Botoşanii de altădată
Corupții există la Botoșani de veacuri întregi și nu prea au fost pedepsiți – CINE era mutilat, spânzurat sau decapitat

Încă din urmă cu aproape 300 de ani istoria ne arată că au existat persoane cu funcții care au făcut abuz de puterea avută, fără a fi vreodată pedepsite. Se făcea dreptate într-o oarecare măsură la Botoșani în urmă cu sute de ani însă balanța nu înclina tot timpul în mod corect. Cum se derulau procesele în trecut și cum era organizarea administrativă de la Botoșanii anilor 1740?

Instanțe judecătorești

Se poate afirma fără drept de tăgadă că organizarea justiției în Moldova începe cu Constantin Mavrocordat, care încă din prima sa zi de domnie (1741 – 1743), în cadrul reformelor sale a urmărit ca funcția judecătorească a domnitorilor să se manifeste permanent, deci să poată interveni și judeca orice pricină, de la cele mai mici, până la cele mai mari. El a urmărit să curme comportările și abuzurile săvârșite de membrii aparatului administrativ, din cauza cărora un număr mare de locuitori se mutau dintr-o localitate în alta sau chiar părăseau țara.

Așezământul lui Mavrocordat a apărut în martie 1743.

Să enumerăm instanțele din perioada anilor 1741 – 1832 cu cazuri concrete petrecute pe meleagurile noastre.

Divanul Domnesc

A fost instanța supremă de judecată a Moldovei – prezidată de domn sau de delegatul său. Avea ca membri pe mitropolit, episcopi, marele logofăt, marii vornici, vistiernic, postelnic, agă, spătar și hatman.

De obicei Divanul Domnesc judeca faptele abuzive ale marilor boieri. În unele cazuri, Domnul nu putea sau nu voia să ia măsuri, ba mai mult încă, reclamanții se expuneau la molestări sau chiar confiscări de bunuri, fără ca cineva să intervină în apărarea lor.

Ban reclamat de un negustor

Astfel în 1741, un negustor din Botoșani l-a reclamat pe marele ban Călmașul, care îi împreura moșia. În reclamația adresată domnului, negustorul a făcut cunoscut că mai întâi s-a adresat ispravnicilor care nu l-au apărat deși avea cărți domnești. Banul a refuzat să se prezinte în instanță și nu a dat curs nici invitației pe care i-a făcut-o domnitorul C. Mavrocordat, nici nu  a trimis pe cineva care să-l reprezinte la a doua acțiune deschisă împotriva sa de la același negustor de la care luase o sumă de bani și nu voia să i-o restituie.

Deși instanța l-a condamnat să restituie suma și să suporte cheltuielile, nu s-a conformat, ba mai mult încă a pescuit în iazul negustorului, păgubindu-l cu 200 de lei și, fiind vecini de moșie, banul a încălcat pământul negustorului.

Abuz de putere


Același arghirofil ban, luând în arendă perceperea goștinei din Botoșani, a luat de la negustor ca zălog 87 de oi pretextând că ar fi avut mai mult decât cele declarate, apoi a dat dispoziție arnăuților că să-l maltrateze și chiar întemnițeze. La plângerea negustorului, domnul a hotărât la neînțelegerea să fie judecată de boieri, dar călmașul a continuat să aibă același comportament abuziv. De unde și zicala: ”Corb la corb nu-și scoate ochii”.

După moartea banului soția acestuia nu și-a schimbat comportamentul față de negustor, ceea ce l-a determinat pe negustor în iulie 1756, să scrie vornicului din Botoșani să ancheteze cazul. Cu toate intervențiile Domnului către judecătorul de ținut și ispravnic nu s-a făcut dreptate. După cum se vede nici indicațiile domnești nu erau respectate de autoritățile din Botoșani, unde putem spune că viața se desfășura ”ca în țara lui Papură Vodă”.

Un vechi conflict pornit în 1774 între târgoveți și egumeni greci de la Mănăstirea Popăuți cu privire la pământul situat între oraș și ctitoria lui Ștefan cel Mare s-a judecat mulți ani la divanul domnesc și s-a terminat în 1803 când domnul Al. C. Moruzi a hotărât ca despărțirea între vatra târgului și pământul mănăstirii să se facă conform hrisovului din 1780.


Departamentul Criminalistic

A avut cea mai bogată activitate până în anul 1832. El nu avea voie să judece boierii ci numai să faci cercetările și să le înainteze Obșteștii Adunări prezidată de domnitor. Boierilor găsiți vinovați li se așeza pe umăr caftanul rangului de boierie și apoi li se smulgea cu violență de un dregător ce rostea cu glas tare: ”Nevrednic este”, după care condamnatul era îmbrăcat în suman țărănesc iar pe cap i se așeza o căciulă ordinară din piele de oaie.

Unele din pedepsele aplicate de Departamentul Criminalistic au constat în trimiterea la ocnă, tăierea nasului, a mâinilor, a degetelor de la mâini, bătaia la tălpi și spate dar și ”îmbourarea”, adică aplicarea cu fier roșu pe frunte a stemei țării, pentru a putea fi recunoscuți. Bătaia consta în lovituri cu toiagul sau cu bice cătrănite, numărul acestora putând ajunge până la 300.

Spânzurații atârnau la marginea orașului

Pentru fapte deosebit de grave (în special crime) se aplica pedeapsa cu moartea prin spânzurătoare sau decapitare, capetele acestora fiind înfipte în locul crimei, în pari ascuțiți și ținute un timp pentru a-i îngrozi pe cei tentați să săvârșească asemenea acte.

O spânzurătoare a existat și la Botoșani (semnalată în 1780) montată în locul ce despărțea mahalaua Tătărași de Târgul vitelor, ceea ce însemna că divanul judecătoresc al Țării de Sus, cu sediul la Botoșani a hotărât și condamnări la moarte prin spânzurătoare. Locul a fost ales nu întâmplător lângă iarmaroc, căci acolo se adunau locuitorii din toate colțurile ținutului ce se îngrozeau la vederea spânzuratului.

(Monografia orașului Botoșani - Ștefan Ciubotaru)

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Cea de-a șaptea artă de la Botoșani : Eveniment grandios cu un film lung de 3.000 de metri
Marile lovituri ale Botoșaniului : Mii de morți într-un oraș pustiu și bântuit de ciocli: cadavrele erau aruncate de-a valma

 

Pământul bogat din Nordul sărac al României și o sărbătoare astăzi cu totul uitată - FOTO
În urmă cu 40-50 de ani, în duminica cea mai apropiată zilei de 6 august, în nordul județului Botoșani se sărbătorea Ziua Minerului.
Un botoșănean uriaș, necunoscut la el acasă: Cetățean de onoare al orașului, academician, a realizat primul transplant de măduvă osoasă din România
Botoșaniul și-a căpătat renumele de ”oraș al geniilor”. De la Eminescu până la Iorga, de la știință la poezie, urbea moldavă a dat țării și lumii minți luminate și vizionare.
Botoșăneanul care l-a ”ales” pe Cuza domn apoi l-a urmat în exil, s-a preocupat și de recunoașterea celor doi fii nelegitimi ai fostului domnitor
Istoriografia românească îl prezintă pe acest ilustru botoșănean drept prieten și colaborator al lui Alexandru Ioan Cuza. Iar adevărul nu este nicidecum departe.
Povestea dramatică a unei pianiste de geniu: ”Dacă pașii te poartă vreodată spre cimitirul de la bariera Suliței, oprește-te și la locul de veci al Ruselei!”
Destinul tulburător al fetei care ar fi putut scrie istorie în muzica secolului al XIX-lea nu s-a scris până la capăt. A murit înainte de a împlini 26 de ani. La înmormântare, Scipione Bădescu scria despre stingerea “celei mai gingașe și mai strălucitoare flori din grădina societății botoșănene”.
Cum a ajuns tatăl lui Eminescu să fie ”închis” la mănăstire, după ce a botezat un viitor mire în biserica de la Ipotești
Destinul familiei Eminovici este unul deseori analizat, detalii de tot soiul apărând de-a lungul timpului, fie că vorbim despre surse credibile, științifice, ori dintre cele care fac mai degrabă obiectul senzaționalului.
Geniul exmatriculat din liceul botoșănean: Şi faţă de alţii şi faţă de mine însumi, nedreptatea mi-a fost totdeauna odioasă
Astăzi se împlinesc 151 de ani de la nașterea, la Botoșani, a celui mai mare istoric al românilor. 
În așteptarea unui moment istoric: Cum a mutat Iorga clopotnița Bisericii-simbol și documentul secret ascuns în zid acum mai bine de un secol - FOTO
Luna aceasta, orașul cunoscut de vreo jumătate de secol drept Târgul Doamnei - probabil cea mai frumoasă denumire pe care o poate primi o așezare - va consemna încă un moment istoric.
”Școala” de genii, locul din Botoșani care a dat țării minți luminate, de la academicieni la scriitori și pictori: Am devenit profesor, poate şi datorită acestei pregătiri iniţiale
Lumea academică este în doliu. Unul dintre cei mai mari lingviști ai țării - absolvent al unei școli botoșănene - a trecut la cele veșnice.
S-a stins un medic botoșănean - Trei generații, trei oameni de valoare, trei povești impresionante de viață - FOTO
O veste tristă ne-a reamintit povestea fascinantă a unei familii de botoșăneni. Un preot și doi medici, destine de excepție, care au scris istorie în teologie și în medicină.
Povestea unei spargeri cu autori neidentificați nici după 20 de ani și un obiect care leagă aproape misterios trei familii cu blazon
Un loc din nordul județului Botoșani are o poveste incredibilă, ce poate deveni oricând subiectul unui film documentar cu accente dramatice pe destinul unei familii care a dat țării politicieni de primă mână, scriitori de excepție, artiști și încă mulți oameni destoinici.
În căutarea bradului sădit de Iorga, martorul care s-a întors la Ipoteşti şi a murit în ziua comemorării lui Eminescu – GALERIE FOTO
A fost secretarul particular al lui Nicolae Iorga. Profesor la clasa palatină, unde învăța viitorul rege Mihai. A scris sute de studii și a semnat cărți ce s-au bucurat în timp de aprecierea multor oameni de seamă. Înainte de a muri a revenit la Ipotești, în căutarea bradului argintiu.
Cum îl sărbătoreau botoșănenii pe Enescu acum 90 de ani, o întâlnire emoționantă între un copil și un geniu al muzicii - FOTO               
După aproape un secol, Botoșanii nu mai au aproape nimic din gloria orașului de odinioară. Parfumul fostelor grădini ce concurau cu cele ale marilor capitale europene, casele modelate în linii arhitectonice care mai păstrează și astăzi, chiar în ruină fiind, parfumul de epocă, oamenii pentru care arta însemna mai mult decât colecții de fotografii lângă monumente suferinde... 
INTERVIU - Alexandru Hriscu și Botoșaniul de odinioară: Există o lipsă de patriotism local și o indiferență crasă la nivelul autorităților care ar trebui să se ocupe de patrimoniul orașului
”Această pagină tratează file din istoria vizuală și documentară a oraşului Botoşani din diferite surse documentare online sau offline. Pentru amintirea vremurilor trecute, tuturor botoșănenilor de pretutindeni”. Este descrierea uneia dintre cele mai urmărite și îndrăgite pagini din mediul virtual, Botoșaniul de odinioară.
În martie 1990 a aplanat conflictul de la Târgu Mureş, botoşăneanul lăudat de Vasile Milea care i-a refuzat pe ruşi şi l-a înfruntat de Iliescu
Erou sau ”personaj coleric”? Militar de carieră sau un simplu supus? Curajos sau dornic de afirmare? Poate că nici un alt general al Armatei Române nu a fost atât de controversat ca acest botoșănean care, dincolo de gradele militare, s-a bucurat și de distincții civile precum titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani.
Un oraș la limita supraviețuirii: Industria glorioasă transformată în ruine, abandonată sau fărâmițată în doar câțiva ani
Locul care în urmă cu jumătate de secol producea utilaje și echipamente căutate în întreaga lume se mai mândrește, în anul de grație 2021, doar cu titlul de oraș cu cel mai curat aer din România.
Mințile luminate care au făcut istorie: Primul doctor în medicină din Moldova, botoșăneanul care a luptat cu varicela și a învins holera
În urmă cu 100, chiar 200 de ani, Botoșanii aveau parte de oameni cultivați, străluciți, îndrăzneți. Oameni care au luptat cu molime dintre cele mai cumplite și le-au învins.
Kilometrul zero al culturii naționale, locul din Botoșani pe care comuniștii voiau să îl declare ”rezervație de arhitectură urbană” – GALERIE FOTO
Locul nașterii poetului Mihai Eminescu. Biserica în care a fost botezat Mihai Eminescu. Vechi străzi de promenadă, clădiri care poartă în ziduri neștiute povești de dragoste sau secretele niciodată aflate ale comercianților de tot soiul. Un ansamblu urban unic în Moldova, o bogăție ignorată și abandonată astăzi.
”Copilul etern” al teatrului românesc a jucat pe scena de la Botoșani: A fost o perioadă fericită din viața mea / Îmi plăceau oamenii care umpleau până la refuz sălile de spectacol GALERIE FOTO
I se spune actrița-veselie, actrița-poveste. Însă, mai presus de toate, este ”copilul etern” al teatrului românesc. În acest an împlinește 80 de ani de viață, un destin de excepție, o carieră dedicată artei, o călătorie de șase decenii care a cotit, o vreme, și către Botoșani.
Cum petrecea Paștile anticomunistul condamnat la moarte și executat de Securitate la Botoșani / De ce americanii nu au mai ajuns niciodată
Condamnat la moarte de comuniști, s-a predat singur la Securitate, pentru a-și proteja familia. Folosit ca agent dublu, i-a trădat pe comuniști și s-a alăturat iarăși Rezistenței din munți. Prins din nou, a fost condamnat fără proces și împușcat pe poligonul Penitenciarului Botoșani.
Fostul director de la Europa Liberă, mărturisiri despre ”Botoșanii copilăriei mele”: Ne lumina și ne sfințea doar poezia lui Eminescu – GALERIE FOTO
”Aici Mircea Carp, să auzim numai de bine!” Sunt cuvintele pe care părinții și bunicii noștri le-au ascultat ani la rând, cu urechea lipită de aparatul de radio, prin vocea celebră de la Vocea Americii sau Europa Liberă. Într-o vreme în care acest gest - ascultarea celor două posturi de radio - te putea duce în pușcăria comunistă...
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Sinucigașii dau niște semnale de alarmă, pe care oamenii din jur le pot decodifica și trebuie să se ia măsuri imediat. Eu pe șefii lor i-aș trage la răspundere: nu își cunosc oamenii? Nu le știu problemele? Trebuie să aibă ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9681 lei
USD
Dolarul SUA
4.6029 lei
CHF
Francul elveţian
5.2648 lei
GBP
Lira sterlină
5.8001 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1236 lei
XAU
Gramul de aur
299.3672 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2586 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3052 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0248 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3895 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2043 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.0 o C
Dorohoi
0.0 o C
Bucecea
-0.7 o C
Darabani
-0.4 o C
Saveni
0.5 o C
Ştefăneşti
3.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.