Botoşanii de altădată
Primele cluburi din Botoșani: CINE erau ”șmecherii” de altădată, dueluri după beții, jocuri de noroc, țigări superioare și băuturi elevate

Au apărut pentru prima dată în 1603, la Londra, imediat după domnia Elisabetei I și au căpătat o largă răspândire, la un moment dat afirmându-se că viața unui englez însemna : familia, patria și clubul. Mare parte din orășeni își petreceau toată ziua și o parte din noapte în aceste localuri.

Tot bogații mergeau în cluburi

Au ajuns cluburile și pe meleagurile botoșănene, probabil în a doua jumătate a secolului trecut. Prima unitate cunoscută a aparținut lui Constantin Ciolac, care în 1876 a deschis un club în cvartalul I, locuit în mare parte de patriciatul local, de unde deducem că era frecventat de ”noblesa” orașului.

Unul dintre cele mai active a fost Clubul Comercial, înființat probabil în ultimul deceniu al secolului trecut, sub președinția lui Maurice Abramovitz, unul din marii bancheri ai orașului. Era frecventat de evrei și români.

Răsfoind presa locală a vremurilor de atunci, autorul monografiei a găsit legat de acest club, felul cum se petrecerea un Revelion la sfârșitul veacului trecut (1898), fapt nu lipsit de importanță, cu atât mai mult, cu cât în el sunt implicate câteva personalități ale orașului.

Primul Revelion petrecut în club la Botoșani

Acțiunea s-a petrecut în sălile marelui palat al Camerei de Comerț și Industrie. Primul cadril condus de tenorul L. Olivenbaun s-a terminat exact la ora 12:00 când ”printr-o elegantă și abilă mișcare, deodată toate doamnele se aflară într-o parte, iar domnii de cealaltă parte a salonului. În același moment mai mulți valeți își făcură intrarea cu tăvi încărcate cu pahare de șampanie din care unul fu ridicat pe dată de d. Ludovic Dauș, simpaticul poet al urbei noastre care închină un toast de ocazie, comparând anul nou cu o mireasă frumoasă și ademenitoare ce ne făgăduiește paradisul, dar care mai totdeauna ne trădează, în noaptea nunții chiar.

Ciocnind cu toții paharele și urând fiecare aproapelui său zile senine și fără restriște în tot timpul noului an, muzica reîncepu să cânte și dansurile să-și urmeze firesc cursul lor, până în zorii zilei, cu o scurtă întrerupere de un supeu bogat și vesel”.

Petrecerile din cluburi, descrise în ziare încă de atunci

Descrierea revelionului aparține ardeleanului Scipione Bădescu, apărută în ziarul lui Curierul Român, care, burlac fiind, locuia într-o căsuță situată pe Bulevard, la marginea târgului, pe lângă Cimitirul Evreiesc. De acolo pașii ”pribeagului singuratic” se îndreptau adesea spre centrul orașului pentru a participa la mai toate sindrofiile mai simandicoase ce urmau să fie publicate în ziarul său.

Tot secolului trecut aparține și Clubul Constituțional, fondat la 28 aprilie 1899 de către Partidul Junimist, în buricul orașului, la etajul unei clădiri situată deasupra librăriei ”Moderna”. După numele partidului despre care mărturisim că nu cunoaștem nimic, se pare că unitatea a fost frecventată numai de tineri aparținând familiilor bogate.

Cluburi pentru săraci, cluburi pentru bogați

În anul mai sus amintit, s-a înființat un alt club, de astă dată într-un cartier mai sărac, locuit în majoritate de evrei. Fără nume, el a funcționat pe lângă Biblioteca „Cercul de Lectură” , poate ca o replică a tineretului evreu la apariția Clubului Constituțional.

Cel de-al cincilea club cunoscut a aparținut protipendadei botoșănene și era situat la etajul unei clădiri, vis a vis de Monumentul Eroilor, apărut probabil după primul război mondial. Se numea Intim – Club.

De acesta este legată o încercare de duel care a avut loc în 1927, când era interzis prin lege. La Intim – Club se făceau jocuri de noroc, ocazie cu care se pierdeau sume mari de bani, se consumau băuturi elevate din import, se fumau țigări superioare, se angajau afaceri, aveau loc discuții politice, contradictorii. Și nu de puține ori, sub influența alcoolului aveau loc altercații urmate de catilinare și soldate cu procese de insulte și calomnii. În una dintre aceste discuții, Alexandru Prassa a fost insultat de Jenică Ciulei, situație ce a dus la declanșarea duelului.

Duel anulat după revenirea din beție

S-au fixat și martorii: coloneii Codrescu și Ranet pentru Prassa, iar colonelul Grigoriu și farmacistul P. Demetrescu pentru Ciulei. Conform obiceiului, a doua zi martorii s-au adunat pentru a fixa detaliile. Cu această ocazie s-a citit o scrisoare din partea lui J. Ciulei care cu penitență și cu gândul la maxima ”Dum vivimus vivamus” și-a cerut scuzele de rigoare și cu aceasta incidentul a fost închis.

În 1932 își mai duceau activitatea vechiul Club Comercial precum și un altul intitulat ”Zorile”, numai pentru evrei. Despre ele, T. Crudu menționa ”jocul de cărți, biliardul, tălmăcirea știrilor din presă, discuțiile politice și economice sunt distracțiile de predilecție”
(Monografia orașului Botoșani - Ștefan Ciubotaru)

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Corupții există la Botoșani de veacuri întregi și nu prea au fost pedepsiți – CINE era mutilat, spânzurat sau decapitat

 

Pământul bogat din Nordul sărac al României și o sărbătoare astăzi cu totul uitată - FOTO
În urmă cu 40-50 de ani, în duminica cea mai apropiată zilei de 6 august, în nordul județului Botoșani se sărbătorea Ziua Minerului.
Un botoșănean uriaș, necunoscut la el acasă: Cetățean de onoare al orașului, academician, a realizat primul transplant de măduvă osoasă din România
Botoșaniul și-a căpătat renumele de ”oraș al geniilor”. De la Eminescu până la Iorga, de la știință la poezie, urbea moldavă a dat țării și lumii minți luminate și vizionare.
Botoșăneanul care l-a ”ales” pe Cuza domn apoi l-a urmat în exil, s-a preocupat și de recunoașterea celor doi fii nelegitimi ai fostului domnitor
Istoriografia românească îl prezintă pe acest ilustru botoșănean drept prieten și colaborator al lui Alexandru Ioan Cuza. Iar adevărul nu este nicidecum departe.
Povestea dramatică a unei pianiste de geniu: ”Dacă pașii te poartă vreodată spre cimitirul de la bariera Suliței, oprește-te și la locul de veci al Ruselei!”
Destinul tulburător al fetei care ar fi putut scrie istorie în muzica secolului al XIX-lea nu s-a scris până la capăt. A murit înainte de a împlini 26 de ani. La înmormântare, Scipione Bădescu scria despre stingerea “celei mai gingașe și mai strălucitoare flori din grădina societății botoșănene”.
Cum a ajuns tatăl lui Eminescu să fie ”închis” la mănăstire, după ce a botezat un viitor mire în biserica de la Ipotești
Destinul familiei Eminovici este unul deseori analizat, detalii de tot soiul apărând de-a lungul timpului, fie că vorbim despre surse credibile, științifice, ori dintre cele care fac mai degrabă obiectul senzaționalului.
Geniul exmatriculat din liceul botoșănean: Şi faţă de alţii şi faţă de mine însumi, nedreptatea mi-a fost totdeauna odioasă
Astăzi se împlinesc 151 de ani de la nașterea, la Botoșani, a celui mai mare istoric al românilor. 
În așteptarea unui moment istoric: Cum a mutat Iorga clopotnița Bisericii-simbol și documentul secret ascuns în zid acum mai bine de un secol - FOTO
Luna aceasta, orașul cunoscut de vreo jumătate de secol drept Târgul Doamnei - probabil cea mai frumoasă denumire pe care o poate primi o așezare - va consemna încă un moment istoric.
”Școala” de genii, locul din Botoșani care a dat țării minți luminate, de la academicieni la scriitori și pictori: Am devenit profesor, poate şi datorită acestei pregătiri iniţiale
Lumea academică este în doliu. Unul dintre cei mai mari lingviști ai țării - absolvent al unei școli botoșănene - a trecut la cele veșnice.
S-a stins un medic botoșănean - Trei generații, trei oameni de valoare, trei povești impresionante de viață - FOTO
O veste tristă ne-a reamintit povestea fascinantă a unei familii de botoșăneni. Un preot și doi medici, destine de excepție, care au scris istorie în teologie și în medicină.
Povestea unei spargeri cu autori neidentificați nici după 20 de ani și un obiect care leagă aproape misterios trei familii cu blazon
Un loc din nordul județului Botoșani are o poveste incredibilă, ce poate deveni oricând subiectul unui film documentar cu accente dramatice pe destinul unei familii care a dat țării politicieni de primă mână, scriitori de excepție, artiști și încă mulți oameni destoinici.
În căutarea bradului sădit de Iorga, martorul care s-a întors la Ipoteşti şi a murit în ziua comemorării lui Eminescu – GALERIE FOTO
A fost secretarul particular al lui Nicolae Iorga. Profesor la clasa palatină, unde învăța viitorul rege Mihai. A scris sute de studii și a semnat cărți ce s-au bucurat în timp de aprecierea multor oameni de seamă. Înainte de a muri a revenit la Ipotești, în căutarea bradului argintiu.
Cum îl sărbătoreau botoșănenii pe Enescu acum 90 de ani, o întâlnire emoționantă între un copil și un geniu al muzicii - FOTO               
După aproape un secol, Botoșanii nu mai au aproape nimic din gloria orașului de odinioară. Parfumul fostelor grădini ce concurau cu cele ale marilor capitale europene, casele modelate în linii arhitectonice care mai păstrează și astăzi, chiar în ruină fiind, parfumul de epocă, oamenii pentru care arta însemna mai mult decât colecții de fotografii lângă monumente suferinde... 
INTERVIU - Alexandru Hriscu și Botoșaniul de odinioară: Există o lipsă de patriotism local și o indiferență crasă la nivelul autorităților care ar trebui să se ocupe de patrimoniul orașului
”Această pagină tratează file din istoria vizuală și documentară a oraşului Botoşani din diferite surse documentare online sau offline. Pentru amintirea vremurilor trecute, tuturor botoșănenilor de pretutindeni”. Este descrierea uneia dintre cele mai urmărite și îndrăgite pagini din mediul virtual, Botoșaniul de odinioară.
În martie 1990 a aplanat conflictul de la Târgu Mureş, botoşăneanul lăudat de Vasile Milea care i-a refuzat pe ruşi şi l-a înfruntat de Iliescu
Erou sau ”personaj coleric”? Militar de carieră sau un simplu supus? Curajos sau dornic de afirmare? Poate că nici un alt general al Armatei Române nu a fost atât de controversat ca acest botoșănean care, dincolo de gradele militare, s-a bucurat și de distincții civile precum titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani.
Un oraș la limita supraviețuirii: Industria glorioasă transformată în ruine, abandonată sau fărâmițată în doar câțiva ani
Locul care în urmă cu jumătate de secol producea utilaje și echipamente căutate în întreaga lume se mai mândrește, în anul de grație 2021, doar cu titlul de oraș cu cel mai curat aer din România.
Mințile luminate care au făcut istorie: Primul doctor în medicină din Moldova, botoșăneanul care a luptat cu varicela și a învins holera
În urmă cu 100, chiar 200 de ani, Botoșanii aveau parte de oameni cultivați, străluciți, îndrăzneți. Oameni care au luptat cu molime dintre cele mai cumplite și le-au învins.
Kilometrul zero al culturii naționale, locul din Botoșani pe care comuniștii voiau să îl declare ”rezervație de arhitectură urbană” – GALERIE FOTO
Locul nașterii poetului Mihai Eminescu. Biserica în care a fost botezat Mihai Eminescu. Vechi străzi de promenadă, clădiri care poartă în ziduri neștiute povești de dragoste sau secretele niciodată aflate ale comercianților de tot soiul. Un ansamblu urban unic în Moldova, o bogăție ignorată și abandonată astăzi.
”Copilul etern” al teatrului românesc a jucat pe scena de la Botoșani: A fost o perioadă fericită din viața mea / Îmi plăceau oamenii care umpleau până la refuz sălile de spectacol GALERIE FOTO
I se spune actrița-veselie, actrița-poveste. Însă, mai presus de toate, este ”copilul etern” al teatrului românesc. În acest an împlinește 80 de ani de viață, un destin de excepție, o carieră dedicată artei, o călătorie de șase decenii care a cotit, o vreme, și către Botoșani.
Cum petrecea Paștile anticomunistul condamnat la moarte și executat de Securitate la Botoșani / De ce americanii nu au mai ajuns niciodată
Condamnat la moarte de comuniști, s-a predat singur la Securitate, pentru a-și proteja familia. Folosit ca agent dublu, i-a trădat pe comuniști și s-a alăturat iarăși Rezistenței din munți. Prins din nou, a fost condamnat fără proces și împușcat pe poligonul Penitenciarului Botoșani.
Fostul director de la Europa Liberă, mărturisiri despre ”Botoșanii copilăriei mele”: Ne lumina și ne sfințea doar poezia lui Eminescu – GALERIE FOTO
”Aici Mircea Carp, să auzim numai de bine!” Sunt cuvintele pe care părinții și bunicii noștri le-au ascultat ani la rând, cu urechea lipită de aparatul de radio, prin vocea celebră de la Vocea Americii sau Europa Liberă. Într-o vreme în care acest gest - ascultarea celor două posturi de radio - te putea duce în pușcăria comunistă...
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Sinucigașii dau niște semnale de alarmă, pe care oamenii din jur le pot decodifica și trebuie să se ia măsuri imediat. Eu pe șefii lor i-aș trage la răspundere: nu își cunosc oamenii? Nu le știu problemele? Trebuie să aibă ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9681 lei
USD
Dolarul SUA
4.6029 lei
CHF
Francul elveţian
5.2648 lei
GBP
Lira sterlină
5.8001 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1236 lei
XAU
Gramul de aur
299.3672 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2586 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3052 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0248 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3895 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2043 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.0 o C
Dorohoi
0.0 o C
Bucecea
-0.7 o C
Darabani
-0.4 o C
Saveni
0.5 o C
Ştefăneşti
3.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.