”O mare prostie” - Cum s-au mâncat vechii PNL-iști cu PDL-iștii în orașul în care PSD-ul a câștigat toate alegerile, iar primarul PSD îl face director pe contracandidatul de la PNL
Dacă vă imaginați că doar la Botoșani fuziunea PNL – PDL a fost una de formă vă înșelați. Municipiul Botoșani nu este singurul unde unii lideri proveniți din fostele formațiuni au ca principală preocupare anihilarea celeilalte tabere și abia apoi, eventual, lupta cu celelalte partide.
AUR-ul se umple de traseiști, de la administratorul de la ”Apă” și candidatul cu 4 partide în 12 ani, la consilierul care le promitea sătenilor mall în comună
Este o imagine care se repetă obsesiv în politica de după revoluție. La două-trei cicluri electorale apare un partid cu un pronunțat mesaj populist care intră în Parlament și atrage ca un magnet botoșăneni, care după ce au petrecut ani buni pe la unul sau mai multe partide, sesizând formațiunea aflată pe val, realizează brusc că nu se mai regăsesc în partidul din care fac parte și intră în noul partid.
O rușine epocală: Botoșaniul a ratat șansa istorică de a construi un spital nou, n-am încăput nici măcar pe lista unităților respinse - liderii politici aruncă vina unii pe alții
Aproape jumătate din județele țării vor beneficia de unități medicale printr-o linie de finanțare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) gestionată de Ministerul Sănătății (MS) la care, din motive încă neclare, autoritățile botoșănene nu au avut acces. Sau poate că au avut, dar nu au putut ori nu s-au zbătut ori nu și-au unit eforturile pentru a obține finanțarea.
Bătălia revelioanelor pe axa Botoșani – Suceava: Anda Adam e cap de afiș în ambele orașe, prețul total e de trei ori mai mare ”dincolo”
După doi ani în care, din cauza pandemiei, administrațiile publice locale nu au mai organizat concerte de revelion, anul acesta se revine la situația dinaintea restricțiilor.
Singur împotriva sistemului! Un botoșănean a învins statul după ce a făcut pușcărie nevinovat
Era ridicat de pe stradă fiind suspectat că ar fi lovit o femeie și i-ar fi furat lanțul de aur de la gât. Din cauza unui tatuaj a petrecut trei luni într-o celulă, pentru ca ulterior să fie achitat, fapta de tâlhărie nefiind dovedită de procurori.
Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 
Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate
Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă
Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
foarte bun articolul. Dar alerta, la marginea MUNICIPIULUI , oare spatiile temporare de depozitare deseuri sunt autorizate? sunt corect construite, respecta SSTurile cerintele constructive? autorizatiile sunt in termen? cine le gestioneaza au viza anuala? Trebuia oare relocat deseul cum spun la documente sau inchise in situ? ,Oare se polueza mediul, cine oare stie? pe cei de la judet nici nui doare capul, parca depozitele alea sunt cu deseuri de la iasi? si cate mai sunt......
6 iunie 2022, 13:48
Art 3.3.2 din Ordinul nr.757 din 2004, graieste, astfel: sistemul de colectare a levigatului are rolul de a mentine levigatul in corpul depozitului la un nivel minim. In 2019, comisarii de la garda nationala bucuresti , ai dat ca masura, de altfel corect judecata in contextul legal, diminuarea nivelui de levigat la un minim de siguranta pt evitarea pericolului de poluare. Din dezinformari, cica ar fibla un nivel de minus 2 m fata de cota de avarie. Ce parere aveti colegi bugetari , stiti voi care?!?
6 iunie 2022, 12:13
Și dacă se închide groapa de gunoi, ăștia de la Garda de Mediu unde vor duce gunoiul?Poate vor să facă Botoșaniul u depozit de gunoi ca în Sectorul 1 din București.
6 iunie 2022, 10:01
astratex.ro
Sondaj
Este îndreptățită greva cadrelor didactice?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Eu am spus foarte clar că, în momentul în care o să ajung să implementez reforma pensiilor sau reforma legii salarizării, nu o să fac ce s-a făcut la momentul scrierii PNRR. Adică nu o să fac o reformă sau reforme pe ascuns. O ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9633 lei
USD
Dolarul SUA
4.6099 lei
CHF
Francul elveţian
5.0913 lei
GBP
Lira sterlină
5.7790 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3216 lei
XAU
Gramul de aur
293.6078 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2599 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3373 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0571 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4361 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2096 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6664 lei
Vremea
astăzi
Botosani
9.9 o C
Dorohoi
14.0 o C
Bucecea
14.7 o C
Darabani
10.3 o C
Saveni
9.9 o C
Ştefăneşti
14.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.