Botoşanii de altădată
Masa Tâlharilor de la Botoşani: Locul blestemat unde un bărbat a fost DECAPITAT

Pe culmea unui păduri din Botoşani, veghează Legendara Masă a tâlharilor, o piatră misterioasă prin dimensiunile ei: şase metri în lungime, trei în lăţime şi înălţime.

Masa tâlharilor

 

La 25 de kilometri de municipiul Botoşani, în pădurile din preajma localităţile Coşula şi Copălău, se află „Masa tâlharilor“. De aici se deschide o vedere largă asupra drumurilor din împrejurimi, spre Botoşani, Hârlău şi satele megieşe. Ne aflăm fără îndoială, în faţa unui punct de observaţie, cine ştie de când.

 

De când îi lumea, oamenii văd acolo, pe culmea din pădurea Runc, o piatră ce-i zic Masa Tâlharilor. 

 

Legenda spune...

 

Legenda spune că în vremuri demult strămoşii noştri stăteau de strajă în acest loc năvălirilor pustiitoare. Când focul se înălţa deasupra Runcului, oamenii din împrejurimi se ascundeau, căutând mântuirea în codru.

 

Cică într-o vreme, piatra era loc de întâlnire şi de veghe al haiducilor, care ţineau calea negustorilor vestiţi, cu mărfuri scumpe, pe drumul dinspre capitala Moldovei.

 

Aveau, se-nţelege, şi alte tainiţe aceşti haiduci. Se-nfăţişau aici numai după orânduială şi trebuinţă, cum s-a întâmplat şi de astă dată – chemaţi de buciumări jalnice: se făcuse pierdută nevasta căpitanului şi nimeni nu-i ştia de urmă. Se pare că, de mai multă vreme, cineva le cunoștea tainele, căci aceasta era a doua grea lovitură după răpirea nepedepsită a comorii de sub masa de piatră. Sfatul haiducilor prevestea ceva de primejdie, scormonind bănuieli şi aţâţând temeri noi.

 

În vremea asta, pe pământurile din împrejurimi, ajunsese stăpân un om mătăhălos, nemăsurat de gras care avea tot ce-i dorea inima. Vorbe de ocară nu se auziseră despre dânsul. Dar se ştia că a cumpărat moşia şi conacul cu bani grei de aur. Conacul acestui bogătaş era enigmatic şi porţile-i stăteau veşnic închise, deşi se aflau înăuntru câţiva slujbaşi. Iată însă ca într-o seară ele trebuiră să se deschidă în grabă, venind stăpânul şi încă nu singur, ci aducând în caleaşcă o femeie necunoscută.

 

Îi spuneau doar “stăpâna”

 

Femeia aceea adusă la conac rămânea veşnic tristă. Uneori ascundea câte o lacrimă. Nimeni nu ştia de unde venise şi cum o cheamă. Îi spuneau doar “stăpâna” şi o slujeau după poruncă, fără a iscodi. 

 

Ba se temeau să afle prea multe, căci bogătaşul zvârlea pe drumuri pe cine-l bănuia că povesteşte pe-aiurea ce-i şi cum. Sau se trezeau straşnic pedepsiţi, chiar cu temniţa de sub casă. Spaima intrase astfel în slujbaşi, de-ai fi zis că toţi sunt fără grai. Tăceau şi munceau.

-    De ce stăpâna mea este veşnic tristă? Dacă-i de dor ştiu descântece, dacă-i de-nsingurare ştiu tâlcuri cu haz, dacă-I de boală ştiu leacuri. Ehe! Câte-am pătimit eu în tinereţe!...i se făcuse milă unei slujnice, când nu le auzea nimeni.

Dar femeia rămânea ferecată la binevoirile acestea, cutremurându-se. Ocolişul întrebării o lovise din plin, în loc să o înmoaie. Bătrâna slujnică se cutremura încă pe atât de suferinţa stăpânei. Pricepu că ea tace sub cruntă ameninţare. Se agăţa aşadar de paznicul cel bătrân, cu toată tăria simţirii ei de om. Vorbea ceea: corb la corb nu-şi scoate ochii! Şi-I dădu curaj să-I spună adevărul.

-    Văd că nu ştii nimic despre fiinţa asta ticăloasă, ce-i spuneau stăpân. Dacă-mi este frică să-ţi vorbesc despre dânsul, nu-i nicidecum pentru că m-ar omorî. Spaima mea vine de la ce mă aşteaptă în temniță: cu picioarele în apă, chinuit de şobolani şi broaşte. Stăpânul nostru nu-i decât un tâlhar care a furat comoara haiducilor de sub piatra cea mare de pe Runc. Ori, cu bani nu poţi fura şi suflete!

Apoi bătrânul a căzut în muţenie. Dar slujnica nu s-a lăsat înspăimântată şi i-a ţinut calea frumoasei femei:

-    Fugi din casa acestui tâlhar! Averea şi-a făcut-o furând comoara de sub masa haiducilor. Acea comoară nu era pentru bogaţi, dar nici nu pentru cumpărat sufletul cuiva. Sunt gata să te ajut.

-    Aruncă departe de tine asemenea gânduri! Temnița ne mănâncă!

-    Fiica mea, spune-mi numai, iar eu te voi pune la adăpost.

-    Mergi în pădurea de pe dealul Runc, la masa de piatră. Lasă acolo năframa mea. Pe dânsa sunt nişte semen…Ce fericită-i soarta mea de-a fi avut norocul să dau peste o prietenă atât de credincioasă!

 

A plecat slujnica în pădure, nu însă de a-i da stăpânului să bea o cană cu ceai de mac.

 

Complot haiducesc

 

Dacă au găsit năframa şi-au citit semnele de pe dânsa, haiducii au dibuit locul şi au înconjurat casa, chemându-l pe stăpân la judecata cea dreaptă. Şi-au prins să-l fugărească spre Runc, la masa cea de piatră, ca acolo să-şi primească pedeapsa.

-    Daţi în el, daţi în el! Strigau oameni de pe ulițe, alăturându-se haiducilor.

Bogatul alerga sub ciomege.

-    Daţi în el, daţi în el! Tâlharul!

-    Dă-i la cap, că ţi-a furat nevasta!

 

Iar când au ajuns la piatră, l-au răsturnat cu faţa în jos şi iau dat şase ciomege.

-    Astea-s pentru banii furaţi de la haiduci.

A urmat pedeapsa crea cruntă, pentru cealaltă faptă a sa. Căpitanul i-a tăiat capul cu securea:

-    Asta-i pentru furt de femeie!

De-atunci, piatra de pe Runc s-a numit Masa tâlharilor aşa cum reiese ea din cartea ”Din Legendele Botoşanilor” de E. Agrigoroaiei. (Sursa foto: Adevărul)

 
download from google play download from apple store

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Din legendele Botoşanilor: Eminescu şi-a construit fântână la Botoşani cu ajutorul unui bărbat acuzat de omor

    
 

Cătălina CHIRU
Pământul bogat din Nordul sărac al României și o sărbătoare astăzi cu totul uitată - FOTO
În urmă cu 40-50 de ani, în duminica cea mai apropiată zilei de 6 august, în nordul județului Botoșani se sărbătorea Ziua Minerului.
Un botoșănean uriaș, necunoscut la el acasă: Cetățean de onoare al orașului, academician, a realizat primul transplant de măduvă osoasă din România
Botoșaniul și-a căpătat renumele de ”oraș al geniilor”. De la Eminescu până la Iorga, de la știință la poezie, urbea moldavă a dat țării și lumii minți luminate și vizionare.
Botoșăneanul care l-a ”ales” pe Cuza domn apoi l-a urmat în exil, s-a preocupat și de recunoașterea celor doi fii nelegitimi ai fostului domnitor
Istoriografia românească îl prezintă pe acest ilustru botoșănean drept prieten și colaborator al lui Alexandru Ioan Cuza. Iar adevărul nu este nicidecum departe.
Povestea dramatică a unei pianiste de geniu: ”Dacă pașii te poartă vreodată spre cimitirul de la bariera Suliței, oprește-te și la locul de veci al Ruselei!”
Destinul tulburător al fetei care ar fi putut scrie istorie în muzica secolului al XIX-lea nu s-a scris până la capăt. A murit înainte de a împlini 26 de ani. La înmormântare, Scipione Bădescu scria despre stingerea “celei mai gingașe și mai strălucitoare flori din grădina societății botoșănene”.
Cum a ajuns tatăl lui Eminescu să fie ”închis” la mănăstire, după ce a botezat un viitor mire în biserica de la Ipotești
Destinul familiei Eminovici este unul deseori analizat, detalii de tot soiul apărând de-a lungul timpului, fie că vorbim despre surse credibile, științifice, ori dintre cele care fac mai degrabă obiectul senzaționalului.
Geniul exmatriculat din liceul botoșănean: Şi faţă de alţii şi faţă de mine însumi, nedreptatea mi-a fost totdeauna odioasă
Astăzi se împlinesc 151 de ani de la nașterea, la Botoșani, a celui mai mare istoric al românilor. 
În așteptarea unui moment istoric: Cum a mutat Iorga clopotnița Bisericii-simbol și documentul secret ascuns în zid acum mai bine de un secol - FOTO
Luna aceasta, orașul cunoscut de vreo jumătate de secol drept Târgul Doamnei - probabil cea mai frumoasă denumire pe care o poate primi o așezare - va consemna încă un moment istoric.
”Școala” de genii, locul din Botoșani care a dat țării minți luminate, de la academicieni la scriitori și pictori: Am devenit profesor, poate şi datorită acestei pregătiri iniţiale
Lumea academică este în doliu. Unul dintre cei mai mari lingviști ai țării - absolvent al unei școli botoșănene - a trecut la cele veșnice.
S-a stins un medic botoșănean - Trei generații, trei oameni de valoare, trei povești impresionante de viață - FOTO
O veste tristă ne-a reamintit povestea fascinantă a unei familii de botoșăneni. Un preot și doi medici, destine de excepție, care au scris istorie în teologie și în medicină.
Povestea unei spargeri cu autori neidentificați nici după 20 de ani și un obiect care leagă aproape misterios trei familii cu blazon
Un loc din nordul județului Botoșani are o poveste incredibilă, ce poate deveni oricând subiectul unui film documentar cu accente dramatice pe destinul unei familii care a dat țării politicieni de primă mână, scriitori de excepție, artiști și încă mulți oameni destoinici.
În căutarea bradului sădit de Iorga, martorul care s-a întors la Ipoteşti şi a murit în ziua comemorării lui Eminescu – GALERIE FOTO
A fost secretarul particular al lui Nicolae Iorga. Profesor la clasa palatină, unde învăța viitorul rege Mihai. A scris sute de studii și a semnat cărți ce s-au bucurat în timp de aprecierea multor oameni de seamă. Înainte de a muri a revenit la Ipotești, în căutarea bradului argintiu.
Cum îl sărbătoreau botoșănenii pe Enescu acum 90 de ani, o întâlnire emoționantă între un copil și un geniu al muzicii - FOTO               
După aproape un secol, Botoșanii nu mai au aproape nimic din gloria orașului de odinioară. Parfumul fostelor grădini ce concurau cu cele ale marilor capitale europene, casele modelate în linii arhitectonice care mai păstrează și astăzi, chiar în ruină fiind, parfumul de epocă, oamenii pentru care arta însemna mai mult decât colecții de fotografii lângă monumente suferinde... 
INTERVIU - Alexandru Hriscu și Botoșaniul de odinioară: Există o lipsă de patriotism local și o indiferență crasă la nivelul autorităților care ar trebui să se ocupe de patrimoniul orașului
”Această pagină tratează file din istoria vizuală și documentară a oraşului Botoşani din diferite surse documentare online sau offline. Pentru amintirea vremurilor trecute, tuturor botoșănenilor de pretutindeni”. Este descrierea uneia dintre cele mai urmărite și îndrăgite pagini din mediul virtual, Botoșaniul de odinioară.
În martie 1990 a aplanat conflictul de la Târgu Mureş, botoşăneanul lăudat de Vasile Milea care i-a refuzat pe ruşi şi l-a înfruntat de Iliescu
Erou sau ”personaj coleric”? Militar de carieră sau un simplu supus? Curajos sau dornic de afirmare? Poate că nici un alt general al Armatei Române nu a fost atât de controversat ca acest botoșănean care, dincolo de gradele militare, s-a bucurat și de distincții civile precum titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani.
Un oraș la limita supraviețuirii: Industria glorioasă transformată în ruine, abandonată sau fărâmițată în doar câțiva ani
Locul care în urmă cu jumătate de secol producea utilaje și echipamente căutate în întreaga lume se mai mândrește, în anul de grație 2021, doar cu titlul de oraș cu cel mai curat aer din România.
Mințile luminate care au făcut istorie: Primul doctor în medicină din Moldova, botoșăneanul care a luptat cu varicela și a învins holera
În urmă cu 100, chiar 200 de ani, Botoșanii aveau parte de oameni cultivați, străluciți, îndrăzneți. Oameni care au luptat cu molime dintre cele mai cumplite și le-au învins.
Kilometrul zero al culturii naționale, locul din Botoșani pe care comuniștii voiau să îl declare ”rezervație de arhitectură urbană” – GALERIE FOTO
Locul nașterii poetului Mihai Eminescu. Biserica în care a fost botezat Mihai Eminescu. Vechi străzi de promenadă, clădiri care poartă în ziduri neștiute povești de dragoste sau secretele niciodată aflate ale comercianților de tot soiul. Un ansamblu urban unic în Moldova, o bogăție ignorată și abandonată astăzi.
”Copilul etern” al teatrului românesc a jucat pe scena de la Botoșani: A fost o perioadă fericită din viața mea / Îmi plăceau oamenii care umpleau până la refuz sălile de spectacol GALERIE FOTO
I se spune actrița-veselie, actrița-poveste. Însă, mai presus de toate, este ”copilul etern” al teatrului românesc. În acest an împlinește 80 de ani de viață, un destin de excepție, o carieră dedicată artei, o călătorie de șase decenii care a cotit, o vreme, și către Botoșani.
Cum petrecea Paștile anticomunistul condamnat la moarte și executat de Securitate la Botoșani / De ce americanii nu au mai ajuns niciodată
Condamnat la moarte de comuniști, s-a predat singur la Securitate, pentru a-și proteja familia. Folosit ca agent dublu, i-a trădat pe comuniști și s-a alăturat iarăși Rezistenței din munți. Prins din nou, a fost condamnat fără proces și împușcat pe poligonul Penitenciarului Botoșani.
Fostul director de la Europa Liberă, mărturisiri despre ”Botoșanii copilăriei mele”: Ne lumina și ne sfințea doar poezia lui Eminescu – GALERIE FOTO
”Aici Mircea Carp, să auzim numai de bine!” Sunt cuvintele pe care părinții și bunicii noștri le-au ascultat ani la rând, cu urechea lipită de aparatul de radio, prin vocea celebră de la Vocea Americii sau Europa Liberă. Într-o vreme în care acest gest - ascultarea celor două posturi de radio - te putea duce în pușcăria comunistă...
Bravo, ati precizat sursa bibliografica, respectele mele!
28 ianuarie 2018, 15:30
Ce prostie.
27 ianuarie 2018, 18:24
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„De la preluarea mandatului, am pus accent pe colectarea datelor de contact de la consumatori, în vederea corespondării cu aceștia, prin diverse metode, e-mail, mesaje, conturi în aplicație. Am reușit să strângem până în ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
29 noiembrie 2023
EUR
Euro
4.9726 lei
USD
Dolarul SUA
4.5313 lei
CHF
Francul elveţian
5.1634 lei
GBP
Lira sterlină
5.7463 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0662 lei
XAU
Gramul de aur
296.8710 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2543 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3150 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0003 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3338 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2047 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.9 o C
Dorohoi
1.3 o C
Bucecea
2.9 o C
Darabani
0.7 o C
Saveni
2.4 o C
Ştefăneşti
8.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.