Ancheta săptămânii
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă

Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.

PNL și-a deschis porțile pentru ALDE


S-a întocmit și un protocol care prevedea și un algoritm prin care membrii ALDE să fie reprezentați în structurile de conducere ale PNL, dar și pe listele pentru alegerile locale din 2024.


Cum însă aleșii locali își pierd mandatele dacă părăsesc partidul din partea căruia au candidat, s-a convenit în cele din urmă să nu se mai facă o unificare, ci membrii ALDE care doresc să intre în PNL să depună adeziuni și să fie primiți, iar primarii și consilierii să aștepte până cu jumătate de an înaintea scrutinului, când mandatele nu le mai sunt invalidate dacă schimbă formațiunea politică.


Biroul Politic Județean (BPJ) al PNL a hotărât vineri să nu mai voteze protocolul, însă să aplice de principiu ceea ce stipula acesta.


”Nu mai facem nici un protocol, nimic, cine vrea să vină la noi, să vină, că noi îl primim cu drag, ușa la intrarea în partid este deschisă. Nu am mai luat în discuție protocolul, pur și simplu decizia pe care a luat-o și d-na (Roxana Țurcanu – n.r.), și-a dat demisia de acolo și vine dincoace, noi îi primim pe toți cei din ALDE care doresc să vină în PNL”,


Costel Șoptică, președinte PNL Botoșani.


A adăugat că, ”în principiu preluăm structura lor și vedem posibilitatea de a avea același număr de aleși”

 

Un medic, un inginer, un om de afaceri, un profesor


Iar una dintre principalele prevederi din protocol, care deși nu va mai fi semnat, va fi aplicată, este ca BPJ să fie lărgit cu șase membri, locuri rezervate pentru cei veniți din ALDE, care vor fi invitați permanenți și vor avea vot consultativ.


Medicul Alin Atudoroae, inginerul Gelu Matei, antreprenorul Iulian Mandraburcă și bineînțeles fostul președinte ALDE, Roxana Țurcanu, fac parte din cei șase liberali-democrați care vor fi cooptați în BPJ-ul liberal.


Actual vicepreședinte ALDE, dar fost președinte al PNL Botoșani, Florin Țurcanu ar urma să revină și el după șapte ani între liberali.


”Eu acolo am crescut politic, dar nu vreau funcții, nu vreau nimic”.


Este posibil să se ocupe de mobilizarea partidului în mediul rural.


Locuri pentru ALDE și la municipii


Schema se va aplica și la Biroul Politic Local (BPL) de la Botoșani, dar și la cel de la Dorohoi, doar că în cele două municipii ALDE va primi câte trei locuri.


De asemenea, în celelalte BPL-uri s-a decis ca celor de la ALDE să le revină poziții egale cu numărul de consilieri pe care partidul îi are în fiecare oraș și comună.


În protocol era inserată și o prevedere prin care să se asigure locuri și celor de la ALDE, într-un algoritm de genul, ”după șase liberali, urmează un fost membru ALDE, după alți șase membri PNL, vine iarăși unul de la ALDE”, însă despre acest aspect președintele PNL Botoșani a arătat că este prematur să se discute ținând cont că mai sunt doi ani până la alegerile locale.


”Cei care vor avea valoare și vor demonstra în cercetările sociologice și în sondaje că sunt cei mai buni, vor candida pe listele noastre, inclusiv la Consiliul Județean și la primării”,


Costel Șoptică, președinte PNL Botoșani.


BPJ-ul ar urma să dezbată săptămânal adeziunile primite de la ALDE.


 
S-a rupt la centru, dar s-a făcut cumva la județ


La începutul anului, conducerile centrale ale PNL și ALDE au demarat negocieri pentru o unificare, numai că s-au blocat după îndepărtarea lui Florin Cîțu din funcția de președinte al PNL.


În vară, liderii de la centru ai ALDE au început discuții cu PSD, lucru care însă nu a fost pe placul șefilor de la Botoșani ai partidului, care au hotărât să rezolve problema pe cont propriu și pentru a nu ajunge în rândurile social-democraților au accelerat negocierile cu PNL.

 


ALDE în două bărci la CJ


Această formă mai rară de fuziune, printr-o demisie colectivă, îi va aduce pe vicepreședintele ALDE al Consiliului Județean, Bogdan Dăscălescu, și pe cei doi consilieri județeni ai partidului într-o situație cel puțin delicată întrucât partidul din care formal vor face parte în continuare are o alianță la nivel de CJ cu PSD, dar pe de altă parte, date fiind cele convenite cu liberalii, ar trebui să voteze alături de aleșii PNL.


Ori majoritatea social-democraților din CJ depinde tocmai de consilierii de la ALDE.


Deputatul Costel Șoptică a arătat că nu s-a discutat această problemă, însă nu crede că vor fi probleme majore pentru că ”și noi PNL-ul – să nu uităm că suntem într-o coaliție - dacă vin cu proiecte fezabile și pentru botoșăneni, am votat tot timpul, nu ne-am opus niciodată. Cel puțin la nivel județean, la nivelul municipiului lucrurile sunt mai nuanțate, acolo este o altă discuție”.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Lidera ALDE Botoșani, Roxana Țurcanu, revine în PNL cu aproape toată echipa: Toți pentru unul și unul pentru toți
Partidul cu sediu abia deschis în centrul orașului a rămas fără toți membrii, filiala a fost radiată, s-a închis și contul bancar: Ne-am dat cu toții demisia

 

Edy, la ce meciuri te uiți? Mailat este detașat cel mai bun marcator român din SuperLigă, dar Iordănescu NU îl convoacă la națională 
S-a spus de nenumărate ori că, dincolo de valoarea și randamentul la zi al unui jucător, cel puțin la fel de importante pentru convocarea unui jucător la echipa națională a României sunt cluburile la care evoluează și firmele care îl impresariază. 
STUDIU de CAZ - Cum s-a salvat o fabrică din Botoșani - De la director la muncitori, toți angajații au acceptat să muncească 4 luni fără salariu: Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost VIDEO
Astăzi este una dintre cele mai mari companii din Botoșani, însă în anii de după revoluție a fost închisă câteva săptămâni, iar apoi muncitorii au venit la lucru câteva luni cu toate că știau că nu vor fi plătiți. Au acceptat însă această variantă pentru a-și salva fabrica și implicit locurile de muncă.
POVESTEA achitării directorilor de la Modern Calor în dosarul DNA în care a fost atrasă și o companie de top: O încâlceală contractuală cum nu întâlnești în fiecare zi
Pe data de 28 iulie 2017 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava descindeau în birourile șefilor de la Modern Calor, compania orașului aflată în subordinea Consiliului Local. Era vizat un contract care asigura mentenanța a două motoare de cogenerare încheiat între Modern Calor și Elsaco Electronic.
Desfășurare impresionantă de forțe la o pensiune cu restaurant, piscină, loc de joacă și centru SPA, depistată cu branșament ilegal la apă
Pensiune 30 cu camere, piscină, centru SPA, restaurant, loc de joacă pentru copii, sistem de irigare a spațiului verde, vilă turistică. O afacere înfloritoare și cu impact în comunitate. Cu facturi lunare la apă care ar fi de doar câteva sute de lei.
Xiang, Zheng, Cheng și Sheng... Chinezii cuceresc comerțul la Botoșani: au pus mâna pe câteva dintre cele mai bune spații, iar profitul le-a explodat în pandemie
În alte vremuri văzuți doar pe la televizor ori la filmele de la cinematograf, chinezii încep să devină o prezență constantă în viața orașului. Nu sunt mulți, însă cei puțin ajunși pe aici au reușit să intre cu afaceri în câteva dintre cele mai importante spații din oraș.
AUR-ul a intrat la Botoșani pe mâna unei studente de 20 de ani, luată pe sus de jandarmi: Nu suntem județul paielor. Paie sunt cei care ne-au reprezentat la BucureștiVIDEO & GALERIE FOTO
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) are lider nou la Botoșani. Deși partidul are un senator și un deputat, președinte a fost numită o tânără de 20 de ani.
Fost parlamentar vizat de DNA: Era în același timp director la București și administrator de Primărie la Botoșani – DOCUMENT
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava au ajuns din nou la Botoșani. Sunt vizați un fost deputat în Parlamentul României și un primar în funcție.
”Un joc de glezne, ca la fotbal!” / ”O mare prostie” - Cum s-au mâncat vechii PNL-iști cu PDL-iștii în orașul în care PSD-ul a câștigat toate alegerile, iar primarul PSD îl face director pe contracandidatul de la PNL
Dacă vă imaginați că doar la Botoșani fuziunea PNL – PDL a fost una de formă vă înșelați. Municipiul Botoșani nu este singurul unde unii lideri proveniți din fostele formațiuni au ca principală preocupare anihilarea celeilalte tabere și abia apoi, eventual, lupta cu celelalte partide.
AUR-ul se umple de traseiști, de la administratorul de la ”Apă” și candidatul cu 4 partide în 12 ani, la consilierul care le promitea sătenilor mall în comună
Este o imagine care se repetă obsesiv în politica de după revoluție. La două-trei cicluri electorale apare un partid cu un pronunțat mesaj populist care intră în Parlament și atrage ca un magnet botoșăneni, care după ce au petrecut ani buni pe la unul sau mai multe partide, sesizând formațiunea aflată pe val, realizează brusc că nu se mai regăsesc în partidul din care fac parte și intră în noul partid.
O rușine epocală: Botoșaniul a ratat șansa istorică de a construi un spital nou, n-am încăput nici măcar pe lista unităților respinse - liderii politici aruncă vina unii pe alții
Aproape jumătate din județele țării vor beneficia de unități medicale printr-o linie de finanțare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) gestionată de Ministerul Sănătății (MS) la care, din motive încă neclare, autoritățile botoșănene nu au avut acces. Sau poate că au avut, dar nu au putut ori nu s-au zbătut ori nu și-au unit eforturile pentru a obține finanțarea.
Bătălia revelioanelor pe axa Botoșani – Suceava: Anda Adam e cap de afiș în ambele orașe, prețul total e de trei ori mai mare ”dincolo”
După doi ani în care, din cauza pandemiei, administrațiile publice locale nu au mai organizat concerte de revelion, anul acesta se revine la situația dinaintea restricțiilor.
Singur împotriva sistemului! Un botoșănean a învins statul după ce a făcut pușcărie nevinovat
Era ridicat de pe stradă fiind suspectat că ar fi lovit o femeie și i-ar fi furat lanțul de aur de la gât. Din cauza unui tatuaj a petrecut trei luni într-o celulă, pentru ca ulterior să fie achitat, fapta de tâlhărie nefiind dovedită de procurori.
Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 
Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate
Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
am votat 30 de ani numai PNL, acum ca ati adus toti penalii si v-ati aliat cu PSD, o sa va voteze......bunica din groapa
14 martie 2023, 14:15
Asta inseamna ca le este frica ca nu vor prinde nici o bucata de ciolan la alegerile viitoare si au vrut sa-si asigure traiul decent incontinuare , pacat ca unii oameni sunt profesionisti adevarati ( medicul Atudoroae Alin ) restul sunt slugile lui Turcanu ( inginerul Matei ) pusi in functii numai pe criterii politice pentru a mulge bani pentru partid.
1 octombrie 2022, 22:24
toata viata am votat PNL, acum sa va voteze mutu...toti umbla dupa ciolan , nu au nici un reper moral,toti o apa si-un pamant...
23 septembrie 2022, 19:25
Nici psd nu va lua pe niciunul din ALDE, pentr simplul fapt ca are destui pupatori de ghiul doamna.
22 septembrie 2022, 22:40
Sobolanii parasesc primii corabia. Turcanu fuge la pnl si uita promisiunile facute celor din alde care l au urmat, flutur fuge catre AUR. Probabil, din toata camarila vor lua cu ei pe cei care sunt "draguti". Sa fim seriosi, daca pnl avea nevoie de alde, avea loc un proces urgent de fuziune prin absorbtie. Turcanu crede ca s a salvat. Poate, dar a tradat. Dar ce conteaza, el oricum va face PA!
22 septembrie 2022, 22:11
Nu vreau nimic pt mine, vreau pt roxana, ca ea are studii pe bune. Ha, ha, ha! Vrabia malai viseaza!
22 septembrie 2022, 21:52
Șoptică, ai adus valorile în partid.
20 septembrie 2022, 22:54
Când sunt liberali onești și de buna-credinta: atunci când vor sa reunifice Dreapta și sa revină în Pnl sau atunci când fac înțelegeți inexplicabile la Botoșani cu Psd pentru 2,3 funcții personale, pentru 2,3 firimituri la CJ sau ApaGrup ???
19 septembrie 2022, 09:29
Dar trepădușii ăștia nu au dispărut odată cu Tăriceanu?
19 septembrie 2022, 09:04
O mare curvasareala politica. După ce a obținut funcții de la PSD în 2020 pentru asigurarea majorității la Consiliul Județean, acum de frica sa nu rămână cu nimic pentru ca au mințit electoratul, își pregătesc culcușul pentru 2024 la PNL. Neserioși toți.
19 septembrie 2022, 08:28
astratex.ro
Sondaj
Este îndreptățită greva cadrelor didactice?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Eu am spus foarte clar că, în momentul în care o să ajung să implementez reforma pensiilor sau reforma legii salarizării, nu o să fac ce s-a făcut la momentul scrierii PNRR. Adică nu o să fac o reformă sau reforme pe ascuns. O ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9633 lei
USD
Dolarul SUA
4.6099 lei
CHF
Francul elveţian
5.0913 lei
GBP
Lira sterlină
5.7790 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3216 lei
XAU
Gramul de aur
293.6078 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2599 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3373 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0571 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4361 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2096 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6664 lei
Vremea
astăzi
Botosani
7.9 o C
Dorohoi
11.7 o C
Bucecea
13.8 o C
Darabani
11.2 o C
Saveni
9.8 o C
Ştefăneşti
16.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.